Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 21 января 2021, вопрос №36652 100₴

3-летняя отработка врачей после интернатуры!

3-летняя отработка врачей после интернатуры!
Здравствуйте, у меня такая ситуация: я закончила медицинский по бюджету, сейчас заканчиваю интернатуру по бюджету и хочу пройти специализацию в институиу последипломного образования имени Шупика за свои деньги. Сразу после окончания интернатуры. Могу ли я это сделать ? Или же, если я сначала должна три года отработать в гос . больнице, как мне законно обойти этот момент ?
Договор с больницей, в которой я проходила интернатуру, был заключён без дальнейшего трудоустройства.
Если вдруг нужна всё-таки отработки для прохождения специализации за свои средства, может ли военный госпиталь заключить со мной такой договор о трехлетней обработке, какой-то контракт, а я буду проходить специализацию?
В общем, как мне сделать так, чтобы не отрабатывать сразу после интернатуры три года, а спокойно купить путёвку не специализацию и как избежать вообще этой обработки ?

Ответы юристов (19)

    Гончаренко Константин

    ДОБРЫЙ ДЕНЬ!

    Важен именно факт подписания соглашения с Высшим учебным заведением , на обязательное прохождение интернатуры на протяжении 3 -х лет , если такое соглашение между Вами и университетом имело место быть , то университет имеет законное право требовать от Вас возврата средств за полное обучение и выплаченную стипендию в судебном порядке!

    Но если соглашение об отработке 3-х лет между университетом (в лице -ректора) и Вами подписано не было никто не вправе требовать от Вас возврата средств и т.д.

    Далее привожу нормы законодательства на языке оригинала(украинский):

    Відповідно до п. 6.3 Положення " Про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III-IV рівнів акредитації медичних факультетів університетів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 19.09.1996 № 291" відрахування з інтернатури здійснюється: - за невиконання навчального плану і програми; - за порушення правил внутрішнього трудового розпорядку; - за пропуск занять (в т.ч. і з поважних причин, якщо лікар (провізор)-інтерн пропустив більше третини занять на кафедрі); - за непрацездатністю, якщо за висновком лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) або медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) визначена непрацездатність лікаря(провізора)-інтерна до роботи лікарем (провізором).

    Заробітна плата лікарям (провізорам)-інтернам протягом всього періоду навчання сплачується за рахунок закладів (установ), в які вони зараховані лікарями (провізорами)-інтернами, або закладом (установою), з яким укладено трудовий договір у розмірі, встановленому чинним законодавством (п. 7.3).

    Відповідно до частини другої статті 52 Закону України «Про освіту», у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, випускники вищих навчальних закладів, які здобули освіту за кошти державного або місцевого бюджетів, направляються на роботу і зобов'язані відпрацювати за направленням і в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Постановою КМУ від 22.08.1996 № 992, яка втратила чинність з 07.06.2017, було передбачено, що згідно з угодою випускник зобов'язаний глибоко оволодіти всіма видами професійної діяльності, передбаченими відповідною кваліфікаційною характеристикою, та відпрацювати у замовника не менше трьох років, а вищий навчальний заклад забезпечити відповідні якість та рівень підготовки фахівця з вищою освітою (п. 6).

    У разі неприбуття молодого фахівця за направленням або відмови без поважної причини приступити до роботи за призначенням, звільнення його з ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни, звільнення за власним бажанням, звільнення із служби за контрактом військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, із служби в Національній поліції у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду або рішенням суду про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного корупційного правопорушення, через службову невідповідність, у зв’язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку, набуттям громадянства або підданства іншої держави, за порушення дисципліни, систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, особою рядового і начальницького складу протягом трьох років випускник зобов'язаний відшкодувати у встановленому порядку до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі витрати (п. 14).

    Пункт 6 Наказу МОЗ № 367від 25.12.1997 передбачає: випускники, які уклали угоду з вищим закладом освіти після зарахування на навчання, а також ті, що почали навчання до 1996 року за державним замовленням без укладення угоди, зобов'язанівідпрацювати за місцем призначення не менше ніж три роки.

