Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 21 октября 2023, вопрос №95315

Срок давности восстановления на работе

Добрый вечер!Ситуация моя следующая:
С марта 2022 года нахожусь в простое,работаю в гос учреждении.
Случайно узнаю у коллеги что я уволен с 12.08.2023.Я никак не был оповещен об этом факте:звонки,письма,или иные формы оповещения мне не поступали от руководства.Уволен по сокращению (отдел ликвидировали).
Зарплатная карта лежала дома я нахожусь в другом городе приложения у меня нет.На карте действительно пришла большая сумма (отпускные и как мне сказали уже бывшие коллеги компенсация выходное пособие).
Вопроса у меня два.Буду восстанавливаться через суд.
1.В случае удачного восстановления по суду нужно ли будет мне возвращать выходное пособие?
2.По закону у меня был 1 месяц с даты увольнения на восстановление своих прав через суд.Но узнал я об этом в октябре.Как поведет себя суд в данном вопросе (просроченный срок подачи иска о восстановлении)?
Спасибо.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Георгію!

    У Вас є достаньо високі шанси виграти суд, тому що Вас повинні були попередити за місяць до звільнення, але у разі задоволення судом Вашого позову Ви будете змушені повернути вихідну допомогу.

    Згідно з пунктом 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України) трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем у випадках змін в організації виробництва і праці, в тому числі, ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

    Процедура скорочення чисельності або штату працівників передбачає:

    1. повідомлення первинних профспілкових організацій про заплановане скорочення чисельності або штату працівників;
    2. видання наказу про скорочення чисельності або штату працівників;
    3. попередження працівників про наступне вивільнення, пропонування переведення на іншу роботу;
    4. отримання згоди виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації на звільнення працівників;
    5. інформування місцевого центру зайнятості про заплановане масове вивільнення працівників;
    6. звільнення працівників.

    Про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці (частина перша статті 49-2 КЗпП України).

    У разі вивільнення працівників, які мають статус державних службовців відповідно до Закону України "Про державну службу", про наступне вивільнення їх персонально попереджають не пізніше ніж за 30 календарних днів (частина шоста статті 49-2 КЗпП України).

    При цьому, законодавством про працю не передбачена форма та спосіб повідомлення працівника про скорочення чисельності або штату працівників. Водночас у разі виникнення трудових спорів роботодавець повинен мати докази, що працівника було повідомлено про відповідне скорочення за два місяці. У зв'язку з цим, попереджати працівника про наступне вивільнення доцільно у письмовій формі (із проставленням працівником підпису та дати ознайомлення).

    Збіг двомісячного строку, встановленого статтею 49-2 КЗпП України, починається з наступного дня після ознайомлення.

    Чинне законодавство не передбачає виключення із строку попередження працівника про наступне вивільнення (не менш ніж за 2 місяці) часу знаходження його у відпустці або тимчасової непрацездатності.

    При недодержанні строку попередження працівника про звільнення, якщо він не підлягає поновленню на роботі з інших підстав, суд змінює дату його звільнення, зарахувавши строк попередження, протягом якого він працював.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    У випадку незгоди працівника з рішенням роботодавця, він має право із заявою про вирішення трудового спору у справах про звільнення звернутися до суду в МІСЯЧНИЙ СТРОК з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення, а у справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні, — у ТРИМІСЯЧНИЙ СТРОК з дня одержання ним письмово повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні (ст.233 КЗпП України).

    У разі пропуску з поважних причин строків, установлених ст.233 КЗпП України, суд може поновити ці строки, якщо з дня отримання копії наказу (розпорядження) про звільнення або письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні (ст.116 КЗпП України), минуло не більше одного року.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України