Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 15 сентября 2023, вопрос №92645 400₴

ПДФО операція дарування

Фізична особа дарує транспортний засіб родичу першого ступеня
( чоловік- дружині, син- матері) , маючи перший продаж іншого транспортного засобу у поточному році, чи виникає пдфо та військовий податок у того, кому дарують? Чи виникають податки у того, хто дарує? Взагалі, що сплачується і ким, якщо в поточному році цей же автомобіль буде проданий тим, кому дарують?
Два нотаріуси протележну інформацію дають.
Дякую

Ответы юристов (13)

    Герасимчук Ірина Юріївна
    15%
    Герасимчук Ірина Юріївна 7 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 17 лет опыта

    Добрий день, відповідно до ст 173 та ст 174 Податкового кодексу України при даруванні податок не виникає, якщо обдарований є першого або другого ступеня споріднення ( дружина, діти, батьки, брати, сестри), за виключенням, якщо такі не є нерезидентами України. В даному випадку сплачуються тільки кошти за посвідчення договору дарування. При подальшому продажі ТЗ обдарованим, податок не сплачується, якщо це перший продаж в році, якому продається ТЗ, якщо другий продаж, то сплачується 6,5% від оціночної вартості ТЗ

    • Ірина Клиент 7 месяцев назад

      Щиро вдячна за відповідь

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Ірина!

    Одержувачі подарунка першого та другого ступенів споріднення ПДФО не сплачують, також податок не сплачує і дарувальник, оскільки він при продажі першого авто у поточному році звільнений від сплати податків, а при даруванні не отримує ніякого доходу. Відповідно до цього не сплачується і військовий збір.

    Щодо продажу авто тим, кому воно було подароване, то якщо у поточному році це буде перша продаж ТЗ, то й в даному випадку податки також відсутні.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Ірина Клиент 7 месяцев назад

    Щиро вдячна за відповідь

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! Радий бути корисним!

    Дерій Владислав Олегович
    15%

    Доброго дня!

    Фізична особа дарує транспортний засіб родичу першого ступеня( чоловік- дружині, син- матері) , маючи перший продаж іншого транспортного засобу у поточному році, чи виникає пдфо та військовий податок у того, кому дарують?

    Ні.

    Якщо отримувач дарунка – член сім’ї першого та другого ступенів споріднення, які відносяться до таких згідно з пп. 14.1.263 ПКУ, то ПДФО і військовий збір сплачувати не потрібно.

    Чи виникають податки у того, хто дарує?

    Ні.

    У листі ДФСУ від 18.04.2016 р. № 4013/Ш/99-99-17-02-03-14 зазначається, що обов’язок щодо сплати податку на доходи фізичних осіб виникає у платника при отриманні (нарахуванні) доходу у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах. Якщо фізична особа має намір дарування майна (рухомого та/або нерухомого), то дохід у такої особи не виникає. Відповідно не виникатиме і податку на доходи фізичних осіб.

    Положеннями пп. 1.7 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню або оподатковуються за нульовою ставкою).

    Щодо другого автомобіля, який буде подарований іншій фізичній особі, то положення ст. 173 ПКУ на таку операцію не поширюються (п. 173.8 ПКУ). Тобто при даруванні (безоплатній передачі) доходу у дарувальника не виникає.

    Отже, оскільки у фізичної особи – резидента України, яка продає один та дарує інший легковий автомобіль, податку на доходи фізичних осіб не виникає, то і військового збору теж не виникатиме.

    Взагалі, що сплачується і ким, якщо в поточному році цей же автомобіль буде проданий тим, кому дарують?

    Якщо обдарований вперше протягом року продає авто - він звільняється від сплати податків.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    • Ірина Клиент 7 месяцев назад

      Щира вдячна за ві

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Успіхів!

    Гончаренко Константин
    7.5%
    Гончаренко Константин 7 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Договір дарування має письмову форму та обов язкове нотаріальне посвідчення нотаріусом згідно ст.719 Цивільного кодексу України

    З ОБОВ ЯЗКОВИХ платежів необхідно буде сплатити послуги нотаріуса( приватного - дорожче, державного - дешевше) , обираєте Ви.

    Оцінка майна загалом проводиться , в тому разі коли необхідно сплачувати податок.

    У Вашому випадку оцінка - не потрібна!

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    16.3%
    Савченко Олександр 7 месяцев назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий день, Ірино!

