Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 05 червня 2022, питання №66094 250₴

Возможна ли какая-либо ответственность?

Добрый день.
Прошу помочь в решении вопроса.
Сестра оформлена и работает длительное время администратором в котеджном поселке, соответственно выполняла поручения руководителя. Занималась закупками, расчетом с рабочими, ей на карту переводили средства за электроэнергию и т.д. НО, все средства передавались непосредственному руководителю либо с разрешения руководителя списывались на зарплату сотрудникам.

Учёт выходов сотрудников вёлся, учёт счетов по электроенергии вёлся в бумажном виде, покупка необходимого инвентаря происходила по согласия руководителя, некоторые чеки есть, некоторых нету, так иногда привозил сам руководитель, сотрудники, которым выплачивали зп - были временного характера и соответственно не были оформленны. По запросу руководителя никакая информация на бухгалтерию не подавалась, бухгалтер якобы есть в офисе, но никаких контактов сестры как администратора о приеме средств и т.д не было. Все средства выдавались в наличной форме.

Суть проблемы: сейчас руководитель сообщает, что будет проверяющий, сестре необходимо предоставить ему все данные об инвентаризации, чеках, табеля учёта рабочего времени, получении средств от жильцов на различные нужды поселка и расходах этих средств (хотя после эти средства передавались руководителю).

вопрос: Может ли таким образом, на юридическом уровне, руководитель переложить ответственность на администратора (сестру), за отсутствие отчётности и как следствие на финансировые не соответствия? Так как сам ничего не объясняет сейчас, хотя все моменты были по его поручению, а требует объяснять все проверяющему и предоставить все что ему нужно.

Заранее спасибо.

Відповіді юристів (13)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю!

    ПО-ПЕРШЕ, Я НЕ ВБАЧАЮ ТОГО, ЩО ЗГІДНО ІЗ ПОСАДОВОЮ ІНСТРУКЦІЄЮ (ЯКЩО ВОНА Є) СЕСТРИ, ВОНА БУЛА ВІДПОВІДАЛЬНА ЗА ВЕДЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ЗВІТНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВІ.

    ЯКЩО НА ПІДПРИЄМСТВІ Є БУХГАЛТЕР, ТОДІ ОЧЕВИДНО, ЩО ЖОДНОЇ ФІНАНСОВОЇ (ОФІЦІЙНОЇ) ПРИЧЕТНОСТІ СЕСТРИ ДО БУХГАЛТЕРІЇ БУТИ НЕ МОЖЕ!

    ПО-ДРУГЕ, ПЕРЕКЛАСТИ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ НА СЕСТРУ-АДМІНІСТРАТОРА ДИРЕКТОР НЕ ЗМОЖЕ, ОСКІЛЬКИ ПОВТОРЮСЬ ЗА НАЯВНОСТІ БУХГАЛТЕРІЇ, СЕСТРА НЕ МОГЛА І НЕ МОЖЕ ВІДПОВІДАТИ ЗА ФІНАНСОВУ СТОРОНУ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА.

    ПО-ТРЕТЄ, СЕСТРА ЯК КОНТРАРГУМЕНТ СВОЄМУ КЕРІВНИКУ, ЯКЩО ВІН БУДЕ ПРЕД'ЯВЛЯТИ ПРЕТЕНЗІЇ. МОЖЕ ПОСТАВИТИ ТЕ, ЩО ВОНА МОЖЕ ПОВІДОМИТИ КОМПЕТЕНТНИМ ОРГАНАМ ПРО НЕОФІЦІЙНЕ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ОСІБ, ЩО ПОТЯГНЕ НЕМАЛИЙ ШТРАФ!

    І НАКІНЕЦЬ, ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, ЯКЩО ВОНА МОЖЛИВА, ПОКЛАДАЄТЬСЯ ЦІЛКОМ І ПОВНІСТЮ НА КЕРІВНИКА ПІДПРИЄМСТВА!

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Марино!

    ЩЕ ОДИН ВАЖЛИВИЙ НЮАНС!

