Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 20 листопада 2023, питання №97128 240₴

Недвижимость в Украине когда ты за границей.

Здравствуйте, нахожусь в Польше, необходимо продать квартиру в Харькове.
Я пытаюсь найти специалиста, который может составить план действий как правильно можно продать квартиру по генеральной доверенности или через дарственную. Прояснит какие документы могут понадобиться. Что делать с моей пропиской (в квартире я прописана одна). И как потом перевозить наличные через границу. И возможно ли это сделать без моего личного участия.
Заранее спасибо

Відповіді юристів (6)

    Гончаренко Константин
    75%
    Гончаренко Константин 5 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрий день!

    Вам необхідно на території ПОЛЬЩІ укласти нотаріальну довіреність на представника в Україні з правом продажу Вашого будинку, а також уповноважити довірену особу, для здійснення процедури зняття Вас з реєстрації місця проживання у будинку. після чого направити довіреність поштою в Україну , після того ,як представник отримав її, він звертається до нотаріуса , він робить її переклад державною мовою за участі експерта , завіряє переклад нотаріально. На основі цих документів представник вчиняє угоду з продажу будинку теж у нотаріуса. Та процедуру зняття з реєстрації Вас(якщо це необхідно , для цього представнику вашому , необхідно буде разом з довіреністю звернутися до державного реєстратора ЦНАПу та подати заяву відповідну. та сплатити збір за послугу. Довіреність можна вам оформити у консульстві України та відразу направити в Україну представнику . З повагою, Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для продажу квартири вам потреба оформити нотаріально завірену довіреність на особу, як зможе продати ваше майно в Україні.

    Для оформлення довіреності зверніться до консульства України або до приватного нотаріуса, але при цьому треба буде мати нотаріально завірений переклад на Українську мову.

    Документи для укладання укладання договору купівлі-продажу

    1. Документи на об’єкт нерухомості:
    • Документ, який підтверджує право власності на квартиру;
    • Технічний паспорт на квартиру;
    • Довідка з ЖЕКу про зареєстрованих на квартирі (Форма №3);
    • Довідки про відсутність заборгованості по всім комунальним платежам;
    • Оцінка квартири незалежним експертом для цілей оподаткування.
    1. Основні документи для кожного із власників:
    • Паспорт. Обов’язково наявність вклеєних фото при досягненні 25 і 45 років;
    • Ідентифікаційний номер (Якщо фізична особа в силу своїх релігійних або інших переконань відмовилась від ідентифікаційного номеру, має бути зроблена відповідна відмітка в паспорті).
    1. Додаткові документи для власника (в залежності від обставин):

    – Письмова нотаріально завірена згода чоловіка/дружини при необхідності. Згода потрібна тільки на майно, яке знаходиться в спільні сумісній власності; У разі, коли майно було придбано до укладення шлюбу, або ж якщо майно було успадковане або придбано за договором дарування, або на гроші, які належать продавцеві особисто, згода не потрібна, якщо інше не передбачено шлюбним контрактом, договором про правовий режим використання майна або ж іншими договорами, укладеними між подружжям.

    – Свідоцтво про шлюб, паспорт та ідентифікаційний номер дружини / чоловіка.

    – Якщо продавець перебував у шлюбі – Свідоцтво про розірвання шлюбу, Свідоцтво про смерть чоловіка/дружини.

    – Якщо майно знаходиться в спільний сумісній власності – паспорт і ідентифікаційний номер колишніх чоловіка/дружини, і нотаріально завірена згода колишніх чоловіка/дружини на продаж.

    – При наявності неповнолітніх дітей, недієздатних або обмежено здатних громадян – власників об’єкту нерухомості – потрібен дозвіл органів опіки і піклування на відчуження об’єкту нерухомості родичами чи опікунами. Свідоцтво про народження.

    – У випадку коли від імені власника діє його представник – Доручення (доручення повинно має бути складеним та завіреним нотаріусом і повинно бути виданим на здійснення необхідних дій для укладання угоди і певних юридичних дій). Також необхідно звернути увагу на строк дії угоди. Паспорт і ідентифікаційний номер представника.

    Список документів, необхідних покупцю для укладання договору купівлі-продажу

    – Паспорт. Обов’язково наявність вклеєних фото при досягненні 25 і 45 років;

    – Ідентифікаційний номер (якщо фізична особа в силу своїх релігійних або інших переконань відмовилась від ідентифікаційного номеру, має бути зроблена відповідна відмітка в паспорті).

    – Письмова нотаріально завірена згода чоловіка/дружини при необхідності (згода потрібна, якщо квартира купується одним з подружжя).

    – Якщо квартира оформляється на неповнолітніх або малолітніх – потрібен дозвіл органів опіки і піклування на купівлю об’єкту нерухомості родичами чи опікунами. Свідоцтво про народження.

