Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 20 мая 2021, вопрос №42606 100₴

Продовження декретної відпустки

Доброго дня. Наразі мати перебуває у декретній відпустці по догляду за дитиною до 3-х років. Незабаром дитині виповнюється 3 роки і вона йде до дитячого садка, а мати виходить на роброту, оформлена вчителем в школі. Якщо дитина часто починає хворіти і мати часто бере лікарняний, чи може мати після виходу з 3-х річного декрету, коли вже вийшла на роботу, оформити продовження декрету по догляду за дитиною до 6 років, так як дитина часто хворіє? Чи буде зберігатися місце на роботі? Чи йтиме стаж? Чи може дитина продовжити відвідувати дитячий садок, щоб адаптуватись? І чи можна буде перервати декретну відпустку до 6 років за власним бажанням?

Ответы юристов (7)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Если ребенок нуждается в домашнем уходе, отпуск предоставляется в обязательном порядке. Он может длится до определенного срока обозначенного в медицинском заключении, но не дольше чем до достижения ребенком шестилетнего возраста. Предоставление такого отпуска есть обязанностью работодателя, но законодательством не предусмотрено требование к работодателю сохранять в этот период заработную плату ни в полном ни в частичном размере. Этот отпуск называют отпуском по уходу за ребенком до 6 лет.

    Согласно действующим трудовым нормам, за женщинами, пребывающими в отпуске по беременности и родам, или по уходу за ребенком до 3 (6) лет сохраняется рабочее место. Таких сотрудниц запрещено увольнять по инициативе работодателя, а при ликвидации предприятия/организации/учреждения владелец должен принять меры для их нового трудоустройства.

    Продление декретного отпуска оформляется работодателем соответствующим приказом на основании заявления матери и медицинской «Справки о необходимости ребенка в домашнем уходе» (форма 080-1/о).

    Для получения медицинской справки мать или другое лицо, осуществляющее уход за ребенком, должны обратиться в медицинское учреждение (поликлинику, амбулаторию) к лечащему врачу ребенка и пройти врачебно-консультационную комиссию.

    Оформление справки включает:

    • полный осмотр ребенка профильными специалистами;
    • прохождение флюорографии;
    • дополнительные обследования и лабораторные диагностики. назначенные врачами.

    Для прохождения комиссии необходимо предоставить:

    • заключения врачей и результаты анализов;
    • результат флюорографии;
    • справку с места работы человека, продлевающего декрет;
    • медкарту ребенка с заключением лечащего врача о необходимости домашнего ухода.

    По результатам комиссии выдается справка формы 080-1/о с подписью лечащего врача, главы комиссии и печатью лечебного учреждения, являющаяся основанием для продления декрета.

    Срок действия справки составляет от полугода и напрямую зависит от характера и течения болезни ребенка.

    Начиная с 28.02.2001 г. период отпуска для ухода от 3 до 6 лет при подсчете страхового стажа не учитывают.

    Вывод:

    - оформить отпуск по уходу за ребенком до 6 лет, можно в любой момент, если есть заключение врачей;

    - место работысохраняется;

    - страховой стаж не начисляется;

    - детский сад посещать можете;

    - прервать отпуск можете в любой момент.

    Пользователь не активен
    35%
    Пользователь не активен 2 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Доброго дня!

    Після закінчення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку законодавством надається право оформити відпустку по догляду за дитиною до 6 років.

    Ця відпустка не надається в обов’язковому порядку, а тільки в разі, коли дитина потребує додаткового домашнього догляду. Згідно п. 1 ч. 3 ст. 25 Закону України «Про відпустки» працівникові може надаватися відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 6 років. Це один з видів відпусток, за який не нараховується заробітна плата. Тобто це відпустка без збереження заробітної плати, або відпустка за свій рахунок.Одна з головних умов, при якій роботодавець повинен надати таку відпустку, – це необхідність дитини в домашньому догляді, що обумовлено проблемами зі здоров’ям. Вимога на оформлення відпустки має підтверджуватися відповідним медичним висновком.Оформлення відпустки по догляду за дитиною до 6 роківДля отримання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку слід подати такі документи:1) медичний висновок – видається за формою первинної облікової документації № 080-1/о «Довідка про необхідність дитини (дитини-інваліда) у домашньому догляді». Мінімальний термін дії довідки – 6 місяців;2) письмова заява особи.Після отримання зазначених документів роботодавець видає відповідний наказ. Жодна інформація, пов’язана з наданням відпустки, не вноситься до трудової книжки.Роботодавець не може відмовити у наданні відпустки за свій рахунок, адже працівникам гарантується право на отримання відпустки по догляду за дитиною до 6 років п. 1 ч. 3 ст. 25 Закону України «Про відпустки» та ч. 6 ст. 179 Кодексу законів про працю України .Трудовий стажПеріод перебування у відпустці по догляду за дитиною до 6 років зараховується до загального безперервного стажу та стажу роботи за фахом. За особою зберігається місце роботи та посада протягом всієї тривалості відпустки без збереження заробітної плати (доходу) в зв’язку з необхідністю домашнього догляду за дитиною.

