Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 13 октября 2024, вопрос №121109

Проблема звільнення з роботи.

Вітаю шановні Юристи!
Зіткнувся з наступною проблемою.

Я є співробітник закладу громадського харчування під франчизою KFC, а саме ТОВ "Тесті-Фуд", та в один момент часу я вирішив звільнитися оскільки є негайна необхідність.
Однак коли я звернувся до керівництва з питанням звільнення мене на наступний же день, мені сказали що я ЗАБОВ'ЯЗАНИЙ відпрацювати ще 2 тижні, і що я повинен був попередити про це провсяк часно, далі пряма цитата від кирівництва:
"1. Про звільнення повідомляють завчасно згідно Закону України.
2. Перед звільненням відпрацьовують обов'язкових 14 днів.
3. Заява про звільнення пишеться особисто особою, яка звільняється в день звільнення
Тому на зміну ти виходиш і 2 тижні ніхто не відміняв
Розклад затверджений, з ним ти ознайомився завчасно і побажання твої враховувались."
Кінець цитати.

Однак хочу примітиви що по-перше, можна вважати що я з графіком не ознайомлений, оскільки відсутній підпис який б свідчив про це, по-друге заяву про звільнення я можу принести вже завтра, а про відпрацювання 2 тижнів не було вказано навіть у документі який я підписував при працевлаштуванні. (Остане не є точним).

Так, чому я до вас звертаюся?
Чи можу я на законних підставах звільнитися прямо завтра або через день, якими законами це регулюється, і якщо є закони що обмежуючи мене у цьому напрямку, як я їх можу обіграти у свою користь або "обійти"?
Допомога справді потрібна, оскільки робота вже в горлі сидить, а необхідність звільнення гостра як ні коли.

Ответы юристов (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Богдане!

    Стаття 38 КЗпП. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника.

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, роботодавець не вправі звільнити його за поданою раніше заявою, крім випадків, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

    Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, чинив мобінг (цькування) стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Богдан Клиент 4 дня назад

      Точно, це те що потрібно, велике вам дякую пане Айвазян!

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

        Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

        Общаться в чате

        Прошу! Був радий допомогти.

        • Богдан Клиент 3 дня назад

          Зараз по спілкувався з роботодавцем.

          Мені заявили що я все одно буду зобов'язаний відпрацювати 14 діб, аби мені встигли знайти заміну, на трактування Кодексу говорили що повинен був повідомити провсякчасно про своє звільнення, а також повідомили що у випадку мого звільнення у моїй рекомендації "можливо" буде вказано що я звільнився сам стверджуючи їм що вони це повині зробити згідно з якогось закону.

          Тому, що робити далі?

          Я маю повноцінний запис диктофону розмови, де чутно усе що мені говорили.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

            Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

            Общаться в чате

            Якщо Ви маєте підстави для звільнення без відпрацювання, передбачені ст. 38 КЗпП, то роботодавець не має права утримувати Вас на роботі жодного дня з момента подання заяви про звільнення. Оскаржуйте дії роботодавця до Держпраці або ж прямо до суду.

            • Богдан Клиент 3 дня назад

              Зрозумів, а що стосовно відробітки, я чув що під час військового стану відмінили 14-ти денну відробітку, чи є якесь закріплення цього факту у вигляді документу або указу.

              Я розумію що це питання може здатися дурним, однак яб хотів мати більшу кількість аргументів перед керівництвом аби була можливість обійтися без можливих подач до суду, до того ж це буде важлива інформація для мене на майбутнє.

              Дякую.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

            Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

            Общаться в чате
            Зрозумів, а що стосовно відробітки, я чув що під час військового стану відмінили 14-ти денну відробітку, чи є якесь закріплення цього факту у вигляді документу або указу.

            Хіба що наступне:

            Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану":

            "Стаття 4. Особливості розірвання трудового договору з ініціативи працівника

            1. У зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури)."

            • Богдан Клиент 2 дня назад

              Ще раз вам дякую пане, сподіваюся це усе допоможе мені, вдалого вам дня та роботи!

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

            Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

            Общаться в чате

            Прошу, Богдане! Навзаєм!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України