Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 27 мая 2022, вопрос №65360

Компания предлагает уволится по согласованию сторон

Компания в которой я работаю, с началом войны перестала платить зарплату и сказала не выходить на работу. Сейчас пишут из бугалтерии, предлагая увольнение по согласованию сторон. Есть ли смысл требовать увольнения по сокращению с компенсацией зп?



Ответы юристов (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Це вирішувати Вам особисто. Скорочення як факт може і не відбуватись, а Ви просто будете втрачати час.

    Загалом одразу потрібно знати головне - яким чином з Вами були організовані трудові відносини з початку війни!

    Від цього залежить сенс тих чи інших дій.

    Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Мороз Микола Миколайович
    Мороз Микола Миколайович год назад

    Адвокат, г. Чернигов, 14 лет опыта

    Общаться в чате

    У період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» № 389-VIII від 12.05.2015 року та на підставі Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 року № 2136-IX, роботодавець має право ПРИЗУПИНИТИ (а не звільнити) термін дії трудової угоди з працівником.

    Так. відповідно до ст. 5 наведеного Закону, у період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

    У період дії воєнного стану норми статті 43 (згода профспілки на звільнення) Кодексу законів про працю України не застосовуються, крім випадків звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів.

    Крім того, відповідно до ст. 13 цього ж Закону, призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

    Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

    Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

    Призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.

    Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

    Отже, фактично роботодавець має право призупинити дію трудового договору з працівником, видавши відповідний наказ, ознайомити з ним працівника у будь-який належний та допустимий спосіб (судової практики щодо допустимих способів ознайомлення ще немає, треба виважено підходити до цього з урахуванням можливої необхідності судового доведення допустимості способу доведення та доказів йього ). Без наявності підстав для звільнення, визначених 3 ст. 5 Закону, за власною ініціативою роботодавець звільнити працівника не зможе. Щодо попередження про звільнення за процедурою скорочення - це - на розсуд роботодавця, варіант можливий, але, скоріше за все, роботодавець на це не піде, тому що йому буде потрібно виплатити за 2 місяці до дати звільнення зарплату, сплатити податки та вихідну допомогу у розмірі середньомісячного доходу такого працівника.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України