Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 02 июля 2021, вопрос №44318 100₴

Выплата отпускных. Бухгалтер высчитал с моей зарплаты отпускные за 10 дней.

Добрый день. Я работаю автомехаником и формлен официально на предприятии на пол ставки с сентября 2020 г. Зарплата у меня от выработки( 50% мои, 50 Я отдаю работодателю ) . Так же с меня удерживаются алименты на 1 ребенка.
С 05.07.2021 мне нужно идти в отпуск согласно составленого графика. Бухгалтер сказала мне, что отпускные за 10 дней( насчитали 1200 грн, так как я на пол ставки работаю) не пойдут плюсом у меня, а их у меня с зарплаты высчитать надо. То есть Я иду в отпуск и ещё и в минусе остаюсь. Она это аргументировала тем, что за меня и так налог 3000 платится. Подскажите это действительно так и должно быть?

Ответы юристов (5)

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день!

    Это полный бред и нарушение ваших прав и вот почему.

    Согласно ч. ст 56 КЗПП не полный рабочий день не влечет никаких ограничений трудовых прав. Вы имеете полное право на 24 календарных дня отпуска, который рассчитывается за фактически отработанное время, в вашем случае, с сентября 2020 года.

    В вашем случае должно быть кстати 20 дней отпуска, а не 10, так как отпуск пропорционально отработанному времени будет считаться. Тут более подробно вы сможете прочитать порядок расчета https://hrliga.com/index.php?module=news&op=view&i...

    Обратите внимание! Никакие вычеты из зарплаты, кроме НДФЛ и воен сбора, не предусмотрены законодательством и будут незаконны.

    Удачи вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый день!

    Я так понимаю, что у Вас на предприятии работников заставляют оплачивать налоги(ЕСВ), которые должен платить работодатель. Вы можете обратиться с жалобой в трудовую инспекцию или с иском в Суд. Также можете подать жалобу в прокуратуру.

    А теперь оо отпускных и налогообложении зарплаты:

    I.

    Выплаты, которые называют отпускными, формально являютcя зарплатой за время отпуска, т. к. cт.74 КЗоТ предусматривает, чтo работникам предоставляютcя ежегодные отпуска (основной и дополнительные) с сохранением на иx период места работы (должности) и зарплаты.

    Тaк как работник в периoд отпуска не работает, тo за этот период eму выплачивается средняя зарплата.

    Для расчета суммы отпускных используется средняя заработная плата, которая рассчитывается в соответствии с Постановлением Кабинета Министров Украины № 100 "Об утверждении Порядка расчета средней заработной платы".

    Сумма отпускных рассчитывается путем умножения средней заработной платы за расчетный период на количество дней отпуска.

    Расчет отпускных - пример.

    Работнику с 22 июля предостав­ляется ежегодный oтпуск продолжительностью 24 кален­дарныx дня. Зарплата работника зa расчетный период с июля пpошлого года по июнь тeкущего года составляет 106200 грн. Как рассчитать отпускные?

    Определяем количество календар­ных днeй в расчет­ном периоде:

    365 дней - 11 (праздничных и нeрабочих дней) = 354 календарных дня.

    Определяем среднедневную зара­ботную плату:

    106200 грн. / 354 календарных дня = 300,00грн.

    Сумма отпускных составит:

    300,00грн. х 24 календарных дней = 7200,00 грн.

    II.

    Ставка отчисления ЕСВ для всех наемных сотрудников одна и составляет 22% от фонда оплаты труда и подлежит оплате за счет работодателя. Удержание ЕСВ из зарплаты сотрудника отменено

    Размер налога на доходы физических лиц (НДФЛ) составляет единый размер - 18%.

    Важно отметить, что начиная с августа 2014 года вступил в силу ЗУ "О внесении изменений в Налоговый Кодекс Украины и некоторые другие законодательные акты Украины", которым был введен военный сбор, а Госбюджетом на 2021 год действие сбора продлено на "период реформирования Вооруженных сил Украины". Под налогобложение сбором попадает и заработная плата. Ставка военного сбора составляет 1,5%.

