Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 06 апреля 2022, вопрос №61094 150₴

Отпуск за свой счет во время военного положения в Украине

Здравствуйте! Обьясните, пожалуйста, имею ли я право взять отпуск за свой счет на время военного положения? Сохранится ли мое рабочее место? На какой закон я могу ссылаться? Я работаю лаборантом патологоанатомического отделения, стаж 22 года. Замужем, у меня двое несовершеннолетних детей. По старшему ребенку я одинокая мама. Если рабочее место сохраняется, как правильно оформить заявление?
Спасибо за ответ.

Ответы юристов (20)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Вітаю!

    Насправді зараз практика відпусток без збереження заробітної плати (в народі - за свій рахунок) є дуже поширеною, особливо в регіонах, де ведуться активні бойові дії.

    ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ВІДПУСТКИ":

    Стаття 26. Відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін

    За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік.

    {Частину другу статті 26 виключено на підставі Закону № 2073-III від 02.11.2000}

    У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною першою цієї статті.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО ВЗЯТИ ВІДПУСТКУ БЕЗ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ.

    ЗМІСТ ЗАЯВИ ПРИБЛИЗНО ТАКИЙ:

    "ПРОШУ НАДАТИ МЕНІ ВІДПУСТКУ БЕЗ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ВІДПОВІДНО ДО СТАТТІ 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ВІДПУСТКИ" ТРИВАЛІСТЮ___ КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ, У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ НЕМОЖЛИВІСТЮ ВИХОДУ НА РОБОТУ ЧЕРЕЗ ЗБРОЙНУ АГРЕСІЮ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ".

    Всього доброго! Якщо є питання, звертайтесь!

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Елена!

    Вы имеете право подать такое заявление в произвольной форме на имя работодателя.

    Отпуск во время военного положения

    — В законодательстве о труде нет никаких запретов на предоставление ежегодного оплачиваемого отпуска работнику по его заявлению, — объясняет первый заместитель начальника управления Гоструда в Закарпатской области Василий Грицик. — Есть определенные ограничения в связи с Указом Президента О введении военного положения в Украине.

    Этим указом предусмотрено ограничение определенных прав, определенных Конституцией Украины в статьях 42, 43, 44.

    Но статья 45 здесь не предусмотрена и, в принципе, за работниками остается право на ежегодный отпуск.

    С таким разъяснением выступило Министерство экономики:

    "23.03.2022 | 16:10 | Директорат розвитку ринку праці та умов оплати праці"

    "Оформлення відпусток без збереження заробітної плати, передбачених статтями 25, 26 Закону України “Про відпустки” є правом, а не обов’язком працівника.

    При цьому надання відпусток, передбачених статтею 25 Закону України «Про відпустки» здійснюється роботодавцем в обов’язковому порядку за ініціативою працівника, а надання відпусток, передбачених статтею 26 вищезгаданого закону здійснюється за згодою сторін.

    У випадку, якщо у зв’язку з воєнними діями підприємство не може функціонувати або якщо неможлива робота частини структурних підрозділів, або організація роботи окремих працівників – роботодавцю необхідно оформлювати простій у відповідності до статей 34, 113 КЗпП.

    При цьому відповідно до частини другої статті 113 КЗпП про початок простою, крім простою структурного підрозділу чи всього підприємства, працівник повинен попередити власника або уповноважений ним орган чи бригадира, майстра або посадових осіб".

    "Надання відпусток без збереження заробітної плати, передбачених статтею 25 Закону України «Про відпустки» здійснюється роботодавцем в обов’язковому порядку за ініціативою працівника, а надання відпусток, передбачених статтею 26 вищезгаданого закону здійснюється за згодою сторін.

    Відповідно до статті 10 Закону України «Про відпустки» черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників.

    Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

    Щорічні відпустки за бажанням працівника в зручний для нього час надаються:

    1) особам віком до вісімнадцяти років;

    2) особам з інвалідністю;

    3) жінкам перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї;

    4) жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;

    5) одинокій матері (батьку), які виховують дитину без батька (матері); опікунам, піклувальникам або іншим самотнім особам, які фактично виховують одного або більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків;

    6) дружинам (чоловікам) військовослужбовців;

    7) ветеранам праці та особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

    8) ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

    9) батькам - вихователям дитячих будинків сімейного типу;

    10) в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

    Водночас, частинами першою, другою статті 12 Закону № 2136-ІХ введено обмеження щодо надання відпусток в період воєнного стану.

    Так, у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури".

    "На сьогодні діє законодавча гарантія, встановлена частиною третьою статті 119 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), відповідно до якої за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

    Враховуючи перераховані гарантії, працівники, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період до його закінчення або до дня фактичного звільнення не підлягають звільненню з роботи на підставі пункту 3 частини першої статті 36 КЗпП, а лише увільняються від виконання обов’язків, передбачених трудовим договором, що оформлюється відповідним наказом (розпорядженням) роботодавця.

    Тому в умовах воєнного стану мобілізований працівник, який перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, продовжує знаходитися у трудових відносинах з відповідним роботодавцем.

    Середній заробіток зберігається за таким працівником, у разі закінчення відпустки або дострокового її припинення".

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Мєньков Андрій Васильович
    23.3%

    Добрый день Елена.

    Да Вы можете взять отпуск без сохранения з/п на период действия военного положения без ограничения каким-либо сроком с сохранением рабочего места и должности, но работодатель может Вам отказать. Тоесть отпуск предоставляется по согласию сторон. Это предусмотрено ст. 12 Закона Украины " Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" https://ips.ligazakon.net/document/T222136?an=1, а именно:

    " Стаття 12. Відпустки

    1. У період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.

    2. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

    3. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки".

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Здравствуйте!

    24 марта, вступил в силу Закон "Об организации трудовых отношений в условиях военного положения", адаптирующий трудовые отношения под реалии войны.

    Работнику могут не предоставить отпуск (кроме отпуска по беременности и родам и отпуска по уходу за ребенком), если такой работник привлечен к выполнению работ на объектах, отнесенных к критической инфраструктуре.

    В течение периода военного положения работодатель по просьбе работника может без ограничений предоставлять отпуск без сохранения зарплаты.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Здравствуйте, Елена!

    В условиях военного времени действуют нормы ЗАКОНУ УКРАЇНИ Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану

    В ст. 1 этого закона сказано:

    Стаття 1. Дія норм законодавства про працю в умовах воєнного стану

    1. Цей Закон визначає особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

    2. На період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції України.

    3. У період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих цим Законом.

    А вот, что там сказано по Вашему случаю:

    Стаття 12. Відпустки

    1. У період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.

    2. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

    3. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки".

    ТО ЕСТЬ ПИСАТЬ ЗАЯВЛЕНИЕ НА ОТПУСК ВИ МОЖЕТЕ, НО РУКОВОДИТЕЛЬ МОЖЕТ ВАМ В НЕМ ОТКАЗАТЬ, ЕСЛИ ВЫ РАБОТАЕТЕ НА ПРЕДПРИЯТИИ КРИТИЧЕСКОЙ ЫНФРАСТРУКТУРЫ. В ОСТАЛЬНЫХ СЛУЧАЯХ ВЫ ИМЕЕТЕ ПРАВО НА ЕЖЕГОДНЫЙ ОПЛАЧИВАЕМЫЙ ОТПУСК.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Сергій Горбачов, освітній омбудсмен, розʼяснив положення закону “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”

    Закон визначає особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, різновиду діяльності та галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану. Роз'яснення омбудсмена публікуємо нижче.

    Відпустки – стаття 12

    У період воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого різновиду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України “Про відпустки”.

