Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 15 июля 2021, вопрос №45113 400₴

Договор аренды торг.помещения повышение цены

В конце августа заканчивается срок действия договора субаренды торгового помещ., арендодатель предлагает продлить договор на условии повышения аренд.платы в два раза, мотивируя увеличением прожит.минимума.Что можно сделать по закону, имеет ли право арендодатель повышать ставку сразу в два раза,т.е.на 100% ?

Ответы юристов (14)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.3%

    Доброго дня, Яно!

    Спочатку потрібно проаналізувати договір суборенди, який укладався Вами.

    Можливо в договорі є положення про те, що договір суборенди може пролонговуватися на певний строк на тих самих або інших умовах.

    Тобто, крок перший, проаналізувати договір суборенди щодо можливості та умов пролонгації договору.

    Якщо таких положень немає, то тоді Ваші відносини носитимуть характер договірних, коли Ви самі вирішуєте, за яку суму і на яких умовах укладати договір. Маю на увазі, що законодавство прямо не передбачає заборони на підвищення ціни оренди. Якщо Ви не погоджуєтесь, маєте право не укладати новий договір.

    Відносини чисто договірні.

    У випадку наявності запитань, звертайтесь!

    Бондарь Владимир Борисович

    Добрый день, Яна Викторовна! Согласен с коллегой Антоненко Вячеслав , нужно посмотреть сам договор. Прикрепите сканы этого договора и отправьте сообщение, чтобы адвокаты могли дать Вам не абстрактный ответ, а ответ. исходя из Вашей конкретной ситуации.

    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Поняття орендної плати роз'яснюється у ч. 1 ст. 286 ГК. Це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцеві за користування орендованим майном.

    Розмір платежу не залежить від результатів господарської діяльності орендаря.

    Порядок, умови і строки внесення орендної плати повинні бути прописані в договорі оренди (ч. 1 ст. 762 ЦК). Тобто в договорі оренди необхідно зазначити розмір орендної плати, періодичність і строки її сплати, форму (грошова, натуральна або змішана).

    До договору оренди можна також включати умову про індексацію орендної плати (ч. 3 ст. 762 ЦК, ч. 1 ст. 284 ГК). Наприклад, можна встановити, що орендна плата підлягає індексації залежно від установленого індексу інфляції. Щомісячну індексацію встановлювати не обов'язково.

    За загальним правилом орендна плата вноситься щомісяця (ч. 5 ст. 762 ЦК). Проте ця норма не є імперативною, тобто сторони мають право передбачити в договорі оренди й інші строки. Наприклад, щотижня, щокварталу, раз на 100 днів тощо.

    Строк дії договору

    Орендар та орендодавець можуть самостійно визначити строк дії договору. Проте для деяких видів договорів установлено максимально можливий строк оренди, наприклад:

    договір оренди земельної ділянки можна укласти не більше ніж на 50 років (ст. 19 Закону № 161);

    уважається, що договір укладено на максимально можливий строк, якщо сторони не зазначили строк його дії, а згідно із законом строк дії для цього виду договору – обмежений (ч. 3 ст. 763 ЦК);

    договір суборенди може бути укладений на строк, що не перевищує строку дії договору оренди (ч. 2 ст. 774 ЦК).

    Після закінчення строку договору оренди орендар зобов'язаний повернути майно в тому самому стані, у якому він його й отримав, але з огляду на нормальний знос, або в іншому стані, який сторони зазначили в договорі (ч. 1 ст. 785 ЦК).

    При визначенні строку дії договору на практиці можуть виникнути запитання. Наприклад, сторони сумніваються:

    Чи треба засвідчувати договір нерухомості в натаріуса, якщо первісно договір було укладено на 3 роки, а потім продовжено?

    Якщо сторони підписали додаткову угоду про продовження договору, укладеного на три роки, то виходить, що договір укладений на строк більше 3 років. Отже, після укладення додаткової угоди договір доведеться посвідчувати у нотаріуса. А якщо сторони не хочуть іти до нотаріуса, їм треба оформити новий договір оренди на строк до 3 років.

    Важливі умови договору

    Крім істотних умов сторони можуть включити до договору й інші умови. Розглянемо, що це може бути.

    Цільове використання об'єкта оренди

    Сторони мають право назвати в договорі мету оренди. Наприклад, приміщення передається для розміщення складу орендаря. А у разі нецільового використання майна можна передбачити відповідальність. Це можуть бути як штрафні санкції, так і розірвання договору.

