Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 25 червня 2020, питання №22825 100₴

Задолженность по заработной плате (расчёт)

Добрый день. Я уволился с работы по согласию сторон 04.05.2020. По сей день мне не выплатили расчёт, ссылаясь на отсутствие средств у предприятия. В районном центре занятости, где я стал на учёт и получил статус безработного, мне назначили выплату по прожиточному минимуму, а не по итогам моей реальной заработной платы. Объяснили, что это обусловлено задолженностью предприятия по налогам центру занятости. Подскажите, пожалуйста, что мне дальше делать ( к кому обращаться)? Спасибо!

Відповіді юристів (10)

    Адвокат Евгений Александрович
    30%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Андрей!

    Согласно статье 116 Кодекса законов о труде Украины, все необходимые расчетные суммв, должны быть выданы работнику в день увольнения.

    Рекомендую Вам подать:

    - жалобу в Государственную инспекцию труда для проведения проверки и принятия мер реагирования к работодателю;

    - заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о безосновательнрй невыплате заработной платы по статье 175 Уголовного кодекса Украины;

    - иск в суд к предприятию о взыскании задолженности по заработной.

    При наличии вопросов обращайтесь.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    • Андрей Клієнт 3 роки тому

      Спасибо за оперативный ответ!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Андрей!

        Пожалуйста!

        Путём подачи указанных документов и реагирования, Вы сможете заставить работодателя выплатить задолженность по заработной плате.

        Также, рекомендую подать заявление в Центр занятости, с требованием разъяснения суммы выплаты, чтобы их ответ по поводу суммы выплат был официальный и обоснованный.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    30%

    Доброго дня! Відповідно до статті 116 Кодексу законів про працю України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

    Стаття 117. Відповідальність за затримку розрахунку при звільненні

    В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

    При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

    У Вашому випадку є 2 варіанти вирішення проблеми:1) звернутися із відповідною заявою про виплату заробітної плати до комісії з трудових спорів підприємства (у разі її наявності). Вона зобов'язана розглянути заяву у 10 строк.

    2) звернутися безпосередньо до суду в порядку:

    • наказного провадження (вимога працівника про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати є безспірною);
    • позовного провадження (наявний спір щодо розміру заборгованості з виплати заробітної плати та/або права на її отримання).

    Дякую за увагу! Вячеслав Кирда.

    • Андрей Клієнт 3 роки тому

      Дякую за вичерпну відповідь!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Андрей!

    При подаче жалобы в Государственную инспекцию труда для проведения проверки и принятия мер реагирования к работодателю, нужно учесть, что Вы имеете право ее подать, как по почте, так и на электронную почту:

    "Головне управління Держпраці у Херсонській області

    73026, вул. Тираспільська, 1, м. Херсон

    21ks@dsp.gov.ua":

    http://ks.dsp.gov.ua/contact/

    Законодавство про оплату праці грунтується на Конституції України і складається з Кодексу законів про працю України, цього Закону, Закону України "Про колективні договори і угоди", Закону України "Про підприємства в Україні" та інших актів законодавства України, а також Закон України "Про оплату праці":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/108/95-%D0%B2%..."

    По поводу заявления в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о безосновательнрй невыплате заработной платы в отношении работодателя по статье 175 Уголовного кодекса Украины, необходимо руководствоваться статьями 60 и 214 Уголовного процессуального кодекса Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування.

    1. Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування".

    Уголовный кодекс Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    "Стаття 175. Невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат.

    1. Безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності, -карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Те саме діяння, якщо воно було вчинене внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, стипендії, пенсії та інших встановлених законом виплат, - карається штрафом від тисячі до півтори тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    3. Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності нею здійснено виплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам".

    Такиим образом, после открытия уголовного дела, если работодатель выплатит Вам всю задолженность по заработной плате, уголовное дело в отношении него будет закрыто.

    По поводу иска в суд к предприятию о взыскании задолженности по заработной.

    Кодекс законов о труде Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

    "Часть 2 Статті 233. Строки звернення до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за вирішенням трудових спорів.

    У разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

    {Офіційне тлумачення положення частини другої статті 233 див. в Рішеннях Конституційного Суду № 8-рп/2013 від 15.10.2013, № 9-рп/2013 від 15.10.2013}".

    Таким образом, для подачи иска в суд о взыскании задолженности по заработной плате, нет ограничения по срокам.

    При этом, кроме Кодекса законов о труде Украины, Вам необходимо руководствоваться Гражданским процессуальным кодексом Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15

    При наличии вопросов обращайтесь.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Мєньков Андрій Васильович
    10%

    Добрый день Андрей. Вам необходимо обращаться в районный суд по месту Вашей регистрации с иском о взыскании среднего заработка за все время несвоевременного расчета при увольнении. Суд взыщет средний зароботок за весь период задержки выплаты з/п, но может уменьшить его размер на сумму полученого Вами пособия по безработице.

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня

    Відповідно до ст. 43 Конституції України, кожна особа має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

    Згідно з ст. 21 Закону України "Про оплату праці" Працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.Стягнути належну робітнику заробітню плату з роботодавця можливо двома способами:

    1. Звернутись до Комісії по трудовим спорам (при наявності на підприємстві) з заявою про наявність трудового спору, а саме з питання невиплати повної суми заробітньої плати при звільненні. Цей спосіб можно віднести до позасудового вирішення даної проблеми.

