Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

01 ноября 2022, вопрос №75204 350₴

Лизинговая компания грозит забрать авто

Добрий день! В мене є авто в лізингу, напочатку війни лізингові компанія подзвонила та казали, що можно не сплачувати поки є війна, я почав платити через два місяці війни але менше ніж по договору. Зараз компанія прислала мені листа, що у мене заборгованість та грозят забрати авто. Я служу в ЗСУ. Могут ли забрать авто та що робити. Вони хотять 21000 грн просрочки

Ответы юристов (17)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для надання вам обґрунтованої відповіді треба проаналізувати договір лізингу.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Гуща Юрій Миколайович
    8.6%
    Гуща Юрій Миколайович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 10 лет опыта

    Добрий день.

    Скоріш за все, Вам буде потрібно сплатити недоплату за певний період. У вашому випадку було відстрочення платежу, т.я. лізінгодавець вважав, що за декілька місяців форс-мажорні обставини зникнуть. Без аналізу договору важко про щось більше казати.

    Богданов Микита Вікторович

    Доброго дняпотрібно ознайомитись з договором, особливо з порядком оплати, відповідальністю та форс-мажором Звертайтесь в особисті повідомлення, допоможу

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Сергію!

    Платити треба, але перед тим варто чітко розуміти, чи правильну суму тобі нарахували!

    Для того, звичайно, треба подивитись договір лізінгу. Можу допомогти Вам визначити, чи правильно компанія порахувала борг.

    Зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" аби ми могли розглянути Вашу проблему з усіма можливими нюансами!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Сергію.

    Ви їм повідомляли, що проходите службу в ЗСУ?

    Потрібно бачити підписаний Вами договір, там мають бути детально врегульовані всі нюанси. Раджу звернутись до мене індивідуально через кнопку "Звернутися", так як маю в цьому потрібний досвід.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    14.3%

    Доброго дня.

    Вимоги лізингової компанії незаконні. У період дії воєнного стану та протягом 90 днів від дня його припинення кредитори не мають права вимагати повернення кредитних коштів від:

    • військовослужбовців ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту та Держспецзвʼязку;
    • військовослужбовців, які отримали інвалідність на службі;
    • членів сімей військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти;
    • осіб, які перебувають у полоні;
    • осіб, з якими втрачено зв’язок.

    Вам необхідно надіслати лізінговой компанії листа з доданням доказів Вашої служби.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Мєньков Андрій Васильович
    17.1%

    Доброго дня Сергію.

    Заборгованість доведеться рано чи піздно сплатити, бо форс-мажор (війна) не звільняє від виконання зобов"язання. Форс-мажор звільняє від відповідальності за його невиконання чи виконання не в повному обсязі. Тобто сумма 21 тис. грн не має включати штрафи та пені.

    До закінчення війни можете не платити, але Вам треба надіслати письмове повідомлення цінним листом з описом вкладення у конверт, що у зв"язку з проходженням служби у ЗСУ не маєте можливості своєчасно та в повному обсязі здійснювати платежі.

    Для стягнення заборгованості їм доведеться звертатися до суду. Скоріше за все суд виноситеме заочне рішення, тобто буз вашої участі, яке Ви зможете оскаржити у разі задоволення позову та виграти час. Але тим не менш саме лізінгові платежі (основне зобов"язання) після закінчення війни маєте сплатити.

    • Сергій Клиент год назад

      Дякую! Я сплачую все зараз, але вони тиснуть на мене за ті два місяці початку війни які я не платив. Те що я в ЗСУ взагалі роблять вид що не чують мене.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    20%
    Богачевська Ольга Дмитрівна год назад

    Юрист, г. Днепр, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    У період дії воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення / скасування кредитор, колекторська компанія, фізичні та юридичні особи, залучені на договірних засадах кредитодавцем за умовами споживчого кредиту не мають права вимагати повернення кредитних коштів.

    Це стосується:

    військовослужбовців ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту та Держспецзвʼязку;

    військовослужбовців, які отримали інвалідність внаслідок несення військової служби;

    членів сімей військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти;

    осіб, які перебувають у полоні;

    осіб, з якими втрачено зв’язок;

    осіб, зниклих безвісти.

    Однак, відстрочка передбачена лише щодо заборгованості за споживчим кредитом.

    Для припинення стягнення боржнику або його близьким особам, представникам, спадкоємцям, поручителям або майновим поручителям необхідно звернутися до фінансової установи, яка надавала кредит. А кредитору слід надати один із документів, який підтверджує передбачені законом пільги щодо відстрочки погашення заборгованості.