    – Доручення (якщо квартира купується по дорученню).

    Також, важливо враховувати, що Національний банк України затвердив постанову Правління «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» від 29.12.2017 р. № 148. Ввстановлено обмеження на граничну суму готівкових розрахунків. Таким чином, за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, укладеним між фізичними особами, гранична сума розрахунків у готівковій формі становить 50 тис. гривень. Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 50 тис. гривень, шляхом перерахування грошових коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та / або перерахування грошових коштів на поточні рахунки (в тому числі на депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті). Рекомендуємо звертатися до фахівців банківської установи за отриманням комплексної послуги безготівкового розрахунку за договором купівлі-продажу нерухомості. Крім того, покупцеві слід пам’ятати, що розрахунки за договорами в Україні здійснюються в національній валюті , тому, якщо він має в своєму розпорядженні іноземну валюту, завжди потрібно враховувати факт можливих витрат при її переведенні в українські гривні.

    Після продажу квартири новий власник зможе звернутися у ЦНАП з договором куплі продажу для вашої виписки.

    Я би вам рекомендував, щоб кошти надіслали вам на вашу банківський рахунок.

    Що стосується перевезення готівки за кордоном, то можно перевозити 10 доларів однієї особі. Тобто, щоб вивести суму наприклад 30 тисяч треба, щоб кошти вивозили три особи по 10 на кожну

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    25%

    Доброго дня.

    Договір може бути укладений без Вашої участі.

    Без Вашої присутності продати/подарувати квартиру можливо виключно через довіреність, яку Ви можете посвідчити звернувшись до нотаріуса в Польщі. Довіреність в Україні потрібно буде перекласти та посвідчити переклад нотаріально. У Вашого представника повинні бути правовстановчі документи на квартиру (договір, свідоцтво про право власності, тощо), технічний паспорт на квартиру.

    Щодо перевезення/передачі грошових коштів є різні варіанти і залежать від суми.

    До 1000 євро можливо вивезти безперешкодно, при більшій сумі потрібно декларуванні валюти на суму понад €10 тис. в цьому випадку митникам треба надати підтверджувальні документи, що доводять законність походження грошей.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 5 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    Законодательство Украины предусматривает делегирование прав распоряжения и совершения сделок с недвижимым имуществом третьим лицам. Такое право реализуется на основании доверенности, выписанной собственником другому человеку, которым не обязательно должен быть родственник.

    Существует два варианта написания генеральной доверенности за границей:

    1. В Консульстве.
    2. У иностранного нотариуса.

    Сроки действия Генеральной доверенности на распоряжение недвижимостью:

    • Генеральная доверенность, выданная в украинском консульстве за границей, имеет срок действия 2 месяца.
    • Если доверенность оформлена иностранным нотариусом, требуются перевод и апостиль, и срок её действия составляет 1 месяц.

    Продление Генеральной доверенности:

    • Заявление-подтверждение действия генеральных доверенностей, оформленных в консульстве Украины может быть продлено на 1 месяц.
    • Если заявление оформлено у иностранного нотариуса (с переводом и апостилем), срок продления составляет 7 дней.

    В каких странах не нужен апостиль на доверенность?

    В следующих странах нужно только перевести доверенность у нотариуса, но апостиль проставлять не обязательно: Азербайджан, Беларусь, Армения, Грузия, Казахстан, Киргизия, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Литва, Эстония, Чехия, Венгрия, Польша, Монголия, Вьетнам и КНР.

    Важные моменты:

    1. Доверенность должна быть внесена в Единый реестр доверенностей.
    2. В доверенности должно быть прописано право продавать недвижимость.
    3. Тот, на кого выписана доверенность, не может приобрести эту недвижимость.

    Какие документы нужны для купли-продажи дома, квартиры?

    1. Генеральная доверенность на распоряжение недвижимостью от собственника.
    2. Подтверждающее заявление владельца, находящегося за границей.
    3. Копия паспорта и ИНН владельца(ев).
    4. Нотариально заверенное согласие супруга(и), если собственник состоит в браке или приобрел жилье в браке. Если супруги находятся за границей, согласие также может быть заверено иностранным нотариусом, с переводом и апостилем.
    5. Справка об оценке недвижимости, сделанная через портал Фонда госимущества или заказанная у эксперта.
    6. Справка о наличии зарегистрированных лиц из ЦНАПа.
    7. Справка о техническом состоянии жилья БТИ.
    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марія!

    Я пытаюсь найти специалиста, который может составить план действий как правильно можно продать квартиру по генеральной доверенности или через дарственную.

    Для продажу квартири без Вашої присутності Вам треба оформити нотаріальну довіренність щодо укладання договору купівлі-продажу на особу, якій Ви цілком довіряєте.

