Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 24 июля 2021, вопрос №45728 100₴

Может ли отец участника боевых действий, лечиться в военном госпитале если он пенсионер?

Я имею статус участника боевых действий, у моего отца инсульт (до этого был микро инсульт) ему 68 лет, он давно на пенсии и сейчас его парализовало, можно ли как-то получить какую-то помощь для лечения как для близкого родственника или что то вроде или может ли он лечиться в военном госпитале (я не женат детей нет)?

Ответы юристов (5)

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    Членам сімей загиблих ветеранів необхідно керуватися ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та ЗУ «Про соціальні і правові гарантії військовослужбовців та членів їх сімей».

    Членам сімей живих учасників бойових дій чи осіб з інвалідністю внаслідок війни – ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

    Членам сімей чинних військовослужбовців – ЗУ «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

    Хто є членом сім’ї учасника бойових дій?

    Відповідно до ст. 3 «Сімейного кодексу України», сім’я – це особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. У частині 5 ст. 51 «Бюджетного кодексу» зазначений інший перелік осіб, на яких передбачено пільги як членам сімей учасника бойових дій - це батьки, які не працюють, чоловік або дружина, діти до 18 років або ті, які мають інвалідність I або II групи з дитинства.

    Наприклад, якщо учасник бойових дій має пільги на комунальні послуги, він повинен подати довідку про склад сім’ї, і на цих осіб нараховуються пільги. Органи соціального захисту беруть до уваги положення «Бюджетного кодексу», тим самим звужуючи поняття сім’ї, зазначене у «Сімейному кодексі».

    Учасник бойових дій має право у довідці про склад сім’ї подати непрацездатних батьків, які не працюють, тих, хто проживає разом із ним. Знижка на комунальні послуги для учасника бойових дій – 75%, особам з інвалідністю – 100%. Але надаються вони не на все житло, а на певну кількість квадратних метрів, якщо ми говоримо про квартплату і опалення.

    У постанові №409 зазначено норми споживання.

    Саме там можна дізнатися більше інформації про те, як ділити пільги стосовно користування комунальними послугами.

    Пільги членів сімей учасників бойових дій чи осіб з інвалідністю внаслідок війни

    Члени сімей учасників бойових дій мають пільги на:

    комунальні послуги, які надаються безпосередньо учаснику бойових дій, але й поширюються і на членів його сім’ї.

    дітям учасників бойових дій надається державна цільова підтримка для здобуття професійно-технічної або вищої освіти. Це передбачає повну або часткову оплату вартості навчання, соціальну стипендію, забезпечення підручниками. Але за правилами прийому на 2019 рік до ВНЗ зазначено, що діти учасників бойових дій або осіб з інвалідністю можуть бути забезпечені державним місцем в університеті.

    *Можуть, але не гарантовано – пільга є, але вона може і не виконуватись.

    Посвідчення члена сім’ї загиблого

    До членів сімей згідно ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» загиблих ветеранів і тих, хто пропав безвісті належать:

    утриманці, один з подружжя, якщо він не одружився вдруге,

    діти, які не мають власних сімей,

    діти, які мають власні сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення ними повноліття,

    діти, які втратили обох батьків.

    Такі особи можуть претендувати на отримання посвідчення «член сім’ї загиблого». Таких посвідчень два: сіре - видають органи соціального захисту населення, чорне – видає його військкомат. На основі отриманих посвідчень можна користуватися передбаченими законом пільгами.

    Дитина загиблого, відповідно до ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» може отримати сіре посвідчення. Поки вона не створить власної сім’ї, вона користується цими пільгами і посвідченням. А за ЗУ «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» вона може отримати чорне, але користуватися ним лише до 18 років. Тому тут варто отримувати два посвідчення, і користуватися обома одночасно.

    Пільги часто збігаються, але є певна відмінність. Наприклад, за ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» пільг на проїзд для членів сімей загиблих взагалі немає, їх відмінили у 2015 році, а за ЗУ «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено пільговий проїзд для батьків загиблих військовослужбовців. Тому краще отримувати обидва посвідчення, якщо в одному законі пільг не передбачено, вони можуть передбачатися в іншому.

