Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 24 января 2021, вопрос №36833

На роботі змушують вагітну написати заяву за згодою сторін

Доброго дня, я при надії
На роботі кажуть звільнитись за згодою або за власним бажання
Я не хочу цього робити і на поступки ніхто не йде, на мене тиснуть
Як мені вчинити? Які я маю права?Я переживаю як дальше мені там бути, бо страшно в такій обстановці буде знаходитись, але це мої права не звільнятись, і мені важко від них відмовитись.

Ответы юристов (2)

    Змисла Марта
    Змисла Марта 3 года назад

    Юрист, г. Львов, 5 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір.

    В даному випадку ніякої заяви про звільнення за угодою чи за власним бажанням писати не потрібно, оскільки роботодавець намагається позбавити Вас трудових гарантій та прав пов'язаних з вагітністю та відпусткою по догляду за дитиною. До них зокрема належить: відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

    Якщо Ви підите у соціальну відпуску, то в період її дії роботодавець не має права Вас звільнити.

    Щодо відмінностей звільнення за угодою сторін та за власним бажанням, слід зазначити наступне:

    Однією з підстав для припинення трудових відносин є звільнення за угодою сторін, яка передбачена п. 1 ч. 1 ст. 32 КЗпП України.

    Особливістю даної підстави звільнення є те, що роботодавець та працівник за взаємною згодою припиняють трудові правовідносини між собою та визначають дату звільнення.

    Відтак при звільнення за угодою сторін не потрібно відпрацьовувати два тижні до бажаної дати звільнення. Днем звільнення за угодою сторін може бути день досягнення взаємного волевиявлення як роботодавця так і працівника на припинення правовідносин.

    Працівникові при звільнення за угодою сторін не потрібно зазначати причин звільнення.

    Для звільнення за угодою сторін необхідно написати заяву про звільнення на підставі п. 1 ч. 1 ст. 32 КЗпП України та узгодити з роботодавцем бажану дату звільнення.

    Дана підстава звільнення може бути застосовано як до строкового так і безстрокового трудового договору.

    Якщо роботодавець і працівник домовились про певну дату припинення трудового договору, працівник не має права відкликати свою заяву про звільнення.

    Анулювати таку домовленість можна лише за взаємною згодою про це власника або уповноваженого ним органу і працівника.

    Натомість при звільнення за власним бажанням працівник повинен повідомити роботодавця за два тижні до дати фактичного звільнення.

    Законодавство передбачає низку випадків за наявності яких працівник не зобов’язаний відпрацьовувати двотижневого терміну, до них зокрема належить: переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин.

    Відтак при звільнення за власним бажанням ініціатива про звільнення виходить саме від працівника. В даному випадку не можна звільнитися в будь-який момент, без наявності поважної причини та її документального підтвердження. Необхідно пам’ятати, що заяву на звільнення не може бути подано в строк менше двох тижнів до бажаної дати звільнення (крім випадків, коли зазначена і документально підтверджена поважна причина передбачена ч. 1 ст. 38 КЗпП).

    При цьому, якщо працівник після написання заяви про звільнення за власним бажанням передумав звільнятися, то після закінчення строку попередження про звільнення працівник не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, то роботодавець не вправі звільнити його за поданою раніше заявою.

    У разі необхідності консультації, то звертайтесь через мій профіль.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый вечер!

    1. Ни в коем случае не пишите никаких заявлений. Вы многое потеряете и материальном и социальном плане.

    2. В случае психологического или иного воздействия на Вас обращайтесь с жалобой в трудовую инспекцию или с иском в Суд.

    3. Права беременных: https://zmina.info/ru/articles-ru/prava_beremennyh...

    УДАЧИ!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України