Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

05 июня 2020, вопрос №21338

Арест на зарплатную карту

Здравствуйте, сегодня обнаружил что на зарплатнную карту наложен арест , как и куда подать иск , чтобы снять арест с единственного дохода.

Ответы юристов (2)

    Карпенко Андрей Владимирович

    По действующему законодательству, в случае с пенсионными, зарплатными и социальными счетами, судебный исполнитель имеет право на арест не более 20% суммы.

    В соответствии с ч. 2 ст. 48 Закона Украины "Об исполнительном производстве" запрещено накладывать арест на счета со специальным статусом (таким счетом является Ваш; ссылка: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#n471).

    Чтобы снять арест, Вам необходимо документально подтвердить статус счёта и уведомить об этом исполнителя (в соотв. с п. 1 ч. 4 ст. 59 того же Закона, ссылка: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#n565).

    Но исполнитель вряд ли признает свою ошибку.

    Попробуйте обратиться в подразделение Минюста в Вашей области, с жалобой на незаконные действия исполнителя или обращайтесь в Суд.

    Свою правоту обосновуйте следующими аргументами:

    Приписами частини 1 статті 2, частини 2 статті 10 Конвенції про захист заробітної плати від 01 липня 1949 року № 95, ратифікованої Україною 04 серпня 1961 року, визначено, що дана Конвенція застосовується до всіх осіб, яким виплачується або повинна виплачуватися заробітна плата. Заробітна плата повинна охоронятися від арештів і передачі в такій мірі, в якій це вважається потрібним для утримання працівника і його сім`ї.

    Заробітна плата в розумінні поняття «власності» є майном, на захист якого в тому числі стає стаття 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Принципи, закріплені в статях 3 та 43 Конституції України, також знаходять своє вираження в положеннях статей 97 Кодексу законів про працю України, статтях 15, 22, 24 Закону України «Про працю».

    Зазначені норми в сукупності свідчать про те, що держава гарантує та захищає законом право громадянина на своєчасне одержання винагороди за працю.

    Отже, виплата установою працівникам заробітної плати має пріоритет перед погашенням заборгованості іншим кредиторам підприємства. Накладення ж арешту на рахунок боржника, який призначений також і для виплати заробітної плати та інших виплат працівникам боржника, унеможливлює своєчасне здійснення таких виплат, що невідворотно призводить до порушення конституційних прав громадян, які працюють на підприємстві відповідача, на оплату праці.

    (!!!) Відповідно до частин 3, 4 статті 59 Закону 1404-VIII у разі виявлення порушення порядку накладення арешту, встановленого цим Законом, арешт з майна боржника знімається згідно з постановою начальника відповідного відділу державної виконавчої служби, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець. Підставою для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом.

    ВИСНОВОК: Тобто, рахунки, які передбачені для виплати заробітної плати та сплати податків, зборів і обов`язкових платежів до Державного бюджету України, є рахунками із спеціальним режимом, на які виконавчою службою відповідно до вимог законодавства арешт не накладається, а виокремлення таких рахунків належить до повноважень виконавчої служби.

    Вы можете написать в заявлении фразу: Прошу удерживать с моего зарплатного счета деньги в сумме не превышающей 20% начисленной з/п.

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Костюк Любовь Тарасовна

    Добрый день. обратитесь к исполнителю с заявлением и приложите справку с банка что это зарплатный счет. Если это частный исполнитель типа Дорошкевич или Павелкив то работают по полному беспределу. Обжалуйте только в судебном порядке, чем быстрее т.к. суды тоже не очень спешат рассматривать. Откройте реестр должников и посмотрите кто исполнитель.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України