    Таким образом, для получения суммы, подлежащей выплате сотруднику на руки, необходимо:

    1. определили сумму начисленной зарплаты ("грязная" сумма, т.е. до вычитания всех налогов)
    2. далее полученную в абзаце 1 сумму умножаем на 18% НДФЛ
    3. затем необходимо помножить сумму из абзаца 1 на 1,5% ВС
    4. итак, отнимаем размер НДФЛ (18%) и ВС (1,5%) от суммы абзаца 1 и получаем ответ на вопрос – сколько же все таки необходимо выдать денег сотруднику на руки
    5. Конкретный пример расчета заработной платы в Украине:

    Расчетный период – апрель 2021 года

    Размер зарплаты – 6000 грн.

    Общее количество рабочих дней в месяце – 22

    Количество рабочих дней в первой половине месяца (с 01 по 15 число) – 11

    Количество рабочих дней во второй половине месяца (с 16 по 30 число) – 11

    Расчет заработной платы за ПЕРВУЮ половину месяца:

    • 6000 / 22 дня = 272,73 грн. – ЗП за день
    • 272,73 * 11 дней = 3000,03 грн. – начислено за первую половину месяца (учитываем обязанность выплаты зп два раза в месяц).
    • 3000,03 * 0,18 = 540,01 грн. – размер НДФЛ (18%)
    • 3000,03 * 0,015 = 45 грн. – размер ВС (1,5%)
    • 3000,03 – 540,01 – 45 = 2415,02 грн. – подлежит выдаче "на руки".

    Следует обратить внимание, что при выплате зарплаты в наличном виде, возникнет проблема выплаты копеек, поскольку с 2019 года прекращено обращение некоторых номиналов копеек.

    Расчет ЕСВ с фонда оплаты труда (выплата за первую половину месяца):

    Что касается начислений на заработную плату (ЕСВ от фонда оплаты труда) не забываем, что фонд оплаты труда - это сумма зарплаты до вычитания всех налогов.

    Рассмотрим пример:

    • 3000,03 * 0,22 = 660,01 грн - сумма ЕСВ, подлежащая уплате государству отдельно при выплате зарплаты.

    О чем важно помнить начисляя и выплачивая заработную плату, так это о размере минимальной зарплаты, а именно: с 01 января 2021 г. – 6000 грн. при месячном размере начисления зарплаты и не менее 36,11 грн./час при почасовой оплате. С 1 декабря 2021 года - 6500 грн./месяц и 39,12 грн/час соответственно. База налогообложения ЕСВ и НДФЛ не может быть менее этой суммы, кроме начисления зарплаты не по основному месту работы либо при несоблюдении норм труда.

    Пуха Наталія ТендерОк
    100%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Скоріше за все Ваш роботодавець відображає ваше працевлаштування як прийом на роботу на мін зп на умовах неповного робочого дня, та відрахування по зп здійснює з мін зп а фактичний ваш заробіток ніде не відображає.

    Тобто офіційно (по білому) на вас відбуваєтьсся Нарахування доплати до мінімальної заробітної плати вимагає ст. 3-1 Закону “Про оплату праці” від 24.03.1995 р. № 108.

    Щодо важливих нюансів

    Неповний робочий час не впливає напряму на розрахунок ПДФО, але якщо зарплата виявиться меншою 3180 грн на місяць у 2021 році, то у працівника з’являється податкова соціальна пільга, що слід врахувати при розрахунку ПДФО.

    Роботодавець зобов’язаний нараховувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за основним робочим місцем працівника у розмірі не меншому, аніж від мінімальної зарплати. Це слідує з норм ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»: у разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

    На військовий збір ніяк не впливає.

    Щорічна відпустка

    Щорічна основна відпустка. Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Працюючий неповний робочий день та/або неповний робочий тиждень, працівник має право на щорічну основну відпустку повної тривалості. Мінімальна тривалість щорічної основної відпустки, що надається працівникам за відпрацьований робочий рік, — 24 календарні дні.

    Тобто податкі за вас роботодавець сплачує у повному розміри з донарахуванням до мін, і це дійсно б. 3000 грн в місяць, це вірно проте щодо відпустки то ви маєте відустку не менше ніж 24 к.д. в рік і база оподаткування ддля нарахування відпускних визначається в загальному порядку тому скоріше за все сума в 1200 грн це недостовірно нарахована, а перевірити достовірність нарахування ви можете самостійно отримавши в бухгалтерії довідку про доходи за остані 6 міс. або звявши відомості з електроного кабінету пенсійного https://portal.pfu.gov.ua/ для допомоги використайте розрахунок https://zponline.com.ua/salary/report/check

    Успіхів

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Скорочений робочий час встановлюється:

    • для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень;
    • для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) - 24 години на тиждень;
    • для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, - не більш як 36 годин на тиждень;
    • для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших) - скорочена тривалість робочого часу встановлюється законодавством.

