Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 23 ноября 2020, вопрос №33495 100₴

Я студент дневной формы обучения, магистратура, и официально трудоустроен

Могу ли я взять справку вызов, на подготовку и защиту диплома, с учебного заведения, для предоставления мне учебного отпуска с выплатами средней заработной платы на период отпуска. К кому идти, какие справки просить?

Ответы юристов (9)

    Владислав
    20%
    Владислав 3 года назад

    Юрист, г. Одесса, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Виталий, доброго времени суток.

    Справка - вызов, согласно положению КЗоТ и Закона об отпусках выдаётся студентам заочной либо вечерней формы обучения, которые обучаются в ВУЗ без отрыва от производства. Они получают вызов - форму Н.01...

    У Вас скорее всего оформлен индивидуальный график в университете.

    Попросите Ваш деканат предоставить данные о том, что в университете в такие-то сроки проводится подготовка и защита диплома и Вы в обязаны явится для защиты дипломного проекта, в противном случае будете отчислены.

    Далее необходимо говорить уже с работодателем , возможно в счёт основного отпуска или получить отпуск без сохранения заработной платы, чтобы он Вас отпустил в университет, так как право на отпуск в связи с обучением с сохранением заработной платы у Вас отсутствует.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    1. Для oформления учебного отпуска работнику нужно подать заявление работодателю о предоставлении тaкого отпуска, приложив к нeму справку-вызов из yчебного заведения. Приказом МОН №179 от 13.02.2019 «Об утверждении форм документов пo подготовке специалистов в выcших учебных заведениях» (вступил в силу с 03.04.2018) утверждена единая форма справки-вызова (форма № Н-5.01). В ней, в частности, уточнено:

    01) назначение справки-вызова: для вызова студента, совмещающего pаботу с обучением в вузе, нa период установочных занятий, выполнения лaбораторных работ, сдачи сессии, сдачи гoсударственных экзаменов (аттестации), подготовки и зaщиты дипломного проекта (работы) с пpедоставлением дополнительного оплачиваемого отпуска;

    02) итоги по результатам сдачи экзаменов, зачетов, сдачи государственных экзаменов, защиты дипломного пpоекта (работы) с указанием, что из перечисленного студент не сдал (не защитил).

    Эта форма и предназначена для юридического обоснования вызoва студента, который совмещает pаботу с обучением и успешно выпoлняет учебный план. То есть BУЗ сам должен определиться с yспешностью обучения студента, предоставляя ему справку-вызов, а работодателя этo не должно волновать.

    2. В этой форме четко указано, что обучение должно быть вечернее/заочное(дистанционное).

    3. Если Вам такую Справку-вызов выдадут в учебном заведении, то работодатель Вам предоставит оплачиваемый учебный отпуск.

    Если у Вас не будет такой сптавки-вызова, то Вам препридётся договариваться с работодателем - или брать календарный отпуск, или брать отпуск за свой счет.

    Адвокат Евгений Александрович
    20%

    Здравствуйте, Виталий!

    Статья 216 КЗоТ и ст. 15 Закона об отпусках определяют право работников на отпуск в связи с обучением в высших учебных заведениях, учебных заведениях последипломного образования и аспирантуре. Перечень высших учебных заведений (далее — вуз) представлен в ст. 43 Закона об образовании. В него включены университет, академия, институт, колледж.

    Указанные отпуска предоставляются только работникам, которые успешно учатся без отрыва от производства в вузах с вечерней и заочной формами обучения.

    Продолжительность указанного отпуска дифференцируется по ряду критериев: форма обучения; уровень аккредитации вуза; курс, на котором работник учится, и т. п..

    Только в указанных случаях, возможно получить дополнительный оплачиваемый отпуск в связи с обучением (далее — учебный отпуск), работнику-студенту необходимо предоставить работодателю справку-вызов учебного заведения на сессию и написать заявление о предоставлении такого отпуска.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Віталію!

    Статтею 15 Закону України "Про відпустки" визначено, що:

    на період підготовки та захисту дипломного проекту (роботи) студентам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання першого та другого рівнів акредитації, - два місяці, а у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації - чотири місяці.

    За Вашими словами, Ви навчаєтеся на денній формі, а тому, на жаль, не підпадаєте під дію цієї статті Закону України "Про відпустку".

    Тому у Вашому випадку є такі варіанти:

    1. Взяти відпустку без збереження заробітної плати.

    2. Взяти відпустку за рахунок основної частини відпустки.

    3. Оскільки у Вас скоріше за все індивідуальне навчання, то домовтесь із роботодавцем про Ваш вільний графік роботи, Вас мають зрозуміти!

