Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 12 сентября 2020, вопрос №28648 150₴

Cуддя прийняв доказ з порушенням статті 78 ЦПК України та ст 79 КАС.

Це цивільна справа, батько подав до суду на мене (сина) та мою матір, про поділ майна подружжя, хоче, щоб ділилось і моє майно, як майно бувшої сім_ї моїх батьків.

Я відповідач, коли сидів на підготовчому засіданні, сторона позивача у кінці підготовчого засідання подає доказ, а саме - просту ксерокопію документа, і передає судді, як подання доказу. Мій захисник усно висловив заперечення щодо цього факту, однак суддя всеодно прийняв доказ і сказала позивачу на судове засідання принести оригінали документів і потім копії відповідачам.

Згідно:
Стаття 79 Подання доказів // Кодекс адміністративного судочинства України
"9. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними."

Також вказаний мною доказ не подавався позивачем в рамках позовної заяви, не подавався до канцелярії суду.

Мені заздалегідь ніякі докази (копії цього доказу) НЕ надсилалися по пошті.
Представник позивача предоставив для суду навіть не оригінали, а просто звичайні ксерокопії документів.
Як діяти у такому випадку?

Моя мета - щоб цей доказ не був прийнятий судом.
У якій спосіб і у якому порядку мені потрібно діяти?

Мій адвокат не надто войовничо налаштований, і часто діє лише після того, коли я якусь ініціативу запропоную, тому хочу самостійно розібратися, яка ініціатива мені потрібна. Дякую.

Ответы юристов (10)

    Юрій
    10%
    Юрій 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня пане Вадиме!

    Суддя надає оцінку доказів, зокрема, на предмет його допустимості в нарадчій кімнаті. Тому визнавати недопустими доказ суд зможе лише в нарадчій кімнаті.

    Проте, звертаю вашу увагу, що опонентом було подано усне клопотання про приєднання доказів до матеріалів справи. Клопотання може подаватись в усній формі, проте в будь-якому випадку сторона має навести обґрунтування поважність причини неподання доказів разом з першою заявою по суті справи.

    У разі, якщо клопотання не відповідає вимогам передбаченим ст. 183 ЦПК України, суд повертає клопотання стороні, яка його подала. Однією з вимог статті 183 ЦПК є обґрунтування поважності причин неподання доказів.

    Суд у вашому випадку повинен був повернути докази, що долучались до усного клопотання, заявнику, оскільки, зі змісту вашого питання, випливає, що опонент не обґрунтував поважності причин неподання письмових доказів із заявою по суті

    Гончаренко Константин
    6.7%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Статтею 78 ЦПК України встановлено:

    1. Суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом.
    2. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

    При пред’явленні позову позивач згідно ч.5 ст. 177 ЦПК України зобов’язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). Ці докази він збирає сам у позасудовому порядку.

    Спосіб отримання доказу фактично оцінюється судом зі слів суб’єкта доказування. Якщо доказ викликає у суду сумнів, то доцільно перевірити порядок його отримання шляхом звернення до органу чи особи, яка його видавала.

    Якщо доказ витребовувався на вимогу суду, а сторона по справі має інформацію, що цей доказ отримано з порушенням порядку його отримання, суд також повинен перевірити цю обставину шляхом звернення до органу, який його видав.

    Якщо до суду надсилається копія документа, то вона має відповідати оригіналу, вірність копії або витягу документа має бути засвідчена печаткою організації і підписом уповноваженої особи або нотаріально.В судовій практиці поширеними є випадки подання доказів отриманих з порушенням порядку їх отримання. Зокрема, це подання суду листів, звукозаписів телефонних розмов, отриманих з порушенням таємниці листування та телефонних розмов, фотографій, зроблених без згоди особи, яка на ній зображена, тобто без отримання офіційного дозволу фотографувати її тощо.

    Крім того, згідно зі ст. 423 ЦПК України підставами для перегляду судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами можуть бути такі обставини: факт надання завідомо неправильного висновку експерта, завідомо неправдивих показань свідка, завідомо неправильного перекладу, фальшивості письмових, речових чи електронних доказів, що призвели до ухвалення незаконного рішення у даній справі. Отже, такі докази не повинні братися судом до уваги при ухваленні рішення. За наявності таких доказів суд має не просто не брати їх до уваги, а зобов’язаний належним чином відреагувати на такі правопорушення. Зокрема, суд має оцінювати всі докази і зіставляти отриману з них інформацію, а також не приймати докази, які є недопустимими у кожній справі, тощо.

