Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 07 мая 2022, вопрос №63783

Что такое справка о несудимости?

Здравствуйте. Мне для трудоустройства на работу нужна справка о несудимости.
Вопросы:
1. Что такое справка о несудимости?
Напишите, пожалуйста, если в справке о несудимости будет написано, что у человека нет судимости, то значит ли это, что у человек никогда в жизни не сидел в тюрьме в прошлом?
2. Я прописана в Украине в городе Днепропетровске, но последние три года жила в Киевской области. А в связи с войной я переехала жить в Западную Украину в Ивано-Франковск.
Как и где мне получить справку о несудимости?
Ответьте, пожалуйста.

Ответы юристов (14)

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Добрый день.

    1. Справка, о которой вы говорите, называется Довідка про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України. Таким образом, если человек ранее привлекался к уголовной ответственности или был судим - справка это покажет

    Існує два види довідки - так звану «скорочена» та «повна». «Скорочена» довідка включатиме відомості про відсутність/наявність судимості, «повна» довідка — відомості про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність/наявність судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України.

    2. Справку можно заказать онлайн. Для этого нужно иметь электронную цифровую подпись или Bank ID.

    Если нужна помощь в заказе справки или остались вопросы - нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    • Елена Клиент 2 года назад

      Напишите, пожалуйста, сколько стоит сделать ПОЛНУЮ справку о несудимости и за сколько дней? Я не знаю, что такое электронная цифровая подпись или Bank ID.

      • Промський Євгеній Сергійович
        Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

        Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

        Cправка делается бесплатно в течении 30 дней. У вас есть Приват24? Там можно создать ключ и через него все сделать. Нажимайте кнопку "Обратиться" за помощью.

        • Елена Клиент 2 года назад

          Спасибо за ответ. Да, у меня есть Приват24. Мне другой юрист написал такую фразу: "В полной справке указывается есть ли открытые производства в отношении лица. Если человек ранее был осужден, отбыл срок наказания и его судимость снята, то в ни одной справке его ранняя судимость не указывается, поскольку после отбытия наказания человек считается реабилитированный, его удаляют из всех баз. Единственное, что оставляют в базе данных (закрытый от всех остальных), например, если человек идет работать в СБУ, там уже идет "глубокая проверка)" Значит никакая полная справка о несудимости не покажет точно, сидел ли человек в тюрьме в прошлом?

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            не покажет, если судимость снятая или погашена.

            Человек, судимтость которого погашена считается человеком, не имевшим судимость

            • Елена Клиент 2 года назад

              Уточните, пожалуйста, что значит "судимость снятая или погашена"?

          • Промський Євгеній Сергійович
            Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

            Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

            Если судимость снята или погашена, то информации о ней в справке не будет.

            • Елена Клиент 2 года назад

              Напишите, пожалуйста, какую тогда справку взять или как узнать о том, что человек никогда не сидел в тюрьме в прошлом? Я, например, хотела бы проверить своего будущего мужа, сидел ли он в тюрьме в прошлом или нет?

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Стаття 89. Строки погашення судимості

            Такими, що не мають судимості, визнаються:

            1) особи, засуджені відповідно до статті 75 цього Кодексу, якщо протягом іспитового строку вони не вчинять нового кримінального правопорушення і якщо протягом зазначеного строку рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням не буде скасоване з інших підстав, передбачених законом. Якщо строк додаткового покарання перевищує тривалість іспитового строку, особа визнається такою, що не має судимості, після відбуття цього додаткового покарання;

            2) жінки, засуджені відповідно до статті 79 цього Кодексу, якщо протягом іспитового строку вони не вчинять нового кримінального правопорушення і якщо після закінчення цього строку не буде прийняте рішення про направлення для відбування покарання, призначеного вироком суду. Якщо засуджена не була звільнена від додаткового покарання і його строк перевищує тривалість іспитового строку, то жінка визнається такою, що не має судимості, після відбуття цього додаткового покарання;

            2-1) особи, засуджені за вчинення кримінального проступку, після відбуття покарання;

            {Пункт 3 статті 89 виключено на підставі Закону № 1698-VII від 14.10.2014}

            4) особи, які відбули покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців або тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців чи достроково звільнені від цих покарань, а також військовослужбовці, які відбули покарання на гауптвахті замість арешту;

            5) особи, засуджені за вчинення злочину до основного покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт або арешту, якщо вони протягом року з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення;

            6) особи, засуджені за вчинення злочину до обмеження волі, якщо вони протягом двох років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення;

            7) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за нетяжкий злочин, якщо вони протягом трьох років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення;

            8) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за тяжкий злочин, якщо вони протягом шести років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення;

            9) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за особливо тяжкий злочин, якщо вони протягом восьми років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення.