    Пільги для сімей загиблих учасників бойових дій

    Для сімей загиблих учасників бойових дій передбачено близько 30 пільг, які визначені у ст. 15 ЗУ «Про статус ветеранів війни , гарантії їх соціального захисту»:

    - медичні: безоплатне забезпечення лікарськими засобами, імунобіологічними препаратами, але тільки за рецептом лікаря. Мова йде тільки про ліки за визначеним списком для визначених захворювань. Список цих захворювань вказано в постанові №1301. Щоб скористуватись пільгою потрібно мати посвідчення члена сім’ї загиблого, рецепт від лікаря, а також знайти аптек, яка надає ці лікарські засоби. Перелік аптек можна знайти у постанові №333.

    - безоплатне першочергове зубопротезування, за винятком зубопротезування з дорогоцінних металів: ця пільга мала би відшкодовуватися за рахунок державного бюджету, але все перекинули на місцеві бюджети. Часто у місцевих бюджетах недостатньо коштів, тому пільга не реалізується. Тим паче таке право доступне лише у державних закладах охорони здоров’я.

    - безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, одержання компенсації за самостійне санаторно-курортне лікування:

    Тут є три різні постанови і порядки забезпечення, тому варто розділити членів сімей загиблих на дві категорії – ті, хто отримують пенсію по втраті годувальника і ті, хто не отримують. Перші повинні керуватися порядком №446, а другі – порядком №187. Одних забезпечує санаторно-курортним лікування орган судзахисту, а інших – військова частина через військовий шпиталь МОУ або МВС.

    - 50% знижки на житлово-комунальні послуги: треба звернутися в орган соціального захисту населення, надати довідку про склад сім’ї, посвідчення члена сім’ї загиблого і документи про те, що у вас немає боргів. Але є певні норми споживання, визначені в постанові №409 КМУ. Пільги на утримання будинків, прибудинкової території надаються на 21 кв.м. на особу, опалення так само. На воду встановлені певні нормативи цією ж постановою. Для холодної - 2,4 куба, на гарячу – 1,6 куба. На світло - залежить від багатьох аспектів, тож треба відкривати постанову і дивитись.

    - 50% знижка на паливо, у тому числі рідкого, газ, дрова і вугілля: це для осіб, які не мають централізованого обладнання.

    - позачерговий безоплатний капітальний ремонт власних житлових будинків чи квартир.

    Це державна пільга, яку переклали на місцевий бюджет, тож вона теж не реалізується. Виконуються тільки щодо осіб з інвалідністю. Треба звернутися в органи місцевого самоврядування, точніше в соцзахист чи житлово-комунальне управління і дізнатись, чи забезпечується ця пільга.

    - позачергове забезпечення житлом або компенсація вартості неотриманого житла:

    Якщо у вас недостатня кількість квадратних метрів, тобто мала площа квартири, незадовільні санітарні умови проживання і якщо ви знімаєте квартиру більше 5 років, треба просто стати на квартирний облік. В останньому випадку необхідно представити договір оренди для підтвердження. Особа встає на квартирний облік, подає посвідчення члена сім’ї загиблого, подає заяву на отримання такої допомоги і отримує гроші. Але це вже тристоронній договір між державою, органом місцевого самоврядування та членом сім’ї загиблого. Гроші ідуть не безпосередньо члену сім’ї, а тій особі, яка продає квартиру. Це може бути як квартира в новобудові, так і квартира, яка була вже у використанні. Також можна отримати компенсацію.

    • одержання позики на будівництво, реконструкції чи капітального ремонту житла: такі позики надаються на умовах, визначених банком, тому невідомо, буде це вигідно чи ні.

    - першочергове право на вступ до житлово-будівельних кооперативів.

    • Користування послугами зв’язку і встановлення телефонів домашніх, це теж вже застаріла пільга.
    • Першочергове право на відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва або садівництва і городництва.

    - трудові: право на залишення на роботі при скороченні кількості штату, на додаткові 14 днів відпустки, але без збереження заробітної плати, щорічна відпустка у зручний час і виплата 100% середньої заробітної плати при тимчасовій непрацездатності.

    • Пільги по виплатах і пенсії: підвищення пенсії за вислугою років на 25%, право на достроковий вихід на пенсію для батьків і для одного з подружжя учасника бойових дій, який загинув, якщо така особа не одружилась вдруге. Для чоловіків передбачено у 25 років, для жінок – 50 років.
    • Пільги про звільнення від земельного податку: не сплачують судовий збір, право на безоплатну вторинну правову допомогу, виплачується допомога до 5 травня, допомога на поховання – 9,680 грн.
    • Одноразова грошова допомога надається незалежно від отриманого посвідчення. Члени сім’ї звертаються до військової частини, яка і виплачує.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Добрый день!