    У ВАШОМУ ВИПАДКУ ДОВЕСТИ ФАКТ ПОРУШЕННЯ ЗВІТНОСТІ, ЯКЩО І СЕСТРА МАЛА ДО НЕЇ ДОСТУП, МОЖЛИВО ТІЛЬКИ ЗА УМОВИ ДОСТУПУ ДО БАНКІВСЬКИХ РАХУНКІВ СЕСТРИ, ОСКІЛЬКИ ТІЛЬКИ ВОНИ ДОВОДЯТЬ ФАКТ НАЯВНОСТІ ПЕВНОГО НЕОФІЦІЙНОГО ОБОРОТУ КОШТІВ.

    ДОСТУП МОЖЛИВИЙ ТІЛЬКИ НА ПІДСТАВІ РІШЕННЯ СУДУ. ОСОБИСТО ПЕРЕВІРЯЮЧИЙ НЕ МАЄ ПРАВА ВИТРЕБОВУВАТИ ЦЕ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Гуща Юрій Миколайович
    20%
    Гуща Юрій Миколайович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Доброго вечора.

    Матеріальна відповідальність працівників - це один із видів юридичної відповідальності, що виражається в зобов’язанні працівників покрити цілком або частково матеріальний збиток, завданий з їхньої провини.

    Працівники несуть матеріальну відповідальність за збиток, завданий підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових зобов’язань (ст.130 КЗпП України).

    Підставою для притягнення працівників до матеріальної відповідальності є наявність прямого дійсного збитку, завданого підприємству (установі, організації), де вони працюють.

    При покладенні матеріальної відповідальності права і законні інтереси працівників гарантуються шляхом встановлення відповідальності тільки за пряму дійсну шкоду, лише в межах і порядку, передбачених законодавством, і за умови, коли така шкода заподіяна підприємству, установі, організації винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника. Ця відповідальність, як правило, обмежується певною частиною заробітку працівника і не повинна перевищувати повного розміру заподіяної шкоди, за винятком випадків, передбачених законодавством.

    За наявності зазначених підстав і умов матеріальна відповідальність може бути покладена незалежно від притягнення працівника до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

    На працівників не може бути покладена відповідальність за шкоду, яка відноситься до категорії нормального виробничо-господарського ризику, а також за шкоду, заподіяну працівником, що перебував у стані крайньої необхідності. Відповідальність за не одержаний підприємством, установою, організацією прибуток може бути покладена лише на працівників, що є посадовими особами.

    Тобто, дана людина формально не перебуває у трудових відносинах, і відповідно коло обов’язків не визначений, крім на словах. В даному випадку, навряд чи можливо буде довести, або стягнути законним шляхом "шкоду".

    Мєньков Андрій Васильович
    20%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Марина.

    Если сестра работает официально, то ее обязанности должны быть прописаны в должностной инструкции. Если в ней не прописано, что сестра ответственна за бухгалтерский учет или таковой инструкции не существует, то руководитель не сможет переложить ответственность на нее. Согласно статьи 8 Закона Украины "О бухгалтерском учете и финансовой отчетности в Украине" ответственность за организацию бухгалтерского учета и обеспечение фиксирования фактов осуществления всех хозяйственных операций в первичных документах, хранение обработанных документов, регистров и отчетности в течение установленного срока, но не менее трех лет, несет уполномоченный орган (должностное лицо), осуществляющий руководство предприятием или владелец соответственно в законодательство и учредительные документы.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Марина!

    Відповідно до частини першої статті 21 КЗпП трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

    З огляду на вищевикладене, якщо роботодавець не має можливості забезпечити працівника необхідними умовами праці, останній не зобов’язаний виконувати свої трудові обов’язки.

    ОТВЕТСТВЕННОСТИ НЕ БУДЕТ, ТАК КАК:

    "... все средства передавались непосредственному руководителю либо с разрешения руководителя списывались на зарплату сотрудникам".

    ОНА ДОЛЖНА ПРЕДОСТАВЛЯТЬ ТОЛЬКО ТЕ ДОКУМЕНТЫ, КОТОРЫЕ ВХОДЯТ В ЕЕ ФУНКЦИОНАЛЬНЫЕ ОБЯЗАННОСТИ, ИНЫЕ ДОКУМЕНТЫ ДОЛЖНЫ БЫТЬ У РУКОВОДИТЕЛЯ ИЛИ ИНОГО ОТВЕТСТВЕННОГО ЛИЦА:

    "Занималась закупками, расчетом с рабочими, ей на карту переводили средства за электроэнергию и т.д. НО, все средства передавались непосредственному руководителю либо с разрешения руководителя списывались на зарплату сотрудникам".

    УГОЛОВНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА ЭТО НЕ ПРЕДУСМОТРЕНА.

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини

    1. Особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому цим Кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    2. Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    3. Підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом.

    4. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

    5. Поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

    Стаття 18. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї

    1. Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

    2. Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

    3. Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

    БЕЗ ПРИСУТНОСТІ АДВОКАТА, ЗАХИСНИКА ПОЯСНЕННЯ, ПОКАЗИ НЕ ДАВАТИ:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 59. Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав".

    "Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

    Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист.

    Засуджений користується всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень, які визначені законом і встановлені вироком суду".

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку Звернутися.

    Всего доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    ЕСЛИ У ВАШЕЙ СЕСТРЫ НЕТ ДОЛЖНОСТНОЙ ИНСТРУКЦИИ, УТВЕРЖДЕННОЙ РАБОТОДАТЕЛЕМ, ТО НИКАКИХ МЕР ДИСЦИПЛИНАРНОГО ВОЗДЕЙСТВИЯ НА НЕЕ НАЛОЖИТЬ НЕВОЗМОЖНО.

    ЕСЛИ ДОЛЖНОСТНАЯ ИНСТРУКЦИЯ ЕСТЬ, А ОНА ВЫПОЛНЯЛА ТО, ЧТО НЕ ДОЛЖНА БЫЛА ВЫПОЛНЯТЬ, ТО ЗА ЭТО НЕСЕТ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ РУКОВОДИТЕЛЬ.

    ОТЧИТЫВАТЬСЯ ПЕРЕД ПРОВЕРЯЮЩИМ ДОЛЖЕН РУКОВОДИТЕЛЬ, ЕСЛИ ЭТО НЕ ВХОДИТ ВДОЛЖНОСТНЫЕ ОБЯЗАННОСТИ ВАШЕЙ СЕСТРЫ.

    Должностная инструкция — это организационно-правовой документ, в котором определены основные задачи, обязанности, права и ответственность работника при выполнении работы в определенной должности (по соответствующей профессии). Должностная инструкция должна быть разработана для всех должностей, предусмотренных штатным расписанием. Обязанность работодателя — проинструктировать работника и определить рабочее место до начала работы по заключенному трудовому договору (ст. 29 КЗоТ). В частности, работодатель должен обеспечить работника необходимыми средствами, разъяснить права и обязанности. Наличие должностных инструкций — обязательно на каждом предприятии. Их отсутствие во время проверки инспектор труда будет квалифицировать как нарушение законодательства о труде. Конечно, разрабатывают должностные инструкции не только для того, чтобы избежать штрафных санкций. Их польза — неоспорима: работник четко осознает, каких результатов от него ждут, как будет оцениваться работа, какая ответственность предусмотрена за невыполнение установленных требований. К примеру, если работника при приеме на работу не ознакомили с должностной инструкцией, а через некоторое время уволили за непрохождение испытания, — суд будет на стороне работника. Ведь ему не разъяснили, что и как следует делать.

    Унифицированные формы для должностной и рабочей инструкций содержит Сборник унифицированных форм организационно-распорядительных документов, одобренный протоколом Методической комиссии Госкомархива от 20.06.2006 № 3.

    Хотя Кодекс законов о труде Украины не обязывает работодателя составлять должностные инструкции, такая обязанность содержится в подзаконных актах и письмах Минсоцполитики.

    Своим приказом от 29.12.2004 года №336 Министерство труда и социальной политики Украины утвердило Выпуск 1 «Профессии работников, являющиеся общими для всех видов экономической деятельности» Справочника квалификационных характеристик профессий работников. В нем говорится, что должностные инструкции составляются для работников всех должностей, указанных в штатном расписании. Исключение могут составлять отдельные руководители, правовое положение которых определено в Уставе (положении) предприятия, учреждения, организации или соответствующего подразделения, где указаны основные задачи, обязанности, права и ответственность за выполнение возложенных на них функций.