    Випускник зобов'язаний глибоко оволодіти всіма видами професійної діяльності, передбаченими відповідною кваліфікаційною характеристикою, та відпрацювати у замовника не менше трьох років (п. 13).

    У разі, якщо частина друга статті 52 Закону України «Про освіту» була чинна на час вступу студента до університету, та особа добровільно підписала угоду про підготовку фахівця з вищою освітою, погодилась відшкодувати вартість навчання, погодилась на працевлаштування її навчальним закладом, отримала направлення на роботу та навчалась за кошти державного бюджету, то у разі відмови відпрацювати не менше трьох років, заклад освіти може в судовому порядку стягути кошти за навчання.

    Така правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 20.03.2019 №753/8546/16-ц.

    Стосовно угоди з лікарнею, в якій йдеться про повернення коштів за проходження інтернатури у разі не відпрацювання трьох років, то така угода суперечить чинному законодавству.

    Згідно до положень ст. 94 КЗпП України, заробітна плата є винагородою, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу.

    Відповідно дост. 127 КЗпП України відрахування із заробітної плати можуть проводитися тільки у випадках, передбачених законодавством України.

    Законодавством передбачена можливість відшкодування витрат, понесених стороною угоди в зв'язку з безпосереднім навчанням спеціаліста, але до цих витрат не відноситься оплата праці самого спеціаліста, так як наряду з процесом навчання під час інтернатури інтерн виконує і обов'язки, покладені на нього трудовим договором, за що і отримує заробітну плату.

    Аналогічні висновки встановлені судовими рішеннями у справах № 766/20432/18, № 344/570/19

    Конвенція Міжнародної організації праці N 29 "Про примусову чи обов'язкову працю", що набула чинності для України 10 серпня 1956 року, зобов'язує держави не допускати примусової праці. Згідно зі статтею 1 Міжнародної Конвенції "Про скасування примусової праці" N 105, що ратифікована Законом України від 05 жовтня 2000 року N 2021-III, держава зобов'язується скасувати обов'язкову працю і не вдаватися до будь-якої її форми як методу мобілізації і використання робочої сили для потреб економічного розвитку.

    Згідно зі ст. 8 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції Україниі повинні відповідати їй. Стаття 53 Конституції України вказує на те, що держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

    Рішенням Конституційного Суду України від 04.03.2004 року у справі про доступність та безоплатність освіти визначено, що безоплатність вищої освіти у державних і комунальних навчальних закладах необхідно розуміти як можливість здобуття освіти у цих закладах без оплати, тобто без внесення плати у будь-якій формі за освітні послуги. Безоплатність вищої освіти означає, що громадянин має право здобути її відповідно до стандартів вищої освіти без внесення плати в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі в межах обсягу підготовки фахівців для загальносуспільних потреб (державне замовлення). Відповідно дост. 151-2 Конституції України, рішення та висновки, ухвалені Конституційним Судом України, є обов'язковими, остаточними і не можуть бути оскаржені.

    Згідно із нормами статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб. Використання примусової праці забороняється.

    Право вільно обирати собі роботу чи вид занять є невід'ємним (природним) правом людини.

    Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

    Тобто підставою для обов'язкового 3-річного відпрацювання випускником-бюджетником, коли його працевлаштовує університет, є угода, укладена між студентом і вишем в особі ректора, яка передбачає обов’язок відпрацювати протягом трьох років та відшкодувати у встановленому порядку до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі витрати. В цьому разі заклад освіти може в судовому порядку стягнути кошти за навчання.

    База проходження інтернатури (лікарня) не має законних підстав вимагати від інтерна укладення трудового договору з обов’язком 3-річного відпрацювання. Заробітна плата, яку отримував інтерн під час проходження інтернатури, не підлягає стягненню у разі звільнення після закінчення інтернатури.

    Резюмируя сказанное могу сказать , что деньги за обучение с Вас может взыскать только университет( его администрация в лице ректора , через суд.)

    После того как Вы завершите интернатуру, Вы можете свободно уволиться из этой клиники по ст. 38 КЗпП Украины, Вы не обязаны и далее работать именно в этой клинике.

