Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 23 вересня 2022, питання №73386

Как уволиться директору с предприятия, если нахожусь за границей

Добрый день, работала директором в частной фирме в г. Мариуполь, офисы разгромлены, сотрудники в разных странах, учредитель в Украине, я в Норвегии. Продолжать работу фирма не может. Как мне уволиться? И по всем сотрудникам вопрос, как им уволиться и нужно ли увольняться людям? Что предприятие обязано при этом выплатить?

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ірина!

    У зв'язку із драматичною ситуацією, яка склалася довкола Маріуполю, а також тим фактом, що це окупована територія, у Вас не має жодного шансу оформити по закону своє звільнення, як також звільнення працівників! Тому відповідальності Ви за це, як директор фірми, нести не будете.

    Будут питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Для звільнення Вас, як директора юридичної особи, необхідним є скликання загальних зборів, проте у Вашій ситуації, оскільки стандартна процедура неможлива, єдиний можливий варіант - це звернення до суду, але перед цим всеодно необхідно виконати певні умови. ВС у постанові № № 911/719/21 від 19.01.2022 року вказував, що "порядок розірвання трудового договору з ініціативи директора передбачає попередження ним про це власника або уповноваженого органу письмово за два тижні та ініціювання скликання загальних зборів учасників. У випадку вчинення директором відповідних дій, на учасників товариства покладено обов`язок розглянути заяву директора про звільнення та прийняти відповідне рішення про таке звільнення. При цьому на особу, яка ініціює питання проведення загальних зборів, покладено обов`язок належного повідомлення інших учасників товариства про скликання зборів у порядку, встановленому чинним законодавством та статутом підприємства."

    Звичайно висновок суду не врахував воєнний стан, проте рішення суду вказує на те, що звільнення директора відрізняється від звільнення інших працівників.

    Щодо працівників - якщо звільнення у звичайному або дистанційному режимі неможливе, то для них є значно простіший варіант, а саме - звільнення за допомогою служби зайнятості. Відповідно до п.5-1 Розділу XI "ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ" Закону України "Про зайнятість населення" для отримання статусу безробітного внутрішньо переміщені особи, а також особи, які перебувають на територіях, на яких ведуться бойові дії, у яких не розірвані трудові договори з роботодавцем, подають до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору за формою, визначеною центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, про що повідомляються роботодавець (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними), територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, та територіальний орган Пенсійного фонду України.

    Тобто, якщо працівник отримав статус ВПО та виїхав із м. Маріуполь на підконтрольну територію, то він може подати до будь-якого центру зайнятості заяву про припинення трудових відносин (відповідно до пункту 1 статті 36, статей 38, 39). Фактично, особи, які перебувають в окупації, також можуть подати таку заяву дистанційно, наприклад, з підписанням кваліфікованим або удосконаленим електронним підписом (за можливості) та потім отримати статус безробітного.

    Звичайно, що при звільненні через ЦЗ особа не отримає вихідні виплати, але в умовах війни такий варіант є цілком ефективним для наступного працевлаштування. Вихідні виплати роботодавець у майбутньому всеодно повинен буте виплатити, навіть якщо особа звільнилась через службу зайнятості.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ірино.

    ЧИ МОЖЛИВЕ ЗАКОННЕ ЗВІЛЬНЕННЯ В ЕЛЕКТРОННОМУ ФОРМАТІ?

    Враховуючи зміни у трудовому законодавстві у зв’язку з прийняттям Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон), до трудових відносин між роботодавцем та працівником відтепер застосовуються певні новації.

    Звільнення як і в довоєнний час може відбуватися шляхом:

    • розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника (стаття 38 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП);
    • за угодою сторін (пункт 1 частини першої статті 36 КЗпП);
    • у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору (пункт 2 частини першої статті 36 КЗпП);
    • розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у випадку змін в організації виробництва і праці (пункт 1 частини першої статті 40 КЗпП).

    Розірвати трудовий договір за власною ініціативою працівник може без двотижневого строку попередження за винятком примусового залучення до суспільно-корисних робіт в умовах воєнного стану, а також якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах, віднесених до критичної інфраструктури у зв’язку з веденням бойових дій в районах, у яких розташоване підприємство, установа, організація, та загрозою для життя і здоров’я.

