Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 11 марта 2021, вопрос №39346 150₴

Выплата при увольнении

Здравствуйте! Я устроила на работу. Поняла, что это не моё и уволилась через неделю. Никаких выплат я не получила, вся зарплата была белая (официальная). Мне просто отдали трудовую и сказали - досвидания. Подскажите пожалуйста, считается ли день приема и увольнения на работу полноценными рабочими днями? Должны ли мне были выплатить деньги за эту неделю если заявление было написано по согласованию сторон? Прошу дать ответ на почту baviktoria7@gmail.com

Ответы юристов (13)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброго дня!

    доброго дня! Звичайно, день прийому і день звільнення є повноцінними робочими днями і повинні оплачуватися як й інші робочі дні.Вам повинні сплатити заробітну плату за фактично відпрацьований Вами час.

    Це гарантується статтями 116, 117 КЗпП України.

    Стаття 116. Строки розрахунку при звільненні

    При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

    В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

    {Стаття 116 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3248-IV від 20.12.2005}

    Стаття 117. Відповідальність за затримку розрахунку при звільненні

    В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

    При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

    Юрій
    Юрій 3 года назад

    Юрист, г. Киев, 6 лет опыта

    Общаться в чате

    Виплата заробітної плати має бути забезпечена зі сторони роботодавцем удень звільнення.

    У разі, якщо роботодавець не провів повного розрахунку зі своїм прцівником, останній має право на стягнення невиплаченої заробітної плати та середньомісячного заробітку за весь час затримки розрахунку при звільненні

    Савоста   Ірина   Михайлівна

    Добрый день. Ответ на Ваш вопрос: расчет суммы основной зарплаты производится исходя из рассчитанного дневного заработка и количества фактически отработанных им рабочих дней в таком месяце. И только в случаях, когда работник отсутствует на рабочем месте в течение нескольких часов (опоздал на работу на несколько часов, находился в суде и т. п.), оплата отработанных часов в этот день осуществляется исходя из расчетного часового заработка работника.

    Вопрос: считается ли день приема и увольнения на работу полноценными рабочими днями? Ответ: да, считается, если в трудовой есть записи. Например: принята 01.01.2021 уволена 07.01.2021. Отработано - 8 дней.

    Вопрос: Должны ли мне были выплатить деньги за эту неделю если заявление было написано по согласованию сторон? Ответ: не имеет значения по соглашению сторон или нет. Вам должны были рассчитать заработную плату из фактически отработанного времени.

    Ответ отправила на почту

    Фараон Катерина Леонідівна
    16.7%
    Фараон Катерина Леонідівна 3 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вікторія.

    Статтею 116 Кодексу законів про працю України встановлені строки розрахунку при звільненні працівників.

    Так, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать працівнику від підприємства, установи, організації, проводиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

    Статтею 117 КЗпП України встановлена відповідальність за затримку розрахунку при звільненні працівника.

    В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП України роботодавець повинен виплатити працівнику середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

    Тому, роботодавець зобов'язаний Вам виплатити за відпрацьовані Вами робочі години.

    Успіхів Вам.

    Мєньков Андрій Васильович
    23.3%

    Добрый день Виктория!

    Поскольку Вы работали официально - закон полностью на Вашей стороне!

    В данной ситуации работодатель нарушает ст. 116 Кодекса законів про працю України. Вам должны были выплатить зарплату за отработанные рабочие дни. Статьей 117 этого же кодекса предусмотрена ответственность за задержку расчета при увольнении, а именно выплата среднего заработка за все время задержки по день фактического расчета. Обратитесь письменно к бывшему руководству, у Вас должны остаться доказательства такого обращения (либо штамп входящей кореспонденции предприятия либо почтовое уведомление о доставке ценного письма с описью вложения). В претензии Вы должны указать о нарушении закона со стороны предприятия, про необходимость выплаты среднего заработка и что в случае невыплаты будете обращаться в суд (при этом им придется компенсировать судебные расходы). Также можете обратиться в инспекцию по труду, которая проведет проверку и оштрафует руководителя.

    Пользователь не активен
    20%
    Пользователь не активен 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    День приема на работу считается рабочим днем (если он указан в трудовой книжке), поэтому должен оплачиваться в общем порядке. Полный расчет в связи с увольнением должен производиться в день увольнения.

    Налицо нарушения норм трудового законодательства.