    После завершения клиника подает отчет о успешном прохождении Вами интернатуры в ВУЗ и областной МОЗ и на этом все ,Вы свободны.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    • Мария Клиент 3 года назад

      Но у меня договор с больницей только на прохождение интернатуры, без дальнейшего трудоустройства. Я просто хочу после интернатуры пройти специализацию по эндокринологии и устроиться работать в больницу государства. Как это сделать ?

      • Ступакова Вікторія Ігорівна

        После прохождения специализации вам нужно будет самостоятельно искать место работы, т.к. теперь ни учебное заведение ни базовое лечебное учреждение не обязаны вас трудоустроить. Из вашего вопроса следовало, что вы не хотите работать в больнице, в которой сейчас проходите интернатуру.

        • Мария Клиент 3 года назад

          Нет, из моего вопроса следует, что они не берут меня, потому что у них некуда меня пристроить, я лишь спрашиваю, как мне купить путевку на специализацию за свои деньги сразу после окончания интернатуры без отработки 3 года в любой из гос больниц Одессы ?

      • Гончаренко Константин
        25%

        У Вас у договорі вказано: "без подальшого працевлаштування",отже завершивши інтернатуру, подавши звіт про успішне проходження до ВУЗу та обласного МОЗ. Звільняєтесь за власним бажанням і далі шукаєте місце де б хотіли працювати і отримати спеціалізацію.

        Перед ВНЗ Ви виконали умови пройшли інтернатуру за місцем направлення та повідомили ім про це .

        Далі вже Ваша особиста справа де працювати.

        З повагою,

        Костянтин Гончаренко

    Ступакова Вікторія Ігорівна

    Добрий день!

    Стосовно угоди з лікарнею, ви самі вказали, що в ній не йдеться про подальше відпрацювання, але навіть якщо б там була така вимога, то вона є незаконною. Ви можете не відпрацьовувати 3 роки у державній лікарні і можете звільнитись.

    Підставою для обов'язкового 3-річного відпрацювання випускником-бюджетником, коли його працевлаштовує університет, є угода, укладена між студентом і навчальним закладом, що передбачає обов’язок відпрацювати протягом трьох років, відшкодувати у встановленому порядку до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі витрати. У такому випадку заклад освіти може в судовому порядку стягнути кошти за навчання.

    Законодавством передбачена можливість відшкодування витрат, понесених стороною угоди в зв'язку з безпосереднім навчанням спеціаліста, але до цих витрат не відноситься оплата праці самого спеціаліста, тому що паралельно з процесом навчання під час інтернатури інтерн виконує і обов'язки, покладені на нього трудовим договором, за що отримує заробітну плату.

    Аналогічні висновки встановлені судовими рішеннями у справах № 766/20432/18, № 344/570/19

    Конвенція Міжнародної організації праці N 29 "Про примусову чи обов'язкову працю", що набула чинності для України 10 серпня 1956 року, зобов'язує держави не допускати примусової праці. Згідно зі статтею 1 Міжнародної Конвенції "Про скасування примусової праці" N 105, що ратифікована Законом України від 05 жовтня 2000 року N 2021-III, держава зобов'язується скасувати обов'язкову працю і не вдаватися до будь-якої її форми як методу мобілізації і використання робочої сили для потреб економічного розвитку.

    Рішенням Конституційного Суду України від 04.03.2004 року у справі про доступність та безоплатність освіти визначено, що безоплатність вищої освіти у державних і комунальних навчальних закладах необхідно розуміти як можливість здобуття освіти у цих закладах без оплати, тобто без внесення плати у будь-якій формі за освітні послуги. Безоплатність вищої освіти означає, що громадянин має право здобути її відповідно до стандартів вищої освіти без внесення плати в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі в межах обсягу підготовки фахівців для загальносуспільних потреб (державне замовлення).

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Марія

    1) Відпрацювання 3-х років було передбачено лише у випадку укладання угоди з ВНЗ (відповідно до чинних на той момент ЗУ "Про освіту" (а саме статті 52) та Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, затвердженого Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. N 992).

    Типова форма такої угоди наведена в Додатку 1 до пункту 5 Порядку працевлаштування випускників вищих медичних фармацевтичних) закладів освіти, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, затвердженого наказом МОЗ України від 25 грудня 1997 р. N 367 (за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0246-98).

