Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 02 марта 2021, вопрос №38942

Невиплата заробітної плати

Доброго дня! Проблема полягає в тому, що у зв'язку  з децентралізацією, заклади (районний будинок культури, спортивна школа, центр позашкільної освіти) засновником яких, була районна рада, повинні були перейти у власність ОТГ та керівництво громади, відмовилось приймати на баланс вищезазначені заклади,мотивуючи тим, що в них вже є подібні установи (погоджувалося взяти лише будівлі та майно, без працівників). Тож районна рада, наприкінці грудня,  вирішила припинити діяльність закладів шляхом ліквідації, з виплатами й компенсацією, повідомивши колективи установ про це. Отже працівники, протягом майже двох місяців, в неприйнятних умовах (без електроенергії, опалення та інших комунальних послуг - за них, жоден з керманичів  не схотів сплачувати, БЕЗ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ) вимушені були займатися ліквідацією . За кілька днів до завершення термінів, новостворена районна рада ( що стала правонаступником), вирішила скасувати рішення про ліквідацію. Знову ж таки, керівництво ОТГ до якої, повинні були нас передати, не змінила своїх намірів й надалі відмовляється приймати на баланс згадані заклади! Люди залишаються без заробітної плати! Районній раді (новій), обласна влада рекомендувала розрахуватись з людьми з вільних залишків та знайшлися відмовки й скарги на те, що грошей не вистачить на утримання апарату. Що робити в цій ситуації нам, простим людям?

Ответы юристов (2)

    Юрій
    Юрій 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Роботодавець має своєчасно виплачувати заробітну плату. Зазначене є конституційною гарантією на оплату праці.

    У разі невиконання відповідного обов‘язку або несвоєчасного його виконання, настають негативні наслідки майнового характеру для роботодавця у вигляді стягнення невиплаченої заробітної плати та середньомісячного заробітку (тобто компенсації) за весь час затримки виплати заробітної плати, починаючи з моменту затримки проведення розрахунку з працівником до моменту фактичного розрахунку.

    Стягнення невиплаченої заробітної плати та середньомісячного заробітку за весь час затримки розрахунку відбувається на підставі заяви працівник, поданої до належного міського, міськрайонного, районного або районного у містах суду відповідно.

    Суд в такому випадку перевіряє обґрунтованість заявлених працівником вимог та ухвалює відповідне рішення

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Обращайтесь в Государственную службу по вопросам труда, все необходимые данные по следующей ссылке https://dsp.gov.ua/category/contact/

    Оформляйте коллективное обращение - от всех сотрудников (либо его большинства), отправляйте либо почтой либо электронным обращением.

    Кроме того, обращайтесь в Кабинет Министров Украины (аналогичным способом) с коллективным заявлением, в котором описывайте все нарушения в процессе ликвидации. КМУ курирует вопросы проведения административной реформы в Украине (в рамках которой проводится Ваша ликвидация).

    С уважением, адвокат татьяна Власенко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України