    Звертаємо увагу, що під час дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці, крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У такому випадку датою звільнення є перший робочий день, наступний за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або перший робочий день після закінчення відпустки.

    Чи є можливість приймати заяви про звільнення із застосування електронних комунікацій?

    Відповідно до частини третьої статті 29 КЗпП ознайомлення працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами роботодавця щодо їхніх прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронного зв’язку. У такому разі підтвердженням ознайомлення вважається факт обміну відповідними електронними документами між роботодавцем та працівником.

    До прикладу, процедура обміну документами може відбуватися наступним чином:

    • працівник має кваліфікований електронний підпис (КЕП), яким підписує будь-яку заяву, в тому числі про звільнення та надсилає її роботодавцю;
    • у відповідь – роботодавець надсилає працівнику наказ, підписаний, у тому числі з використанням КЕП.

    Однак, варто враховувати, що така процедура оформлення трудових відносин має бути чітко врегулювана відповідними актами підприємства, установи, організації.

    Що робити тим, хто не має КЕП?

    Є варіант – спрощений обмін документами через засоби електронного зв’язку. Сам алгоритм ґрунтується на тому, що в період дії воєнного стану порядок організації кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у районах активних бойових дій роботодавець може визначити самостійно, за умови забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та обліку витрат на оплату праці (стаття 7 Закону).

    Для фіксації доведення інформації або документів до відома працівника можна основуватися за аналогією закону на нормах Порядку фіксації доведення інформації або документів до відома державного службовця шляхом використання засобів телекомунікаційного зв’язку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1042.

    Чи законний такий спосіб?

    Законний такий спосіб звільнення чи ні – це спірне питання. І у разі виникнення трудового спору суд оцінюватиме докази надані сторонами справи, у тому числі документи, де зафіксована процедура обміну електронними документами між роботодавцем та працівником із урахуванням відповідних нюансів. При відсутності такого закріплення великі шанси, що працівник може виграти спір. Зокрема, про це йде мова у постанові Верховного Суду від 03 грудня 2018 року у справі № 686/21222/16-ц, відповідно до якої за відсутності попередньої згоди сторін трудових правовідносин на обмін офіційними документами засобами електронного зв’язку, такі документи мають подаватися у паперовій формі з оригінальним підписом автора документу, оскільки направлення заяви засобами електронного зв’язку не дає можливості іншій стороні встановити справжнє волевиявлення заявника.

    Куди можливо звернутися у разі виникнення додаткових питань?

    Для отримання безоплатної первинної правової допомоги (консультації або роз’яснення з правових питань) можна:

    • скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога»;
    • зателефонувати за Єдиним контактним номером системи надання БПД – 0 800 213 103;
    • задати питання у кабінеті клієнта на сайті системи надання БПД;
    • переглянути правові консультації на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid»;
    • поставити питання у месенджерах Телеграм та Вайбер або Фейсбук-сторінки системи надання БПД.

    Крім того, за офіційними роз’ясненнями щодо застосування трудового законодавства можна звернутися до Державної служби України з питань праці у будь-який зручний для вас спосіб:

    https://dsp.gov.ua/kontakty-dlia-konsultatsii-pratsivnykiv-ta-robotodavtsiv-z-naiaktualnishykh-pytan-pid-chas-voiennoho-chasu/

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрый день, Ирина!

    1) Как мне уволиться? - все зависит от организационно-правовой формы юрлица. К примеру, если это ООО, то уволиться можно только по решению общего собрания участников (учредителей) или же в судебном порядке.

    2) И по всем сотрудникам вопрос, как им уволиться и нужно ли увольняться людям? - или увольняться, или приостанавливать действие трудовых договоров. Советую Вам связаться с учредителем, возможно вообще стоит закрыть фирму и внести соответствующие сведения у ЕДР.

    3) Что предприятие обязано при этом выплатить? - заработную плату, компенсацию отпускных, а в некоторых случаях и выходное пособие (зависит от причины увольнения, условий КД и трудовых договоров).

    Если будет нужна детальная консультация, пишите на почту mailmessage@ukr.net


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України