    Відповідно до пункту 9 зазначеного Порядку розірвати таку угоду випускник має право з таких причин:

    - встановлення інвалідності I або II групи, внаслідок чого випускник не може стати до роботи за місцем призначення;

    - встановлення інвалідності I або II групи у дружини (чоловіка) випускника або у одного з його батьків (чи осіб, які їх замінюють);

    - якщо випускник – вагітна жінка, мати або батько, які мають дитину віком до трьох років або дитину, яка згідно з медичним висновком потребує догляду (до досягнення нею шестирічного віку); одинока мати або батько, які мають дитину до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

    - у разі проходження чоловіком (дружиною) військової служби (крім строкової), в тому числі за контрактом, на посадах рядового, сержантського й старшинського складу, прапорщиків, мічманів та офіцерів у Збройних Силах, Національній гвардії, Прикордонних військах, Службі безпеки, а також інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, та служби в органах внутрішніх справ поза місцем розташування замовника.

    Важливе значення у даному випадку має те, чи проводив ВНЗ розподіл (засідала комісія з працевлаштування), чи погоджувалися Ви із запропонованим Вам місцем проходження інтернатури чи навпаки писали відмову від нього. Так як з 2017 року випускники вільні у виборі місця роботи, а університети не зобов'язані їх працевлаштовувати.

    Адже, Ви маєте право не відпрацьовувати 3 роки, навіть якщо укладали угоду з університетом, у випадку, коли університет не забезпечив ваше працевлаштування відповідно до умов угоди (не проводив розподілу та не видавав направлення на роботу) і Вам довелося самостійно шукати місце для проходження інтернатури.

    Крім того, відповідно до умов угоди з університетом Ви повинні відпрацювати саме за місцем призначення, вказаному в направленні на роботу.

    Вам видавали таке направлення чи лише довідку про навчання в університеті на бюджеті?

    2) Що стосується угоди з лікарнею про ваше відпрацювання, то вона не може бути підставою для відмови у вашому звільненні.

    Так як примусова праця заборонена Конституцією України.

    А тому звільнити Вас повинні у будь-якому випадку, а вже якщо вважають, що Ви порушили договірні зобов'язання, не відпрацювавши 3 роки, то нехай звертаються до суду і там це доводять

    При цьому в лікарні Ви працювали на посаді лікаря-інтерна, виконували передбачені трудовим договором посадові обов'язки, за що і отримували заробітну плату, яку зазвичай лікарні і вимагаються стягнути з лікаря як витрати на інтернатуру, у чому суди їм відмовляють.

    Відповідно повертати лікарні кошти Ви не повинні.

    3) По вашому звільненню можу повідомити наступне.

    Якщо Ви ще не закінчили інтернатуру і Вас не переведено на посаду лікаря-спеціаліста відповідного фаху, то звільнити Вас повинні останнім днем інтернатури у зв'язку із закінченням строку трудового договору за п. 2 ст. 36 КЗпПУ (так як останній день інтернатури є останнім днем вашої роботи на посаді лікаря-інтерна)

    Заяву про звільнення Вам писати непотрібно (строки трудового договору зазначені в самому наказі по лікарні про прийняття Вас на посаду лікаря-інтерна).

    У разі відмови Вас звільняти - повідомте головному лікарю, що подасте на нього скаргу до територіального управління Держпраці України.

    Якщо ж Ви закінчили інтернатуру і Вас вже прийнято (переведено) на посаду лікаря-спеціаліста відповідного фаху, то Ви маєте право звільнитися за власним бажанням.

    Більше того, якщо у Вас є поважана причина для звільнення за власним бажанням, Ви можете вказати в заяві день в який, Ви хочете, щоб Вас звільнили, та не відпрацьовувати 2 тижні.

    І головний лікар повинен Вас звільнити у той день, який Ви просите (без відпрацювання 2 тижнів).

    У разі відмови Вас звільняти - повідомте головному лікарю, що подасте на нього скаргу до територіального управління Держпраці України.

    Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника (КЗпП України)

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Пишіть, якщо будуть додаткові питання.

    Всього Вам доброго!

    • Мария Клиент 3 года назад

      Спасибо за ответ, нет, мне не давали направления, я сама искала себе место интернатуры и еле его нашла в областной больнице в Одессе. Они согласились меня взять только так, что в договоре с больницей написано "без подальшого працевлаштування"

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 3 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        Марія, будь ласка!

        Якщо не було розподілу, Вам не видавали направлення на роботу та відсутній договір на 3-річне відпрацювання, то Ви можете відразу за власний рахунок придбати путівку на цикл спеціалізації. Для цього Вам необхідно звернутися на факультет післядипломної медичної освіти.

        Всього доброго!

        Успіхів Вам!

        • Мария Клиент 3 года назад

          Александр, при поступлении на бюджет в университет в 2012 году я подписывала договор. Я не помню, что там было написано, но , наверное, там говорилось о 3х летней отработке ?

      • Гончаренко Константин

        Якщо Вам не видавали направлення, а роботу Ви шукали самостійно, то комісія з працевлаштування повинна була видати Вам довідку "про можливість самостійного працевлаштування"

        ЗРАЗОК ДОВІДКИ ПРО МОЖЛИВІСТЬ САМОСТІЙНОГО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

        Додаток 4 допункту9Порядку працевлаштуваннявипускників вищихмедичних (фармацевтичних)закладів освіти,підготовка якихздійснюваласьза державним замовленням

        Форма 3

        Довідка про надання можливості самостійного працевлаштування N ___

        Випускникові ___, (прізвище, ім'я, по батькові)

        що закінчив ___ (найменування закладу освіти, його підпорядкованість, рік випуску)

        зі спеціальності ___

        ___, надана можливість влаштовуватися на роботу самостійно.

        Підстава (підкреслитипотрібне):відсутністьможливості працевлаштування, сімейні обставини, заява випускника.

        М.П. Ректор (директор)___ закладу освіти(підпис) "___"___

        если университет выдал Вам такую справку о том, что бы Вы искали работу самостоятельно на основании вашего заявления о отказе от распределения - это означает, что университет не смог вас трудоустроить,( справка с университета как доказательство ) , а значит действие угоды прекращается и университет не может требовать от вас исполнения угоды , так как именно он не смог выполнить часть условий, а именно найти вам место для работы интерном.

        Отрабатывать Вам ненужно!

        С уважением,

        Константин Гончаренко

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Доброе утро.Вам необходимо знать, что обязательная отработка отменена в связи с принятием Закона Украины “О внесении изменений в Закон Украины “О высшем образовании” относительно трудоустройства выпускников”, который вступил в законную силу 01.01.2017г. и именно начиная с 2017 года прекращен порядок заключения соглашений на отработку. Учитывая положение ст. 58 Конституции Украины, Законы не имеют обратной силы во времени, это означает, что если соглашение на отработку с Вами уже было подписано (до 01.01.2017г.), то его условия продолжают действовать, а средства на отработку уже были заложены! То есть, для досрочного расторжения соглашения на отработку у Вас должны быть основания, предусмотренные п. 9, 13 Постановления Кабинета Министров Украины от 22.08.96г. № 992 и п. 9, 18 Приказа МОЗ от 25.12.97г. № 367.

    Но , если как Вы утверждаете, что договор на отработку Вы не подписывыали, то Вы можете письменно отказаться от направления на работу; выбрать место работы и врачебную специальность, обратившись к областным департаментам или управлениям здравоохранения и руководителей учреждений здравоохранения. Таким образом, трехлетняя отработка в больнице после прохождения бюджетной интернатуры остается, но только для тех студентов, которые подписали соответствующее соглашение. Если он отказывается от отработки, то должен возмещать государству стоимость обучения.

    • Мария Клиент 3 года назад

      В 2012 году, когда я поступила в университет на бюджет , я подписала договор, закончила университет, поступила на интернатуру на бюджет и уже в договоре с больницей, в которой я прохожу заочную часть интернатуры, написано "без подальшого працевлаштування".

