Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 16 серпня 2022, питання №71379

Можливість розташування тимчасової споруди для здійснення комерційної діяльності

Доброго дня! Чи можливе розташування тимчасових споруд для здійснення комерційної діяльності на власній земельній ділянці з цільовим призначенням « для ведення особистого смілянського господарства»?. Дякую.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Підставою для розміщення ТС є паспорт прив’язки.

    Паспорт прив'язки ТС - комплект документів, у яких визначено місце встановлення ТС на топографо-геодезичній основі М 1:500, схему благоустрою прилеглої території.

    Суб'єкт господарювання, який має намір розмістити ТС, звертається до відповідного виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної державної адміністрації із заявою у довільній формі, до якої додаються:

    • графічні матеріали із зазначенням бажаного місця розташування ТС, виконані замовником у довільній формі на топографо-геодезичній основі М 1:500 кресленнями контурів ТС з прив'язкою до місцевості;
    • реквізити замовника (найменування, П.І.Б., адреса, контактна інформація) та напрям підприємницької діяльності.

    Цей перелік документів є вичерпним.

    Відповідність намірів щодо місця розташування ТС комплексній схемі розміщення ТС (у разі її наявності), будівельним нормам визначає:

    • протягом 10-ти днів з дня подання зазначеної заяви - відповідний орган з питань містобудування та архітектури, який утворюється у складі виконавчого органу відповідної сільської, селищної, міської ради, районної державної адміністрації (архітектурно-містобудівні ради);
    • протягом 15-ти днів з дня подання зазначеної заяви - орган з питань містобудування та архітектури відповідної районної державної адміністрації за територіальною належністю (в разі відсутності у складі відповідного виконавчого органу сільської, селищної, міської ради органу з питань містобудування та архітектури).

    Комплексна схема розміщення ТС - схема розміщення ТС на території населеного пункту або його частині. Протягом трьох робочих днів з дня відповідного визначення, замовник письмово повідомляється про відповідність його намірів щодо місця розташування ТС будівельним нормам або надається аргументована відмова.

    Після отримання позитивного рішення, з метою отримання паспорта прив'язки замовник звертається до органу з питань містобудування та архітектури із додатковою заявою, до якої додає: схему розміщення ТС; ескізи фасадів ТС у кольорі М 1: 50 (для стаціонарних ТС); схему благоустрою прилеглої території; технічні умови щодо інженерного забезпечення (за наявності), отримані замовником у балансоутримувача відповідних інженерних мереж.

    Паспорт прив'язки ТС оформлюється протягом десяти робочих днів з дня подання зазначеної заяви та видається на безоплатній основі.

    Паспорт прив'язки включає:

    • схему розміщення ТС, виконану на топографо-геодезичній основі у масштабі 1:500, а також схему благоустрою прилеглої території;
    • ескізи фасадів ТС у кольорі М 1: 50 (для стаціонарних ТС);
    • технічні умови щодо інженерного забезпечення ТС, отримані замовником у балансоутримувача відповідних мереж;
    • реквізити замовника (найменування, П.І.Б., адреса, контактна інформація).

    Важливо, що даний перелік документів є вичерпним.

    Паспорт прив'язки ТС не надається виключно з двох підстав: якщо подано неповний пакет документів, визначених п. 2.6 Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, або недостовірні відомості, зазначені у п. 2.6 того ж Порядку.

    Паспорт прив'язки виготовляється у двох примірниках, один із яких зберігається у замовника ТС, другий - у відповідному органі з питань містобудування та архітектури.

    Строк дії паспорта прив’язки ТС визначається органом з питань містобудування та архітектури відповідної ради або районної державної адміністрації з урахуванням строків реалізації положень містобудівної документації на місцевому рівні.

    Продовження строку дії паспорта прив'язки здійснюється за заявою замовника, шляхом зазначення нової дати, підпису та печатки у паспорті прив'язки органом з питань містобудування та архітектури виконавчого органу відповідної ради, районної державної адміністрації.

    Встановлення ТС здійснюється відповідно до паспорта прив'язки, будь-які відхилення не допускається.

    Після того, як ТС розміщено, замовнику необхідно подати до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або відповідної районної державної адміністрації письмову заяву відповідної форми (додаток 2), у якій зазначає, що він виконав вимоги паспорта прив'язки.

    Розміщення ТС самовільно забороняється.

    Власники (користувачі) ТС зобов'язані підтримувати належний експлуатаційний стан ТС та відповідного технологічного обладнання, що використовується разом з ТС.

    Варто зазначити, що час, витрачений на підготовку та подачу до органу з питань містобудування та архітектури схеми розміщення ТС, ескізів фасадів ТС та отримання технічних умов щодо інженерного забезпечення (за наявності), не входить в строк підготовки паспорта прив'язки ТС.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до ст. 28 ЗУ ""Про регулювання містобудівної діяльності""Тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності - одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

    Тимчасова споруда для здійснення підприємницької діяльності може мати закрите приміщення для тимчасового перебування людей (павільйон площею не більше 30 квадратних метрів по зовнішньому контуру) або не мати такого приміщення.

    Згідно ст. 5 ЗУ "Про особисте селянське господарство" - Земельні ділянки особистого селянського господарства можуть використовуватися для ведення особистого селянського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства.

    Відповідно до частини 1 статті 22 Земельного Кодексу України землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

    Чинним законодавством України дійсно передбачено можливість будівництва об’єктів нерухомості на землях сільськогосподарського призначення, але за умови, що подальше функціональне використання цих об’єктів відповідатиме цільовому призначенню земельної ділянки. Цільове призначення земель визначено Класифікацією видів цільового призначення земель, затвердженою наказом Держкомзему від 23.07.10 р. № 548, відповідно до якої землі сільськогосподарського призначення можуть використовуватися для:

    1. ведення товарного сільськогосподарського виробництва; фермерського господарства;
    2. особистого селянського господарства; підсобного сільського господарства; індивідуального садівництва;
    3. колективного садівництва; городництва; сінокосіння та випасання худоби; дослідницьких і навчальних цілей;
    4. пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства тощо.

    Відповідно до Державного класифікатора будівель і споруд ДК 018-2000, затвердженого наказом Держстандарту від 17.08.2000 р. № 507, до будівель сільськогосподарського призначення, лісництва і рибного господарства належать (код 1271):

    • будівлі для тваринництва, птахівництва, зберігання зерна, садівництва, виноградарства і виноробства,
    • силосні й сінажні;
    • будівлі для тепличного, рибного господарств;
    • будівлі підприємств лісництва і звірівництва;
    • інші об’єкти сільськогосподарського призначення.

    До цього класу будівель також відносяться: корівники, стайні, свинарники, кошари, кінні заводи, собачі розплідники, птахофабрики, зерносховища, склади і надвірні споруди, підвали, винокурні, винні ємкості, теплиці, силосні ями тощо. Також на землях сільськогосподарського призначення у разі зміни цільового призначення здійснюють будівництво (розміщення) об’єктів автозаправних станцій, торгівлі,полігони твердових побутових відходів.

    Таким чином, розміщувати на земельній ділянці призначеної для ведення особистого селянського господарства Ви можете тільки ті споруди які використовуються з метою використання в сільськогосподарському або обслуговуючому виробництві, або як вспоміжні споруди особистого селянського господарства.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України