Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

30 ноября 2023, вопрос №97844

Хочу подати в суд на ТЦК

Чи можу я подати позов проти ТЦК за те що вони мене подали в розшук і притягнути їх до відповідальності Наприклад за статтею 23 Репутація честь і гідність?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторе!

    Якщо Ви нічого не порушували, а ТЦК подало Вас у розшук, то маєте повне право подати позов до суду про визнання дій ТЦК неправомірними.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Можна спробувати, враховуючи, що дана база взагалі не передбачено жодним нормативно-правовим актом. Втім, для повного аналізу Вашої ситуації бажано дізнатись деталі ситуації.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Формально Ви маєте право подати до суду позов і до центру комплектування, оскільки зараз в нас немає військових судів. Ви можете дуже обережно скаржитись на дії окремих працівників центру комплектування. Якщо з ініціативи центру комплектування на Вас подали в розшук, то Ви маєте повне право активно оскаржувати такі безпідставні репресивні дії. Ви можете пробувати активно добиватись справедливості. Такі безпідставні утиски, зокрема оббріхування, наносять багато шкоди. Якщо Ви маєте змогу здійснювати необхідну оборону, то я Вам раджу добиватись справедливості в суді та просити суд визнати оголошення Вас в розшук безпідставним та неправомірним!

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас! Теоретично, так - можете! Практично, ні. Бо право військово-політичної доцільності ще ніхто не відміняв. Тут як з податковою, Вона знайде 1001 порушення і виправдає себе.

    Ви 100 % як і 99,999 % громадян України, включаючи Верховного головнокомандуючого пана Президента України - не оновлювали усі потрібні дані у ТЦК, ще коли він був легальним воєнкоматом. Ніхто не оновлював, бо фактично, щоб виконати закон про військовий обов"язок у спосіб, який бажає цього військовий комісар (ТЦК) - людині треба жити в ТЦК, а не реально жити своїм життям та виконувати корисну для економіки України функцію.

    Я вже мовчу, що про всяк випадок - ТЦК умисно нелегальні напіввоєнізовані організації, оскільки не зареєстровані як юридичні особи публічного права чи їх відокремлені структурні підрозділи, незаконно використовують коди ЄДРПОУ не ліквідованих, а перебуваючих в процесі реорганізації воєнкоматів, не мають виписок про державну реєстрацію з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Тому з юридичної точки зору маю великі сумніви, що є кому і що пред"являти. А навіть якщо Вам попадеться сміливий суддя адміністративного суду (таких одиниці), то Ви з ТЦК нічого не стягнете, бо в юридично-господарській площині їх не існує, оскільки відомості про них відсутні у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а отже відповідно до статті 80 Цивільного кодексу України, ніяких ТЦК не існує, бо ж вони не створені і не зареєстровані у встановленому законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" порядку та не на можуть набувати владно-розпорядчих функцій. Посилання Міністерства оборони на відомчий облік - нікчемне, адже жоден закон не передбачає цього, а видання підзаконних актів, які прямо суперечать закону - не допустиме. Хоча чого дивуватися, якщо так само незаконний і прийнятий з перевищенням повноважень припис Кабінету Міністрів України щодо обмеження виїзду громадян за межі України за дискримінуючою ознайою статі та віку. Жоден закон не передбачає цього. Проте, це уже 2 роки вважається нормою і ніхто з великих бонзів адвокатури та правозахисту в Києві нічого про це не заявляє і в судах не оскаржує... Бо в умовах війни окремі органи діють не по закону, а по праву сильного та озброєного. А що робить будь-яке озброєне угрупування у разі небезпеки ? - Правильно, ліквідовує таку небезпеку усіма можливими способами.

    Так. Розшук осіб за дорученням ТЦК - також незаконний. Формальний привід для цього - вимоги статті 262 КУпАП "тимчасове адміністративне затримання" за порушення законодавства про військовий облік для оформлення матеріалів адміністративної справи не дають таких повноважень поліції чи будь-кому іншому за межами слідства та правилами Кримінального процесуального кодексу України.

    Звісно ж розшук закон не передбачає. Мало того, параметри Єдиної інформаційної системи МВС затверджені Постановою Кабінету Міністрів України і там ніяких розшуків немає. Неодноразово і судді вказували, що адміністративна процедура за КУпАП ніяких розшуків не передбачає.

    Тобто фактично якесь невстановлене злочинне угрупування втрутилося в програмовий комплекс ЄІС МВС та додало туди не передбачені законодавством функції та бази дани, на підставі чого здійснює неправомірне втручання в життя людей, незаконно використовує їх персональні дані, вчиняє замахи на злочин та самі злочини щодо незаконного обмеження волі громадян.. Але і це вважається нормальним. В крайньому випадку все спишуть на міністра МВС та заступників, які загинули 18.01.2023 р. у вертольоті над Броварами, що під Києвом. Вони ж на свій захист вже нічого не скажуть.

    Тож як казав перший Президент України: Маємо, шо маємо.

    Якщо ж Ви звісно виїхали за межі України та фізично знаходитесь у безпеці, то можете погратися у верховенство права та справедливий суд, яких не існує поза межами декларацій. Навіть цікаво, що з цього вийде чи може вийти. Особливо цікаво як після програшів у всіх судових інстанціях в Україні, так само відвернеться та закриє очі на подібні беззаконня самий чесний та безсторонній Європейський суд з прав людини. А Ви чули десь про реакцію ЄСПЛ щодо безпрецедентного у світовій історії обмеження права на виїзд за межі країни урядом, який позиціонує себе демократичним, а не авторитарним?! - Ні. Бо їх це влаштовує і політична доцільність важливіша, ніж деклароване верховенство прав людини.

    Вибачте за сумбур, але висловив не теоретичну сторону проблеми, а так би мовити "соцреалізм" як він є.

    З повагою, юрист-правозахисник Я. Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України