            {Стаття 89 із змінами, внесеними згідно із Законами № 4025-VI від 15.11.2011, № 1698-VII від 14.10.2014, № 2617-VIII від 22.11.2018}

            Стаття 90. Обчислення строків погашення судимості

            1. Строки погашення судимості обчислюються з дня відбуття основного і додаткового покарання.

            2. До строку погашення судимості зараховується час, протягом якого вирок не було виконано, якщо при цьому давність виконання вироку не переривалася. Якщо вирок не було виконано, судимість погашається по закінченні строків давності виконання вироку.

            3. Якщо особу було достроково звільнено від відбування покарання, то строк погашення судимості обчислюється з дня дострокового звільнення її від відбування покарання (основного та додаткового).

            4. Якщо невідбуту частину покарання було замінено більш м'яким покаранням, то строк погашення судимості обчислюється з дня відбуття більш м'якого покарання (основного та додаткового).

            5. Якщо особа, що відбула покарання, до закінчення строку погашення судимості знову вчинить кримінальне правопорушення, перебіг строку погашення судимості переривається і обчислюється заново. У цих випадках строки погашення судимості обчислюються окремо за кожне кримінальне правопорушення після фактичного відбуття покарання (основного та додаткового) за останнє кримінальне правопорушення.

            {Стаття 90 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2617-VIII від 22.11.2018}

            Стаття 91. Зняття судимості

            1. Якщо особа після відбуття покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі зразковою поведінкою і сумлінним ставленням до праці довела своє виправлення, то суд може зняти з неї судимість до закінчення строків, зазначених у статті 89 цього Кодексу.

            2. Зняття судимості до закінчення строків, зазначених у статті 89 цього Кодексу, не допускається у випадках засудження за умисні тяжкі та особливо тяжкі, а також корупційні кримінальні правопорушення або кримінальні правопорушення, пов’язані з корупцією.

            3. Зняття судимості допускається лише після закінчення не менш як половини строку погашення судимості, зазначеного у статті 89 цього Кодексу.

            4. Порядок зняття судимості встановлюється Кримінальним процесуальним кодексом України.

            • Елена Клиент 2 года назад

              Можно сделать вывод, что, если после тюрьмы человек 6 лет не совершал никакое новое криминальное преступление, тогда его судимость считается погашенной и эта информация не будет написана в полной справке про судимость? Цитирую закон, который вы написали: "Особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за тяжкий злочин, якщо вони протягом шести років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення".

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            да, так і є!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олено!

    Довідка про несудимість - обов'язковий документ у певних сферах діяльності.

    Несудимість поняття складне, що визначається кримінальним законодавством.

    Судимість може бути погашена і так далі. Є нюанси.

    Отримати довідку про несудимість можливо онлайн. Не треба повертатись до Дніпра.

    Якщо є додаткові питання та необхідний алгоритм, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Погашение судимости происходит по истечению срока, снятие судимости по отдельному решению суда.

    Выдержка из Уголовного кодекса.

    Розділ XIIIСУДИМІСТЬ

    Стаття 88. Правові наслідки судимості

    1. Особа визнається такою, що має судимість, з дня набрання законної сили обвинувальним вироком і до погашення або зняття судимості.

    2. Судимість має правове значення у разі вчинення нового кримінального правопорушення, а також в інших випадках, передбачених законами України.

    3. Особи, засуджені за вироком суду без призначення покарання або із звільненням від покарання чи такі, що відбули покарання за діяння, кримінальна протиправність і караність якого усунута законом, визнаються такими, що не мають судимості.

    4. Особи, які були реабілітовані, визнаються такими, що не мають судимості.

