Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 04 вересня 2021, питання №48262 700₴

Нужно ли платить налог с доход от иностранных инвестиций если не вывел их себе на банковский счет?

Добрый день. Предположим такую ситуацию: есть брокер, счет которого расположен не в Украине - Finance Freedom Европа (сказали это компания вообще на Кипре) и вот если я получу доход скажем от продажи акции или дивидендов на брокерский счет - то налоговая Украины не узнает об этом и можно их реинвестировать без уплаты налогов, а заплатить налоги только на тот доход, который я выведу себе на банковский счет, верно? Или возможно ситуация как-то по другому обстоит?

Відповіді юристів (7)

    Винограденко Антон Анатолійович
    14.3%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Добрый день. Предположим такую ситуацию: есть брокер, счет которого расположен не в Украине - Finance Freedom Европа (сказали это компания вообще на Кипре) и вот если я получу доход скажем от продажи акции или дивидендов на брокерский счет - то налоговая Украины не узнает об этом и можно их реинвестировать без уплаты налогов, а заплатить налоги только на тот доход, который я выведу себе на банковский счет, верно? Или возможно ситуация как-то по другому обстоит? - Да, все верно вы понимаете

    Савченко Олександр
    14.3%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрый день, Дима!

    а заплатить налоги только на тот доход, который я выведу себе на банковский счет, верно? - да, все верно. Ведь только после зачисления на ваш банковский счет этот доход будет считаться объектом налогообложения.

    Кроме того, на сегодняшний день у банка нет обязанности предоставлять информацию о поступлениях денег на счета клиентов. Банк этого не делает в любом случае. Уплата налогов физлицами это сугубо обязанность и инициатива самого физлица. Если вы не подадите в налоговую годовую декларацию, то налоговая об этом никогда и не узнает.

    Но уже существует законопроект № 4073. Если законопроект примут, налоговики смогут получить доступ к счетам вообще всех налогоплательщиков просто по запросу — без решения суда.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    14.3%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    В Вашем случае только после зачисления на ваш банковский счет этот доход будет считаться объектом налогообложения.

    Підпунктом 163.1.3 п. 163.1 ст. 163 Кодексу передбачено, що об'єктом оподаткування резидента є іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

    Дохід, отриманий з джерел за межами України, - це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи, зокрема, дивіденди (п.п. 14.1.55 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

    У разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 Кодексу, крім доходів, визначених п.п. 167.5.4 п.167.5 ст. 167 Кодексу, які оподатковуються за ставкою, визначеною п.п. 167.5.4 п. 167.5 ст. 167 Кодексу (п.п. 170.11.1 п. 170.11. ст. 170 Кодексу).

    Відповідно до п.п. 167.5.4 п. 167.5 ст. 167 Кодексу ставка податку на доходи у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, встановлюється у половинному розмірі ставки, визначеної у п. 167.1 цієї статті.

    Згідно з п. 167.1 ст. 167 Кодексу ставка податку становить 18 % бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику податків (крім випадків, визначених у п. п. 167.2 - 167.6 ст. 167 Кодексу).

    При цьому під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів (п. 164.4 ст. 164 Кодексу).

    Також доходи, визначені ст. 163 Кодексу, є об'єктом оподаткування військовим збором (п.п. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

    Ставка військового збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

    Враховуючи викладене, у разі отримання Вами як резидентом іноземних доходів (дивідендів), їх сума підлягає оподаткуванню за ставкою податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 % та військовим збором - 1,5 %. за результатами подання декларації про майновий стан та доходи за відповідний рік.

    Поки кошти за межами вашого рахунку в банку УКраїни вони не підлягають оподаткуванню , як тільки зайдуть на рахунок почнуть підлягати оподаткуванню як дохід.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Доброго дня, Дмитро!

    Ви все правильно зрозуміли!

    Оподатковуватись може лише те, що є реальних доходом фізичної особи.