    Порядок передачі майна і фіксація факту надання послуг

    Факт передачі майна в оренду і повернення орендованого майна оформляється актами приймання-передачі. У цьому документі слід зафіксувати стан майна. Форма законодавством не встановлена, тому сторони можуть скласти такий акт у довільній формі.

    Крім того, для підтвердження факту оренди сторонам необхідно кожного місяця (або з іншою періодичністю, встановленою в договорі оренди) складати і підписувати акт наданих послуг (оренда майна) із зазначенням розміру орендної плати (або інший первинний документ, що фіксує факт здійснення господарської операції з оренди за звітний період). У листі Мінфіну від 22.08.17 р. № 35210-07/23-3364/2658 сказано, що це може бути оплачений рахунок-фактура.

    Передача майна в суборенду

    Якщо орендар має намір укладати договір суборенди, про таку можливість бажано спочатку згадати в договорі оренди. Адже суборенда можлива тільки зі згоди орендодавця (ст. 774 ЦК).

    Припустимо, у договорі оренди про можливість суборенди нічого не сказано. Тоді орендар перед укладенням договору суборенди повинен отримати письмову згоду власника майна. Причому в законі не зазначено, у якому вигляді потрібно оформляти таку згоду. На нашу думку, це може бути, наприклад, лист або узгоджувальний напис на договорі суборенди.

    Можливість змін умов договору

    Якщо договір оренди укладено на тривалий строк, то цілком можливо, що із часом у сторін виникне необхідність змінити його умови. Найчастіше на практиці орендодавець підвищує розмір орендної плати. За загальним правилом одностороння зміна умов договору не допускається. Проте в самому договорі сторони можуть передбачити можливість односторонньої зміни умов оренди (ст. 651 ЦК).

    Ремонт і поліпшення майна

    На підставі ст. 776 ЦК капітальний ремонт майна повинен здійснювати орендодавець, а поточний ремонт – це обов'язок орендаря. Проте сторони мають право визначити в договорі оренди інші умови. Наприклад, можна зазначити, що капітальний ремонт переданого в оренду майна орендар виконує за свій рахунок.

    Згідно із ч. 1 ст. 778 ЦК орендар має право поліпшити орендоване майно, але тільки зі згоди орендодавця. І якщо згоду отримано, а поліпшення невіддільні від майна, то орендар має право зажадати відшкодування витрат або ж зарахування їх вартості в рахунок орендної плати (ч. 3 ст. 778 ЦК).

    Дострокове розірвання договору

    Дострокове розірвання договору оренди можливе за підставами, передбаченими у ст. 781 ЦК:

    у разі смерті фізособи-орендаря, якщо інше не визначено договором або законом;

    ліквідації юридичної особи – орендаря або орендодавця.

    Підстави для розірвання договору оренди на вимогу орендодавця визначено в ст. 782 та 783 ЦК. Зокрема, власник майна може достроково розірвати договір у випадку, якщо орендар:

    не вносить орендну плату протягом 3 місяців поспіль;

    користується об'єктом оренди з порушенням умов договору або не за цільовим призначенням;

    передав об'єкт оренди в користування іншій особі без згоди орендодавця;

    створює загрозу пошкодження об'єкта оренди своєю недбалою поведінкою;

    не приступив до проведення капітального ремонту речі, якщо цей обов'язок був покладений на нього договором оренди.

    Орендар теж має право зажадати дострокового розірвання договору за підставами, зазначеними у ст. 784 ЦК, якщо орендодавець:

    передав у користування майно, якість якого не відповідає умовам договору або прямому призначенню майна;

    не виконує свій обов'язок щодо проведення капітального ремонту об'єкта оренди.

    Крім того, сторони мають право передбачити в договорі оренди й інші підстави для дострокового розірвання договору.

    Зміна орендної плати -це істотна зміна умов договору ,якщо Ви не погоджували письмоао такі зміни.

    По закінченню строку оренди направте власнику письмове повідомлення про бажання розірвати договір. Складіть акт передачі майна та сплатіть за останній місяць згідно договору.

    Без попередження оренду змінювати не можна в одностороньому порядку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    6.3%

    Добрый день!