    ВИСНОВОК:

    ЯКЩО ВИ ПРАЦЮЄТЕ на обєкті критичної інфраструктури, ТО Вам може бути відмовлено в цьому виді відпустки.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Елена, извините, не успел дописать. В СЛУЧАЕ С НЕОПЛАЧИВАЕМЫМ ОТПУСКОМ РУКОВОДИТЕЛЬ МОЖЕЬ ВАМ ОТКАЗАТЬ, ТАК КАК ЭТОГО ЕГО ПРАВО, А НЕ ОБЯЗАННОСТЬ.

    Велегура Ростислава
    23.3%
    Велегура Ростислава 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 12 лет опыта

    Добрий день!

    Так, ви маєте право написати заяву про надання вам відпустки без береження заробітної плати на час дії воєнного стану.

    ВІдповідно до Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" № 2136-ІХ від 15.03.2022 р.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text

    Стаття 12. Відпустки

    1. У період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.

    2. У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

    3. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки".

    Тобто, на час дії воєнного стану, ви можете написати заяву про надання вам відпустки без збереження заробітної плати на весь час дії воєнного положення в Україні, надіславши відповідно заяву на єл. адресу роботадавця та/або поштою з рекомендованим повідомленням про вручення.

    Приклад заяви:

    Директору (назва підприємства)

    ПІБ

    від (ваша посада, ПІБ)

    Заява

    Прошу Вас надати мені відрустку без збереження заробітної плати на підставі ч.3 ст. 12 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" № 2136-ІХ від 15.03.2022 р. на період дії воєнного стану.

    • Елена Клиент 2 года назад

      Здравствуйте, Ростислава! Получается, что работодатель ( бюджетной организации- больницы) может отказать в отпуске за свой счет на период военного положения в стране?

      Есть вариант приостановления трудового договора на время войны, с сохранением рабочено места, правильно понимаю? Как тогда его оформить? Написать заявление руководителю( зав. отделением)?

      Спасибо.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Елена!

        Пожаловаться вышестоящему руководителю Вы, конечно, можете, но закон в этом случае, увы, не на Вашей стороне. Так как, повторюсь, в последнем предусмотрено право Вашего прямого начальника предоставить Вам отпуск, а не обязанность.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

        Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

        Елена!

        Рекомендую Вам сначала встретиться с работодателем, предложить вариант заявления об отпуске за свой счёт, в связи с военным положением.

        Либо подавать заявление на тарифный отпуск.

        Вы можете пойти на больничный.

        Всего доброго, удачи Вам!

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 2 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Доброго дня!

        Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закон України «Про відпустки».

        При цьому роботодавець в обов'язковому порядку за ініціативою працівника повинен надавати відпустки, які передбачені ст. 25 Закон України «Про відпустки», а відпустки, передбачені ст. 26 Закон України «Про відпустки» - за згодою сторін.

        Однак, наразі в країні оголошено воєнний стан, на час якого діє Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 року № 2136-ІХ.

        Тож потрібно враховувати положення ст. 12 вищезазначеного закону. А вони говорять про те, що під час воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

        Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

        При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

        ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 2 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Елена!

        На жаль, призупинення дії трудового договору в даному випадку неможливе.

        Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону № 2136-IX призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

        Тобто, працівник звільняється від обов’язку виконувати роботу, визначену трудовим договором, а роботодавець звільняється від обов’язку забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи (коментар Мінекономіки України).

        Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

        Тобто, головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи (коментар Мінекономіки України).

        У зв’язку з цим слід звернути увагу, що не варто використовувати призупинення трудового договору виключно як спосіб не платити працівникові заробітну плату, оскільки таке призупинення має бути обґрунтованим.

        Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

        Відтак підсумуємо призупинення:

        • носить тимчасовий характер;
        • підставою є абсолютна неможливість забезпечити працівника роботою;
        • не тягне за собою припинення трудових відносин.

        Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" і я відповім на них в індивідуальному порядку.

        При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

        ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!
    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Так ви можете подати таку заяву , але директор може відмовити , тоді нехай просто зупинить ваш трудовий договір на час военного стану - це не звільнення просто у вас не буде між вами та директором прав та обов язків по виконанню роботи та забезпечення соціальних гарантій на цей час.