    При виведенні коштів на банківську карту, і зарахування таких коштів на Ваш рахунок, у Вас виникне обов'язок задекларувати дохід згідно із чинним законодавством!

    Карпенко Андрей Владимирович
    14.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Вы будете обязаны оплатить налог только в случае вывода дохода в Украину.

    Но возможна блокировка счета банком.

    После блокировки банк может потребовать пояснить не только источники происхождения средств, но и цель и характер деловых отношений, наличие ресурсов и персонала для выполнения работ, оказания услуг, предоставить копии договоров с заказчиками или поставщиками, договора аренды, финансовую и налоговую отчетность и т.д.

    Відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі – Закон) належна перевірка здійснюється в разі проведення фінансової операції з віртуальними активами на суму, що дорівнює чи перевищує 30 тисяч гривень;

    Відповідно до ч.3 ст.13 Закону, суб’єкт первинного фінансового моніторингу зобов’язаний, наскільки це можливо, проводити аналіз та вивчення підстав і цілей усіх фінансових операцій, що відповідають хоча б одній із таких ознак:

    є складними фінансовими операціями;

    є незвично великими фінансовими операціями;

    проведені у незвичний спосіб;

    не мають очевидної економічної чи законної мети.

    В случае приостановления операции по требованию банка подтвердить доходы необходимо будет позаботиться о документах: просмотреть анкету банка или другого субъекта финмониторинга, обратив внимание на тот доход, который у вас указан; доказать легальность доходов.

    Возможные источники:

    официальная зарплата,

    средства полученные от купли-продажи имущества,

    денежные средства за выполнение работ, оказание услуг гражданско-правовым договорам,

    средства от предпринимательской деятельности,

    подаренные средства, наследство, доходы от аренды и тому подобное.

    Нужно будет предъявить документы, связанные с данной деятельностью и получением этих средств.

    Правила финмониторинга достаточно сложны и неоднозначны. Вы можете попасть под блокировку счета.

    Есть 3 способа инвестировать за рубеж:

    • Самостоятельно как физическому лицу,
    • От имени компании,
    • С помощью частного инвестиционного фонда.

    Физлицу инвестировать за границу можно только те деньги, которые находятся за границей. Если деньги лежат в украинском банке, их следует перевести в иностранный банк или иностранному брокеру. С их помощью можно купить желаемые бумаги.

    Инвестиция от юридического лица позволяет вложить больше средств. Бизнесмен, владелец общества с ограниченной ответственностью должен положить деньги в банк на счет компании, найти иностранного брокера или украинского брокера с собственными филиалами за рубежом и купить иностранные ценные бумаги от имени общества.

    Инвестиция через фонд предполагает, что физическое лицо вкладывает средства в корпоративный инвестиционный фонд – КИФ, который инвестирует их от своего имени в иностранные ценные бумаги и зарабатывает на них.

    Процедура инвестирования выглядит так: зарубежный торговец ценных бумаг заключает договор с инвестором, открывает ему субсчет в ценных бумагах и денежный счет в иностранном банке. И потом на основании распоряжений клиента покупает и продает любые паи за счет денег, которые от него получил.

    На все это НБУ готов выдать лицензию. Главное — предоставить нотариально удостоверенные копии договоров с посредником о купле-продаже конкретных ценных бумаг, а также реквизиты банка-нерезидента, куда будут перечисляться деньги. К сожалению, только одного договора с посредником, который "закрыл" бы все вопросы, связанные с последующим инвестированием, регулятору недостаточно.

    Безусловно, спекулировать ценными бумагами со своего счета за рубежом не удастся, так как лицензий НБУ на все операции не напасешься (Нацбанк выдает разовые лицензии, то есть на осуществление одной сделки). Ну и пусть от имени инвестора спекулирует посредник — так требование нацбанковской лицензии будет выполнено в точности.