    В ч. 2 ст. 3 Семейного кодекса указано, что семья состоит из лиц, которые совместно проживают, имеют взаимные обязанности и права, связаны общим бытом.

    Наиболее четко перечень членов семьи участника боевых действий (УБД, ООС, АТО) закреплен в ч. 5 ст. 51 Бюджетного кодекса Украины. Согласно указанной статьи при предоставлении льгот и осуществлении расходов из госбюджета по их выплате к членам семьи льготника относятся шесть категорий граждан:

    1. Супруга (супруг).
    2. Несовершеннолетние дети взрослых членов семьи претендующих на льготы (до 18 лет).
    3. Неженатые совершеннолетние дети, признанные инвалидами с детства I и II группы или инвалидами I группы.
    4. Лицо, проживающее с инвалидом войны I группы и ухаживающее за ним при условии, что инвалид войны не находится в браке.
    5. Родители, которые официально признаны нетрудоспособными.
    6. Лицо, которое находится под попечительством и опекой гражданина, который имеет право на льготы, и проживает вместе с ним.
    Медицинское обслуживание УБДУчастники боевых действий могут претендовать на следующие льготы в системе здравоохранения:
    1. По рецептам врачей, военнослужащие имеют право на бесплатное получение медикаментов, иммунобиологических препаратов и изделий медицинского назначения (например, протезы).
    2. Первоочередное бесплатное зубопротезирование (за исключением протезирования из драгоценных металлов).
    3. Бесплатное ежегодное санаторно-курортное лечение или денежную компенсацию стоимости самостоятельного санаторно-курортного лечения.
    4. Бесплатную психологическую реабилитацию пострадавших участников АТО в учреждениях любой формы собственности, которые осуществляют реабилитационные мероприятия.
    5. При выходе на пенсию (независимо от времени выхода на пенсию), проходить лечение в госпиталях, к которым они были прикреплены.
    6. Ежегодная диспансеризация и медицинское обследование с привлечением необходимых врачей.
    7. Первоочередное обслуживание в лечебно-профилактических учреждениях, аптеках и первоочередная госпитализация.
    • Бесплатное первоочередное получение лекарственных средств по рецептам врачей.

    Норма законодательства. П. 1 ч. 1 ст. 12 Закона Украины «О статусе ветеранов войны, гарантии их социальной защиты». Перечень заболеваний, при наличии которых предоставляются бесплатные медпрепараты, определяется постановлением Кабинет Министров от 05.09.1996 № 1071.

    Как получить? Бесплатные лекарства можно получить при предъявлении рецепта и удостоверения УБД в государственных и коммунальных аптеках, закрепленных за медучреждением по месту жительства воина.

    • Первоочередное бесплатное обеспечение техническими и другими средствами реабилитации, в том числе протезно-ортопедическими средствами.

    Пострадавшие в результате АТО, независимо от установления их инвалидности, бесплатно и вне очереди обеспечиваются техническими и другими средствами реабилитации на основании решений военно-лечебных комиссий (ВЛК) или результатов врачебно-консультативных комиссий (ВКК) лечебно-профилактических учреждений.

    Как получить?

    Перечень документов, которые необходимо предоставить в органы социальной защиты населения городских и районных госадминистраций по месту регистрации или фактическому месту жительства УБД:

    - заявление;

    - паспорт (копия и оригинал);

    - идентификационный код;

    - решение ВЛК или заключение ВКК для УБД без инвалидности;

    - выдержка из приказа командира военной части или справка об обстоятельствах травмы (ранение, контузия, увечье), выданная командиром военной части, содержащая свидетельства участия в АТО (для УБД без инвалидности);

    - удостоверение, подтверждающее право на льготы (для ветеранов военной службы, ветеранов органов внутренних дел и ветеранов государственной пожарной службы).

    • Первоочередное бесплатное зубопротезирование (за исключением протезирования из драгоценных металлов).

    Норма законодательства. П. 2 ч. 1 ст. 12 Закона Украины «О статусе ветеранов войны, гарантии их социальной защиты».

    Как получить?

    Для того чтобы воспользоваться льготой по зубопротезированию, нужно обратиться с госмедучреждение и предъявить удостоверение УБД.

    • Бесплатное обеспечение санаторно-курортным лечением или получение компенсации стоимости самостоятельного санаторно-курортного лечения.

    Норма законодательства. П. 3 ч. 1 ст. 12 Закона Украины «О статусе ветеранов войны, гарантии их социальной защиты».

