Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

30 сентября 2020, вопрос №29901 150₴

Могут ли жильцы дома подать в суд на квартиру за панорамные окна?

Купили квартиру в обычном новострое в спальном районе Харькова. Хотим сделать панорамные или французские окна. Рассказали историю из соседнего дома, когда жильцы были недовольны тем, что одна из квартир сделала себе панорамные окна (из соображений что портит внешний вид фасада, несущие стены не затрагиваются) и квартире пришлось обратно менять на обычные окна. Компания застройщика в этом не участвует, именно жильцы решили подать в суд. Подскажите реально ли можно засудить коллективно кого-то за панорамные окна?)

Ответы юристов (6)

    Ковальчук Владимир
    Общаться в чате Ковальчук Владимир 3 года назад

    Адвокат, г. Киев

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    На ринку житлової нерухомості панорамні вікна вважаються однією з переваг, а забудовники активно використовують цей елемент під час будівництва нових об'єктів.Панорамні вікна – це конструкції розміром на всю або більшу площу стіни. Панорамні конструкції встановлюють в офісних приміщеннях і торгових центрах, житлових і заміських будинках.Монтаж панорамного вікна передбачає знесення значної частини стіни. Якщо це не несучі конструкції, то таке перепланування дозволене. В іншому випадку буде потрібно погоджувати план в органах архбудконтролю Панорамні вікна – елегантно і красиво, якщо конструкція правильно спроектована, встановлена і відповідає всім заходам безпеки та енергоефективності. Але якщо ви не збираєтеся насолоджуватися красою за склом, приховуючи її більшу частину доби за щільними шторами, краще зупинитись на вікнах стандартних розмірів. До суду можуть звернуться всі але я не бачу занепокоєння

    Мєньков Андрій Васильович
    50%
    Общаться в чате Мєньков Андрій Васильович 3 года назад

    Юрист, 18 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня Катерино! Наразі оновлено Перелік будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію. У перелік увійшли роботи з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, а також нежилого будинку або споруди та приміщень в них (виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції та інженерні системи загального користування), що відноситься до об’єктів за класами наслідків СС1 (незначні наслідки), СС2 (середні) та СС3 (значні). Тобто ці зміни стосуються перепланування не тільки в приватних будинках, а й в квартирах багатоквартирних будинків. Таким чином, заборонити встановити власнику панорамні вікна у його квартирі немає підстав.

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Катерина!

    Так, постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1024 «Про внесення змін до Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків», було спрощено механізм отримання власниками або наймачами (за згодою власників) дозвільної документації на проведення ремонту у житлових приміщеннях.

    При цьому, з Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 р. № 572, виключено норму щодо необхідності отримання від органу місцевого самоврядування дозволу на переобладнання і перепланування житлових і підсобних приміщень у житлових будинках і гуртожитках у тому випадку, коли такі роботи не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування.

    Так, панорамні вікна фактично можна ставити на балконах, лоджіях, в стінах які не пропонують «несучої» навантаження.

    При цьому, не всі жителі будинку, а сусіди та комунальною компанією - ОСББ, ЖЕК, з мотивів порушення їх певних прав, із-за зміни зовнішньооо вигляду фасаду, можуть висувати претензії та подати позовну заяву до суду.

    В зв'язку з цим, Вам краще перед встановленням вказаних панорамних вікон, угоди це питання з сусідами та комунальною компанією - ОСББ, ЖЕК.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    50%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Постановление Кабинета министров N 1024 от 28.12.2016 «О внесении изменений в Правила пользования помещениями жилых домов и общежитий» упростило процедуру перепланировки..

    Согласно новых правил о перепланировке, выполнение собственником работ по переоборудованию помещений жилищного фонда, которые не предусматривают сноса или какого-либо вмешательства в несущие конструкции или инженерные системы общего пользования, не требуют получения разрешительных документов, дополнительное введение объекта в эксплуатацию не требуется.

    Все, что касается изменений в несущих конструкциях, фасаде и инженерных системах, являются реконструкцией. В этом случае потребуется проект, согласованный государственными органами архитектуры и градостроительства.

    Главное не вносить изменения существенного значения в несущие стены, конструкции и общую вытяжку - тогда никаких разрешений не нужно будет оформлять..

    Соседи могут конечно писать жалобы сколько угодно, но Ваша частная собственность согласно ст. 321 ЦК Украины есть неприкосновенна и никто не может запретить Вам проводить те или другие действия внутри вашей собственности.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    Ви можете замінити вікна на панорамні, і Ваші дії будуть законними та відповідатимуть постанові Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1024 «Про внесення змін до Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків».Заборонити Вам це робити не мають права.

    Пуха Наталія ТендерОк
    Общаться в чате Пуха Наталія ТендерОк 3 года назад

    Адвокат, г. Ровно

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго Дня

    по вашому питанню заборони встановити панорамні вікна немає, проте рекомендую для подальшого уникнення конфліктів та усунення будь-яких неточностей, звернутися у письмовому виді (лис, заява) до вашого ОСББ та повідомити про ваші наміри, заборонити не можна а принцип мовчазної згоди у нас ніхто не відміняв

    Успіху


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України