Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 02 сентября 2020, вопрос №27891 150₴

Що робити якщо не виплачують податкову знижку за навчання дитини

Вітаю, я офіційно працюючий батько двох дітей, які навчаються в приватній ліцензованій школі. 14 лют 2020 особисто подав документи в податкову за місцем реєстрації на податкову знижку за 2019 календарний рік. За декілька місяців зателефонував аби дізнатися статус. Інспектор податкової за місцем подання усно відповіла, що нарахування мені було зроблено в березні, але нібито кошти того ж дня повернулись на рахунок казначейства. Каже що напевно була помилка в реквізитах, бо така проблема у всих з "екзотичними" банками (Аваль, Креді агріколь і тп). Мовляв якби був Приват все було б простіше. Що дуже дивно, адже податкову знижку в 2019 році я отримував на той самий банк, що і в 2020 (Аваль). Порекомендувала заново заповнити декларацію і переподатись вдруге. Що я і зробив знову таки на Аваль. 9 червня 2020 прийняла без зауважень уточнюючу. За 2 місяці я їй зателефонував уточнити статус. Відповіла, що бачить в системі моя заявка після її одобрення "висить" у її керівника в Києві. А він у відпустці. Сьогодні 2 вересня коштів до сих пір нема. Чи можуть мене таким чином "морозить" до кінця року, а потім просто відмовити за вичерпання терміну? Який алгоритм дій для витребування моїх коштів?

Ответы юристов (7)

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Ви можете повернути собі частину витрат за навчання у вигляді податкової знижки, згідно статті 166 Податкового кодексу України.

    Відшкодовуються витрати на оплату навчання у дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

    Оформити податкову знижку може сам студент (якщо він має офіційний заробіток з якого сплачує податки) або член його сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік).


    Вимоги для отримання компенсації
    1. Громадянство України та наявність ІПН (ідентифікаційного коду).
    2. Не бути приватним підприємцем.

    Відшкодуванню підлягають лише послуги вітчизняних вищих навчальних закладів. Не відшкодовуються додаткові курси чи навчання на військовій кафедрі.


    Розмір знижки

    Розмір податкової знижки – 18 % від вартості навчання. Враховуються фактичні витрати понесені у минулому році.

    Сума податкової знижки не може перевищувати розмір сплаченого податку з доходів фізичних осіб (ПДФО).

    Розглянемо на прикладі, як розраховується податкова знижка на навчання.

    Ваша заробітна плата за рік становила 50 000 грн. З неї було стягнено ПДФО в розмірі 18.00 % (50 000*0.18 = 9 000 грн).

    1. Якщо вартість року навчання склала 32 000 грн.32 000 * 0.18 = 5 760 грн – розмір податкової знижки.

    2. Якщо вартість року навчання склала 60 000 грн.60 000 * 0.18 = 10 800 грн.Оскільки ця сума є більшою ніж сплачені податки, податкова знижка становитиме 9 000 грн – суму сплачених податків.


    Перелік документів

    Подаються до Державної фіскальної служби за місцем вашої реєстрації:

    1. Паспорт.
    2. ІПН (ідентифікаційний код).
    3. Декларацію про майновий стан і доходи.
    4. Довідку про заробітну плату (за формою № 3).
    5. Копію договору з навчальним закладом.
    6. Копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) за навчання.
    7. Документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо за навчання сплачують батьки, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини, якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина – свідоцтво про шлюб).
    8. Заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування.

    Оформити податкову знижку можливо до 31 грудня року наступного за звітним. У 2020 році подаємо документи за 2019 рік.

    Згідно статті 179 Податкового кодексу України у разі ухвалення вам компенсації за навчання, кошти будуть переведенні на ваш банківський рахунок протягом 60 днів після надходження пакету документів.