    В своем письме от 3.10.2005 года №36-508 Минсоцполитики называет Справочник квалификационных характеристик профессий работников обязательным по вопросам управления персоналом на предприятиях, в учреждениях и организациях всех форм собственности и видов экономической деятельности и говорит о том, что работодатели на его основе разрабатывают и утверждают должностные инструкции руководителей, профессионалов, специалистов и технических служащих.

    Другое письмо Минсоцполитики – от 25.12.2013 года №564/13/116-13 содержит обязательства работодателей соблюдать конкретные правила Выпуска 1 «Профессии работников, являющиеся общими для всех видов экономической деятельности» Справочника квалификационных характеристик профессий работников при разработке должностных инструкций. Кроме того, министерство назвало отсутствие инструкций нарушением законодательства о труде, за которое работодателя могут привлечь к административной ответственности в соответствии со статьей 41 КоАП.

    И хотя обязательной нормы составлять должностные инструкции нет в КЗоТ, приказы Минсоциполитикы являются лишь подзаконным нормативным актом, а письма министерства вообще несут только информационно-разъяснительный характер, оформление этих норм сделало свое дело для контролирующих органов. Государственная служба труда выносит постановления о наложении штрафов на предприятия за отсутствие должностных инструкций, а суды подтверждают законность таких постановлений.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Якщо працівник не підписував ніякого договору про матеріальну відповідальність, то за все відповідальний директор та головний бухгалтер закладу.

    Якщо бухгалтерія не велась це порушення ведення підприємницької діяльності та норм фінансового контролю з боку директора/власника , що передбачає штраф 17 тис грн та перевірку Держпраці.

    Робітниця буде відповідати за ті порушення ,що допущені згідно її посади та інстркції ,якщо була , інше її не стосується.

    А от директору изагрожує перевірка за заявою осіб та штрафи.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Марина!

    Хоча за деякими ознаками Ваша сестра і виконувала певні функції, які зазвичай покладаються на матерільно відповідальну особу, прит ягнення її до будь-якого виду відповідальності було б можливим за умови, якщо це прямо прописано в її трудових обов'язках (ч. 1 ст. 21 КЗпП), або якщо з нею заздалегід був підписаний договір про матеріальну відповідальність.

    Письмові договори про повну матеріальну відповідальність може бути укладено підприємством, установою, організацією з працівниками (що досягли вісімнадцятирічного віку), які займають посади або виконують роботи, безпосередньо зв’язані із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей а також виконує роботу за трудовим договором про дистанційну роботу або про надомну роботу і користується обладнанням та засобами власника або уповноваженого ним органу, наданими йому для виконання роботи.

    Відповідно до законодавства працівники несуть матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної з їх вини підприємству, установі, організації, у випадках, коли:

    1) між працівником і підприємством, установою, організацією укладено письмовий договір про взяття на себе працівником повної матеріальної відповідальності за незабезпечення цілості майна та інших цінностей, переданих йому для зберігання або для інших цілей;

    2) майно та інші цінності були одержані працівником під звіт за разовою довіреністю або за іншими разовими документами;

    3) шкоди завдано діями працівника, які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку;

    4) шкоди завдано працівником, який був у нетверезому стані;

    5) шкоди завдано недостачею, умисним знищенням або умисним зіпсуттям матеріалів, напівфабрикатів, виробів (продукції), в тому числі при їх виготовленні, а також інструментів, вимірювальних приладів, спеціального одягу та інших предметів, виданих підприємством, установою, організацією працівникові в користування;

    6) відповідно до законодавства на працівника покладено повну матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації при виконанні трудових обов’язків;

    7) шкоди завдано не при виконанні трудових обов’язків;

    8) службова особа, винна в незаконному звільненні або переведенні працівника на іншу роботу;

    9) керівник підприємства, установи, організації всіх форм власності, винний у несвоєчасній виплаті заробітної плати понад один місяць, що призвело до виплати компенсацій за порушення строків її виплати, і за умови, що Державний бюджет України та місцеві бюджети, юридичні особи державної форми власності не мають заборгованості перед цим підприємством.