      • Савоста   Ірина   Михайлівна
        25%

        Марія. Якщо Ваше питання є чи можете Ви за власні кошти пройти спеціалізацію без відпрацювання , то зверніть увагу. Алгоритм купівлі путівок на цикли спеціалізації та стажування онлайн уНаціональній медичній академії Шупика:

          1. Зареєструйтеся у системі електронної реєстрації на сайті НМАПО та після верифікації отримаєте пароль для входу в особистий кабінет слухача.
          2. Оберіть цикл і подайте заяву на потрібний цикл спеціалізації або стажування.
          Виконавець: навчальний відділ
          1. Додатково подаються документи на електронну пошту spec@nmapo.edu.ua для тих лікарів, які:
        • закінчили інтернатуру в 2018 - 2020 рр.:– копія договору про навчання в інтернатурі на умовах контракту
        • закінчили інтернатуру за бюджетом у 2018 – 2020 рр.:– копія документа МОЗ України про право на вільне працевлаштування- чи копія дозволу МОЗ на розірвання угоди про обов’язкове відпрацювання за спеціальністю протягом 3-х років. Враховуючи, що угода про обов'язкове працевлаштування з Вами підписана не була, то Вам слід звернутися письмово до МОЗ України з заявою по вільне працевлаштування.
    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Вся необходимая для ответа на Ваш вопрос информация содержится в Ваших документах - договоре об обучении, направлении (если такое было), трудовом договоре.

    Сбросьте данные документы для изучения и только после этого можно будет дать конкретные рекомендации.

    Для связи используйте кнопку "звернутись", с уважением адвокат Татьяна Власенко

    Костромина Виктория

    если поступление на специализацию в институт последипломного образования имени Шупика - подразумевают отсутствие лечебного стажа - то Вы спокойно можете поступать

    https://nmapo.edu.ua/nv/po/spetsializatsiia ознакомьтесь

    Лікар, який хоче придбати путівку на будь-який цикл повинен мати при собі:

    • копія диплому;
    • копія сертифікату (на цикл спеціалізації діючого сертифікату або посвідчення про категорію);
    • копія трудової книжки;
    • копія договору про платні освітні послуги в очній частині інтернатури або довідку про навчання в інтернатурі на контрактних умовах (для лікарів-спеціалістів, які закінчили інтернатуру за контрактом протягом 2017-2019 рр.).

    Лікарі-спеціалісти, які закінчили інтернатуру за бюджетною формою навчання і отримали право вільного працевлаштування мають працювати 3 роки за отриманою спеціальністю і тільки після 3-х років роботи можуть претендувати на бюджетну путівку, маючи клопотання від бюджетного медичного закладу за місцем роботи або придбати за власний рахунок за винятком:

    • розподіл МОЗ України за даною спеціальністю і наявність клопотання від медичного закладу, куди направлено лікаря (надається копія);
    • дозвіл МОЗ України на розірвання угоди на 3-річне відпрацювання (надається копія, путівку можна придбати за власний рахунок);
    • копія наказу від облздравів про зарахування інтерна до медичного закладу для проходження заочного циклу інтернатури і наступним працевлаштуванням інтерна у даному медичному закладі на певну спеціальність з обов’язковим відпрацюванням за даною спеціальністю 3-х років.

    З питань уточнення інформації прохання звертатися до довідки за телефоном 205 49 46

    З питань отримання другої спеціальності треба керуватися наказом МОЗ України № 230 від 24.04.2008 р. на сайті МОЗ України, де вказані назви спеціальностей, контингент курсантів та тривалість навчання.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий вечір, Марія!

    "Порядок працевлаштування випускників державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0246-98

    Відповідно до пункту 9 Порядку розірвати таку угоду випускник має право з наступних причин:

    - встановлення інвалідності I або II групи, внаслідок чого випускник не може стати до роботи за місцем призначення;

    - встановлення інвалідності I або II групи у дружини (чоловіка) випускника або у одного з його батьків (чи осіб, які їх замінюють);

    - якщо випускник - вагітна жінка, мати або батько, які мають дитину віком до трьох років або дитину, яка згідно з медичним висновком потребує догляду (до досягнення нею шестирічного віку); які мають одинока мати або батько, які мають дитину до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

    - у разі проходження чоловіком (дружиною) військової служби (крім строкової), в тому числі за контрактом, на посадах рядового, сержантського й старшинського складу, прапорщиків, мічманів та офіцерів у Збройних Силах, Національній гвардії, Прикордонних військах, Службі безпеки, а також інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, та служби в органах внутрішніх справ поза місцем розташування замовника;

    -у разі вступу випускників вищих закладів освіти I-II рівнів акредитації до вищих закладів освіти III-IV рівнів акредитації.