    Зауважу, якщо у вказаний період кошти не перераховані на будь -який український банк, Вам необхідно отримати у податковій фіційні причини відмови або інші причини з підписом уповноваженої особи на бланку офіційно, після чого оскаржити рішення дії(бездіяльність органів ДФС ) ДО СУДУ та зобов язати примусово провести виплату на ваш рахунок , проте якщо це технічна помилка можливо зверніться до уповноваженого банку та відкрийте рахунок з цільовим призначенням : для виплати податкової знижки та подайте ці реквізити до податкової.


    Нормативне регулювання:

    Податковий кодекс України (статті 166, 179).

    Державна фіскальна служба України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ковальчук Владимир
    10%

    Сьогодні 2 вересня коштів до сих пір нема. Чи можуть мене таким чином "морозить" до кінця року, а потім просто відмовити за вичерпання терміну? Який алгоритм дій для витребування моїх коштів?

    Згідно статті 179 Податкового кодексу України у разі ухвалення вам компенсації за навчання, кошти будуть переведенні на ваш банківський рахунок протягом 60 днів після надходження пакету документів.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день, Максим!

    Визначення терміна «податкова знижка» наведено в пп. 14.1.170 ПКУ. Це визначення варто процитувати, оскільки в ньому приховані важливі «податково-знижкові» аспекти:

    «податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, — документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених цим Кодексом».

    Стосовно норми, що описує витрати на навчання, які дозволено включати до податкової знижки, то вона сформульована в пп. 166.3.3 ПКУ. Ця норма визначає, що до податкової знижки входить сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення.

    Проаналізувавши зазначені вище норми ПКУ, можна зробити певні висновки.

    По-перше, право на податкову знижку мають лише фізособи — резиденти України.

    При цьому такі фізособи цілком можуть бути зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності. Така реєстрація — не перешкода для отримання права на податкову знижку, просто цим особам потрібно ще десь отримувати заробітну плату за трудовим договором (роз’яснення з категорії 103.05 розділу «Запитання – відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua)). Хоча б декілька місяців у звітному році.

    По-друге, зважаючи на пп. 166.4.1 ПКУ, податкова знижка може бути надана виключно фізособі — резиденту України, який має реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі — РНОКПП). Якщо такого номера у фізособи немає, то податкова знижка може бути надана фізичній особі тільки в разі, якщо ця особа відмовилася від прийняття РНОКПП через свої релігійні переконання, офіційно повідомила про це орган ДПС і має спеціальну відмітку в паспорті.

    До речі, деякі фізособи мають «на руках» давнішню довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, а не картку із зазначенням РНОКПП у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків. Нічого страшного. Обліковим карткам фізосіб, які на момент набрання чинності ПКУ були зареєстровані у «старому» Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів, у новому реєстрі присвоюються номери, що відповідають їх ідентифікаційним номерам. Згідно з п. 15 р. VII Положення № 822 документи про реєстрацію фізосіб, видані податковими органами в порядку, визначеному законодавством, діючим до набрання чинності ПКУ, вважаються дійсними для всіх випадків, передбачених для використання РНОКПП. Причому в цій нормі встановлено, що обов’язковій заміні вони не підлягають (податковий інспектор може тільки висловити прохання про таку заміну).

    По-третє, податкову знижку може отримати не тільки сам платник ПДФО, який оплачує своє навчання, а й, скажімо, батько чи мати, що сплачує ціну навчання своєї дитини. Особа, яка навчається, повинна бути членом сім’ї фізособи, що претендує на податкову знижку, першого ступеня споріднення. Це батьки такого претендента, чоловік або дружина, діти, у т.ч. усиновлені (пп. 14.1.263 ПКУ).

    Тому якщо за договором із навчальним закладом, а також документами на переказ грошових коштів своє навчання оплачувала сама дитина, то батьки такої дитини права на податкову знижку не мають (роз’яснення з категорії 103.06.03 розділу «Запитання – відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua)).

    Якщо навчання дитини оплатили особи, які не є членами її сім’ї першого ступеня споріднення (дід, баба й інші), вони теж не мають права на податкову знижку.

