Задайте вопрос юристу

869 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 27 октября 2024, вопрос №121853

Какие документы нужны для выезда за границу мужчине 24 года?

Здравствуйте! Мне 24 года. У отца 2 пожизненная группа инвалидности + УБД(комиссован в 2022 году по состоянию здоровья). Насколько нам известно, у меня есть возможность пересечения границы в роли сопровождающего лица, так ли это?
Если да, то какие документы нужно собрать? Нужно ли оформить опекунство на отца? Какие есть нюансы?

Буду очень благодарен за любую информацию!

Ответы юристов (2)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Насколько нам известно, у меня есть возможность пересечения границы в роли сопровождающего лица, так ли это?

    Так.

    Згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Если да, то какие документы нужно собрать?

    Для виїзду за кордон Вам потрібно мати закординні паспорти, військово-облікові документи, документ про інвалідність батька (посвідчення інваліда або пенсійне посвідчення), документ про спільне проживання (Витяги з реєстру територіальної громади)

    Нужно ли оформить опекунство на отца?

    Ні.

    Какие есть нюансы?

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Руслане!

    Який військово-обліковий документ Ви маєте? Приписне свідоцтво? Батько виключений з військового обліку? Ви зареєстровані за однією адресою із батьком?

    Насколько нам известно, у меня есть возможность пересечения границы в роли сопровождающего лица, так ли это?

    Так, відповідно до Правил перетину кордону Ви маєте право виїзду, як супроводжуючий батька з інвалідністю.

    Если да, то какие документы нужно собрать? Нужно ли оформить опекунство на отца? Какие есть нюансы?

    Закордонні паспорти, Ваше свідоцтво про народження, документ, що підтверджує інвалідність батька (окрім довідки МСЕК), військово-обліковий документ Ваш та батька, документи про спільне місце реєстрації (витяг з реєстру територіальної громади). Якщо Ви зареєстровані за різними адресами, то прийдеться оформлювати акт встановлення факту догляду.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Судебные решения 68 1 23 окт. 2024
Официальный блог Юристы.UA 35 0 22 окт. 2024
Событие 55 0 22 окт. 2024
Законы 1924 3 2 окт. 2024