    Для договоров, заключаемых между субъектами хозяйствования, законом установлены следующие существенные условия: предмет, цена и срок (часть 3 статьи 180 Хозяйственного кодекса Украины (ХК)). Кроме того, частью 1 статьи 284 ХК преду­смотрены дополнительные существенные условия для договоров аренды недвижи­мости:

    — о составе и стоимости арендуемого имущества;

    — о сроке аренды;

    — об арендной плате с учетом ее индексации;

    — о порядке использования амортизационных отчислений;

    — о восстановлении арендуемого имущества, условиях его возврата или выкупа.

    Статья 762 ГК предусматривает согласование размера арендной платы сторонами в договоре аренды по своему усмотрению. При этом стороны могут предусмотреть в договоре периодическое изменение размера арендной платы в связи с изменением индекса инфляции (индексацию).

    В силу действия принципа свободы договора стороны имеют полное право предусмотреть в договоре аренды периодическое изменение размера арен­дной платы не только в связи с изменением индекса инфляции, но и в связи с изменением иных показателей (к примеру, изменением курса гривны по отношению к иностранной валюте).

    Статьей 162 Гражданского кодекса Украины (ГК) предусмотрено, что "односторонний отказ от выполнения обязательства и одностороннее изменение условий договора не допускаются, за исключением случаев, предусмотренных законом". Эта норма права распространяется на все правоотношения, возникающие между субъектами предпринимательской деятельности, юридическими и физическими лицами.

    Содержание вопроса дает основание предположить, что Вы субарендуете нежилое помещение, находящееся в государственной - общегосударственной или коммунальной - собственности. И договор субаренды составлен с учетом требований Закона Украины от 10.04.92 г. "Об аренде государственного и коммунального имущества" (с последующими изменениями и дополнениями, далее - Закон об аренде).

    Если, это помещение принадлежит частному лицу, то опираясь на аналогию права нижеприведенные аргументы можно также использовать.

    В части 1 ст.10 Закона об аренде перечислены девять существенных условий договора аренды. Одно из них - "арендная плата с учетом индекса инфляции". То есть в договоре в обязательном порядке должен быть указан базовый размер арендной платы, который подлежит индексации в соответствии с официальным индексом инфляции. Базовый размер устанавливается на основании Методики расчета и порядка использования платы за аренду государственного имущества, утвержденной постановлением Кабинета Министров Украины от 04.10.95 г. N 786 (с последующими изменениями и дополнениями, далее - Методика расчета)*.

    Приведенное условие означает, что независимо от желания арендодателя и согласия или возражений арендатора общий размер арендной платы в обязательном порядке подлежит изменению в зависимости от официального индекса инфляции (базовый размер арендной платы + индекс официальной инфляции = новый базовый размер арендной платы).

    Частью 2 ст.10 Закона об аренде предусмотрено, что "размер арендной платы может быть изменен по требованию одной из сторон в случае изменения цен и тарифов и в других случаях, предусмотренных законодательными актами Украины". В части изменения размера арендной платы при изменении цен и тарифов эта норма права не носит императивного характера ни для арендодателя, ни для арендатора. Для изменения базового размера арендной платы на указанных основаниях требуется согласие обеих сторон, как предусмотрено статьей 162 ГК.

    Первичный базовый размер арендной платы за пользование недвижимым государственным имуществом, как уже отмечалось, установлен Методикой расчета. В Вашем случае он составляет 10% стоимости арендуемого имущества, которая определяется экспертным путем (см. последнюю графу приложения N 2 к Методике расчета). В силу этого нормативного положения арендодатель имеет законные основания требовать изменения базового размера арендной платы в сторону ее увеличения только в случае, предусмотренном п.8 Методики расчета: если изменилась определяемая экспертным путем стоимость арендуемого недвижимого имущества. Однако и в таком случае на изменение базовой арендной платы требуется согласие арендатора.

    Так как ч.1 ст.12 Закона об аренде предусмотрено, что "договор аренды считается заключенным с момента достижения договоренности по всем существенным условиям и подписания сторонами текста договора" (аналогичная норма закреплена в ст.153 ГК), то согласие арендатора должно быть зафиксировано путем подписания соглашения (дополнительного соглашения) или иным путем (ч.2 ст.154 ГК) о внесении изменений в договор аренды недвижимого имущества. Необходимость письменного согласия арендатора на изменение базового размера арендной платы подтверждается и тем, что Типовым договором аренды государственного имущества, утвержденным приказом фонда государственного имущества Украины от 19.04.96 года N 457 (с последующими изменениями и дополнениями) предусмотрено, что обязательным приложением к договору являются документы, подтверждающие расчет арендной платы (ст.13 Типового договора).