    10) шкоди завдано недостачею, знищенням або пошкодженням обладнання та засобів, наданих у користування працівнику для виконання роботи за трудовим договором про дистанційну роботу або про надомну роботу. У разі звільнення працівника та неповернення наданих йому у користування обладнання та засобів з нього може бути стягнута балансова вартість такого обладнання у порядку, визначеному цим Кодексом

    Крім того, якщо (судячи з Ваших слів) на сестру було покладено невластиві для її посади функції бухгалтерського обліку, керівник підприємства, в якому вона працювала, також повинен був підписати про це з нею окремий трудовий договір, чи такі пункти треба було додати до трудової угоди.

    При покладенні матеріальної відповідальності права і законні інтереси Вашої сестри гарантуються шляхом встановлення відповідальності тільки за пряму дійсну шкоду, лише в межах і порядку, передбачених законодавством, і за умови, коли така шкода заподіяна підприємству винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника. Ця відповідальність, як правило, обмежується певною частиною заробітку працівника і не повинна перевищувати повного розміру заподіяної шкоди, за винятком випадків, передбачених законодавством.

    При визначенні розміру шкоди, що підлягає покриттю, крім прямої дійсної шкоди, враховує ступінь вини працівника і ту конкретну обстановку, за якої шкоду було заподіяно. Коли шкода стала наслідком не лише винної поведінки працівника, але й відсутності умов, що забезпечують збереження матеріальних цінностей, розмір покриття повинен бути відповідно зменшений.

    ВИСНОВОК:

    Якщо в результаті перевірки не буде встановлено ніяких інших протиправних дій сестри, які нанесли пряму шкоду підриємству (нестачи коштів з її провини, витрат на непередбачені статті тощо), то жодної відповідальності (ані матеріальної, ані адміністративної, ані дисциплинарної) в неї не буде, а буде вона лише у керівника підприємства, який неправильно організував роботу підлеглих та грубо порушив трудове законодавство.

    Виникнуть питання, можете переговорити зі мною персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14#n113):

    "Стаття 8. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві

    1. Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації.

    2. Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

    3. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.

    4. Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно з дотриманням вимог цього Закону обирає форми його організації:

    введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

    користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

    ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або підприємством, суб’єктом підприємницької діяльності, самозайнятою особою, що провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності;

    самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та в бюджетних установах.

    Підприємство, що становить суспільний інтерес, зобов’язане утворити бухгалтерську службу на чолі з головним бухгалтером, до складу якої входять не менше двох осіб. Положення цього абзацу не поширюється на недержавні пенсійні фонди та інститути спільного інвестування.

    Завдання та функціональні обов’язки бухгалтерських служб, повноваження керівника бухгалтерської служби у бюджетних установах визначаються Кабінетом Міністрів України.

    5. Підприємство самостійно:

    визначає за погодженням з власником (власниками) або уповноваженим ним органом (посадовою особою) відповідно до установчих документів облікову політику підприємства;

    обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних;

    розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів;

    затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку;

    може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов’язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства;

    визначає доцільність застосування міжнародних стандартів (крім випадків, коли обов’язковість застосування міжнародних стандартів визначена законодавством).

    6. Керівник підприємства зобов’язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

    7. Головний бухгалтер або особа, яка забезпечує ведення бухгалтерського обліку підприємства:

    забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

    організує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

    бере участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства;

    забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства;

    подає в установленому порядку та у випадках, передбачених Законом України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", інформацію центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

    Головним бухгалтером підприємства, що становить суспільний інтерес, може бути призначена особа, яка має повну вищу економічну освіту, стаж роботи у сфері фінансів, бухгалтерського обліку та оподаткування не менше трьох років, не має непогашеної або незнятої судимості за вчинення кримінального правопорушення проти власності та у сфері господарської діяльності.

    Інші вимоги до головного бухгалтера підприємства, що становить суспільний інтерес, можуть бути визначені законом.

    8. Головний бухгалтер або особа, яка забезпечує ведення бухгалтерського обліку підприємства, не несе дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової та кримінальної відповідальності за подання центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, інформації про фінансову операцію, навіть якщо такими діями завдано шкоди юридичним або фізичним особам, та за інші дії, якщо він діяв у межах виконання Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення"...

    Стаття 9. Первинні документи та регістри бухгалтерського обліку

    1. Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи...