    1) Фізична особа дарує транспортний засіб родичу першого ступеня( чоловік- дружині, син- матері) , маючи перший продаж іншого транспортного засобу у поточному році, чи виникає пдфо та військовий податок у того, кому дарують? Чи виникають податки у того, хто дарує - ні, тому що у даному випадку мова йде про дарування, а не продаж легкового авто. Відповідно до п. 173.8 ст.173 ПКУ під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об'єкти рухомого майна, крім їх успадкування та дарування.

    Об’єкти спадщини (дарування), що успадковують члени сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб (174.2.1 п.174.2 ст.174 ПКУ). Фізичні особи - резиденти, які отримують спадщину (подарунок) від фізичної особи - резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості будь-якої спадщини (подарунку).

    Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

    Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки(п.п.14.1.263 п.14.1 ст.14 ПКУ).

    Об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ст. 174 ПКУ подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими ПКУ для оподаткування спадщини (п. 174.6 ст. 174 ПКУ).

    У разі спадкування (дарування) об’єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

    2) Взагалі, що сплачується і ким, якщо в поточному році цей же автомобіль буде проданий тим, кому дарують? - нічого, якщо для того кому дарують, це буде перший продаж за 2023 рік. Якщо другий, то краще продавати в 2024 році.

    Відповідно до ст. 167 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

    Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, що становить 5% бази оподаткування.

    !!!При першому та другому продажі інших транспортних засобів, тобто транспортних засобів, крім легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, дохід підлягає оподаткуванню за ставкою 5% від бази оподаткування.

    Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, 18 відсотків від вартості об’єкта рухомого майна.Дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою, у розмірі 18 відсотків від вартості об’єкта рухомого майна.

    Визначення вартості об’єкта продажу (обміну):

    Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

    Середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів визначається щокварталу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів), і оприлюднюється на офіційному веб-сайті цього органу в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

    Порядок сплати податку при продажу (обміні):

    У разі якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юридична особа чи фізична особа - підприємець, така особа утримує податок з суми виплаченого доходу з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.

    У разі продажу (обміну) об’єкта рухомого майна за посередництвом юридичної особи або представництва нерезидента чи фізичної особи - підприємця або укладення та оформлення договорів відчуження транспортних засобів у присутності посадових осіб органів, які здійснюють реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів, платник податку (продавець) під час укладання договору зобов’язаний самостійно сплатити до бюджету податок з доходу від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна.При продажу (обміні) легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів відповідні договори посвідчуються нотаріусом за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи із зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості таких транспортних засобів;

    Якщо при продажу (обміні) легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів проводиться їх оцінка відповідно до закону, нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи з такої оціночної вартості таких транспортних засобів, та документа про оцінку транспортних засобів.

    У разі ухвалення судом, третейським судом рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи особою, у власності якої перебував об'єкт рухомого майна, відчужений за таким рішенням, на підставі відображення ним доходу від такого відчуження у складі загального річного оподатковуваного доходу.

    Подання інформації про договори (угоди) продажу (обміну):

    Нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчені договори купівлі-продажу (міни), про вартість кожного договору та про суму сплаченого податку у порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.

    Суб'єкт господарювання, який надає послуги з укладення біржових угод або бере участь в їх укладенні за наявності оціночної вартості такого рухомого майна та документа про сплату податку сторонами договору, щокварталу подає до контролюючого органу інформацію про такі угоди, включаючи інформацію про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку, в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку.

    Органи, у присутності посадових осіб яких між фізичними особами здійснюються укладення та оформлення договорів купівлі-продажу (міни, поставки), а також інших договорів, здійснюють у встановленому законом порядку реєстрацію таких транспортних засобів за наявності оціночної або середньоринкової вартості такого рухомого майна та документа про сплату податку сторонами договору, обчисленого в установленому цим Кодексом порядку, та щокварталу подають до контролюючого органу інформацію про такі договори (угоди), включаючи інформацію про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку, в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку.

    Для цілей цього пункту платник податку самостійно визначає суму податку і сплачує його до бюджету через банківські установи.

    Всього найкращого!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.3%

    Вітаю, Ірино!

    Подарунок, що отримала фізична особа від членів сім'ї першого та другого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою. Такі фізичні особи не зобов'язані включати вартість такого подарунку до складу загального річного оподатковуваного доходу та можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації (зазначена норма передбачена пп. 164.2.10 ст. 164, п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст. 179 ПКУ).