    Таким образом, арендодателю только в строго определенных законодательством случаях предоставлено право обоснованно требовать увеличения базового размера арендной платы. Но, повторимся, она может быть увеличена исключительно с согласия арендатора.

    Представляется, что в описанном Вами случае требование арендодателя об увеличении базового размера арендной платы является неправомерным и у Вас имеются основания не соглашаться с таким требованием.

    При заключении договора аренды: если арендатор продолжает пользоваться объектом аренды по окончании срока действия договора, то в соответствии со ст. 764 Гражданского кодекса Украины договор считается возобновленным на ранее установленный срок, если в течение месяца с момента окончания срока договора от арендодателя не поступят возражения.

    Условие об индексации арендной платы (ч. 3 ст. 762 Гражданского кодекса Украины, ч. 1 ст. 284 Хозяйственного кодекса Украины).

    Петренко Евгений
    Петренко Евгений 2 года назад

    Юрист, г. Харьков, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день, необходимо смотреть указано ли у Вас в договоре что-то насчет продления договора и индексации арендной платы в случае продления.

    Если преимущественного права продления договора у арендатора нет, то арендодатель может в новом договоре установить условия по своему усмотрению.Если нужна помощь, обращайтесь.

    Рочняк  Татьяна Сергеевна
    22.5%

    Добрый день, Яна!

    Без анализа содержания самого договора субаренды невозможно точно ответить, на каких условиях действие данного договора может быть продлено и может ли быть продлено вообще.

    Однако, отмечу, что если договором предусмотрена автоматическая пролонгация срока его действия на тех же условиях, то повышение цены возможно только после подписания двумя сторонами Доп. соглашения к такому договору. Пока вы такое доп. соглашение не подпишете, сумму арендной платы вам поднять не могут.

    Ограничений по суммам арендной платы законодательством не предусмотрено, арендодатель сам вправе устанавливать стоимость аренды/субаренды, а вы, как арендатор можете либо согласиться с ней, либо переходить к новому арендодателю.

    Крикун Сергій  Павлович
    12.5%

    Хозяйствнный кодекс Украины (ХК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text):

    "Стаття 192. Законодавство про ціни і ціноутворення

    1. Політика ціноутворення, порядок встановлення та застосування цін, повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо встановлення та регулювання цін, а також контролю за цінами і ціноутворенням визначаються законом про ціни і ціноутворення, іншими законодавчими актами...

    Стаття 188. Порядок зміни та розірвання господарських договорів

    1. Зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором.

    2. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором.

    3. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду.

    4. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

    5. Якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.".

    Закон Украины "Про ціни і ціноутворення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5007-17#Text):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:...

    2) гранична ціна - максимально або мінімально допустимий рівень ціни, який може застосовуватися суб’єктом господарювання;...

    7) норматив рентабельності - рівень прибутковості, що визначається суб’єктом господарювання під час формування ціни. Граничний норматив рентабельності є його максимально допустимим рівнем, який повинен враховуватися суб’єктом господарювання під час встановлення ціни товару;...

    Стаття 13. Способи державного регулювання цін

    1. Державне регулювання цін здійснюється Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади, державними колегіальними органами та органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень шляхом:

    1) установлення обов’язкових для застосування суб’єктами господарювання:...

    граничних цін;...

    граничних нормативів рентабельності;...".

    Размер прожиточного минимума не имеет никакого отношения к договору аренды, в частности, и хозяйственной деятельности СПД, вообще. Одним из критериев определения размера арендной платы является норматив рентабельности. Обратитесь в Ваш местный орган по вопросам ценообразования об уровне граничного норматива рентабельности. Потребуйте о арендодателя, как предусмотрено приведенной выше ст.188 ХК, письменного обращения об увеличении арендной платы, ответьте возражением под страхом судебного обжалования этого решения арендодателя.

    Крижановська Єлізавета Сергіївна

    Доброго Дня! Законодавством не встановлено граничний розмір збільшення розміру орендної плати. Оскільки зміна розмір орендної плати є істотною умовою договору, у разі її зміни сторони підписують додаткову угоду, тобто наявність попередження зазвичай про таке збільшення за 30 днів у письмовому вигляді та підписання додаткової угоди є обовязковою. Ви можете погодити ціну в листуванні. Якщо договором передбачена пролонгація то зазвичай це той самий розмір орендної плати. Взагалі звичайно необхідно дивитись умови договору та аналізувати їх.