    До речі, за навчання може платити не сама фізособа, а, скажімо, його роботодавець. Але скористатися податковою знижкою така фізособа зможе тільки в тому випадку, якщо така оплата здійснювалася за дорученням і за рахунок нарахованих доходів фізособи та в неї є довідка від роботодавця (роз’яснення з категорії 103.06.03 розділу «Запитання – відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua).

    По-четверте, до податкової знижки враховують тільки такі суми грошових коштів, які сплачені вітчизняним закладам освіти, переліченим у пп. 166.3.3 ПКУ. Тобто отримати податкову знижку за видатками на навчання за кордоном не вийде.

    Форма власності вітчизняного навчального закладу (державна, комунальна, приватна) і форма навчання в ньому (денна, заочна, вечірня) не мають значення. Але основним видом діяльності такого закладу повинна бути освітня діяльність. Типи закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти визначені спеціальними законами, перелік яких податківці наводять у роз’ясненні з категорії 103.06.03 розділу «Запитання – відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua).

    Контролери підтверджують, що до податкової знижки входять також витрати:

    — понесені на користь закладів дошкільної освіти (ІПК ДФСУ від 05.02.2019 р. № 404/П/99-99-13-01-02-14/ІПК);

    — на навчання в аспірантурі (ІПК ДФСУ від 25.10.2017 р. № 2383/М/99-99-13-01-03-14/ІПК);

    — на навчання на військовій кафедрі навчального закладу (роз’яснення з категорії 103.06.03 розділу «Запитання – відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua).

    По-п’яте, суми грошових коштів потрапляють до податкової знижки того звітного року, у якому вони були фактично сплачені. Це випливає з п. 166.3 ПКУ, у якому прописано, що платник податку «має право включити до податкової знижки... за наслідками звітного податкового року .. фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати».

    Зазвичай освітні послуги оплачують заздалегідь. Водночас неважливо, що оплата відбувається в одному році, а оплачені місяці навчання припадають на наступні роки. З 1 січня 2017 року пп. 166.3.3 ПКУ не містить положення, який раніше дозволяв податківцям стверджувати, що сума коштів, сплачена у звітному році за періоди навчання протягом наступних років, не може входити до податкової знижки звітного року. Відсутність такого обмеження підтверджують і контролери (роз’яснення з категорії 103.06.03 розділу «Запитання – відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua).

    По-шосте, загальна сума податкової знижки, нарахована фізособі у звітному році, не повинна перевищувати визначену в пп. 166.4.2 ПКУ межу. А це сума річного загального оподатковуваного доходу, нарахованого як заробітна плата, зменшена на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які сплачують за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (за її наявності).

    По-сьоме, скористатися таким інструментом законодавства, як податкова знижка, можна лише раз на рік, за результатами попереднього року.

    Для цього згідно з пп. 166.1.2 ПКУ до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним, до органу ДПС за місцем податкової адреси фізособи (тобто місцем проживання, за яким фізособа взята на облік як платник податку) треба подати декларацію про майновий стан і доходи (далі — річна декларація).

    Зокрема, для отримання податкової знижки за 2019 рік фізособи можуть подати річну декларацію по 31 грудня 2020 року. Хоча й затягувати із цим не варто — ті, хто раніше відзвітує, раніше отримає гроші з бюджету.

    Щоправда, наразі ми не кажемо про випадки, коли подавати таку декларацію — не право, а обов’язок фізособи. В обов’язковому порядку річну декларацію треба подати до 1 травня року, наступного за звітним (пп. 49.18.4 ПКУ). І вже у цій декларації, обов’язковій для подання, їй слід відобразити необхідні для отримання податкової знижки дані.

    А раптом таку можливість проґавили? Тобто за даними обов’язкової річної декларації ПДФО розрахований, але річний дохід на податкову знижку не зменшений?