    Всього найкращого!

    Савоста   Ірина   Михайлівна
    20%

    Доброго дня. Згідно п.4 ч.1 ст.15 Законом України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. №504/96-ВР та п.4 ч.1 ст. Кодексу законів про працю України працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки, зокрема, на період підготовки та захисту дипломного проекту (роботи) студентам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання першого та другого рівнів акредитації - два місяці, а у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації - чотири місяці.

    Крім того, відповідно до частини 5 зазначеної статті для працівників, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, де навчальний процес має свої особливості, законодавством може встановлюватись інша тривалість відпусток у зв'язку з навчанням.

    Статтею 202 Кодексу законів про працю України передбачено, що працівникам, які проходять виробниче навчання або навчаються в навчальних закладах без відриву від виробництва, власник або уповноважений ним орган повинен створювати необхідні умови для поєднання роботи з навчанням.

    Крім того, ст.218 Кодексу законів про працю України передбачено, що працівникам, які навчаються на останніх курсах вищих навчальних закладів, протягом десяти учбових місяців перед початком виконання дипломного проекту (роботи) або складання державних іспитів надається щотижнево при шестиденному робочому тижні один вільний від роботи день для підготовки до занять з оплатою його в розмірі 50 відсотків одержуваної заробітної плати, але не нижче мінімального розміру заробітної плати.

    Згідно ч.1 ст.212 Кодексу законів про працю України працівникам, які навчаються в навчальних закладах без відриву від виробництва, щорічні відпустки за їх бажанням приєднуються до часу проведення настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, часу підготовки і захисту дипломного проекту та інших робіт, передбачених навчальною програмою.

    Що стосується додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, відзначимо, що не дивлячись на декларування Законом України «Про вищу освіту» права на таку відпустку всім студентам (незалежно від форми вчення), у Кодексі законів про працю України і у Законі України від 15.11.96 р. № 504/96-ВР «Про відпустки» такий вид відпустки передбачений виключно для студентів вечірньої і заочної форми навчання. Тому студентам денної форми навчання скористатися правом на додаткову відпустку буде важко, отже це питання треба вирішувати з адміністрацією підприємства у кожному окремому випадку.

    Ряба Світлана

    Добрий день! З 2017 р. Почав діяти наказ Міністерства освіти і науки України яким затверджено форми документів з підготовки фахівців у вищих навчальних закладах, серед яких є Довідка- виклик на сесію ( номер Н 5.01.) Довідка використовується студентами які поєднують роботу з навчанням на період іспитів, лабораторних робіт, захист диплому тощо. У довідці вказано надати додаткову оплачувану відпустку на період ( занять які у Вас будуть) строком з ( вказують дані про прибуття студента до вищого закладу та вибуття з нього) Видає та підписує дану довідку декан, директор інституту чи проректор.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Особам, які одночасно працюють і навчаються, законодавство гарантує певні пільги, що стосуються часу відпочинку, робочого часу, оплати праці тощо.

    Ці пільги визначені в главі 14 КЗпП.

    Види пільг та їх обсяг залежить від форми навчання, виду навчального закладу та курсу перебування. Перш за все ст. 202 КЗпП зазначає, що працівникам, які навчаються в навчальних закладах без відриву від виробництва, власник або уповноважений ним орган повинен створювати необхідні умови для поєднання роботи з навчанням.

    Частина 1 ст. 214 КЗпП визначає, що працівникам, допущеним до вступних іспитів у вищі навчальні заклади, надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та назад. А працівникам, які навчаються без відриву від виробництва на підготовчих відділеннях при вищих навчальних закладах, у період навчального року надається за їхнім бажанням один вільний від роботи день на тиждень без збереження заробітної плати. Для складання випускних іспитів їм гарантована додаткова відпустка на умовах, передбачених ч. 1 ст. 214 КЗпП.

    Стаття 215 КЗпП встановлює загальне правило надання працівникам оплачуваних відпусток та інших пільг.

    Стаття 216 КЗпП конкретизує надання додаткових відпусток і зазначає їх у числовому виразі. Частина 1 зазначеної статті одразу вказує, що відпустки, передбачені ст. 216 КЗпП, надаються лише працівникам, які успішно навчаються в зазначених навчальних закладах.

    Законодавець також диференціює тривалість додаткових оплачуваних відпусток за цілою низкою критеріїв:

    • форма навчання (вечірня, заочна);
    • рівень акредитації навчального закладу;
    • курс, на якому працівник навчається.