    Шишкин Алексей Юрьевич

    В данном случае речь идёт не об изменении условий договора, которое возможно исключительно по согласию обеих сторон, если иное не указано в договоре, а о заключении нового договора на новых условиях ведь старый заканчивается и его можно продлить либо подписав дополнительное соглашение на новых условиях или заключить совершенно новый договор. Вы как арендатор, который надлежащими образом выполняет условия договора имеете преимущественное право перед третьими лицами на продление действия договора или заключение нового договора. Но я думаю позиция арендодателя такова, что он всем предагает одинаковые условия и по размеру арендной платы в том числе, что вас не устраивает. Если после окончания действия срока договора, вы продолжите пользоваться помещением и не получите возражений от арендодателя, то в этом случае считается, что договор аренды продлевается на тот же срок и на тех же условиях. Но я бы на это не рассчитывал, я думаю арендодатель знает об этом правиле. К сожалению правовых механизмов повлиять на арендодателя я не вижу. Размер арендной платы и другие условия договора это вопрос договоренности сторон, как говорится устраивает или нет. Самый лучший способ это договориться, все таки прожиточный минимум увеличился не в два раза, попробуйте его как то убедить. Заставить его подписать договор на условиях, которые его не устраивают в том числе и в судебном порядке не получится.

    Рибінцев Сергій Сергійович

    Добрый день!

    Если ваш текущий договор не содержит оговорки о порядке повышения или продления, тогда текущее предложения субарендодателя - это начало торгов.

    И на аргументы вашего арендодателя Яна Викторовна, вы вполне можете сказать, что показатель прожиточного минимума не поднялся в Два раза!, и для обоснования цены аренды берутся именно рыночные показатели.

    Кроме того, апеллируйте к преимущественному праву на продление аренды.

    Если будут вопросы, набирайте, оставляя лид на мое имя.

    Адвокат Евгений Александрович
    12.5%

    Здравствуйте, Яна Викторовна1

    "В конце августа заканчивается срок действия договора субаренды торгового помещ., арендодатель предлагает продлить договор на условии повышения аренд.платы в два раза, мотивируя увеличением прожит.минимума.Что можно сделать по закону, имеет ли право арендодатель повышать ставку сразу в два раза,т.е.на 100%"?

    - Нужно видеть договор субаренды, анализировать его положения.

    Субарендная плата за поднайм определяется лицом, заключившим договор аренды с собственником. Это обговаривают заранее и вносят в последующее соглашение.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Костромина Виктория

    В конце августа заканчивается срок действия договора субаренды торгового помещ., арендодатель предлагает продлить договор на условии повышения аренд.платы в два раза, мотивируя увеличением прожит.минимума.Что можно сделать по закону, имеет ли право арендодатель повышать ставку сразу в два раза,т.е.на 100% ?надо смотреть что указано в договоре по поводу поднятия аренды и продления договора

    но по сути размер аренды - это право арендодателя - а Вы уже решаете соглашаться на такую цену или нет

    нужна детальная консультация - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Пуха Наталія ТендерОк
    12.5%

    Доброго Дня

    Погоджуюсь з викладеним колегами, що Законодавством не встановлено граничний розмір збільшення розміру орендної плати та що у разі її зміни сторони підписують додаткову угоду, необхідна наявність попередження за 30 днів у письмовому вигляді та підписання додаткової угоди є обовязковою.

    Але рекомендую Вам підготуватися до зазначеного, а семе промоніторить середньоринкову ціну на оренду зазначену вами виду оренди, і з готовоми даними та аналогами прийти на переговори до Орендодавця, також зазначити про карантин, зменшення купівельної споможності населення тощо... Тобто мати конт аргументи щодо підвищення ціни а далі проявляєте харизму та особисто проводите переговори.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    12.5%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Розмір суборенди повинен бути економічно обгрунтований, і він не може перевищувати граничний розмір орендної плати.