    2. Звернутись до суду з заявою про видачу судового наказу про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітньої плати. Для цього потрібно зібрати первинний пакет документів, які підтверджують трудові відносини з роботодавцем, факт звільнення з підприємства, факт нарахування сум заробітної плати (довідка з бухгалтерського відділу підприємства, розрахунковий лист, копія платіжної відомості тощо), факт невиплати сум заробітної плати (довідка про доходи з податкової тощо)

    3. обов язково зверніться до територіального управління Державної служби з питань праці письмовою заявою про порушення прав та позапланову перевірку роботодавця , а також до податкової.

    Також, ст. 117 Кодексу законів про працю, підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Тобто, якщо Ви звернетесь до суду - середній заробіток нарахують до дня винесення рішення по справі.

    Згідно п. 1 ч. 1 ст. 5 закону України "Про судовий збір" заявники та позивачі за подання до суду заяви про видачу судового наказу/позовної заяви про стягнення заробітної плати звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    15%
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про оплату праці" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/108/95-вр):

    "Стаття 30. Повідомлення працівника про розміри оплати праці

    При кожній виплаті заробітної плати роботодавець повинен повідомити працівника про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:

    а) загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;

    б) розміри і підстави відрахувань із заробітної плати;

    в) сума заробітної плати, що належить до виплати.

    Роботодавець зобов'язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку.

    Стаття 31. Відомості про оплату праці працівника

    Відомості про оплату праці працівника надаються будь-яким органам чи особам лише у випадках, передбачених законодавством, або за згодою чи на вимогу працівника.

    Стаття 32. Вирішення трудових спорів з питань оплати праці

    Трудові спори з питань оплати праці розглядаються і вирішуються згідно з законодавством про трудові спори."

    В этой части подайте на имя руководителя Вашего предприятия заявление (под регистрацию его вручения на вашем экземпляре, заказным письмом с уведомлением о вручении) о выдаче справки о размере и составе заработной платы, подлежащей выплате при увольнении согласно ст.30 Закона.

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    ст.224 - "Комісія по трудових спорах є обов'язковим первинним органом по розгляду трудових спорів, що виникають на підприємствах, в установах, організаціях,...";

    ст.225 - "Працівник може звернутися до комісії по трудових спорах у тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у спорах про виплату належної йому заробітної плати - без обмеження будь-яким строком.";

    ст.226 - "Комісія по трудових спорах зобов'язана розглянути трудовий спір у десятиденний строк з дня подання заяви. Спори повинні розглядатися у присутності працівника, який подав заяву, представників власника або уповноваженого ним органу. Розгляд спору за відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою. За бажанням працівника при розгляді спору від його імені може виступати представник профспілкового органу або за вибором працівника інша особа, в тому числі адвокат.

    ст.228 - "У разі незгоди з рішенням комісії по трудових спорах працівник чи власник або уповноважений ним орган можуть оскаржити її рішення до суду в десятиденний строк з дня вручення їм виписки з протоколу засідання комісії чи його копії. Пропуск вказаного строку не є підставою відмови у прийнятті заяви. Визнавши причини пропуску поважними, суд може поновити цей строк і розглянути спір по суті. В разі коли пропущений строк не буде поновлено, заява не розглядається, і залишається в силі рішення комісії по трудових спорах.";

    ст.232 - "Безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються трудові спори за заявами:

    1) працівників підприємств, установ, організацій, де комісії по трудових спорах не обираються;...";

    ст.233 - "Працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.";

    "Глава XIX

    ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

    1. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтею 233 цього Кодексу, продовжуються на строк дії такого карантину.".

    В этой части подайте на имя руководителя Вашего предприятия заявление (под регистрацию его вручения на вашем экземпляре, заказным письмом с уведомлением о вручении) о передаче вопроса о невыплате Вам расчета при увольнении в комиссию по трудовым спорам с уведомлением Вас по этому заявлению в 10-дневный срок. В случае оставления этого заявления без ответа, сообщения, что этой комиссии в предприятии не создано Вы вправе обратиться в суд до прекращения карантина.

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    ст.175 - "1. Безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності, -

    карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.";

    ст.212-1 - "1. Умисне ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування чи страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації незалежно від форми власності або особою, яка здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана його сплачувати, якщо таке діяння призвело до фактичного ненадходження до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування коштів у значних розмірах, -

    карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    2. Ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування коштів у великих розмірах, -

    караються штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.".

    В этой части подайте на имя руководителя Вашего предприятия заявление (под регистрацию его вручения на вашем экземпляре, заказным письмом с уведомлением о вручении) о неотложной выплате Вам сумм расчета при увольнении, а также выплате сумм ЕСВ за период Вашей работы под страхом Вашего обращения в полицию о совершении администрацией предприятия действий, имеющих признаки приведенных здесь статтей УК.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    В соответствии с требованиями КЗоТ Украины предприятие обязано произвести полный расчет с работником в день его увольнения и выдать ему на руки трудовую книжку. В случае нарушения данного требования закона предприятие обязано выплатить работнику компенсацию в размере его среднего заработка за весь период задержки и моральный вред. Как показывает практика самый действенный способ восстановить справедливость это обращение в суд с иском о взыскании задолженности по зарплате. Тогда можете в исковое требования включить взыскание задолженности, компенсации в виде среднего заработка и морального вреда. Ни один другой орган для вас этого не сделает.

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України