    Докази які містять фактичні дані, що не відповідають нормам істинності або моральності, також не повинні визнаватися доказами. Прикладом доказу, що не відповідає нормам істинності, можуть бути показання екстрасенса, допитаного як свідка, про розмір доходу особи, зобов'язаного сплачувати аліменти, якщо, з його слів, він довідався ці відомості за допомогою магії.

    Правомірно визнаються недопустимим доказом показання свідка, зміст яких викладений у нецензурних виразах, навіть коли при здійсненні допиту не порушувалися вимоги ЦПК України.

    Обставини справи, які за законом (як нормами матеріального права, так і процесуального права) мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Зокрема, на підтвердження права власності на об’єкт нерухомості мають надаватися правовстановлюючі документи, зареєстровані в установленому порядку, а у справах про визнання громадянина недієздатним єдиним допустимим доказом може бути лише висновок судово-психіатричної експертизи.

    Визнання доказу недопустимим - це не обов'язок, а право суду.

    Встановити недопустимість конкретного доказу суд може лише після того, як дослідить його в судовому засіданні. Недопустимість доказу не є для суду очевидною. Сторони вправі висловлювати суду свої міркування щодо допустимості чи недопустимості конкретного доказу.

    Згідно з п. 28 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009 "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції",якщо при дослідженні письмових доказів особою, яка бере участь у справі, буде подана заява про те, що доданий до справи або поданий іншою особою для ознайомлення документ викликає сумнів з приводу його достовірності або є фальшивим, особа, яка подала цей документ, може просити суд виключити його з числа доказів і розглядати справу на підставі інших доказів. При відсутності з її боку таких процесуальних дій особа, яка подала заяву, повинна подати відповідні докази, що спростовують значення відомостей оспорюваного документа і могли бути підставою неприйняття його до уваги під час оцінки доказів. У разі необхідності суд сприяє особі, яка зробила заяву, у збиранні доказів.

    Якщо суд дійде висновку, що доказ є недопустимим, він не бере цей доказ до уваги, тобто не може обґрунтовувати ним своє рішення. Разом з тим суд повинен у мотивувальній частині рішення зазначити, чому саме він цей доказ відхиляє.

    Вам необхідно заявити письмове клопотання суду з обгрунтуванням того, чому саме згідно ст.78 ЦПК доказ не може бути прийнятий до справи та просити суд розглянути його.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате
    батько подав до суду на мене (сина) та мою матір, про поділ майна подружжя

    ПРАВО СПІЛЬНОЇ СУМІСНОЇ ВЛАСНОСТІ ПОДРУЖЖЯ

    Стаття 60. Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя

    1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    2. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    Отже, не зрозуміло яким чином Ви (син) маєте відношення до майна ПОДРУЖЖЯ,

    Далі не зрозуміло

    Це цивільна справа
    Стаття 79 Подання доказів // Кодекс адміністративного судочинства Україн

    Чому йде посилання на КАС?

    Доказ долучено на підставі ЦПК

    Стаття 83. Подання доказів

    1. Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

    ...9. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

    10. Докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не передбачено цим Кодексом, подаються через канцелярію суду, з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи.

    Можливо йде мова про речовий доказ?

    Навряд чі суддя так явно порушив вимоги ЦПК.

    Як діяти у такому випадку?У якій спосіб і у якому порядку мені потрібно діяти?

    Вам потрібно ознайомитися (сфотографувати) з матеріалами справи. Тільки після ознайомлення з матеріалами справи можна надати чіткі консултації та виробити оптимальний алгоритм захисту.

    Не бачивши матеріалів справи, будь яка консультація носитиме загальний характер.

    Мій адвокат не надто войовничо налаштований, і часто діє лише після того, коли я якусь ініціативу запропоную, тому хочу самостійно розібратися, яка ініціатива мені потрібна. Навіщо тоді Вам адвокат?
    Карпенко Андрей Владимирович

    Если доказательство не может быть подано в установленный законом срок по объективным причинам, участник дела должен это письменно сообщить в суд и указать: доказательство, которое не может быть представлено; причины, по которым доказательство не может быть подано в указанный срок; доказательства, подтверждающие, что лицо совершило все зависящие от нее действия, направленные на получение указанного доказательства.

    В случае признания уважительными причин непредставления участником дела доказательств в установленный законом срок суд может установить дополнительный срок для представления указанных доказательств. В случае принятия судом отказа стороны от признания обстоятельств суд может установить срок для представления доказательств по таким обстоятельствам. Если с изменением предмета или оснований иска или представлением встречного иска изменились обстоятельства, подлежащие доказыванию, суд в зависимости от таких обстоятельств устанавливает срок представления дополнительных доказательств.