    Постанова КМУ від 5 березня 2009 р. N 278 " Про заходи щодо стабілізації цін за надання послуг та оренду торгових приміщень (площ) у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів в умовах фінансово-економічної кризи" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/278-2009-%D0%B...):

    1. Абзац двадцять восьмий пункту 12 додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. N 1548 "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)" викласти у такій редакції:

    "граничні розміри плати за послуги, що надаються у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів; граничні рівні цін, нормативи рентабельності (у розмірі не вище 20 відсотків) за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування у торговельних об'єктах, на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів;"

    Закон України "Про ціни і ціноутворення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5007-17#Text):

    Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

    7) норматив рентабельності - рівень прибутковості, що визначається суб’єктом господарювання під час формування ціни. Граничний норматив рентабельності є його максимально допустимим рівнем, який повинен враховуватися суб’єктом господарювання під час встановлення ціни товару;

    ПОРЯДОК розрахунку цін на послуги та оренду торгових приміщень (площ) та їх обслуговування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів (https://ips.ligazakon.net/document/view/Re16616?an...):

    1. Порядок розрахунку цін на послуги та оренду торгових приміщень (площ) та їх обслуговування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів (далі - Порядок) визначає механізм формування економічно обґрунтованих цін на послуги та оренду торгових приміщень (площ) та їх обслуговування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів (далі - ринки).

    2. Цей Порядок застосовується суб'єктами господарювання при укладанні договорів оренди на торгові приміщення (площі) та/або надання послуг з обслуговування приміщень (площ) та надання в оренду торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування на ринках.

    3.3. Оренда торговельного місця - строкове платне користування торговельним місцем для здійснення продажу товарів (надання послуг).

    1. Орендна плата за торгові приміщення (площі) на ринках розраховується орендодавцем виходячи із собівартості надання в оренду торгових приміщень (площ) та прибутку без врахування податку на додану вартість.

    2. Розмір орендної плати за торгові приміщення (площі) на ринках розраховується у такій послідовності:

    2.1 визначається розмір річної орендної плати виходячи з розміру планованих витрат або фактичних витрат за попередній рік з урахуванням офіційно визначеного рівня інфляції за попередній календарний рік;

    2.2 на основі розміру річної орендної плати встановлюється розмір орендної плати за місяць;

    2.3 розмір добової орендної плати встановлюється на основі розміру місячної орендної плати, у разі якщо строк оренди менший ніж один місяць;

    2.4 на основі розміру добової орендної плати розраховується розмір погодинної орендної плати.

    3. До собівартості надання в оренду торгових приміщень (площ) включаються прямі та непрямі витрати, пов'язані з наданням в оренду торгових приміщень (площ), та/або витрати, пов'язані з обслуговуванням торгових приміщень (площ) на ринках.

    До непрямих витрат, пов'язаних з наданням в оренду торговельних місць, та/або непрямих витрат, пов'язаних з обслуговуванням торговельних місць на ринках, належать витрати:

    на оплату праці адміністративного та технічного персоналу;на тепло-, водопостачання і водовідведення, електроенергію, вивіз сміття;на послуги з прибирання, охорони та пожежної охорони приміщень; утримання медпунктів, лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, санвузлів, кімнат гігієни, кімнати міліції;на амортизацію основних засобів та нематеріальних активів.

    4. До собівартості надання в оренду торгових приміщень (площ) не можуть бути віднесені:

    4.1 суми безнадійної дебіторської заборгованості та відрахування до резерву сумнівних боргів;

    4.2 суми визнаних штрафів, пені, неустойки;

    4.3 суми коштів або вартість товарів, що добровільно перераховуються (передаються) іншим юридичним та фізичним особам, у тому числі у вигляді фінансової або матеріальної допомоги, включаючи благодійну, спонсорську та шефську допомогу;

    4.4 суми нестачі та втрат від псування цінностей;

    4.5 вартість реалізованих виробничих запасів.

    5. Собівартість надання в оренду 1 кв. м торгового приміщення (площі) розраховується шляхом ділення витрат (згідно з пунктом 3 цього розділу) на загальну площу торговельних місць згідно з планом території ринку, які надаються в оренду.

    У разі наявності у орендаря приладів обліку витрат водо-, тепло-, газо-та електропостачання оплата послуг із обслуговування приміщень (площ) здійснюється за показниками цих приладів залежно від кількості, потужності, часу роботи електроприладів, систем тепло-, газо-, водопостачання.

    6. Прибуток за надання в оренду торгового приміщення (площі) розраховується як добуток собівартості надання в оренду торгового приміщення (площі) та рентабельності.

    7. Нормативи рентабельності встановлюється Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.96 N 1548 "Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)" та не повинна перевищувати 20 відсотків.

    9. У разі якщо орендовані приміщення (площі) на ринках або їх частини передаються в оренду третім особам (суборенда), то розмір орендної плати за такі приміщення (площі) сумарно не повинен перевищувати 20 відсотків розміру, зазначеного у договорі оренди, укладеному з орендодавцем.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України