    Для оформлення такої довіренності треба звернутись або до українського консульства за місцем Вашого перебування, або до польского нотаріуса. В останньому випадку довіренність прийдеться перекласти на українську мову, а переклад також завірити нотаріально.

    Увага! Польскі нотаріуси будуть пропонувати Вам соматужки зробити переклад на українську та завірити його, але я не рекомендувю на таке погоджуватись. Тому що за польськими законами місцеві нотаріусу не несуть відповідальності за достовірність таких перекладів. З тої ж самої причини завірені польськими нотаріусами переклади в Україні не приймаються.

    Прояснит какие документы могут понадобиться.

    При тому Вам, як продавцю, потрібно підготувати низку документів, без яких нотаріус не укладе договір:

    • ваш паспорт та ідентифікаційний код;
    • паспорт та ідентифікаційний код чоловіка/дружини та свояцтво про одруження, якщо нерухомість була придбана в шлюбі;
    • правовстановлюючі документи на квартиру;
    • технічний паспорт на нерухомість;
    • експертна оцінка нерухомості;
    • довідка про кількість зареєстрованих осіб у квартирі.
    Что делать с моей пропиской (в квартире я прописана одна).

    Про виписку Вам турбуватись не варто. Як тільки покупець оформить всі права власності на квартиру, він легко зможе виписати Вас через ЦНАП, надавши підтверджувальні документи про власність.

    И как потом перевозить наличные через границу. И возможно ли это сделать без моего личного участия.

    Переказ валюти зробити не вдасться, оскільки ції обмежені на час воєнного стану Нацбанком України.

    Наразі українці можуть здійснювати SWIFT-перекази валюти за кордон лише у виключних випадках, до яких належать наступні цілі:

    • придбання деяких товарів для ЗСУ;
    • оплата навчання;
    • оплата лікування та транспортування хворих;
    • покриття витрат на повернення тіла померлого за кордоном;
    • сплата аліментів;
    • виконання зобов'язань за зовнішніми кредитами та позиками.

    Крім того, ліміт таких переказів становить лише еквівалент 100 тис. грн на місяць. До того ж не всі картки закордонних банків підтримують такі зарахування, а тому переказ може бути відхилений.

    Всі інші SWIFT-перекази за кордон тимчасово не здійснюються, і про плани скасувати обмеження влада не повідомляє.

    Залишається вивіз валюти готівкою.

    Очевидно вивозити валюту повинна та сама особа, яка продавали нерухомість. Інакше прийдеться оформлювати ще одну нотаріальну довіренність.

    За законом громадянин-резидент під час вивезення/пересилання за межі України валютних цінностей в загальній сумі, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 1000 євро, додає до декларації документи, що підтверджують:

    • зняття ним готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 1000 євро. Документи, що підтверджують зняття громадянином-резидентом готівки з власних рахунків з метою її вивезення, є чинними протягом 90 календарних днів з дня зняття ним готівки з власних рахунків у банках.
    • придбання ним банківських металів у банках та/або Національному банку виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 1000 євро.

    Отже для вивезення валюти у певній сумі особа, яка буде це робити, повинна мати докази щодо джерел її отримання. У Вашому випадку це має бути договір купівлі-продажу нерухомості та, можливо, довідка з банку.

    До громадян-нерезидентів ці вимоги не застосовуються, вони повинні дотримуватись лише форми декларування. Тому, якщо Ви платите податки в Польщі, то це спрощую всю процедуру вивезення валюти за кордон.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    ПРИВЕТСТВУЮ ВАС, МАРИЯ! В принципе это возможно.

    Постановлением Кабинета Министров Украины № 164 от 28.02.2022 г. "Некоторые вопросы нотариата в условиях военного положения" были урегулированы вопросы осуществления нотариальных сделок в условиях войны.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/164-2022-%D0%B...

    Ранее действовала норма по которой доверенность на продажу имущества или генеральная, дающая такое право, согласно этим нормам действительна один месяц, в случае удостоверения нотариусом в Украине. В случае консульского удостоверения доверенности, ровно как и иностранного удостоверения - ДВА МЕСЯЦА. Не взирая на срок, на который выдана доверенность. Сверх этого срока доверитель должен подать заявление, также удостоверенное нотариально, о подтверждении полномочий поверенного.

    Да, у подобных директив Правительства сомнительная легитимность и Верховный Суд уже срезал несколько актов Правительства Украины как незаконные и неконституционные, что привело к их отмене.

    !!! Сейчас таких ограничений НЕТ.

    НО, есть специфика, что осуществлять сделки с недвижимостью имеют право только нотариусы, включенные в специальный перечень Министерства юстиции Украины, уполномоченные на проведение сделок с ценным имуществом.

