Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 15 березня 2021, питання №39562 100₴

як військомат отримує інформацію про місце роботи людини?

як військомат отримує інформацію про місце роботи людини при її працевлаштуванні? та які є способи працевлаштуваись так, щоб він не дізнався де особа працює?

Відповіді юристів (6)

    Малик Олександр Володимирович
    20%
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    В процесі проведення заходів з питань військового обліку адміністрація підприємств незалежно від підпорядкування і форм власності зобов’язана при прийнятті на роботу (навчання) перевірити наявність у Вас військово-облікових документів (військових квитків або тимчасових посвідчень, виданих замість військових квитків) і встановити, чи перебуваєте Ви на військовому обліку за місцем проживання. Військовозобов’язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку, приймають на роботу (навчання) лише після зарахування їх на військовий облік в облікових органах за місцем проживання.

    Тому, працевлаштуватись без повідомлення військкомату не є можливим.

    • олег Клієнт 3 роки тому

      кажуть, що ФОПи не зобовязані перевіряти наявність військово-облікових документів. це так?

      і що якщо я вже стою на обліку. як в такому випадку військомат дізнається місце моєї роботи після працевлаштування?

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Доброго ранку, Олеже!

    Колега правий, працевлаштуватися без повідомлення військомату неможливо.

    Окрім того, у процесі роботи, 1 раз на рік роботодавець зобов'язаний провести звіряння військово-облікових даних у військоматі. Це також спосіб збирання даних.

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    25%
    Кальницкий Георгий Валериевич 3 роки тому

    Юрист, м. Одеса, 32 роки досвіду

    Так , ФОП не має обов'язку інформувати про працевлаштування найманих працівників. Проте правила прийому на роботу для всіх однакови, тобто ФОП також повинен вимагати обліковий військовий документ, але на практиці цього ніхто не робить. Про місце роботи військомат дізнається зі звітів роботодавців, які є обов'язковими.
    Савоста   Ірина   Михайлівна
    20%
    Савоста Ірина Михайлівна 3 роки тому

    Адвокат, м. Сновськ, 5 років досвіду

    Доброго ранку. У п. 37 Порядку № 921 передбачено щорічне подання до 1 грудня до районних (міських) військових комісаріатів списків громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць. Але така вимога стосується роботодавців — юридичних осіб. На приватних підприємців, які мають найманих працівників, вимоги Порядку № 921 не поширюються.

    Також приватні підприємці не повинні надсилати у 7-денний строк до відповідних районних (міських) військових комісаріатів повідомлення про зміну облікових даних призовників і військовозобов’язаних, прийнятих на роботу чи звільнених із роботи. Дана інформація актуальна станом на березень 2021 року.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Обязанность по обеспечению ведения военного учета работодателями прямо предусмотрена нормами: Закона от 06.12.91 г. № 1932-ХІІ «Об обороне» (ч. 2 ст. 16); Закона от 21.10.93 г. № 3543-ХІІ «О мобилизационной подготовке и мобилизации» (абзац тринадцатый ч. 1 ст. 21); Закона от 25.03.92 г. № 2232-ХІІ «О воинской обязанности и военной службе».

    Соответствующие нормы содержит также Порядок организации и ведения военного учета призывников и военнообязанных, утвержденный постановлением КМУ от 07.12.16 г. № 921.

    Если раньше руководители учреждений, заведений, а также граждане не уделяли надлежащего внимания таким нарушениям (вопрос «закрывался» после уплаты незначительного штрафа), то в последнее время в кодексы, устанавливающие административную или уголовную ответственность, внесены существенные изменения, согласно которым сейчас применяются более жесткие санкции.Инструкция по ведению воинского учета на предприятиях, в учреждениях (организациях) и учебных заведениях обязывает их руководителей организовать следующие виды взаимодействия с военными комиссариатами:

    • проверка военно-учетных документов при приеме на обучение и работу;
    • сообщение в РВК о прием на работу/увольнение;
    • уведомление призывников и военнообязанных о их вызове в военный комиссариат;
    • ведение личных карточек и сверка списков сотрудников с военкоматом.

    Физлица-предприниматели не ведут воинский учет, поскольку не указаны в ч. 7 ст. 1 Закона № 2232.

    Прием на работу военнообязанных и призывников, не состоящих на воинском учете по месту жительства ( ст. 2113 КоАП) - Штраф от 1 до 3 ннмдг (от 17 до 51 грн.), а за повторное нарушение в течение года — штраф от 3 до 7 ннмдг (от 51 до 119 грн.)

    Нарушение должностными лицами законодательства об обороне, мобилизационной подготовке и мобилизации ( ст. 2101 КоАП) - Штраф от 30 до 100 ннмдг* (от 510 до 1700 грн.), а за повторное нарушение в течение года — от 100 до 300 ннмдг (от 1700 до 5100 грн.)

    Вывод:

    - работодатели не имеют права принимать на работу лиц, которые не стоят на учете в военкомате;

    - работодатель обязан вести воинский учет на предприятии.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України