    {Стаття 88 із змінами, внесеними згідно із Законами № 4025-VI від 15.11.2011, № 2617-VIII від 22.11.2018}

    Стаття 89. Строки погашення судимості

    Такими, що не мають судимості, визнаються:

    1) особи, засуджені відповідно до статті 75 цього Кодексу, якщо протягом іспитового строку вони не вчинять нового кримінального правопорушення і якщо протягом зазначеного строку рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням не буде скасоване з інших підстав, передбачених законом. Якщо строк додаткового покарання перевищує тривалість іспитового строку, особа визнається такою, що не має судимості, після відбуття цього додаткового покарання;

    2) жінки, засуджені відповідно до статті 79 цього Кодексу, якщо протягом іспитового строку вони не вчинять нового кримінального правопорушення і якщо після закінчення цього строку не буде прийняте рішення про направлення для відбування покарання, призначеного вироком суду. Якщо засуджена не була звільнена від додаткового покарання і його строк перевищує тривалість іспитового строку, то жінка визнається такою, що не має судимості, після відбуття цього додаткового покарання;

    2-1) особи, засуджені за вчинення кримінального проступку, після відбуття покарання;

    {Пункт 3 статті 89 виключено на підставі Закону № 1698-VII від 14.10.2014}

    4) особи, які відбули покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців або тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців чи достроково звільнені від цих покарань, а також військовослужбовці, які відбули покарання на гауптвахті замість арешту;

    5) особи, засуджені за вчинення злочину до основного покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт або арешту, якщо вони протягом року з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення;

    6) особи, засуджені за вчинення злочину до обмеження волі, якщо вони протягом двох років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення;

    7) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за нетяжкий злочин, якщо вони протягом трьох років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення;

    8) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за тяжкий злочин, якщо вони протягом шести років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення;

    9) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за особливо тяжкий злочин, якщо вони протягом восьми років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення.

    {Стаття 89 із змінами, внесеними згідно із Законами № 4025-VI від 15.11.2011, № 1698-VII від 14.10.2014, № 2617-VIII від 22.11.2018}

    Стаття 90. Обчислення строків погашення судимості

    1. Строки погашення судимості обчислюються з дня відбуття основного і додаткового покарання.

    2. До строку погашення судимості зараховується час, протягом якого вирок не було виконано, якщо при цьому давність виконання вироку не переривалася. Якщо вирок не було виконано, судимість погашається по закінченні строків давності виконання вироку.

    3. Якщо особу було достроково звільнено від відбування покарання, то строк погашення судимості обчислюється з дня дострокового звільнення її від відбування покарання (основного та додаткового).

    4. Якщо невідбуту частину покарання було замінено більш м'яким покаранням, то строк погашення судимості обчислюється з дня відбуття більш м'якого покарання (основного та додаткового).

    5. Якщо особа, що відбула покарання, до закінчення строку погашення судимості знову вчинить кримінальне правопорушення, перебіг строку погашення судимості переривається і обчислюється заново. У цих випадках строки погашення судимості обчислюються окремо за кожне кримінальне правопорушення після фактичного відбуття покарання (основного та додаткового) за останнє кримінальне правопорушення.

    {Стаття 90 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2617-VIII від 22.11.2018}

    Стаття 91. Зняття судимості

    1. Якщо особа після відбуття покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі зразковою поведінкою і сумлінним ставленням до праці довела своє виправлення, то суд може зняти з неї судимість до закінчення строків, зазначених у статті 89 цього Кодексу.

    2. Зняття судимості до закінчення строків, зазначених у статті 89 цього Кодексу, не допускається у випадках засудження за умисні тяжкі та особливо тяжкі, а також корупційні кримінальні правопорушення або кримінальні правопорушення, пов’язані з корупцією.

    3. Зняття судимості допускається лише після закінчення не менш як половини строку погашення судимості, зазначеного у статті 89 цього Кодексу.

    4. Порядок зняття судимості встановлюється Кримінальним процесуальним кодексом України.

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Можно сделать вывод, что, если после тюрьмы человек 6 лет не совершал никакое новое криминальное преступление, тогда его судимость считается погашенной и эта информация не будет написана в полной справке про судимость? Цитирую закон, который вы написали: "Особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за тяжкий злочин, якщо вони протягом шести років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення".

    Все верно!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України