    У того, хто дарує, обов'язку зі сплати податків також не виникає, оскільки жодного доходу він не отримує.

    Відповідно сплатити потрібно лише послуги нотаріуса за посвідчення даної угоди та платежі, пов'язані із перереєстрацією ТЗ.

    Успіхів. Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович
    15%

    Доброго дня, пані Ірино!

    Щодо оподаткування подарованого майна (автомобіля).

    Питання оподаткування подарунків - врегульовано статтею 174 Податкового кодексу України (далі - ПК України).

    ВІдповідно до п. 174.6 статті 174 ПК України, Об’єкти дарування, зазначені в пункті 174.1 цієї статті, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини.

    Згідно з пунктом 174.7 статті 174 ПК України, Вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, отриманих у спадщину чи дарунок, які підлягають оподаткуванню згідно з цією статтею, визначається у порядку, встановленому абзацом третім пункту 173.1 статті 173 цього Кодексу.

    Якщо об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, ринкова вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається (абзац другий пункту 174.8 ПК України).

    Оподаткування об’єктів спадщини (дарування) залежить від ступеня споріднення спадкодавця і спадкоємця та резидентського статусу.

    За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (підпункт «а» підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 ПКУ).

    Відповідно до підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 розділу ІV ПКУ членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

    ОТЖЕ, оподаткування подарованого авто як для дарителя так і для обдарованого оподатковується за НУЛЬОВОЮ СТАВКОЮ.

    Щодо продажу рухомого майна (авто) в рік його отримання у подарунок.

    Оподаткування об"єктів рухомого майна здійснюється на підставі положень статті 173 Податкового кодексу України.

    Відповідно до пункту173.2 статті 173 ПК України, Як виняток із положень пункту 173.1 цієї статті, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

    Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу, тобто за ставкою 5 %.

    Згідно з пунктом 173.7 статті 173 ПК України, Продаж резидентами та нерезидентами успадкованого (отриманого в подарунок) об'єкта рухомого майна підлягає оподаткуванню згідно з положеннями цієї статті.

    Відповідно до пункту 173.8 статті 173 ПК України, Для цілей цієї статті під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об'єкти рухомого майна, крім їх успадкування та дарування. Норми цієї статті не застосовуються до операцій з валютними цінностями, які оподатковуються відповідно до підпункту 165.1.51 пункту 165.1 статті 165 цього Кодексу.

    ОТЖЕ, якщо Ви здійсните продаж першого авто за рік - Ви звільняєтесь від оподаткування незалежного від того, коли та на яких підставах Вами було набуто у власність автомобіль.

    Нотаріус, який не розуміє цих речей у свой роботі - є некомпетентним, набувшим свій статус скоріш за все за корупційними чи родинними схемами, та я б не радив Вам користуватись послугами такого нотаріуса.

    Якщо у Вас є ще питання - за можливості відповім на них.

    Гарного Вам дня!

    Пуха Наталія ТендерОк
    10%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питанням

    При даруванні родичу першого ступеня споріднення податок платити не потрібно. Перша ступінь споріднення це — діти, батьки, подружжя. Також в цьому випадку не потрібно проводити оцінку нерухомості перед проведенням операції.

    Вартість договору дарування в цьому випадку мінімальна. Єдина стаття витрат — це оплата послуг нотаріуса.

    ДФС у індивідуальній консультації від 22.03.2018 р. №1184/З/99-99-13-02-03-14/ІПК насамперед навели перелік членів сім'ї, яких віднесено до другого ступеню споріднення.

    Членами сім'ї фізособи другого ступеня споріднення для цілей оподаткування ПДФО вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки. Це передбачено пп. 14.1.263 ПКУ.

    Але з 01.01.2017 р. відповідно до пп. "а" пп. 174.2.1 ПКУ за нульовою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини/дарування, що успадковуються/отримуються у дарунок членами сім’ї спадкодавця/ дарувальника другого ступеня споріднення.

    Тож, ані ПДФО, ані військовий збір у такому разі сплачувати не потрібно.

    При цьому об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ст. 174 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. IV ПКУ для оподаткування спадщини (п. 174.6 ст. 174 ПКУ).

    Відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці/обдаровані, які отримали спадщину / дарунок.

    Дохід у вигляді вартості успадкованого/отриманого у дарунок майна (у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації про майновий стан та доходи, крім спадкоємців, які отримали у спадщину / дарунок об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

    Таким чином, у разі якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію платнику податків не потрібно за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України