    На період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів працівниками, які навчаються на першому та другому курсах вищих закладів освіти:

    • першого та другого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання – щорічно надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів;
    • третього і четвертого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання – щорічно надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 20 календарних днів;
    • усіх рівнів акредитації з заочною формою навчання – щорічно надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів.

    На час настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів працівникам, які навчаються на третьому і наступних курсах вищих закладів освіти:

    • першого та другого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання – щорічно надається додаткова відпустка тривалістю 20 календарних днів;
    • третього та четвертого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання – щорічно надається оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів;
    • незалежно від рівня акредитації з заочною формою навчання – надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 40 календарних днів.

    Стаття 15 Закону «Про відпустки» доповнена новою частиною 2 (в редакції Закону від 02.11.2000), відповідно до якої працівники, які здобувають другу (наступну, тобто третю також) вищу освіту в навчальних закладах післядипломної освіти та вищих навчальних закладах, які мають у своєму складі підрозділи післядипломної освіти, мають право на додаткову оплачувану відпустку тієї ж тривалості, що й працівники, які навчаються на третьому і наступному курсах вищих навчальних закладів відповідних рівнів акредитації.

    Надання відпусток щорічно означає, що вони повинні надаватися протягом навчального року. Ця норма прямо зазначена в ч. 6 ст. 15 Закону «Про відпустки».

    На період складання державних іспитів у вищих навчальних закладах усіх рівнів акредитації працівники мають право на надання їм додаткової оплачуваної відпустки тривалістю 30 календарних днів.

    На період підготовки та захисту дипломного проекту (роботи) працівники, які навчаються без відриву від виробництва у вищих закладах освіти з вечірньою та заочною формами навчання першого та другого рівнів акредитації, мають право на додаткову оплачувану відпустку тривалістю два місяці, а третього та четвертого рівнів акредитації – чотири місяці.

    Оскільки згідно зі ст. 17 Закону «Про освіту» планування навчального процесу належить до компетенції вищих закладів освіти, то вони мають право розподілу встановленої законом тривалості додаткової оплачуваної відпустки упродовж навчального року. Власник зобов'язаний надавати працівникові відпустку саме в той час, який визначений вищим навчальним закладом. Ненадання відпустки в цей час не може бути обґрунтовано виробничою необхідністю для підприємства, оскільки ст. 202 КЗпП покладає на власника обов'язок створювати працівникам умови для поєднання роботи з навчанням.

    Частина 2 ст. 216 КЗпП допускає можливість встановлення законодавством для осіб, які навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах, де навчальний процес має свої особливості, іншої тривалості відпусток. Відповідно до цього КМУ своєю постановою №634 затвердив Порядок, тривалість та умови надання щорічних відпусток працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, де навчальний процес має свої особливості.

    Передбачено, що крім додаткових оплачуваних відпусток, встановлених ст. 216 КЗпП і ст. 15 Закону «Про відпустки», щорічно надаються такі відпустки:

    • 10 календарних днів зі збереженням заробітної плати і 10 календарних днів без збереження заробітної плати працівникам, які успішно навчаються у вищих закладах освіти всіх рівнів акредитації з вечірньою та заочною формами навчання за спеціальністю «культура (народна художня творчість)», «музичне мистецтво (фортепіано, орган, оркестрові струнні інструменти, оркестрові духові та ударні інструменти, спів, диригування, композиція, музичне мистецтво естради, звукорежисура, музичне виховання)»;
    • 20 календарних днів із збереженням заробітної плати та 10 календарних днів без збереження заробітної плати працівникам, які успішно навчаються у вищих закладах освіти всіх рівнів акредитації з вечірньою та заочною формами навчання за спеціальностями «театральне мистецтво (акторське мистецтво, режисура, хореографія, сценографія)», «кіномистецтво (кінорежисура, телережисура, кіно-, телеоператорство)»;
    • 10 календарних днів без збереження заробітної плати працівникам, які успішно навчаються у вищих закладах освіти всіх рівнів акредитації з вечірньою та заочною формами навчання за спеціальністю «філологія (мова та література)».

    Надання відпусток без збереження заробітної плати працівникам на період проїзду до місцезнаходження навчального закладу та назад (для забезпеченої наданням додаткової відпустки участі в заходах, передбачених навчальним планом) не передбачено. Вони можуть надаватися за погодженням сторін трудового договору (ст. 84 КЗпП; ст. 26 Закону «Про відпустки»).

