Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 16 червня 2020, питання №22101 100₴

Уйти на контракт с сохранением заработной платы

Через сколько дней можно пойти на контракт в армию?
Допустим, устроюсь официально на работу и через неделю уйду в армию на контракт, зарплата сохранится ?

Відповіді юристів (6)

    Карпенко Андрей Владимирович
    25%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Да, сохранится.

    На сегодняшний день за всеми работниками, которые во время особого периода на основании норм Закона № 2232 заключили контракты (в том числе и новые) на военную службу, сохраняются место работы, должность и средний заработок - до окончания особого периода или до дня фактического увольнения (ч. 3 ст. 119 КЗоТ). Аналогичную норму содержит и ч. 2 ст. 39 Закона № 2232 для работников, принятых на военную службу по контракту в случае возникновения кризисной ситуации, угрожающей национальной безопасности.

    Минобороны разъясняло, что кризисная ситуация возникла на востоке Украины в апреле 2014 г. и непосредственно угрожала национальной безопасности Украины. Поэтому в соответствии с Указом № 405 было начато проведение антитеррористической операции на территории Донецкой и Луганской областей. В период проведения АТО тоже имеется кризисная ситуация, угрожающая национальной безопасности Украины (письмо Минобороны от 18.10.2016 г. № 322/2/6917). Указом № 116 введено в действие решение Совета нацбезопасности и обороны, изменившее формат широкомасштабной антитеррористической операции, введенной в 2014 году. Вместо того начата операция объединенных сил по обеспечению национальной безопасности и обороны, отражению и сдерживанию вооруженной агрессии Российской Федерации на территории Донецкой и Луганской областей.

    Итак, сейчас длится кризисная ситуация, угрожающая национальной безопасности Украины, и особый период тоже, ведь его отмена должна быть проведена отдельным указом о демобилизации после стабилизации обстановки на востоке Украины. Поэтому особый период продолжает действовать и в настоящее время (письма Минобороны от 18.10.2016 г. № 322/2/6917 и от 20.10.2016 г. № 316/1/906).

    Если есть дополнительные вопросы связывайтесь со мной через мой профиль на сайте.

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день, Владиславе!

    Згідно з ч. 2 ст. 39 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" - Громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та четвертою статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 51, частиною п’ятою статті 53, частиною третьою статті 57, частиною п’ятою статті 61 Закону України "Про освіту".

    Відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом за мобілізацією, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, зберігаються місце роботи, посада та середній заробіток на підприємстві або в роботодавця-підприємця.

    Особливий період охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відновний період після закінчення воєнних дій.

    Особливий період закінчується із прийняттям Президентом України відповідного рішення про переведення всіх інституцій України на функціонування в умовах мирного часу. Дотепер рішень про повну демобілізацію всіх призваних за мобілізацією військовослужбовців і переведення всіх інституцій України на функціонування в умовах мирного часу Президент України не приймав.

    Відповідно до ст. 235 КЗпП у випадку звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на колишній роботі органом, що розглядає трудовий спір. При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, що розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення щодо виплати працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більше ніж за один рік. А якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, тоді орган, що розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

    Всього доброго!

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Владислав!

    Це Ваше право.

    На Вас розповсюджуються гарантії, передбачені статтею 119 Кодексу законів про працю України, Ви можете працевлаштуватися, а потім через любий проміжок часу, укласти контракт на проходження військової служби та проходити військову службу за контрактом, при цьому на роботі, за Вами залишається місце роботи, посада та середній заробіток.

    Кодекс законів про працю України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08

    Стаття 119. Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків

    На час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

    Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу" і "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

    За працівниками, призваними на строкову військову службу, військовуслужбу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

    Гарантії, визначені у частині третій цієї статті, зберігаються за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на строк до дня, наступного за днем їх взяття на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах після їх звільнення з військової служби у разі закінчення ними лікування в медичних закладах незалежно від строку лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

    Гарантії, визначені у частині третій цієї статті, в частині збереження місця роботи, посади не поширюються на осіб, які займали виборні посади в органах місцевого самоврядування та строк повноважень яких закінчився".

