Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 31 марта 2020, вопрос №14943 100₴

Могу ли оформить попечительство

Здравствуйте. Помогите пожалуйста с решением вопроса. Я нахожусь на службе в ЗСУ, часть находиться в другой области, следовательно дома я не проживаю. Есть дочь 5 лет, которая проживает с сестрой. С мужем на этапе развода, он подал 2 недели назад. Могу ли я оформить попечительство на сестру на период службы, чтобы она могла представлять мои интересы и интересы ребенка. Спасибо.

Ответы юристов (10)

    Кирюшин Артем Андреевич
    10%

    Здравствуйте.

    В вашем случае целесообразно выдать на вашу сестру доверенность в которой указать ее полномочия как вашего представителя и представителя вашей дочери.

    Такая доверенность заверяется либо нотариусом, независимо от его местонахождения либо командиром воинского подразделения в котором вы проходите воинскую службу.

    Костромина Виктория
    10%

    Могу ли я оформить попечительство на сестру на период службы,- вам нужно оформить нотариальную доверенность на представление ваших интересов

    Иваненко Мария Владимировна
    10%

    Нотариальная доверенность на представление интересов Ваших и дочери. Доверенность можете оформить у любого ближайшего нотариуса к Вашей части, присутствие сестры при оформлении доверенности не обязательно.

    Адвокат Евгений Александрович
    10%

    Здравствуйте!

    Вам нужно оформить не попечительство, а доверенность на представление интересов, которая удостоверяется нотариально.

    Данную доверенность, возможно оформить у любого нотариуса.

    Удачи Вам!

    Савченко Олександр
    10%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    С мужем на этапе развода, он подал 2 недели назад. Могу ли я оформить попечительство на сестру на период службы, чтобы она могла представлять мои интересы и интересы ребенка.- так, Ви можете оформити довіреність. Однак лише на представництво ваших інтересів (в тому числі в суді ), так як законними представниками малолітньої дитини є саме її батьки (тобто Ви з чоловіком).

    При цьому ваша сестра зможе представляти ваші інтереси як матері, тобто ті, що стосуються дитини (наприклад, вирішення питання, з ким проживатиме ваша 5-літня донька після розлучення).

    Цивільний процесуальний кодекс України: (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n6471)

    Стаття 58. Участь у справі представника

    1. Сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

    Стаття 62. Документи, що підтверджують повноваження представників

    1. Повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами:

    1) довіреністю фізичної або юридичної особи;

    2) свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна.

    2. Довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або, у визначених законом випадках, іншою особою.

    Всього доброго.

    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У Вашому випадку краще буде оформити довіреність на представництво інтересів на Вашу сестру та передбачити конкретні функції представництва , які вона уповноважена буде виконувати та в чиїх конкретно інтересах(зазначити осіб конкретно).

    Нотаріальне Оформлення можливе будь-яким нотаріусом по Україні .

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна
    10%

    Здравствуйте. Законный представитель дочери - это вы как мать. Вы же не лишены родительских прав. И опека над сестрой значила бы, что вы бы представляли ее интересы, а не она ваши.

    В вашем случае это доверенность. Причем, две. Одна на представительство на ребенка, вторая на вас

    Царьов Роман  Валерійович
    10%

    Попечительство в Вашем случае не подходит. Доверенность это правильно, о которой все единодушно выше высказались но все забыли, что если это касается прав ребенка, то необходимо письменное согласие Службы по делам детей по месту жительства на такую доверенность, какое и где расскажет нотариус.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    10%

    Добрий день.

    Вам необхідно фоормляти нотаріальну довіреність.

    Відповідн до ст. 237 ЦКУ - Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

    Згідно ч. 3 ст. 245 ЦКУ - Довіреність військовослужбовця або іншої особи, яка перебуває на лікуванні у госпіталі, санаторії та іншому військово-лікувальному закладі, може бути посвідчена начальником цього закладу, його заступником з медичної частини, старшим або черговим лікарем.

    Довіреність військовослужбовця, а в пунктах дислокації військової частини, з'єднання, установи, військово-навчального закладу, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, також довіреність працівника, члена його сім'ї і члена сім'ї військовослужбовця може бути посвідчена командиром (начальником) цих частини, з'єднання, установи або закладу.

    Тобто, у Вашому випадку Вам потрібно отримувати довіреність, яка може бути посвідчена командиром (начальником) частини, з'єднання, установи або закладу.

    Крикун Сергій  Павлович
    10%

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15), ст.59:

    "1. Піклування встановлюється над неповнолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена."

    Закон Украины "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2342-15), ст.1:

    "У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    діти, позбавлені батьківського піклування, - діти, які залишилися без піклування батьків у зв’язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами Національної поліції, пов’язаним з відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов’язки, а також діти, розлучені із сім’єю, підкинуті діти, батьки яких невідомі, діти, від яких відмовилися батьки, діти, батьки яких не виконують своїх батьківських обов’язків з причин, які неможливо з’ясувати у зв’язку з перебуванням батьків на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та безпритульні діти;"

    В этой части, Ваш ребенок. не является как сиротой, так и лишенным отеческого попечительства, т.е. попечительство на ним другими лицами установлению не подлежит.

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page):

    ст.109 - "1. Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.";

    ст.160 - "1. Місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.".;

    ст.161 - "1. Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

    Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення.

    2. Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.";

    В этой части, предварительно или по решению суда должен быть решен вопрос о месте проживания ребенка - вместе с кем из родителей. С другой стороны, никакая доверенность не ограничивает того из родителей, кто проживает отдельно, на участие в воспитании ребенка и общение с ним; сама по себе ситуация, когда представитель по доверенности будет запрещать родителю общение с ребенком представляется абсурдной. Более того, воспитание и содержание ребенка по доверенности может быть основанием для основанием для лишения Вас родительских прав:

    ст.164 - "1. Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:...

    2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини ...".

    Что касается права других лиц на воспитание ребенка, предусмотренного ст.151 СК:

    "2. Батьки мають право залучати до виховання дитини інших осіб, передавати її на виховання фізичним та юридичним особам." -

    как я считаю, имеет место случай обоюдного решения родителями - понятие "батьки" указано во множественном числе.

    Как выход я вижу передачу ребенка на воспитание и содержание своим родителям (бабушке, дедушке):

    ст.257 - "1. Баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні.";

    ст.258 - "1. Баба і дід мають право на самозахист внуків.

    2. Баба і дід мають право звернутися за захистом прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх та повнолітніх непрацездатних внуків до органу опіки та піклування або до суду без спеціальних на те повноважень.".

    Также возможным является Ваш перевод на службу по месту проживания:

    "ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008/page):

    "113... Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання: ...

    його (її) неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей - учнів (студентів) навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, ...".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України