    Страховий стажВідповідно до ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску. В якості одного з винятків відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку також включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески.Виходячи з визначення, протягом часу перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за працівника не сплачується єдиний внесок в установленому законом порядку. Отже, перебування у такій відпустці не зараховується до страхового стажу.

    З повагою, адвокат Тетяна Власенко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Відповідно до частини першої статті 2 Закону України «Про відпустки», право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

    Чи зобов’язаний роботодавець надавати оплачувану відпустку?

    Роботодавець (підприємства, установи та організації) має право за рахунок власних коштів надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості, ніж до досягнення дитиною трирічного віку. Таке право встановлено частиною четвертою статті 179 Кодексу законів про працю України та частиною другою статті 18 Закону України «Про відпустки».

    Чи може роботодавець відмовити у продовженні відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку без збереження зарплати:

    У разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше як до досягнення дитиною шестирічного віку, відповідно до частини шостої статті 179 Кодексу законів про працю України та пункту 3 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки». Відмовити в наданні працівниці такої відпустки роботодавець не має права.

    Чи можна переривати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку без збереження зарплати:

    Жінка має право оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за медичним висновком відразу після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Працівниця може перервати цю відпустку, приступити до роботи, після чого знову оформити її, якщо така необхідність підтверджена медичним висновком.

    Як отримати відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку:

    Щоб скористатися правом на відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, працівниця подає роботодавцеві заяву. У ній вона вказує дати початку і закінчення відпустки. Ці дати повинні входити в період, зазначений в медичному висновку про необхідність домашнього догляду за дитиною. До заяви додається довідка за формою № 080-1/о, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11.06.2012 № 430. Зазначена довідка підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною. На підставі отриманих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною на період, зазначений у заяві.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Анастасія!

    Якщо дитина часто починає хворіти і мати часто бере лікарняний, чи може мати після виходу з 3-х річного декрету, коли вже вийшла на роботу, оформити продовження декрету по догляду за дитиною до 6 років, так як дитина часто хворіє?

    Так мита маєте право на таку відпустку. Щоб скористатися своїм правом на таку відпустку, працівниця подає роботодавцеві заяву. У ній вона вказує дати початку і закінчення відпустки. Ці дати повинні вписуватися в період, указаний в медичному висновку про необхідність у домашньому догляді за дитиною.

    До заяви має бути прикладена довідка за формою № 080-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430. Ця довідка якраз і підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною.

    Інформація, яка міститься в довідці за формою № 080-1/о, є інформацією з обмеженим доступом і не підлягає розголошуванню (п. 18 Інструкції № 430).

    На підставі отриманих документів керівник підприємства видає наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною.

    Відзначимо, що в більшості випадків строк дії довідки за формою № 080-1/о — 6 місяців. Якщо після закінчення цього строку дитина все ще потребує догляду, видається новий медичний висновок. Його потрібно своєчасно отримати і надати роботодавцеві разом із заявою про продовження відпустки для догляду від 3 до 6 років.

    Після отримання від працівниці нового комплекту документів роботодавець видасть наказ (розпорядження) про продовження такої відпустки.

    Чи буде зберігатися місце на роботі?

    За весь період перебування у відпустці для догляду від 3 до 6 років за працівницею зберігають робоче місце (ст. 2 Закону про відпустки).

    Чи йтиме стаж?

    Якщо маєте на увазі страховий стаж, то ні, оскільки протягом часу перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за працівника не сплачується єдиний внесок в установленому законом порядку. Тому перебування у такій відпустці не зараховується до страхового стажу.

    Чи може дитина продовжити відвідувати дитячий садок, щоб адаптуватись?

    Так, може відвідувати, оскільки прямої заборони на відвідування дитиною Дошкільного навчального закладу в період відпустки матері або осіб, які їх замінюють по догляду за дитиною до досягнення 6-річного віку Закон України «Про освіту», Закон України "Про дошкільну освіту", Кодекс законів про працю України чи інші норми законодавства не містять.Законодавчими та підзаконними актами не забороняється відвідувати зазначені заклади і тому дитина може їх відвідувати, якщо не має інших показань для заборони (для прикладу гострі респіраторні захворювання тощо).

    Чи можна буде перервати декретну відпустку до 6 років за власним бажанням?

    Так, маєте право перервати цю відпустку, для чого написати заяву такого змісту: "прошу перервати мою відпустку для догляду за дитиною до 6 років і дозволити приступити до виконання своїх посадових обов"язків з ___року на умовах повного/неповного робочого часу".

    Кирда Вячеслав Володимирович
    35%

    Доброго дня, Анастасіє!

