Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 грудня 2023, питання №98175

Необхідно знятися з військового обліку в ТЦК згідно дозволу міграційної служби на виїзд закордон на постійне місце проживання

Необхідно знятися з військового обліку в ТЦК згідно дозволу міграційної служби на виїзд закордон на постійне місце проживання
Оскільки Святошинський районний ТЦК та СП категорично відмовляється приймати та реєструвати мою заяву про зняття з військового обліку, я не можу виконати вимоги пункту 10 Порядку, затвердженого наказом МВС України від 16.08.2016 № 816.Згідно Порядку провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання,
я звернувся з заявою до Державної міграційної служби України, щодо продовження мого дозвілу на виїзд за кордон на постійне проживання до Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.Після розгляду заяви, яку я додаю до вкладення, було продовженно строк дії мого дозволу на виїзд за кордон на постійне проживання до Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.
Що робити вданній ситуації коло ТЦК СП відмовляється приймати мою заяву? Писав скарги в міністерство оборони, ДБР, але поки що відповіді не отримав...
Міграційна служба надала дозвіл на виїзд закордон на ПМП вдруге.... Залижається тільки йти до війсьмату та вимагати від ТЦК, що ті прийняли мою заяву згідно Закону України від 02.10.96 № 393/96-ВР „Про звернення .громадян"
Військовий квиток 2.jpg

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Дійсно, дивна ситуація. Якщо всі документи оформлені правильно, то військомат повинен зняти Вас з обліку.

    Для подальших дій Вам в будь якому випадку треба отримати письмову відмову ТЦК в знятті з обліку і вже далі вирішувати, що з тим робити.

    На мою думку і в першу чергу Вам треба звернутись до адвоката, який би міг на місці кваліфіковано захистити Ваші права.

    Крім того, оскільки Ви вже пробували пройти адміністративний шлях оскарження дій неправомірних ТЦК, я би радив звернутись прямо до суду (в даному випадку мова йде про адміністративний суд) та оскаржити незаконну відмову у знятті з обліку, в судовому порядку зобов'язавши відповідача виконати дії, передбачені в такких випадках українським законом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, ОЛЕЖЕ! Такі дії ТЦК - протиправні, але непоодинокі та систематичні.

    ТЦК як орган військового управління з владно-розпорядницькими функціями, чи принаймні позиціонуючий себе таким, має обов"язки відповідно до Закону України "Про звернення громадян" приймати від громадян ЗВЕРНЕННЯ, заяви, пропозиції у спосіб та порядку, визначеному цим законом.

    Нагляд за дотриманням законодавства про звернення громадян здійснеює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

    Але якщо вже система контролюючих органів розписалася вчергове в своїй нікчемності, то варіантів у Вас небагато.

    Як варіант, власник житла має право зняти Вас з місця реєстрації в ЦНАПі без Вашої участі та будь-яких дозволів якихось там воєнкомів та інших "ТЦКшних божеств". Чи прийме зняття з обліку з такої підстави Державна міграційна служба - гарантії не дам. Але даю гарантію, що судитися з ДМС України набагато легше, ніж з ТЦК, особливо в умовах "мобілізаційного сказу", яким хворіють майже усі посадові особи органів державної влади в Україні.

    Інший варіант, але не певен, що більш ефективний - це звернення до адміністративного суду з вимогою зобов"язати ТЦК розглянути Вашу заяву. Але точно так само, ТЦК як напівлегальний не зареєстрований як юридична особа публічного права орган - може начхати на будь-які судові рішення. При цьому, контролюючі органи вчергове проігнорують звернення простих громадян, адже найбільший порушник в Україні - це органи державної влади. Саме вони не виконують найбільше судові рішення... навіть рішення Європейського суду з прав людини.

    В принципі і особиста явка в ТЦК чи надання якихось там дозволів воєнкома для зняття з реєстрації в ЦНАП не передбачена. Мало того, зняти з реєстрації особу може представник за довіреністю. Але ж в законі написано одне, а практика вчинків чиновників - інша. Адже професійний та моральний рівень посадових осіб органів місцевого самоврядування ще нижчий ніж рівень державних службовців. Тому мова не йде не те, що про повагу до верховенства права, гідність, але й про законослухняність більшості подібних кадрів.

    Тут теж можна судитися. Але судитися з ДМС України щодо відмови в проставленні штампу про виїзд на ПМП - набагато легше, адже дійсно закон не передбачає як саме особа має бути знята з реєстрації і ким.

    Як уже зазначав вище, власник житла може це зробити сам. На власний розсуд. І ніхто в ЦНАПі не має права завадити власнику здійснювати свою компетенцію щодо цього.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Турчин Ярослав Александрович

    Додатково до моєї відповіді. Як варіант - можете направити свою заяву з цифровим підписом на офіційну електронну поштову адресу ТЦК та вимагати надання відповіді у визначений законом - 30-денний термін.

    Святошинський районний в місті Києві ТЦК та СП

    svyatosh_rvk@post.mil.gov.ua

    (044) 424-10-24

    Хоча, якщо вже ТЦК пішов по шляху цинічного порушення закону, а самі ТЦК, слідом за патрульною поліцією - стали черговою "священною коровою", яку не можна чіпати за будь-які злочини та беззаконня...то маю сумніви, що в цьому випадку щось змусить виконати закон.

    Щасти Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Вам вже відповідали на це питання. У ситуації потрібно розбиратися комплексно, а не вибірково. Винайміть адвоката в Києві, який буде займатись Вашою справою.

    Я навіть писав Вам у вайбері, але Ви навіть не вважаєте за необхідне відповісти. То яку допомогу Ви хочете отримати?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України