    Как получить? Для ежегодного использования льготы необходимо обратиться в местный орган соцзащиты по месту проживания и предоставить справку формы 070/о, паспорт и удостоверение УБД.

    • Пользование при выходе на пенсию (независимо от времени выхода на пенсию) или смене места работы поликлиниками и госпиталями, к которым они были прикреплены по предыдущему месту работы.

    Норма законодательства. П. 8 ч. 1 ст. 12 Закона Украины «О статусе ветеранов войны, гарантии их социальной защиты».

    Как получить? Основание — удостоверение УБД.

    • Ежегодное медицинское обследование и диспансеризация с привлечением необходимых специалистов.

    Норма законодательства. П. 9 ч. 1 ст. 12 Закона Украины «О статусе ветеранов войны, гарантии их социальной защиты».

    Как получить? Необходимо обратиться в госучреждение охраны здоровья и предъявить удостоверение УБД.

    • Первоочередное обслуживание в лечебно-профилактических учреждениях, аптеках и первоочередная госпитализация.

    Норма законодательства. П. 10 ч. 1 ст. 12 Закона Украины «О статусе ветеранов войны, гарантии их социальной защиты».

    Как получить? Независимо от формы собственности (частное медучреждение или государственное) льгота реализуется при предъявлении удостоверения УБД.

    Изучите эту статью:

    https://fdlx.com/all/107519-obnovlennyj-spisok-lgo...

    https://fdlx.com/all/107524-obnovlennyj-perechen-l...

    Вывод:

    - Ваш отец не имеет права на госпитализацию в военном госпитале.

    Рекомендация:

    - оформляйте отцу инвалидность. В этом случае он будет пользоваться льготами, какинвалид.

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Добрий день, Олексій!

    "Может ли отец участника боевых действий, лечиться в военном госпитале если он пенсионер? Я имею статус участника боевых действий, у моего отца инсульт (до этого был микро инсульт) ему 68 лет, он давно на пенсии и сейчас его парализовало, можно ли как-то получить какую-то помощь для лечения как для близкого родственника или что то вроде или может ли он лечиться в военном госпитале (я не женат детей нет)"?

    - Так, має право.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 45, ст.425):

    Про статус ветеранів війни,... | від 22.10.1993 № 3551-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 10. Особи, на яких поширюється чинність цього Закону

    Чинність цього Закону поширюється на:

    1) сім'ї військовослужбовців, партизанів, підпільників, учасників бойових дій на території інших держав, прирівняних до них осіб, зазначених у статтях 6 і 7 цього Закону, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час захисту Батьківщини або виконання інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), а також внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті або одержаного в період проходження військової служби чи на території інших держав під час воєнних дій та конфліктів;

    сім'ї військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу, які призивалися на збори військовозобов'язаних Міністерства оборони, органів внутрішніх справ і державної безпеки колишнього Союзу РСР і загинули (померли) під час виконання завдань по охороні громадського порядку при надзвичайних ситуаціях, пов'язаних з антигромадськими проявами;

    сім'ї загиблих під час Другої світової війни осіб із числа особового складу груп самозахисту об'єктових та аварійних команд місцевої протиповітряної оборони, а також сім'ї загиблих внаслідок бойових дій працівників госпіталів, лікарень та інших медичних закладів;

    сім'ї осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, поліцейських, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час участі в антитерористичній операції, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України;

    сім'ї осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (у тому числі здійснювали волонтерську діяльність) та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час забезпечення проведення антитерористичної операції (у тому числі здійснення волонтерської діяльності), перебуваючи безпосередньо в районах та у період її проведення, під час забезпечення здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (у тому числі здійснення волонтерської діяльності), перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів;

    сім'ї осіб, які, перебуваючи у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    сім'ї осіб, які, перебуваючи у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час виконання такими добровольчими формуваннями завдань антитерористичної операції у взаємодії із Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Національною гвардією України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    сім'ї військовослужбовців (резервістів, військовозобов'язаних) Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовців військових прокуратур, осіб рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, поліцейських, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, а також сім’ї працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції, забезпечення здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення, забезпечення здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

    Порядок надання статусу особи, на яку поширюється чинність цього Закону, особам, зазначеним в абзацах п'ятому - восьмому цього пункту, визначається Кабінетом Міністрів України.