    8. Відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи..."

    .Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    Стаття 212. Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)

    1. Умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, -

    карається штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого...

    Стаття 364-1. Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми

    1. Зловживання повноваженнями, тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб використання всупереч інтересам юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми службовою особою такої юридичної особи своїх повноважень, якщо це завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам або інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, -

    карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років...

    Стаття 366. Службове підроблення

    1. Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів -

    караються штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років...".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 60. Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.

    Стаття 68. Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

    Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.".

    ---

    Доброго дня, Марино! Я б не вважав становище Вашої сестри такий райдужним та безпечним, як пояснюють колеги. Наведені Вами дії сестри є очевидно незаконними. Вважаю за необхідне звернення до адвоката.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Марина!

    В вашем вопросе важно как и кем была оформлена сестра ?

    В качестве кого? Как оформлялись эти поручения от руководителя?

    Если говорить про юридическую ответственность, то если сестра не имела соответствующего оформления должностного лица в данном юридическом формировании, то и ответственность у нее здесь не возникает.

    С другой стороны, учитывая поведения руководителя сейчас, рекомендую обратить внимание на возможные "заявление от руководителя про злоупотребления со стороны сестры".

    В случае вопросов, обращайтесь.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория рік тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    из того что Вы написали очень сложно что то сказать

    нужно понимать оформлена ли была сестра, как , кем, какие документы она подписывала и многое другое

    нужна детальная консультация - обращайтесь через сайт Или найдите мои контакты - проконсультирую С уважением Виктория Костромина

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Скоріше за все аудит не офіційний, для перевірки фінансово-господарского становища, для отримання об'єктивних фінансових даних , або підготовки об'єкта для продажу.

    Щодо фінансової відповідальності, то перекласти відповідальність керівник не зможе, головне мати наявні підтверджуючі документи про оплат витрати.

    Щодо законодавчих приписів

    Працівники несуть матеріальну відповідальність за збиток, завданий підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових зобов’язань (ст.130 КЗпП України). При покладенні матеріальної відповідальності права і законні інтереси працівників гарантуються шляхом встановлення відповідальності тільки за пряму дійсну шкоду, лише в межах і порядку, передбачених законодавством, і за умови, коли така шкода заподіяна підприємству, установі, організації винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника. Ця відповідальність, як правило, обмежується певною частиною заробітку працівника і не повинна перевищувати повного розміру заподіяної шкоди, за винятком випадків, передбачених законодавством. За наявності зазначених підстав і умов матеріальна відповідальність може бути покладена незалежно від притягнення працівника до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

    На працівників не може бути покладена відповідальність за шкоду, яка відноситься до категорії нормального виробничо-господарського ризику, а також за шкоду, заподіяну працівником, що перебував у стані крайньої необхідності. Відповідальність за не одержаний підприємством, установою, організацією прибуток може бути покладена лише на працівників, що є посадовими особами.

    Письмові договори про повну матеріальну відповідальність може бути укладено підприємством, установою, організацією з працівниками (що досягли 18-річного віку), які займають посади або виконують роботи, безпосередньо зв'язані із зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Марино!

    Вже те, що ваша сестра приймала кошти на особистий рахунок, а не на рахунок юридичної особи, вважається порушенням законодавства (приховування доходу юридичною особою, зловживання повноваженнями та службове підроблення), за які можлива кримінальна відповідальність.

    Господарський кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/436-15#Text):

    Стаття 19. Державний контроль та нагляд за господарською діяльністю

    8. Усі суб'єкти господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, виділені на окремий баланс, зобов'язані вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

    ІНСТРУКЦІЯ про порядок відкриття та закриття рахунків користувачам надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, затверджена постановою Правління Національного банку України 29.07.2022 № 162 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0162500-22/co...):

    24. Забороняється використовувати поточні, платіжні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними, платіжними рахунками в національній валюті фізичних осіб-резидентів здійснюються платіжні операції відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов'язані зі здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

    Кримінальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text):

    Стаття 212. Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)

    1. Умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, -

    карається штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

    Стаття 364. Зловживання владою або службовим становищем

    1. Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, -

    карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Стаття 366. Службове підроблення

    1. Складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів -

    караються штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України