    При наявності всіх вказаних мною обставин, з врахуванням Конституції України, Закону України "Про освіту", Порядку, Ви маєте право розірвати угоду та Вам не потрібно відпрацьовувати.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Ряба Світлана

    Добрий день! До 2017 року студенти-медики бюджетної форми навчання проходили навчання в інтернатурі за направленням від університету. Заклад вищої освіти обов’язково працевлаштовував студента, що забезпечувало проходження інтернатури, і студент після цього 3 роки відпрацьовував.

    З 2017 року випускники закладів вищої освіти медичного спрямування вільні у виборі місця роботи відповідно до частини першої статті 64 Закону України «Про вищу освіту». Тобто студенти можуть скористатися можливістю розподілу, або знайти самостійно місце працевлаштування з проходженням інтернатури.

    Розподіл випускників проводиться відповідно до наказу МОЗ України №367 від 25.12.1997 не пізніше, ніж за 4 місяці до закінчення студентами закладу вищої освіти. Комісія зі сприяння працевлаштування випускників забезпечує видачу направлення на роботу випускників відповідно до спеціальності, набутої у закладі освіти, з урахуванням сімейного стану, стану здоров'я випускника, членів його сім'ї, академічної успішності, активності у науково-дослідній роботі і громадській роботі та побажань.

    Також зверніть увагу на Договір де зазначено "без дальнейшего трудоустройства" все це говорить про те, що Ви вільні у своєму виборі.

    Крикун Сергій  Павлович

    С 01.01.2017г. (момент вступления в силу Закона Украины "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо працевлаштування випускників" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1662-19)), согласно Закона Украины "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18):

    "Стаття 64. Працевлаштування випускників закладів вищої освіти

    1. Випускники закладів вищої освіти вільні у виборі місця роботи, крім випадків, передбачених цим Законом. Заклади вищої освіти не зобов’язані здійснювати працевлаштування випускників...

    4. Випускникам вищих медичних і педагогічних навчальних закладів, які уклали угоду про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості або селищах міського типу, держава відповідно до законодавства забезпечує безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.".

    Касательно ч.4 этой ст.64, то предметом ее регулирования являются не трудовые отношения, а обязанность государства обеспечить бесплатным жильем выпускников, которые заключили соглашения об отработке в сельской местности. Что не мешает даже таким выпускникам (заключившим соглашения) отказать от дальнейшей отработки путем подачи заявлений о расторжении, прекращения соглашения и увольнения по собственному желанию (а если имеются основания. то и без отработки 2 недель согласно ст.38 КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08)). В продолжение вопроса о правомерности отказа от отработки привожу положение Гражданского кодекса Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 5. Дія актів цивільного законодавства у часі...

    2. Акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом'якшує або скасовує цивільну відповідальність особи..." -

    в данном случае имеет место отмены гражданской ответственности выпускников, поэтому приведенный выше Закон о внесении изменений имеет, как я считаю, обратную силу, т.е распространяется и на выпускников, взявших на себя обязательство отработки до 01.01.2017г. Кроме того, согласно этого Закона:

    "II. Прикінцеві положення

    1. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2017 року...

    3. Кабінету Міністрів України до набрання чинності цим Законом:

    привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

    забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом." -

    т.е. "Порядок працевлаштування випускників державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням", на который ссылаются некоторые из коллег, является незаконным, подлежит(лал) отмене, чего до сих пор КМУ и иже с ним не сделано.

    Ваш вопрос на эту тему не первый, по нему уже писано-переписано. Другое дело, и в нашей юридической среде не сходит поговорка: "два юриста - три мнения".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України