    Рекомендую обратиться к руководству для разрешения данного вопроса, в случае отрицательного результата рекомендую обратиться в Государственную инспекцию по вопросам труда - все необходимые контакты по следующей ссылке https://dsp.gov.ua/category/contact/

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Шишкин Алексей Юрьевич

    Заключение трудового договора между предприятием и работником оформляется приказом о приеме на работу, в котором указывается дата, с которой работник приступает к своим трудовым обязанностям. На основании приказа о приеме на работу делается соответствующая запись в трудовую книжку с указанием номера и даты приказа о приеме на работу. Вот собственно от этой даты и считаются дни которые вы проработали на этом предприятии. Более того, согласно ст. 24 КЗоТ Украины каждое предприятие сообщает в налоговые органы о приеме на работу работника до того дня когда работник фактически приступает к выполнению своих трудовых функций.

    Согласно КЗоТ Украины:с вами должны были рачитатся за отработаное время в день уквольнения

    Стаття 116. Строки розрахунку при звільненні

    При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

    В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

    Таким образом, возвратив вам трудовую книжку без расчета с вами поступили, мягко говоря, нечестно а с точки зрения законодательства - незаконно. Рабочии дни считаются с момента когда работник приступил к выполнению своих трудовых обязанностей и до дня увольнения, все эти данные указаны у вас в трудовой книжке.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Незалежно від причини звільнення, «на загальних підставах» чи у разі переведення в силу статті 24 Закону України «Про відпустки» вам належить грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки.

    При цьому

    1. Компенсації підлягають усі дні не використанихпрацівником щорічних відпусток і додаткових відпусток «на дітей» незалежно від того, скільки років вони не надавалися. Строків давності за такими відпустками немає.
    2. Компенсація виплачується незалежно від причини звільненняпрацівника, у тому числі й у разі, якщо він звільнений за порушення трудової дисципліни.
    3. Виплатити компенсацію за невикористану відпустку при звільненні необхідно в день звільнення. А якщо працівник у цей день не працював — не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (

    ст. 116 КЗпП

    ).

    Суму компенсації за невикористану відпустку розраховують у тому ж порядку, що й суму звичайних відпускних:

    Зверніть увагу на статтю 117 КЗпП де йдеться про те, що у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

    Отже, при невиплаті компенсації власник або уповноважений ним орган може отримати судове рішення (у випадку вашого звернення), і тоді вимушений буде сплатити вам суми набагато більші, ніж нараховані, як компенсація за невикористані відпустки.

    Чого не рекомендується робити ніякому роботодавцю.

    В разі переведення працівника на інше підприємство можливі такі варіанти:

    1. Компенсація за невикористані дні відпустки нараховується та виплачується працівнику за тими ж правилами, що й при звільненні. При цьому стаж роботи, що дає право на відпустку, на новому місці обчислюється від дня укладання трудового договору.

    2. За бажанням працівника компенсація за відпустку перераховується на рахунок підприємства куди перейшов працівник. Згідно з ч.7 ст.9 Закону України «Про відпустки», якщо працівник, переведений на роботу на інше підприємство, повністю або частково не використав щорічну відпустку і не одержав за неї грошову компенсацію, то до стажу роботи, що дає право на відпустки, зараховується час, за який за попереднім місцем роботи були не використані відпустки.

    Зверніть увагу що лише за бажанням працівника компенсація за відпустку перераховується на рахунок підприємства куди перейшов працівник

    Виписки з Закону України «Про відпустки» стаття 24 та Кодексу законів про працю України статті 47, та стаття 116 і стаття 117 додаються

    Стаття 24. Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки

    У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

    Статті 47, 116, 117 Кодексу законів про працю України

    Стаття 47. Обов'язок власника або уповноваженого ним органу провести розрахунок з працівником і видати йому трудову книжку

    Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в

    статті 116

    цього Кодексу.

    У разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов'язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника.

    Стаття 116. Строки розрахунку при звільненні

    При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

    В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

    Стаття 117. Відповідальність за затримку розрахунку при звільненні

    В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

    При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

    Навіть якщо Ви пропрацювали лише один день офіційно , за Вас мали сплатити податки та виплатити Вам зарплату з дня прийняття по день звільнення , згідно трудової книги.

    Зверніться до територіального органу Держпраці письмово нехай призначать перевірку роботодавця.