    Працівникам щорічні відпустки за їхнім бажанням приєднуються до часу проведення настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, інших робіт, передбачених навчальною програмою (ст. 212 КЗпП). Працівникам, які успішно навчаються в навчальних закладах та бажають приєднати відпустку до часу проведення настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів та інших робіт, передбачених навчальною програмою, щорічні відпустки повної тривалості за перший рік роботи надаються до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

    На час додаткових відпусток у зв'язку з навчанням за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня заробітна плата (ст. 217 КЗпП).

    Згідно наказу МОН #179 від 2019 року, Вам необхідно в деканаті отримати довідку форми Н- 5.01 за підписом декана з інформацією про період та вид навчальноіі сесііі на яку Вам необхідно прибути з печаткою закладу освіти.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    можете - вам с универа нужно взять вызов на учебу

    Стаття 15. Відпустка у зв'язку з навчанням у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі

    Працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки:

    1) на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на першому та другому курсах у вищих навчальних закладах:

    першого та другого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання - 10 календарних днів,

    третього та четвертого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання - 20 календарних днів,

    незалежно від рівня акредитації з заочною формою навчання - 30 календарних днів;

    2) на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на третьому і наступних курсах у вищих навчальних закладах:

    першого та другого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання - 20 календарних днів,

    третього та четвертого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання - 30 календарних днів,

    незалежно від рівня акредитації з заочною формою навчання - 40 календарних днів;

    3) на період складання державних іспитів у вищих навчальних закладах незалежно від рівня акредитації - 30 календарних днів;

    4) на період підготовки та захисту дипломного проекту (роботи) студентам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання першого та другого рівнів акредитації, - два місяці, а у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації - чотири місяці.

    Тривалість додаткових оплачуваних відпусток працівникам, які здобувають другу (наступну) вищу освіту за заочною (вечірньою) формою навчання у навчальних закладах післядипломної освіти та вищих навчальних закладах, що мають у своєму підпорядкуванні підрозділи післядипломної освіти, визначається як для осіб, які навчаються на третьому і наступних курсах вищого навчального закладу відповідного рівня акредитації.

    {Статтю 15 доповнено частиною згідно із Законом № 2073-III від 02.11.2000}

    Працівникам, допущеним до складання вступних іспитів в аспірантуру з відривом або без відриву від виробництва, для підготовки та складання іспитів надається один раз на рік додаткова оплачувана відпустка з розрахунку 10 календарних днів на кожний іспит.

    Працівникам, які навчаються без відриву від виробництва в аспірантурі та успішно виконують індивідуальний план підготовки, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів та за їх бажанням протягом чотирьох років навчання - один вільний від роботи день на тиждень з оплатою його в розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати працівника.

    Для працівників, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, де навчальний процес має свої особливості, законодавством може встановлюватись інша тривалість відпусток у зв'язку з навчанням.

    Відпустки, передбачені пунктами 1 та 2 частини першої та частиною четвертою цієї статті, надаються впродовж навчального року.

    {Статтю 15 доповнено частиною шостою згідно із Законом № 2073-III від 02.11.2000}

    {Стаття 15 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2073-III від 02.11.2000}

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, Віталій!

    Довідку-виклик для підготовки та захисту дипломного проекту (роботи) може видати: проректор, директор інституту, декан факультету, завідувач відділення. Форма № Н-5.01 затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 13 лютого 2019 року № 179 "Про затвердження форм документів з підготовки фахівців у закладах вищої освіти" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0233-19#n83):

    Форма № Н-5.01

    ___ (найменування закладу освіти)

    ДОВІДКА-ВИКЛИК № ___ від "___" ___ 20__ року

    Керівнику ___ (повне найменування підприємства, організації, установи) ___

    На підставі статей 215 - 220 Кодексу законів про працю України та статті 15 Закону України "Про відпустки" прошу Вас надати додаткову оплачувану відпустку на період настановних занять / виконання лабораторних робіт / складання сесії / складання державних іспитів (атестації) / підготовки та захисту дипломного проекту (роботи), (потрібне підкреслити) студенту, аспіранту вечірньої/заочної (дистанційної) форми здобуття освіти (потрібне підкреслити) ___ курсу (року навчання) інституту, факультету (відділення)

    ___ (найменування інституту, факультету, відділення) ___ ___ (прізвище, ім'я, по батькові) строком на ___ днів з "___" ___ 20__ року по "___" ___ 20__ року як такому, що виконує навчальний план.

    М. П. Проректор, директор інституту, декан факультету, завідувач відділення

    ___ (підпис)

    ___ (прізвище, ініціали)

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України