    Ваше питання регулюється Кодексом законів про працю України та Законом України "Про відпустки."

    Частиною шостою статті 179 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України), а також пунктом 3 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки» встановлено, що в разі коли дитина потребує домашнього догляду, жінці обов'язково має бути надано відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку.

    Для того, щоб скористатися правом на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку жінка повинна подати роботодавцю заяву про надання відпустки, в якій вона вказує дату, з якої йде в таку відпустку. До заяви слід додати довідку, що підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною встановленої форми, що є підставою для надання цієї відпустки.

    На жаль, така відпустка є відпусткою без збереження заробітної плати та страховий стаж не зберігається.

    Костромина Виктория
    30%
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    чи може мати після виходу з 3-х річного декрету, коли вже вийшла на роботу, оформити продовження декрету по догляду за дитиною до 6 років, так як дитина часто хворіє? может - если есть показание врачей и ей выдадут справку - высновок

    Чи буде зберігатися місце на роботі? да Чи йтиме стаж? общий - да , страховой - нет - так как нет отчислений

    Чи може дитина продовжити відвідувати дитячий садок, щоб адаптуватись? - прямого запрета - нет, но многие поликлиники не подписывают разрешение на посещение сада при наличии высновка про частые болезни

    І чи можна буде перервати декретну відпустку до 6 років за власним бажанням? да в любой момент

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня, Анастасія!

    Частиною шостою статті 179 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України), а також пунктом 3 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки» встановлено, що в разі коли дитина потребує домашнього догляду, жінці обов'язково має бути надано відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку. Крім цього, відповідно до частини восьмої статті 179 КЗпП України за бажанням жінки або осіб, зазначених у частині сьомій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати (частини третя та шоста статті 179 цього Кодексу) зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю. Час відпусток, зазначених у цій статті, до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується (частина друга статті 181 КЗпП України).

    Відпустку для догляду за дитиною можна перервати, це не заборонено на законодавчому рівні. Для цього працівниця має написати відповідну заяву. Перервати та повторно оформити відпустку без збереження заробітної плати можна необмежену кількість разів, проте в межах строку дії довідки № 080-1/о.

    Згідно з частиною першою статті 181 КЗпП України відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати (частини третя та шоста статті 179 цього Кодексу) надаються за заявою жінки або осіб, зазначених у частині сьомій статті 179 цього Кодексу, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляються наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

    Отже, для того щоб скористатися правом на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку жінка (або батько дитини, баба, дід чи інший родич, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів) повинна подати роботодавцю заяву про надання відпустки, в якій вона вказує дату, з якої йде в таку відпустку. До заяви слід додати довідку, що підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною встановленої форми, що є підставою для надання цієї відпустки.

    Слід звернути увагу, що відпустка без збереження заробітної плати надається в обов'язковому порядку також більшої тривалості, а саме відповідно до пункту 3 частини першої статті 25 Закону України "Про відпустки" в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) або якщо дитина, якій не встановлено інвалідність, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, - не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку, а якщо дитині встановлено категорію "дитина з інвалідністю підгрупи А" або дитина, якій не встановлено інвалідність, отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги - до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку.

    Перелік тяжких захворювань, розладів, травм, станів тощо, що дає право працівнику на отримання відпустки без збереження заробітної плати на дитину, якій не встановлена інвалідність, затверджується Кабінетом Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року № 1162 "Про затвердження переліку тяжких захворювань , розладів, травм, станів, що дають право працівнику на отримання відпустки без збереження заробітної плати на дитину, які не встановлено інвалідність").

    Для підтвердженні необхідності домашнього догляду за дитиною одному з батьків, бабі, дідові або іншим особам, які фактично доглядають за ним, видається довідка за формою № 080-1/о, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 11 червня 2012 року № 430 «Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення» , для надання відпустки без збереження заробітної плати.

    Така довідка надається закладами охорони здоров’я незалежно від форм власності та підпорядкування на підставі рішення лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) та підписується лікуючим лікарем, завідуючим відділенням, головою ЛКК закладу охорони здоров'я.

    Термін дії довідки встановлюється індивідуально з урахуванням захворювання, його перебігу, ефективності протирецидивних і реабілітаційних заходів і становить не менше 6 місяців. Слід зазначити, що інформація, яка міститься в довідці за формою № 080-1/о, є інформацією з обмеженим доступом і не підлягає розголошенню (пункти 17, 18 Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 080-1/о "Довідка про потребу дитини (дитини-інваліда) у домашньому догляді", затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 11 червня 2012 року № 430).

    У разі необхідності продовження або поновлення відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за медичними показаннями всю вищевикладену процедуру доведеться проходити заново. А саме: заново оформити в дитячій поліклініці довідку за формою № 080-1/о, написати роботодавцю заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку. На підставі цих документів роботодавець видасть наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України