    Підставою для надання особам, зазначеним в абзаці сьомому цього пункту, статусу сім'ї, на яку поширюється чинність цього Закону, є (але не виключно):

    а) клопотання про надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", керівника добровольчого формування, до складу якого входила особа, яка загинула (пропала безвісти) чи померла. До клопотання додаються документи або письмові свідчення не менш як двох свідків з числа осіб, які спільно з такою особою брали участь в антитерористичній операції та отримали статус учасника бойових дій, або особи з інвалідністю внаслідок війни, або учасника війни відповідно до цього Закону, що підтверджують участь загиблої (пропалої безвісти), померлої особи в антитерористичній операції;

    б) довідка керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України, Генерального штабу Збройних Сил України про виконання добровольчими формуваннями завдань антитерористичної операції у взаємодії із Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Національною гвардією України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    в) висновок медико-соціальної експертної комісії про зв'язок смерті померлої особи з участю в антитерористичній операції;

    сім’ї осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, а також сім’ї осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності.

    Абзац чотирнадцятий цього пункту не поширюється на сім’ї працівників міліції, осіб, які проходили службу в правоохоронних органах спеціального призначення, військовослужбовців внутрішніх військ, Збройних Сил України та інших військових формувань, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних при виконанні службових обов’язків, пов’язаних з подіями Революції Гідності.

    До членів сімей загиблих (тих, які пропали безвісти) військовослужбовців, партизанів та інших осіб, зазначених у цій статті, належать:

    утриманці загиблого або того, хто пропав безвісти, яким у зв'язку з цим виплачується пенсія;

    батьки;

    один з подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;

    діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;

    діти, які мають свої сім'ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;

    діти, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти;

    2) дружин (чоловіків) померлих осіб з інвалідністю внаслідок Другої світової війни, а також дружин (чоловіків) померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге.

    На дружин (чоловіків) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій, партизанів, підпільників і учасників війни, нагороджених орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу, визнаних за життя особами з інвалідністю, чинність цієї статті поширюється незалежно від часу смерті особи з інвалідністю;

    3) дружин (чоловіків), які не одружилися вдруге, батьків, неповнолітніх дітей померлих учасників бойових дій, партизанів, підпільників, військовослужбовців та учасників війни, які проходили службу у військових підрозділах, частинах, штабах і установах, що входили до складу діючої армії в період Другої світової війни та війни 1938-1939 років з імперіалістичною Японією, нагороджених за бойові дії державними нагородами та орденами і медалями колишнього Союзу РСР (крім ювілейних);

    4) дітей померлих учасників бойових дій, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення цих закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років".

    "Стаття 12. Пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них

    Учасникам бойових дій (статті 5, 6) надаються такі пільги:...9) щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;...".

    Сім’ї учасників АТО хоч і не беруть безпосередню участь в її проведенні, проте вони визнаються особами, на яких також поширюється дія норм Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

    Вони набувають такого статусу випадках, якщо учасник АТО, сім’єю якого вони є, загинув (пропав безвісти) або помер внаслідок поранення, контузії або каліцтва, отриманих за безпосередньої участі в АТО, перебуваючи в районах і в період її проведення".

    Такі особи користуються пільгами в сфері медичного обслуговування: на безкоштовне отримання лікарських засобів, зубопротезування, санаторне лікування, щорічне медичне обстеження і диспансеризацію.

    Всього доброго!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Відповідно до ст. 3 «Сімейного кодексу України», сім’я – це особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. У частині 5 ст. 51 «Бюджетного кодексу» зазначений інший перелік осіб, на яких передбачено пільги як членам сімей учасника бойових дій - це батьки, які не працюють, чоловік або дружина, діти до 18 років або ті, які мають інвалідність I або II групи з дитинства. Учасник бойових дій має право у довідці про склад сім’ї подати непрацездатних батьків, які не працюють, тих, хто проживає разом із ним.

    Пільги членам сімей учасників АТО

    Членам сімей учасників антитерористичної операції держава гарантує низку пільг в житлово-комунальній, медичній, трудовій та інших сферах суспільного життя, що пов'язано із особливим правовим становищем зазначеної категорії осіб.

    Відповідно до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" пільговий статус мають:

    - сім'ї осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, поліцейських, які загинули під час участі в антитерористичній операції;

    - сім'ї осіб, які добровільно забезпечували проведення АТО (у тому числі здійснювали волонтерську діяльність) та загинули;

    - сім'ї осіб, які загинули, перебуваючи у складі добровольчих формувань в районах антитерористичної операції, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування було включено до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    - сім'ї осіб, які загинули в районах антитерористичної операції, перебуваючи у складі добровольчих формувань, але в подальшому такі добровольчі формування не було включено до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    - сім'ї військовослужбовців (резервістів, військовозобов'язаних) та працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, які загинули в зоні АТО, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

    "Голос України" систематизував пільги для сімей загиблих бійців та виклав їх у форматі, зручному для користування.