    Тоді вийти із такої ситуації можна буде лише шляхом подання звітної нової або уточнюючої декларації. Звітну нову декларацію подають до настання граничного строку подання обов’язкової річної декларації (тобто до 1 травня), а уточнюючу декларацію — лише по 31 грудня. Звичайний строк давності у частині отримання права на податкову знижку не спрацьовує через згадані вище вимоги пп. 166.4.3 ПКУ.

    Згідно з пп. 166.4.3 ПКУ, якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на отримання податкової знижки за наслідками звітного року, «таке право на наступні податкові роки не переноситься». Про це наголошують і податківці у своїх роз’ясненнях (ІПК ДФСУ від 20.10.2017 р. № 2326/Р/99-99-13-01-03-14/ІПК, від 30.08.2018 р. № 3781/П/99-99-13-01-03-14/ІПК, від 01.02.2019 р. № 363/М/99-99-13-01-02-14/ІПК).

    По-восьме, щодо військового збору право на податкову знижку відсутнє.

    Механізм надання податкової знижки

    Податкова знижка діє тільки щодо загального річного оподатковуваного доходу, отриманого у вигляді заробітної плати протягом звітного року.

    Інші доходи до уваги не беруть. Зокрема, не враховують доходи, отримані від підприємницької діяльності фізособи-підприємця. На це звертають увагу й податківці (роз’яснення з категорії 103.05 розділу «Запитання – відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua).

    Механізм надання податкової знижки простий:

    1) беруть «зарплатний» дохід за рік і ПДФО, який утриманий із суми цього доходу та сплачений до бюджету (ПДФО-1). Така інформація повинна бути вказана в довідці від роботодавця;

    2) визначають, чому дорівнює податкова знижка. Таку інформацію беруть із підтвердних документів;

    3) «зарплатний» дохід зменшують на податкову знижку. Розраховують ПДФО, який підлягає утриманню вже із цього доходу (ПДФО-2);

    4) розраховують різницю між ПДФО-1 і ПДФО-2. Таку різницю повертають із бюджету фізособі — платнику податку, і до оподатковуваного доходу вона вже не входить (пп. 165.1.17 ПКУ).

    Загалом визначають різницю між сумами ПДФО, утриманими й фактично сплаченими протягом звітного податкового року із «зарплатних» доходів, і сумою ПДФО, яку потрібно було б утримати виходячи з таких доходів за вирахуванням «податково-знижкових» витрат.

    Суму, яку повинні повернути фізособі, зараховують на її банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилають поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 к.дн. після надходження річної декларації (п. 179.8 ПКУ).

    Але бюджетне відшкодування в разі застосування права на податкову знижку можна отримати також іншим шляхом. Якщо фізособа зобов’язана подавати річну декларацію (скажімо, протягом року така особа одержала спадок або інші доходи, податок із яких розраховується та сплачується за результатами року самим платником податку), таке бюджетне відшкодування отримує він у вигляді заліку в рахунок податкових зобов’язань.

    Із цією метою під час заповнення річної декларації треба вказати не тільки суми всіх отриманих доходів із зазначенням утриманих сум ПДФО (якщо вони були), але й дані, необхідні для визначення податкової знижки. За результатами річної декларації й визначають суму остаточного податкового зобов’язання з ПДФО за вирахуванням суми бюджетного відшкодування. Суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій декларації, сплачують до 1 серпня року, що настає за звітним (п. 179.7 ПКУ).

    Документальне підтвердження витрат на навчання

    Норми, які визначають правила документального підтвердження витрат, що входять до податкової знижки, сформульовані в п. 166.2 ПКУпп. 166.2.1 цього пункту зазначено перелік документів, у пп. 166.2.2 — порядок подання цих документів податківцям).

    Однак ці правила необхідно доповнювати з урахуванням особливостей тих чи інших видів витрат, які вимагають свого підтвердження.