    При этом часть 5 статьи 177 ГПК Украины обязывает истца приложить к исковому заявлению все имеющиеся у него доказательства, подтверждающие обстоятельства, на которых основываются исковые требования (если подаются письменные или электронные доказательства - истец может приложить к исковому заявлению копии соответствующих доказательств). Таким образом уже на стадии подготовки иска истец должен определить четкий перечень доказательств, которыми будут обосновываться заявленные исковые требования, добавить данные доказательства к исковому заявлению, а в случае их отсутствия - решать вопрос об их истребовании.

    Доказательства, не представлены в установленный законом или судом срок, к рассмотрению судом не принимаются, кроме случая, когда лицо, которое их подает, обосновала невозможность их представления в указанный срок по причинам, не зависящим от него.

    Копии доказательств (кроме вещественных доказательств), подаваемых в суд, заранее направляются или предоставляются лицом, которое их подает, другим участникам дела. Суд не принимает во внимание соответствующие доказательства в случае отсутствия подтверждения отправки (предоставления) их копий другим участникам дела, кроме случая, если такие доказательства у соответствующего участника дела или объем доказательств является чрезмерным, или они представлены в суд в электронной форме, или есть публично доступными.

    Доказательства, которые добавлены к исковому заявлению или к отзыву на нее, если иное не предусмотрено ГПК Украины, подаются через канцелярию суда, с использованием Единой судебной информационно-телекоммуникационной системы или в судебном заседании по ходатайству об их присоединении к материалам дела.

    В случае подачи заявления о том, что добавлен к делу или поданный в суд участником дела для ознакомления документ вызывает сомнение по поводу его достоверности или является поддельным, лицо, подавшее этот документ, может просить суд до окончания подготовительного заседания исключить его из числа доказательств и рассматривать дело на основании других доказательств.

    В Вашем случае, если истец не обосновал, почему не предоставил вовремя доказательство, то его Суд не должен принимать. Ходатайствуйте о непризнании данного доказательства.

    И не понятно с какой стороны Вы при разделе совместного имущества супругов!?

    Малиновский Влад
    33.3%
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вадим.

    Все в порядку. Така ухвала (про приєднання доказу) не перешкоджає подальшому провадженню, тому відповідно до норм ЦПК (стаття 379) не може бути оскаржена окремо.

    В ЦПК діє правило щодо оскарження ухвал - ті ухвали, що перешкоджають подальшому провадженню (наприклад про призначення експертизи) - підлягяють оскарженню окремо від рішення, а ті, що не перешкоджають - можуть бути оскаржені лише разом з рішенням.

    Ухвала про приєднання доказу не перешкоджає подальшому провадженню, тому не може бути оскаржена до моменту винесення рішення.

    Ваш адвокат виразив протест, занотував можливе порушення, та використає ці рагументи в апеляції.

    Що це значить?

    Якщо рішення буде не на вашу користь - разом з іншими аргументами (по суті справи) ваш адвокат в апеляційній скарзі окремим пунктом пропише процесуальні порушення щодо приєднання ненадежного або недопустимого доказу. І апеляція буде з цим розбиратись.

    Якщо ж рішення буде на вашу користь - ви матимете вибір - або прийняти рішення як воно є, або все ж таки оскаржити його з огляду на прийняття судом неналеждного або недопустимого доказу.

    Всього вам найкращого.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Vadim!

    Хочу звернути Вашу увагу на те, що у Вас цивільна справа, тому треба використовувати норми Цивільного кодексу України, без використання положень Кодексу адміністративного судочинства України.

    Цивільний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    Статтею 78 ЦПК України встановлено:

    1. Суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом.
    2. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

    При пред’явленні позову позивач згідно ч.5 ст. 177 ЦПК України зобов’язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). Ці докази він збирає сам у позасудовому порядку.

    Цивільний процесуальний кодекс України:Стаття 83. Подання доказів

    1. Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

    2. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

    3. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

    4. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об’єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

    5. У випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів.

    6. У випадку прийняття судом відмови сторони від визнання обставин суд може встановити строк для подання доказів щодо таких обставин.

    7. Якщо зі зміною предмета або підстав позову або поданням зустрічного позову змінилися обставини, що підлягають доказуванню, суд залежно від таких обставин встановлює строк подання додаткових доказів.

    8. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

    9. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

    10. Докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не передбачено цим Кодексом, подаються через канцелярію суду, з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи.

    11. У разі подання заяви про те, що доданий до справи або поданий до суду учасником справи для ознайомлення документ викликає сумнів з приводу його достовірності або є підробленим, особа, яка подала цей документ, може просити суд до закінчення підготовчого засідання виключити його з числа доказів і розглядати справу на підставі інших доказів.

