Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

12 июля 2024, вопрос №115218 350₴

Які є варіанти виїзду за кордон?

Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, які є варіанти виїзду за кордон на регулярній основі, якщо я вже пройшов ВЛК та був визнаний обмежено придатним до військової служби.

Маю компанію в Україні та контракти в Європі, але цей бізнес не входить до списку критичних бізнесів.

Навчання та волонтерство не підходять.

Розшифрування:

Обмежено придатний до військової служби — непридатний до військової служби у високомобільних військах, плавскладі, морській піхоті, спецпідрозділах. Придатний до служби в частинах (підрозділах) забезпечення, територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, установах, організаціях, навчальних закладах.

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Перелік суб'єктів та підстави виїзду визначені Правилами перетинання державного кордону громадянами України.

    Перелік суб'єктів та підстав виїзду достатньо обширний. Ви можете ознайомитися з ним за посиланням

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text

    Карпенко Андрій Володимирович
    20%

    Вітаю!

    ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ НА ПІДСТАВІ ТОГО, ЩО ПРИДАТНІ ДО СЛУЖБИ В ЧАСТИНАХ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ.

    Виїзд за кордон встановлений Правилами перетинання державного кордону громадянам України, затверджених постановою КМУ №57 від 27.01.1995 року, де перелічені категорії осіб, які мають право на перетин кордону (надалі — Правила). Новий закон про мобілізацію не змінив їх, проте тепер службовці Держприкордонслужби отримали право перевіряти військово-облікові документи військовозобов’язаних.

    ЗАРАЗ НА КОРДОНІ ДОДАТКОВО ТРЕБА МАТИ ДІЮЧИЙ ВОД ТА ДОВІДКУ ВІД ТЦКСП ПРО ВІДСТРОЧКУ АБО ПОЗНАЧКУ У ВОД.

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ВІД 06.07.2024:

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/Nayavnist-viyskovo-obl...

    16 липня спливає встановлений Законом України № 3633-IX двомісячний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані.

    З цим пов’язана і реалізація Державною прикордонною службою України в повному обсязі вимог пункту 17 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.

    Враховуючи це, починаючи з 00.00 17 липня під час перетинання державного кордону України на виїзд прикордонники перевірятимуть в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікові документи.

    У разі відсутності військово-облікового документа прикордонники відмовлятимуть у перетині державного кордону на виїзд з України.

    При цьому зазначимо, що категорії осіб, яким відповідно до Правил перетину кордону громадянами України дозволено виїзд з України, на даний час не змінилися.

    Окремо нагадаємо, що громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають відстрочку від призову чи виключені з військового обліку за станом здоров’я, мають право на перетин кордону за наявності інформації в військово-облікових документах про отримання такої відстрочки (виключення з військового обліку) або довідки за формою, визначеною у додатку 6 до вищезазначеного Порядку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Петро!

    Як обмежено придатний Ви не маєте права на перетин кордону. Якщо говорити про стан здоров'я, то право на вїзд Ви можете отримати лише за умови визнання Вас тимчасово непридатним строком від 6 до 12 місяців, або у зв'язку із визнанням Вас непридатним до проходження служби з виключенням з обліку.

    Отже, для виїзду за кордон Ви повинні мати інші підстави, перелік яких визначений Постановою КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України".

    Підстав дуже багато, але у більшості своїй вони передбачають сіменйі обставини, а саме: супровід родичів із інвалідністю або тих, хто потребує постійного догляду, наявніть трьох дітей тощо. Наприклад, відстрочка по навчанню не надає право виїзду за кордон, бронювання - тільки, у разі відрядження.

    Отже, для надання Вам більш предметної консультації потрібно розуміти, які підстави для виїзду теоретично Ви можете мати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас!

    1. Перш за все, щоб мати змогу вільно перетинати кордон Ви повинні мати підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України. Це може бути супровід родичів з інваліднстю, закордонне відрядження при бронюванні від підприємста, визнання Вас ВЛК тимчасово непридатним та ін.

    2. Також у Вас повинен бути належний військово-обліковий документ, адже згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періоду період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    3. З 16 липня у Вас можуть додатково вимагати довідку про оформлену відстрочку.

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону 3621-IX:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Так як Вас визнали обмежно придатним - Ви підлягаєте переогляду, проте у Вас є обов'язок це зробити протягом 9 місяців.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” або якщо ВЛК визнає Вас нпридатним до військової служби із виключенням з військового обліку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    Підстави для виїзду чітко передбачені постановою КМУ № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України".

    Дана постанова передбачає в цілому достатньо можливих підстав, втім обговорювати їх у публічному просторі не зовсім правильно та коректно.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    20%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС!

    Найпростіший шлях - це система "Шлях".

    Без наявності підстав для виїзду як супооводжуючого дружину чи дитину з інвалідністю - можливі варіанти в край примарні і пов"язані з корупційними ризиками та можливим використання цього правоохоронними органами для фіксації Вас на злочині та подальшого роздягання на гроші. Бо ж ніхто не хоче мати кримінальну справу та бути судимим.

    Якби так просто можна було б виїхати, то в Україні б не сиділи 4 мільйони військовозобов"язаних чоловіків.

    Якщо немає 100 % варіантів та виходів на знайомих, які мають гарну репутацію, краще ці думки полиште та чекайте поки ця вся воєнна вакханалія закінчиться і у влади не буде підстав обмежувати виїзд за кордон.

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України