    Витрати на навчання дозволено включати до податкової знижки, лише якщо вони «вписуються» у вимоги, установлені пп. 166.3.3 ПКУ. Представники органів ДПС воліють бачити такі документи:

    — договір про надання освітніх послуг із навчальним закладом. Цей документ повинен визначати навчальний заклад — постачальника освітніх послуг й одержувача цих послуг (зокрема, у договорі має бути зазначено П.І.Б. дитини), їх вартість і строк оплати;

    — платіжні й розрахункові документи (квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери). Ці документи мають підтвердити факт сплати грошових коштів, а їх реквізити відображати дату сплати, одержувача грошових коштів (навчальний заклад), платника (фізособу, що претендує на податкову знижку), а також указувати на договір, за яким здійснювали сплату;

    — документи, що ідентифікують платника податку, який оплатив освіту (наприклад, паспорт);

    — РНОКПП цього платника податку;

    — документи, що підтверджують ступінь споріднення особи, яка отримує освіту, й особи, що оплатила цю освіту. Зокрема, якщо батько чи мати оплачує навчання дитини, таким документом буде свідоцтво про народження дитини, у якому зазначені П.І.Б. батьків;

    — довідка про доходи, нараховані (отримані) протягом звітного року, у довільній формі. У такій довідці за місяцями звітного року повинна бути вказана така інформація, як суми заробітної плати, суми інших доходів, розмір і сума податкової соціальної пільги, суми ПДФО, утриманого із заробітної плати, суми ПДФО, утриманого з інших доходів, підсумкові суми. Якщо фізособа змінила за рік декілька місць роботи, довідки треба взяти з усіх місць роботи. Бажано мати стільки довідок, щоб загальна сума відображених у них «зарплатних» доходів була не меншою за суму оплати за навчання.

    Оригінали цих документів (крім останнього) не потрібно направляти до органу ДПС. Їх слід зберігати протягом строку давності, установленого ПКУ (пп. 166.2.2, п. 102.1 ПКУ). А ось копії таких документів — додати до декларації.

    Податківці на цю нову норму вже відреагували. Зокрема, у роз’ясненні ZN045293 з категорії 103.06 розділу «Запитання – відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua) вони надали відповідь на питання про те, як підтвердити витрати, проведені через банківський сервіс «Інтернет-банкінг» (Приват24, Ощад 24/7 тощо). Вони вважають, що потрібно роздрукувати електронну квитанцію, яка містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа:

    — дату й номер;

    — найменування, код платника та номер його рахунка;

    — найменування, код одержувача та номер його рахунка;

    — суму цифрами;

    — призначення платежу;

    — електронний(і) підпис(и), інші реквізити, які під час формування електронного розрахункового документа системою електронних платежів розміщують у полі «Допоміжні реквізити».

    Тоді ця електронна квитанція є підтверджуючим документом понесених платником податку витрат під час реалізації ним права на податкову знижку, та печаткою банку її не завіряють.

    Зауважимо також, що з 1 січня 2021 року строк давності в разі проведення перевірки податкових зобов’язань податкових агентів із ПДФО та військового збору під час виплати заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховують (виплачують, надають) фізособі у зв’язку з трудовими відносинами, змінений. Він становитиме не 1095 днів, а 2555 днів (п. 102.1 ПКУ). Ці зміни будуть внесені Законом № 466. Формально вони не стосуються нового строку зберігання документів, що підтверджують «податково-знижкові» витрати (у нормі згадано податкових агентів, тобто роботодавців). Однак для надійності все ж поки що не варто позбавлятися підтверджуючих документів зі спливом 1095 днів (тобто 3 років). Має сенс дочекатися на роз’яснення представників податкових органів.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Джус Оксана Миколаївна
    16.7%

    Доброго дня! Відповідно до ст.179 Податкового кодексу України у разі ухвалення вам компенсації за навчання, кошти будуть переведенні на ваш банківський рахунок протягом 60 днів після надходження пакету документів. В даному випадку, звичайно, пройшли всі терміни

    В цій ситуації пропоную спершу написати лист до податкової з описом Вашої ситуації і вимогою письмово обгрунтувати причину не сплати податкової знижки, яка належить Вам по закону. Після отримання відповіді і в залежності від її змісту можна написати скаргу до вищої інстанції податкової служби на дії/бездіяльність податкової служби, додавши до скарги попередню письмову відповідь податкової. Якщо, результати розгляду скарги Вас не задовольнять, тоді необхідно звернутись до суду з позовом за захистом Ваших законних прав.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Добрий день, Максим!