    Та вирішіть питання стягнення заробітної плати у судовому порядку,

    Відповідно до ч. 1 ст. 233 КЗпП України, працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного в місті, міського чи міськрайонного суду в 3‑місячний строк, відколи він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права. У справах про звільнення — у місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. Водночас ч. 2 цієї ж статті передбачає, що у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

    Однак, якщо ви вимагатимете стягнення ЗП та стягнення середнього заробітку за час затримки, то строк звернення 3 місяці. Рекомендую вам звернутись в даний строк і отримати ще грошову компенсацію у розмірі ЗП за кожен місяць прострочення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго дня! Щодо вашого питання про проведення розрахунку при хвільненні. Відповідно до ст.116 КЗпП, оскільки ви були прийняти на роботу офіційно, Ваш працедавець повинен Вам був надати розрахунок у день звільнення, який також вважається робочим днем. якщо такий розрахунок не було проведено то він зобовязаний Вам відшкодувати додатково середньомісячного заробітку за весь час затримки розрахунку при звільненні. Звертайтесь до них письмово направивши лист на адресу заказним листом з повідомленням!

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Виктория. Вам ОБЯЗАТЕЛЬНО должны были выплатить расчетные в день вашего увольнения (ст. 116 КЗОТ).

    Можете подавать в суд на предприятие, взыскав с них задолженность, а также средний заработок за дни задержки.Если нужна будет помощь в составлении Заявления в суд, Обращайтесь.С уважением, юрист Галина Токмач
    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Вікторія!

    Трудовий договір незалежно від його форми оформлюється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу про прийняття працівника на роботу. Цей документ може бути як довільної форми (див. рис. 1 на с. 20), так і типової форми № П-1.

    У наказі (розпорядженні) зазначається:

    • прізвище, ім’я та по батькові особи;
    • назва структурного підрозділу (цеху, відділу, дільниці), де працюватиме працівник, та на яку роботу (посаду) він приймається;
    • дата, з якої працівник приступає до роботи;
    • розмір оплати праці.

    Пунктом 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58, передбачено, що усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення - у день звільнення повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

    Ст. 24 Закону України "Про оплату праці" закріплено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

    При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок (ч.1 ст. 47 КЗпП України) . Про нарахувані суми власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. В разі виникнення спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, роботодавець зобов’язаний виплатити неоспорювану суму.

    Вирішення спору з приводу затримки розрахунку при звільненні можливе в позасудовому та судовому порядках.

    Зокрема, працівник має право звернутися з заявою до комісії по трудових спорах (КТС) (у разі її створення) для вирішення спору у тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права. КТС розглядає спір у присутності працівника протягом 10 днів з дня звернення та приймає рішення, яке підлягає виконанню власником або уповноваженим ним органом. Сторони можуть оскаржити рішення КТС до суду в десятиденний строк з дня вручення їм виписки з протоколу засідання комісії чи його копії.

    У випадку відмови роботодавця від здійснення розрахунку, працівник може звернутися із позовною заявою до суду про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні в тримісячний строк, з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про затримку розрахунку. Позовна заява подається до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за місцем находження підприємства (установи, організації) або за зареєстрованим місцем проживання/перебування позивача.

    Також доцільно буде подати на роботодавця скаргу до територіального управління Держпраці України.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Костромина Виктория

    Вам должны выплатить за все дни что Вы работали - даже за 2 дня

    Но если Вас официально не устроили и не подали отчет в налоговую о Вашем трудоустройстве и соответственно у Вас не будет записи в трудовой - то Вам могут ничего не выплатить

    но еще возможно такое что Вам все оплатят в день зарплаты или аванса - хотя это неправильно - но такое практикуется

    для начала составьте им претензию - а дальше исходя из их ответа

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Виктория!

    "Я устроила на работу. Поняла, что это не моё и уволилась через неделю. Никаких выплат я не получила, вся зарплата была белая (официальная). Мне просто отдали трудовую и сказали - досвидания. Подскажите пожалуйста, считается ли день приема и увольнения на работу полноценными рабочими днями? Должны ли мне были выплатить деньги за эту неделю если заявление было написано по согласованию сторон"?

    Кодекс законів про працю України

    {Затверджується Законом № 322-VIII від 10.12.71 ВВР, 1971, додаток до № 50, ст. 375}:

    Кодекс законів про працю Ук... | від 10.12.1971 № 322-VIII (rada.gov.ua)

    "Стаття 115. Строки виплати заробітної плати

    Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

    У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

    Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

    Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

    Стаття 116. Строки розрахунку при звільненні

    При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

    В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

    Стаття 117. Відповідальність за затримку розрахунку при звільненні

    В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

    При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору".

    - Расчётное должны ведать за все время работы в день увольнения + с учетом дня приема и дня увольнения.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України