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир
    15%

    ст. 119 КЗоТ. В ней указано, что за работниками, призванными на срочную военную службу, военную службу по призыву лиц офицерского состава, военную службу по призыву во время мобилизации, на особый период или принятыми на военную службу по контракту, в том числе путем заключения нового контракта на прохождение военной службы, во время действия особого периода сроком до его окончания или до дня фактического увольнения сохраняются место работы, должность и средний заработок.

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно ч. 2 ст. 2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", проходження військової служби здійснюється

    громадянами України - у добровільному порядку (за контрактом) або за призовом.

    Таким чином, військова служба здійснюється у двох формах - за контрактом та за призовом.

    Статті 19, 20 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" містять загальні умови укладання контракту з ЗСУ, який має юридичну силу з моменту його підписання.

    Інших "угод, які б мали сильнішу юридичну силу", окремо законодавством не передбачено.

    Також зазначу ,що Відповідно до ст. 119 Кодексу про працю(КЗпП України)

    За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації.

    Враховуючи зазначене Вам необхідно звернутися до директора Вашого підприємства з заявою в якій повідомити про укладання контракту та на підставі цього просити застосувати до Вас передбачені соц. гарантії на час служби ( додати копію контракту з підписом або наказу командувача частини.)

    За процедурою підписання контракту Вам необхідно звернутися до військомату за місцем Вашого обліку, там Вам нададуть вичерпний перелік документів та форму необхідної заяви для вступу на службу за контрактом.

    документів:

    • автобіографію в рукописному і надрукованому примірниках;
    • копію паспорта громадянина України та довідки про присвоєння індивідуального ідентифікаційного номера фізичної особи платника податків та інших обов’язкових платежів;
    • дві фотокартки розміром 9 х 12 см;
    • копії документів про освіту та трудову діяльність;
    • службову характеристику (з місця роботи або навчання);
    • копії документів про народження та сімейний стан;
    • медичну довідку про стан здоров’я;
    • довідки про проходження обов’язкового психіатричного та наркологічного оглядів;
    • довідки про відсутність захворювань на туберкульоз, гепатит, венеричних захворювань;
    • довідку про склад сім’ї та місце реєстрації або фактичного проживання;
    • військовий квиток (для військовозобов’язаних);
    • довідка з Міністерства внутрішніх справ України про відсутність судимості.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория
    10%
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text - Стаття 39. Призов на військову службу під час мобілізації. Демобілізація

    2. Громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та четвертою статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 51, частиною п’ятою статті 53, частиною третьою статті 57, частиною п’ятою статті 61 Закону України "Про освіту".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text - Стаття 119. Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язківНа час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу" та "Про альтернативну (невійськову) службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.За працівниками, покликаними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом по мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, в тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на термін до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігається місце роботи, посада та середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерське господарство, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування і форми власності та у фізичних осіб - підприємців, в яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".(Частина четверта статті 119 виключено на підставі Закону № тисячі сімсот шістьдесят дев'ять-VIII від 06.12.2016)Гарантії, визначені в частині третій цієї статті, зберігаються за працівниками, які при проходженні військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров'я) і знаходяться на лікуванні в медичних установах, а також потрапили в полон або визнані безвісно відсутніми, на термін до дня, наступного за днем їх постановки на військовий облік у районних (міських) військових комісаріатах після їх звільнення з військової служби в разі закінчення їх лікування в медичних установах незалежно від терміну лікування, повернення з полону, появи їх після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.Гарантії, визначені в частині третій цієї статті, в частині збереження місця роботи, посади не поширюються на осіб, які займали виборні посади в органах місцевого самоврядування і термін повноважень яких закінчився


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України