    Згідно з пп. 170 п. 1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, — документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом та відповідно до пп. 3 п. 3 ст. 166 ПКУ визначено, що сума коштів, витрачена на отримання середньої професійної або вищої освіти платником податків та/або членом його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати, підпадає під податкову знижку:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text

    Повернути податкову знижку можна лише за рік, що минув, отримати податкову знижку можуть батьки студентів-контрактників, або працюючі студенти. Слід зазначити, що витрати на навчання за кордоном в розрахунок податкової знижки не включаються.

    Документи необхідні для отримання податкової знижки на навчання:

    • декларація про майновий стан і доходи;
    • копія паспорта особи, яка подає декларацію;
    • копія ідентифікаційного коду особи, яка подає декларацію;
    • копія паспорта студента;
    • довідка з навчального закладу про період навчання, кількість навчальних місяців, в звітному (календарному) році та суми сплачених коштів за вказаний період;
    • копії квитанцій та/або платіжних доручень сплачених за навчання в звітному періоді;
    • довідка про заробітну плату (форма - 3) за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги, якщо є;
    • довідка про склад сімї з органу місцевого самоврядування;
    • копія документу із зазначенням реквізитів для перерахування коштів;
    • заява на перерахування коштів;
    • копія договору про навчання;
    • копія свідоцтва про народження студента.

    Отримати відшкодування (податкову знижку) за видатками на освіту, отриману в 2019 календарному році, можна до 31 грудня 2020 року включно.

    У разі відсутності реагування, Вы маєте право подати скаргу до Державної податкової служби України:

    https://tax.gov.ua/others/kontakti/

    та позовну заяву про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії, до Окружного адміністративного суду в регіоні, в порядку Кодексу адміністративного судочинства України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15#Text

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

    Стаття 166. Податкова знижка

    166.1. Право платника податку на податкову знижку.

    166.1.1. Платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року;

    166.1.2. підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

    166.2. Документальне підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки.

    166.2.1. До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги);

    обратитесь письменно с запросом почему нет выплат и когда будут - опишите ситуацию и если не будет ответа или отказ - Вы имеете право подать жалобу в Государственную налоговую службу Украины:

    Бондарь Владимир Борисович

    Доброго дня, Максиме! Мої колеги навели багато інформації із посиланням на нормативну базу. Все це правильно, але ж що саме Вам потрібно зробити? В цій ситуації пропоную таку тактику, як "дзвонити у всі дзвони".

    По перше. Пишите письмову скаргу у довільній формі, але з обов'язковим зазначенням свого повного прізвища, ім'я та по-батькові, точної адреси та контактного телефону. В ній викладаєте обставини, які ви описали в своємо питанні та просите вжити необхідних заходів. Скаргу готуєте в декількох примірниках і надсилаєте поштою рекомендованими листами до своєї податкової та до Державної податкової служби України (04053, м. Київ, Львівська пл., 8). У будь якому разі на письмове звернення Ви отримаєте письмову відповідь, яку вже можна буде аналізувати. Можливо питання вже і вирішиться. Якщо ж ні, то ця відповідь допоже в підготовці у зверненні до суду, якщо будуть для цього підстави.

    Ще досить ефективним може бути звернення на "гарячу лінію Уряду". Набираєте 1545 (це безкоштовно). Оператор з'ясує у Вас обставини і запитає, чи будете офіційно оформлювати звернення. Ви погоджуєтеся і надаєте свої дані.

    В багатьох випадках подібних до Вашого, такі звернення допомагали досить оперативно.

    Всього Вам найкращого.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України