    Після завершення воєнного стану Ваш договір повністю відновиться і зарплата і соц гарантії - це передбачено новими поправками до закону " Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану.

    Зокрема, можна перевести на дистанційку, простій або надати відпустку згідно графіку відпусток ( тарифну), або без збереження заробітної плати(за свій рахунок)

    Через загрозу життя працівники не можуть доїхати до роботи. У такому випадку можна встановити дистанційний варіант роботи, а у разі неможливості – простій. Також можна відправити працівників у відпустки або надати їм відпустку без збереження зарплати на час карантину це можна зробити у строк до 31 березня включно.

    Дистанційна робота

    Якщо працівники не можуть доїхати на роботу, але можуть виконувати свою роботу дистанційно можна перевести їх на дистанційну роботу. Поки триває карантин (до 31 березня включно), щоб дозволити працівникам працювати дистанційно, достатньо наказу. Це передбачено ч. 11 ст. 60-2 КЗпП. В наказі також треба вказати контактні номери телефонів відділу кадрів та керівників у разі виникнення екстреної ситуації.

    Ознайомити працівників з наказом можна через електронну-почту.(з підтвердженням доставки)

    Простій

    Для працівників, які не можуть працювати дистанційно, оголосіть простій.

    Оплатіть простій слід буде в розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

    Відпустки

    Якщо працівники не можуть працювати дистанційно, але не хочуть втрачати зарплати, їм можна оформити щорічні або соціальні відпустки. Також можна запропонувати працівникам відпустки без збереження зарплати. На час карантину термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати за згодою сторін не обмежується 15 календарними днями. Цю відпустку можна оформити до 31 березня.

    Відсутній зв’язок з працівником

    Якщо не можна зв‘язатись з працівником, який не прийшов на роботу, через відсутність зв’язку або інші причини, — табелюйте відсутність кодом «НЗ» («відсутність з нез’ясованих причин»).

    Мобілізація

    Наразі діє призов резервістів. Але вже є на сайті ВРУ закон про загальну мобілізацію. За ним на мобілізованих працівників поширюються гарантії, встановлені ст. 119 КЗпП. Тобто за ними зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    додатково , щодо організації праці у воєнний стан

    вступив у дію

    15 березня, ВРУ прийняла в цілому Закон "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" (законопроєкт №7160).

    Поки що остаточного тексту закону не оприлюднено. З текстом законопроєкта можна ознайомитися за посиланням>>>

    Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Діятиме він протягом воєнного стану, введеного відповідно до Закону “Про правовий режим воєнного стану” та втратить чинність з моменту припинення та скасування воєнного стану.

    Цим законом визначаються особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, на період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону “Про правовий режим воєнного стану” (воєнний стан).

    У Законі зазначено, що на період дії воєнного стану:

    • вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, передбачені статтями 43, 44 Конституції України;
    • не застосовуються норми законодавства про працю в частині відносин, врегульованих цим законом.

    Укладення трудового договору

    На період дії воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору.

    При його в період дії воєнного стану умова про випробування при прийнятті на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

    З метою оперативного залучення нових працівників до виконання роботи, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, в тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які внаслідок бойових дій евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустках, простої, тимчасово втратили працездатність або доля яких тимчасово невідома, роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори на період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

    Переведення та зміни істотних умов праці

    На період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (за винятком переведення на роботу в іншу місцевість, де тривають активні бойові дії), якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров'я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою праці за виконану роботу, але не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

    На період дії воєнного стану норми ст. 32 КЗпП про двомісячний строк попередження працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.

    Розірвання трудового договору з ініціативи працівника

    З ініціативи працівника. У зв’язку з веденням бойових дій в районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та загрозою для життя і здоров’я працівника, він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою без двотижневого строку попередження (за винятком примусового залучення до суспільно-корисних робіт в умовах воєнного часу, а також якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах віднесених до критичної інфраструктури).