    Если акции иностранных компаний покупаются не в Украине, а за рубежом, то понадобится э-лимит. Он фактически является разрешением НБУ на проведение инвестиционного платежа за границу – на открытый вами брокерский счет. В течение года вы можете вывести из Украины до 100 тыс. евро. Получение э-лимита бесплатное, но для этого необходимо доказать банку, который подает вашу заявку в НБУ, легальность происхождения средств, которые отправляются за границу.

    Чтобы получить э-лимит, необходимо в вашем банке (можно через онлайн-сервис) подать заявку на проведение SWIFT-перевода. К заявке надо добавить необходимые документы: реквизиты брокерского счета и скан-копию договора с брокером.

    Разрешение от НБУ на проведение платежа можно получить в течение дня.

    Крикун Сергій  Павлович
    14.3%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Налоговый кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text):

    "Стаття 14. Визначення понять

    14.1. У цьому Кодексі поняття вживаються в такому значенні:...

    14.1.55. дохід, отриманий з джерел за межами України, - будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, спадщину, подарунки, виграші, призи, доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до розташованих за межами України портів, доходи від продажу майна, розташованого за межами України, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо; інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, непідконтрольних контролюючим органам...".

    Налогообожению подлежит доход не самостоятельно выбранный (перечисленный на счет в банке), а полученный, т.е. зачисленный на брокерский счет. Поэтому я не соглашусь как с Вашим мнением, так и с позицией коллег, Вас поддержавших. Платон мне друг...

    Пуха Наталія ТендерОк
    14.3%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Так дійсно напрям вашого питання та ваше трактування досить вірне і дійсно оподаткування настає лише по фактичних операція, проте у момент зарахування коштів (не задекларованих) картка (рахунок) на яку будуть зараховані кошти може потрапити до Фінансового моніторингу та буде заблокована .

    Тому враховуйте варто також і законодавчі приписи а саме, згідно зі ст. 67 Конституції України, сплата податків відповідно до закону є конституційним обов'язком громадянина. Це повною мірою стосується податку, який справляється з доходу, отриманого з джерел за межами України.

    У свою чергу, в силу порядку адміністрування податків та зборів, що справляються в Україні, встановлено, що на контролюючі органи покладено повноваження і обов'язки щодо здійснення податкового контролю, який включає контроль за сплатою податків. За загальним правилом, контролюючий орган має право провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов'язань платника податків не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, — за днем її фактичного подання.

    Грошове зобов'язання може бути нараховане, або провадження у справі про стягнення такого податку може бути розпочате без дотримання зазначеного строку давності, якщо податкову декларацію за період, протягом якого виникло податкове зобов'язання, не було подано, ставка податку становить 18%.

    Згідно з нормами міжнародних договорів, стороною яких є Україна, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, такий платник визначає суму зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

    Аналіз законодавства дозволяє зробити підрахунок, що наша держава є підписантом більш ніж 70 аналогічних за змістом угод про уникнення подвійного оподаткування. Усі ці угоди розроблені відповідно до «Типової конвенції ООН про уникнення подвійного оподаткування між розвинутими країнами та країнами, що розвиваються».

    Якщо звернутися до змісту угод, можна з'ясувати найбільш застосовне правило щодо усунення подвійного оподаткування у випадку з Україною: з урахуванням положень внутрішнього законодавства України щодо звільнення від оподаткування стосовно податку, сплаченого на території за межами України, на іноземний податок (тобто податок, сплачений за законодавством іншої держави-учасниці угоди) прямо або шляхом вирахування від прибутку доходів з джерел у іншій державі застосовується знижка у вигляді кредиту проти українського податку, який підраховується щодо того доходу, стосовно якого підраховується український податок.

    Відповідальність за ухилення від оподаткування

    Норм, які передбачають відповідальність за порушення порядку декларування та сплати податку.

    у штрафі в розмірі 340 грн за неподання річної податкової декларації, та потенційно штраф розрахований на рівні 25% суми визначеного податківцями податкового зобов'язання, якщо порушення було вчинене умисно, у випадку виявлення доходу.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України