Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

30 сентября 2024, вопрос №120344

Запитання щодо органів опіки та проживання окремо

Добрий день, мене звуть Дар'я, мені 16 років.

Звертаюсь з проханням допомогти:

Наразі я живу з вітчимом та матер'ю. Батько не живе з нами вже як 10 років.
У мене є психіатричні діагнози: шизофренія, ОКР, депресія, гендерна дисфорія.

Виникла ситуація що мати відмовилась лікувати один із моїх розладів та не прийняла мене, із-за чого я морально страждала, спочатку почала займатись саморуйнуванням(різання рук та інше), потім були 4 спроби суїциду, навіть не дивлячись на це - мати не погодилась на лікування розладу і не прийняла мене, у цей час було багато конфліктів від неї коли вона мене принижувала та оскорбляла.
Після багацько скандалів вона погодилась на лікування того розладу, але відмовилась приймати мене(із-ха чого мені досі дуже погано морально, і вона це знає, і продовжує бити по больному), із-за чого я й досі хочу і планую здійснити самогубство.

Ось, тепер перейду до запитань:

Що буде якщо я піду і розповім це все у органи опіки?
Чи можу я домогтися проживання окремо(по причині навчання в іншому місті), якщо мати та батько проти?

Ответы юристов (1)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 дней назад

    Юрист, г. Львов, 9 лет опыта

    Добрий вечір. Вам краще спробувати знайти роботу і заробляти гроші на проживання, зокрема на медичну допомогу Вам і в приватній медицині.

    В Кодексі України про адміністративні правопорушення є стаття про невиконання батьками обов'язків з догляду за неповнолітніми і малолітніми дітьми. Проте Вам в даному випадку не варто без вагомих підстав скаржитись на Ваших батьків. Не наражайтесь на небезпеку.

    Якщо у Вас загострився один з Ваших психічних розладів та хвороб, то Вам в першу чергу слід звернутись до психоневрологічної поліклініки.

    Згідно із статтею 29 Цивільного кодексу України, фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, вільно обирає собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Відповідно до статті 313 цивільного кодексу, фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на вільне самостійне пересування по території України і на вибір місця перебування. Фізична особа може бути обмежена у здійсненні права на пересування лише у випадках, встановлених законом. Фізична особа не може бути видворена з обраного нею місця перебування, доступ до якого не заборонений законом. Проте лише якщо Ваш стан здоров'я дозволяє Вам поживати окремо від Ваших батьків, тобто якщо нема медичних протипоказань проживання окремо від батьків, Ви маєте право проживати окремо.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України