Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 23 февраля 2024, вопрос №102695

Права жінки з дитиною до 3х років

Вітаю!
Чи можете розʼяснити мені права офіційно працюючої жінки, яка має дитину до 3 років?
Закон пише про те що роботодавець з власної ініціативи не може її звільнити:
1. Це тільки якщо вона знаходиться у відпустці по догляду за дитиною чи у будь-якому випадку?
2. А що як така жінка на думку роботодавця порушить якісь умови договору чи внутрішні правила, роботодавець зможе її звільнити з його ініціативи?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Аліна!

    Звільнити не можуть, якщо жінка перебуває у декретній відпустці.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Аліна Клиент 2 месяца назад

    В якій статті зазначено що тільки в цьому випадку? Бо в 184 статті КЗпП написано просто «які мають дітей віком до трьох років» без уточнення що і перебувають умвідпустц

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону № 2136 у період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 2 месяца назад

    Юрист, г. Сумы, 30 лет опыта

    У судовій практиці (рівня касаційних судів) часто зустрічаються випадки, коли людину звільняють, незалежно від того, що у законі вказано що таку людину "не може звільнити" і рішення судів залишаються у силі.

    Самі розумієте, якщо працівник "пільговий" від звільнення, але порушує умови трудового договору, і т.д., він буде звільнений.

    Тобто це правило "заборони звільнення" стосуєтся реабілітуючих обставин і ніяким чином не стосується винних умисних дій працівника у супереч закону.

    Крім цього, у випадку ліквідації підприємства, усі звільняються або переводяться до правонаступника (це лиш приклад).

    Тобто окремий закон або норму права із цього закону не потрібно розуміти формально, він діє у системі із іншими законами, нормами, а особливо - з правами особи, які є вищі над законом.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України