    Спосіб отримання доказу фактично оцінюється судом зі слів суб’єкта доказування. Якщо доказ викликає у суду сумнів, то доцільно перевірити порядок його отримання шляхом звернення до органу чи особи, яка його видавала.

    Якщо доказ витребовувався на вимогу суду, а сторона по справі має інформацію, що цей доказ отримано з порушенням порядку його отримання, суд також повинен перевірити цю обставину шляхом звернення до органу, який його видав.

    Якщо до суду надсилається копія документа, то вона має відповідати оригіналу, вірність копії або витягу документа має бути засвідчена печаткою організації і підписом уповноваженої особи або нотаріально.

    Встановити недопустимість конкретного доказу суд може лише після того, як дослідить його в судовому засіданні. Недопустимість доказу не є для суду очевидною. Сторони вправі висловлювати суду свої міркування щодо допустимості чи недопустимості конкретного доказу.

    Згідно з п. 28 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009 "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції",якщо при дослідженні письмових доказів особою, яка бере участь у справі, буде подана заява про те, що доданий до справи або поданий іншою особою для ознайомлення документ викликає сумнів з приводу його достовірності або є фальшивим, особа, яка подала цей документ, може просити суд виключити його з числа доказів і розглядати справу на підставі інших доказів. При відсутності з її боку таких процесуальних дій особа, яка подала заяву, повинна подати відповідні докази, що спростовують значення відомостей оспорюваного документа і могли бути підставою неприйняття його до уваги під час оцінки доказів. У разі необхідності суд сприяє особі, яка зробила заяву, у збиранні доказів.

    Якщо суд дійде висновку, що доказ є недопустимим, він не бере цей доказ до уваги, тобто не може обґрунтовувати ним своє рішення. Разом з тим суд повинен у мотивувальній частині рішення зазначити, чому саме він цей доказ відхиляє.

    Ваш представник, подав заперечення на поданий доказ і це головне.

    Можна на наступне судове засідання, подати письмове пояснення з цього приводу, а у вказаних вище мною випадках і заяву.

    Суд допустив порушення закону, при прийнятті такого доказу - копії документа, який не направлено з позовною заявою, без обгрунтовання неможливості його надання з позовною заявою та без направлення його у Вашу адресу, як відповідача.

    Факти порушень зі сторони суду першої інстанції, треба фіксувати, для зазначення у апеляційний скарзі, у випадку оскарження незаконного рішення суду першої інстанції.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%

    Цивільний процесуальний кодекс України (ЦПК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 83. Подання доказів...

    9. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

    10. Докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не передбачено цим Кодексом, подаються через канцелярію суду, з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи." -

    тобто у випадку подання доказу у судовому засіданні мали бути вручені копії документа іншим учасникам справи - інше передбачено "цим Кодексом": "Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи".

    Крім того, суддя мала запитати думку іншої сторони щодо прийняття документа та залучення його до матеріалів справи. Також, як вбачається з попереднього Вашого питання (https://uristy.ua/ua/question/28330), Ваша позиція у справі має бути сильною, а отже поданий позивачем (його представником) доказ є має бути, неналежним та спростований. На завершення, як я писав у попередньому питанні (з посиланням на цю ст.83 ЦПК), представник позивача подав доказ у підготовчому засіданні, хоча із порушенням, чого не зроблено Вашим адвокатом (як вбачається) щодо застосування позовної давності - тобто Вас чекають (не наврочити) ще проблеми та питання до юристів (за що Ви платите своєму адвокату?).

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Вадим.

    Конечно, доказательства должны быть поданы вместе с исковым заявлением.

    А если по уважительным причинам это сделать было невозможно, ходатайствуют об уважительности причин пропуска и просят суд приобщить доказательство к делу.

    Иваненко Мария Владимировна
    16.7%

    В соответствии со ст. 83 ЦПК Украины, перед тем как подавать доказательства в суд,сторонам по делу отправляются копии. В суд истец принёс копию документа, которая должна быть заверена.Не всегда оригиналы документов просят приобщиться к делу. Не зная всей ситуации целиком, сложно судить права судья или нет. Если нужна более детальная консультация, обращайтесь :)!

    Десятник  Володимир  Олексійович

    Моя мета - щоб цей доказ не був прийнятий судом. У якій спосіб і у якому порядку мені потрібно діяти?

    У разі подання оригіналу доказу, йому буде надана оцінка судом згідно із правилами ст. 89 ЦПК України. Якщо оригінал не буде подано, Ви маєте обґрунтувати свій сумнів щодо відповідності копії оригіналу. Якщо ваші аргументи будуть переконливими, суд таку копію доказу не візьме до уваги (ч. 6 ст. 95 ЦПК України).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України