    З ініціативи роботодавця. Роботодавець має право розірвати трудовий договір з працівником у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи, організації, викликаною знищенням в результаті бойових дій усіх виробничих, організаційних або технічних потужностей або майна підприємства. Про таке звільнення працівник попереджається не пізніше ніж за 10 днів з виплатою вихідної допомоги у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

    На період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці, крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною, із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки, крім випадків.

    На період дії воєнного стану норми статті 43 КЗпП не застосовуються, крім випадків звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів.

    Встановлення та обліку часу роботи та часу відпочинку

    Нормальна тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не може перевищувати 60 годин на тиждень.

    Для працівників, яким відповідно до законодавства встановлюється скорочена тривалість робочого часу, тривалість робочого часу не може перевищувати 50 годин на тиждень.

    П'ятиденний або шестиденний робочий тиждень встановлюється роботодавцем за рішенням військового командування разом із військовими адміністраціями.

    Час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) визначається роботодавцем.

    Тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин.

    На період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частина перша статті 65, частини третя - п'ята статті 67 та статті 71 - 73 (святкові і неробочі дні) КЗпП

    Організація кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у роботодавця

    На час воєнного стану організація кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів здійснюється на розсуд роботодавця.

    Робота в нічний час

    На час воєнного стану не залучаються без крайньої необхідності до роботи в нічний час:

    • вагітні жінки і жінки, що мають дітей віком до одного року,
    • особи з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказана така робота.

    На час воєнного стану частини перша та друга статті 54 КЗпП не застосовуються.

    Залучення до роботи деяких категорій працівників

    На час дії воєнного стану дозволяється застосування праці жінок (крім вагітних жінок і жінок, які вигодовують дитину віком до одного року) на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.

    Працівники, які мають дітей (крім випадків, визначених статтею 8 цього Закону), на час дії воєнного стану можуть залучатись до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятися у відрядження за їх згодою.

    Оплата праці

    Заробітна плата виплачується на умовах визначених трудовим договором.

    У разі неможливості виплати заробітної плати через воєнні дії виплата заробітної плати може бути призупинена, до моменту відновлення можливості підприємства здійснювати основну діяльність.

    Зупинення дії окремих положень колективного договору

    На час військового стану дія окремих положень колективного договору за ініціативою роботодавця може бути зупинена.

    Відпустки

    На період воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарних дні.

    На період воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь якого виду відпусток, крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах віднесених до критичної інфраструктури.

    Протягом періоду воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати відпустку без збереження заробітної плати без врахування норм частини першої статті 26 Закону«Про відпустки».

    Призупинення дії трудового договору

    Призупинення дії трудового договору – це тимчасове звільнення роботодавця від обов'язку забезпечувати працівника роботою і тимчасове звільнення працівника від обов'язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором. Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

    Дія трудового договору може призупинятися у зв'язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість виконання ним роботи.

    Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію.

    Діяльність профспілок

    В межах своєї діяльності професійні спілки повинні максимально сприяти забезпеченню обороноздатності держави та забезпечувати громадський контроль за мінімальними трудовими гарантіями, передбаченими цим Законом.

    На період воєнного стану тимчасово призупиняється дія статті 44 Закону «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та відповідні норми колективних договорів.

    Навіть у такому формулюванні максимум , що вас може очікувати це призупинення трудового договору , без зарплати лікарняних та інших гарантій , проте ви залишаєтесь на посаді і після припинення чи скасування военного стану трудові відносини з вами мають відновитися згідно раніше укладених умов.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Елена!

    Право на такой отпуск у вас есть. Заявление подается в произвольной форме, с указание периода отпуска и причины (рекомендовал бы военные действия в вашем регионе и опасения за свою жизнь).

    Но обратите внимание, что еще есть социальный отпуск согласно ЗУ Про отпуска. Возможно его стоит использовать в первую очередь?