    Перечень далее по ссылке на актуальные даты. Имейте в виду, что список постоянно обновляется. Если нужно подсказать такого нотариуса в Харькове - нет проблем.

    https://minjust.gov.ua/m/perelik-notariusiv-yakimi...

    Вот список конкретно по Харьковской области на 16.11.2023. https://minjust.gov.ua/files/general/2023/11/16/20...

    Снятие с регистрации места жительства.

    Согласно новому Порядку декларирования и регистрации места жительства (пребывания) с 2022 года https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265-2022-%D0%B... (пункт 61) новый владелец жилья теперь имеет право «выписать» лицо без его согласия, если оно не является владельцем этого жилья и достиг совершеннолетия.

    Ранее до вступления в силу указанного выше Порядка «выписать» лицо из жилья без его согласия можно было только в судебном порядке.

    Это значительно упрощает процесс купли-продажи жилой недвижимости, особенно во время действия военного положения, ведь не всегда есть возможность «выписать» лиц до заключения договора купли-продажи. Теперь новый собственник самостоятельно может это сделать и после заключения договора купли-продажи без согласия на это «прописанных лиц».

    Вывод средств за квартиру из УкраиныКак по мне, то данный вопрос самый сложный. Однозначных рецептов Вам никто не даст в нём.

    Одни доверяют банковской системе Украины, другие не очень.

    Порядок вывоза средств из Украины, установленный Национальным банком - регламентирует, что без декларирования и подтверждения законности происхождения из Украины можно вывезти не более 10 тысяч евро в эквиваленте. Поблажки, которые предусматривало к примеру Постановление Правления НБУ от 24.02.2022 № 18 "О работе банковской системы в период установления военного положения" уже не действуют и были отменены практически через месяц после начала войны, когда все нужные люди вывели свои бабки из Украины и для простых смертных снова установили "денежное рабство", то есть запрет на вывоз собственных средств свыше 10 тысяч евро без необходимости взаимодействия с украинскими банками.

    Для вывоза денежных средств нужны подтверждающие документы. Увы, монополист установил, что такими подтверждающими документами могут быть только справки банков о снятии средств с личного счёта в долларах, евро или гривне. + при необходимости справки о валютно-обменных операциях, если средства сняты к примеру в гривне, а вывозите доллары или евро..

    Но, тут существует риск, что Вам эти средства положенные в украинский банк в валюте - никто в валюте не выдаст (если система рано или поздно вообще не схлопнется как уже было не раз... привет банкам Надра, Финансы и кредит и т.д.)... а гривна объективно не является свободно конвертируемой валютой в ЕС (ну если не считать обмен в Польше по бешенному курсу)... кроме того, в связи с установленными лимитами Вы будете обналичивать свои законные деньги несколько месяцев... при этом срок действия справки по счёту - 90 дней. Об этом надо помнить.

    Итак. Вопрос трансграничного перемещения валютных ценностей урегулирован пунктом 18 Положения, утвержденного Постановлением Правления НБУ от 02.01.2019 года № 5 "Об утверждении Положения о мерах защиты и определении порядка осуществления отдельных операций в иностранной валюте".

    Фізичні особи-резиденти здійснюють валютні операції з транскордонного переміщення валютних цінностей шляхом їх вивезення/пересилання за межі України в загальній сумі, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро, на підставі документів, що підтверджують:

    1) зняття цією фізичною особою готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро;

    2) придбання цією особою банківських металів у банках та/або Національному банку виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро.

    Документи, що підтверджують зняття готівки з власних рахунків у банках фізичними особами-резидентами з метою її вивезення, є чинними протягом 90 календарних днів із дня зняття ними готівки з власних рахунків у банках.

    В связи с этим, рекомендовал бы остановиться на безналичном переводе средств за границу, а не вывоз наличными через погранпункты.

    Действующие Е-лимиты на перечисление средств за границу в безналичном виде, то есть со счёта на счёт - 200 тысяч евро на год. НО, нужно помнить, что это не распространяется на переводы с карты на карту посредством p2p переводов и т.д... Только со счёта IBAN на счёт IBAN. Потому, если уж Вы находитесь заграницей, то рекомендовал бы Вам именно перевод средств за квартиру Покупателем на Ваш счёт в иностранном банке, предварительно открытый на Ваше имя. Такая операция действующим законодательством не запрещена. Но захочет ли связываться с этим Покупатель - не уверен.

    Такие платежи большинством банков проводятся через так называемую систему SWIFT. Комиссии разные.

    Немного об этом вопросе от Приватбанка. https://privatbank.ua/e-limit

    В общем вопрос решаем, но им действительно нужно грамотно заниматься и всё продумывать.

    Надеюсь я в полной мере ответил на Ваш вопрос и мой ответ будет полезен Вам в решении Вашего вопроса!

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Харьков), временно проживающий в г. Гамбург (Германия).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України