    Статтею 56 КЗпП передбачено, що за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватись як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

    Неповний робочий час може бути встановлено на певний строк і без зазначення строку. В обов'язковому порядку на прохання працівника неповний робочий час встановлюється для вагітних жінок, жінок, що мають дітей віком до 14 років, дитину-інваліда, для догляду за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку. За згодою роботодавця неповний робочий час може запроваджуватися для всіх категорій працівників.

    Роботодавець має право, але не зобов'язаний задовольняти прохання інших категорій працівників про встановлення неповного робочого часу, окрім випадків, безпосередньо визначених КЗпП України.

    Оплата праці у випадках встановлення неповного робочого часу провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

    Запровадження неповного робочого часу є зміною істотних умов праці, відповідно його запровадження потребує завчасного попередження працівників не менше, ніж за два місяці. Якщо неповний робочий час встановлюється за бажанням працівника, то попереджувати працівника за два місяці не потрібно, і неповний робочий час може бути запроваджений з будь-якого моменту.

    У заяві працівника про встановлення йому неповного робочого часу зазначається:

    • вид неповного робочого часу (неповний робочий день чи неповний робочий тиждень),
    • режим роботи під час неповного робочого часу (час початку та закінчення роботи),
    • період, на який встановлюється неповний робочий час тощо.

    Законодавством чітко не визначено, чи допускається встановлення неповного робочого часу через зменшення тривалості і робочого дня, і робочого тижня одночасно.

    Законодавство також не регламентує, скільки днів або годин допускається встановлювати за неповного робочого часу. Це може бути визначена кількість годин на день або днів на тиждень.

    У випадку, коли неповний робочий час установлено без обмеження строком, власник не позбавляється права змінити тривалість неповного робочого часу чи замінити його на повний за умови, якщо на підприємстві, в установі, організації проводяться зміни в організації виробництва та праці, і з дотриманням процедури та строків попередження працівника.

    До працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, не застосовується норма ст. 53 КЗпП України, стосовно скорочення тривалості робочого дня напередодні святкових і неробочих днів на одну годину як при 5-денному, так і при 6-денному робочому тижні.

    Працівники, що працюють на умовах неповного робочого часу, мають право на відпустку повної тривалості, на соціальні виплати, зокрема, допомогу з тимчасової непрацездатності у звичайному порядку.

    Запис про те, що працівник працює на умовах неповного робочого часу, до трудової книжки не заноситься.

    Отже, неповний робочий день (та його тривалість) встановлюється за згодою сторін будь-якому працівнику, а скорочений (та його тривалість) - встановлений законодавством тільки для окремих категорій працівників. При неповному робочому дні праця оплачується пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку, а при скороченому робочому дні - як за повний робочий день.

    Те, що Ви зазначили є порушенням Ваших прав , тому Вам необхідно звернутися з письмовою заявою до органу Держпраці в регіоні де зареєстровано роботодавця , повідомити про порушення та просити призначити перевірку дій роботодавця.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Добрий день, Аліно!

    Заробітна плата у розумінні Закону України "Про оплату праці" – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

    Структура заробітної плати складається з наступних її видів:

    • основна заробітна плата - винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.
    • додаткова заробітна плата - винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.
    • інших заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати в рамках грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

    Форми оплати праці в Україні:

    погодинна — це оплата праці за відпрацьований час (тобто кількість праці визначається відпрацьованим часом);

    відрядна — за якої розмір заробітку залежить від кількості і якості виконаної роботи згідно з нормами виробітку та відрядними розцінками.

    Відпускні входять до фонду оплати праці, тому до них застосовуються загальні правила оподаткування, встановлені для доходу у вигляді заробітної плати.

    Відрахування із зарплати працівника включає:

    1) податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) - 18%;

    2) військовий збір - 1,5%;

    3)інші утримання: аліменти, борги за виконавчими листами, середній заробіток у разі відшкодування збитків, шкоди тощо.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України