    Набирайте, если будут вопросы.

    Велегура Ростислава
    Велегура Ростислава 2 года назад

    Юрист, г. Днепр, 12 лет опыта

    Добрий день!

    Здравствуйте, Ростислава! Получается, что работодатель ( бюджетной организации- больницы) может отказать в отпуске за свой счет на период военного положения в стране?

    Есть вариант приостановления трудового договора на время войны, с сохранением рабочено места, правильно понимаю? Как тогда его оформить? Написать заявление руководителю( зав. отделением)?

    Так, роботодавець може відмовити вам у наданні такої відпустки, так як закон встановлює, що це його право, а не обов"язок.

    ВІдповідно до Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" № 2136-ІХ від 15.03.2022 р.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text

    Стаття 13. Призупинення дії трудового договору

    1. Призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

    Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

    Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

    2. Призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

    3. Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

    Про призупення дії трудового договору, ви також можете написати заяву та надіслати її зручним для Вас способом (електронною поштою, або у месенджер або укрпоштою листом з рекомендованим повідомленням про вручення).

    Приклад заяви:

    Директору (назва підприємства)

    ПІБ

    від (ваша посада, ПІБ)

    Заява

    Прошу Вас призупинити дію трудового договору укладеного між (Ваше ПІБ) та (назва підприємства), (якщо є номер та дата Наказу про прийняття на роботу, вкажіть його, якщо відсутні у вас такі дані, то не вказуйте) на підставі ст. 13 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" № 2136-ІХ від 15.03.2022 р. на період дії воєнного стану.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Елена!

    Рекомендую Вам сначала встретиться с работодателем, предложить вариант заявления об отпуске за свой счёт, в связи с военным положением.

    Либо подавать заявление на тарифный отпуск.

    Вы можете пойти на больничный.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Здравствуйте, Ростислава! Получается, что работодатель ( бюджетной организации- больницы) может отказать в отпуске за свой счет на период военного положения в стране?

    Есть вариант приостановления трудового договора на время войны, с сохранением рабочено места, правильно понимаю? Как тогда его оформить? Написать заявление руководителю( зав. отделением)?

    Спасибо.

    Хххх

    Розірвання трудового договору з ініціативи працівника – стаття 4 Працівник може розірвати трудовий договір з власної ініціативи в строк, зазначений у його заяві, у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та наявністю загрози для життя і здоров’я. Виняток – випадки примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану

    Стаття 13. Призупинення дії трудового договору

    Призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

    Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

    Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України на таких умовах:

    - трудові відносини між працівником та роботодавцем не припиняються;

    - роботодавець не зобов’язаний забезпечувати працівника роботою, а працівник – виконувати роботу, передбачену трудовим договором;

    - роботодавець зобов’язаний нараховувати заробітну плату, гарантійні та компенсаційні виплати, але звільняється від обов’язку їх виплати працівнику (відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат на час призупинення дії трудового договору покладається на державу-агресора);

    - працівник і роботодавець повідомили один одного про призупинення дії трудового договору у будь-який доступний спосіб.

    ВИСНОВОК:

    ПРИЗУПИНИТИ ТРУДОВИЙ ДОГОВІР МОЖЛИВО, ЯКЩО РАБОТА НЕ НАДАЄТЬСЯ, А ЯКЩО НАДАЄТЬСЯ, ТО ПРАЦІВНИК НЕ МОЖЕ ЇЇ ВИКОНУВАТИ.

    ВАМ ТРЕБА ДОВЕСТИ АДМІНІСТРАЦІЇ, ЩО ВИ НЕ МОЖЕТЕ ВИКОНУВАТИ СВОЮ РОБОТУ.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Мэр Днепропетровска рекомендует покинуть город детям, женщинам и старикам.

    https://censor.net/ua/news/3332130/filatov_rekomen...

    Это может быть основанием приостанавления трудового договора.

    Хххх


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України