    Житлово-комунальні послуги:

    - 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);

    - 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання;

    - 50-відсоткова знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

    Медичне обслуговування:

    - безплатне отримання ліків, лікарських засобів за рецептами лікарів;

    - безплатне першочергове зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів);

    - безплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або отримання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування;

    - щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;

    - першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація.

    Забезпечення житлом:

    - позачергове забезпечення житловою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов;

    - земельні ділянки для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва відводяться зазначеним особам у першочерговому порядку;

    - отримання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт житлових будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років починаючи з п'ятого року після завершення будівництва;

    - позачерговий безплатний капітальний ремонт власних житлових будинків і першочерговий поточний ремонт житлових будинків і квартир;

    - першочергове право на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів, кооперативів з будівництва та експлуатації колективних гаражів, до садівницьких товариств, на придбання матеріалів для індивідуального будівництва і садових будинків, технічне обслуговування та забезпечення стоянками транспортних засобів.

    Трудова сфера:

    - користування в разі виходу на пенсію (незалежно від часу виходу на пенсію) чи зміні місця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи;

    - виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;

    - використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час; отримання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;

    - переважне право на залишення на роботі в разі скорочення чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці та на працевлаштування в разі ліквідації підприємства, установи, організації.

    Інші пільги:

    - зі сплати податків, зборів, мита та інших платежів до бюджету відповідно до податкового та митного законодавства;

    - позачергове користування всіма послугами зв'язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата в розмірі 20 відсотків від тарифів вартості основних та 50 відсотків - додаткових робіт). Абонементна плата за користування телефоном встановлюється врозмірі 50 відсотків від затверджених тарифів;

    - першочергове обслуговування підприємствами, установами та організаціями служби побуту, громадського харчування, житлово-комунального господарства, міжміського транспорту;

    - позачергове влаштування до закладів соціального захисту населення, а також обслуговування службами соціального захисту населення вдома.

    Нагадаємо, що 24 лютого 2016 рокунабрав чинності закон № 967-VІІІ, яким було скасовано умову про те, що для сімей учасників АТО, які загинули, пільги з оплати комунальних послуг, за користування житлом, паливом, скрапленим газом, телефоном надаються, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (1710 гривень).

    Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо, надаються учасникам бойових дій та членам їхніх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього. До таких пільг належать:

    - 75-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);

    - 75-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.

    Площа житла, на яку надається знижка, під час розрахунків плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю.

    Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75-відсоткова знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім'ю);

    - 75-відсоткова знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

    Отже, держава надає соціальний захист членам сім'ї бійців, у тому числі загиблих. Знаючи про систему пільг, сім'ям учасників АТО буде простіше ними користуватися.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Может ли отец участника боевых действий, лечиться в военном госпитале если он пенсионер? - так, якщо Ви досі є військовослужбовцем (або Ви звільнені у запас чи відставку) і за місцем вашого проживання відсутні державні чи комунальні ЗОЗ.

    Закон України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text):

    Стаття 11. Право військовослужбовців на охорону здоров'я та медичну допомогу

    2. Члени сімей військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби та курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи) за відсутності за місцем їх проживання державних або комунальних закладів охорони здоров'я отримують медичну допомогу у військово-медичних закладах охорони здоров'я.

    Члени сімей військовослужбовців та осіб, звільнених у запас або у відставку, а також військовослужбовців, які загинули (померли), пропали безвісти, стали особами з інвалідністю під час проходження військової служби або постраждали у полоні в ході бойових дій (війни) чи під час участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, якщо ці особи прослужили у Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях та правоохоронних органах не менш як 20 календарних років, мають право на медичне обслуговування у закладах Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

    Відповідно до ст. 3 «Сімейного кодексу України» сім’я – це особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. У частині 5 ст. 51 «Бюджетного кодексу» зазначений інший перелік осіб, на яких передбачено пільги як членам сімей учасника бойових дій - це батьки, які не працюють, чоловік або дружина, діти до 18 років або ті, які мають інвалідність I або II групи з дитинства.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України