    Щодо таких документів:

    довідка про належність до захищеної категорії встановленої форми, підписана уповноваженою особою та скріплена гербовою печаткою;

    посвідчення інваліда війни;

    посвідчення члена сім’ї загиблого;

    інформація, надана державним підприємством, яке виконує функції Національного інформаційного бюро, про те, що особа утримується в полоні або перебуває у заручниках держави-агресора, або включена до реєстру як така, з якою втрачено зв’язок, або зникла безвісти.

    • Сергій Клиент год назад

      Дякую вам за відповідь

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    17 марта 2022 года вступил в силу Закон от 15.03.2022 № 2120-IX "О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины и другие законодательные акты Украины относительно действия норм на период действия военного положения", сообщает Нотариальная палата Украины.

    Подпунктом 2 пункта 3 Раздела ІІ "Заключительные и переходные положения" данного Закона раздел "Заключительные и переходные положения" Гражданского кодекса был дополнен пунктами 18 и 19, согласно которым:

    1. В период действия в Украине военного, чрезвычайного положения и в 30-дневный срок после его прекращения или отмены в случае просрочки заемщиком исполнения денежного обязательства по договору, в соответствии с которым заемщику был предоставлен кредит (займ) банком или другим кредитодателем (заимодателем), заемщик освобождается от:

    - ответственности, определенной статьей 625 ГКУ (часть вторая статьи 625 ГКУ предусматривает, что должник, просрочивший исполнение денежного обязательства, по требованию кредитора обязан уплатить сумму долга с учетом установленного индекса инфляции за все время просрочки, а также три процента годовых от просроченной суммы, если другой размер процентов не установлен договором или законом);

    - обязанности уплаты в пользу кредитодателя (заимодателя) неустойки (штрафа, пени) за такую просрочку. Неустойка (штраф, пеня) и другие платежи, уплата которых предусмотрена соответствующими договорами, начисленные включительно с 24 февраля 2022 года за просрочку исполнения (неисполнение, частичное исполнение) по таким договорам, подлежат списанию кредитодателем (заимодателем).

    2. В период действия в Украине военного, чрезвычайного положения продлеваются на срок его действия сроки, определенные следующими статьями ГКУ:

    - 257 - 259 (исковая давность, специальная исковая давность);

    - 362 (реализация преимущественного права покупки доли в праве общей долевой собственности);

    - 559 (прекращение поручительства);

    - 681 (исковая давность, которая применяется к требованиям в связи с недостатками проданного товара);

    - 728 (исковая давность, которая применяется к требованиям о расторжении договора дарения);

    - 786 (исковая давность, которая применяется к требованиям, следующим из договора найма);

    - 1293 (право на обжалование действий исполнителя завещания).

    Подпунктом 8 Раздела ІІ "Заключительные и переходные положения" Закона № 2120-ІХ Заключительные положения Закона "Об ипотеке" дополнены пунктом 5-2, в соответствии с которым в период действия в Украине военного, чрезвычайного положения и в 30-дневный срок после его прекращения или отмены относительно недвижимого имущества (недвижимости), принадлежащего физическим лицам и находящегося в ипотеке по потребительским кредитам, приостанавливается действие:

    - статьи 37 (в части реализации права ипотекодержателя на приобретение права собственности на предмет ипотеки),

    - статьи 38 (в части реализации права ипотекодержателя на продажу предмета ипотеки),

    - статьи 40 (в части выселения жителей из жилых домов и помещений, переданных в ипотеку, по которым есть судебное решение об обращении взыскания на такие объекты),

    - статей 41, 47 (в части реализации предмета ипотеки на электронных торгах) данного Закона.

    Согласно пункту 11 части первой статьи 1 Закона "О потребительском кредитовании" потребительский кредит (кредит) - денежные средства, предоставляемые потребителю (заемщику) на приобретение товаров (работ, услуг) для удовлетворения потребностей, не связанных с предпринимательской, независимой профессиональной деятельностью или исполнением обязанностей наемного работника.

    Указанные изменения не распространяются на недвижимое имущество (недвижимость), оформленное в ипотеку с целью обеспечения исполнения обязательств по договорам:

    1) заключенным после дня вступления в силу Закона № 2120-ІХ;

    2) в которые после дня вступления в силу Закона № 2120-ІХ по согласованию сторон вносились изменения в части продления сроков исполнения обязательств и/или уменьшения размера процентов, штрафных санкций.

    Направте ценное письмо кредитору с такими аргументами.

    ---

    Зміни в умови договору вносяться шляхом підписання додаткових угод за конкретними пунктами.

    Зміна ціни -це зміна істотних умов договору основного на це необхідно обгрунтування до додаткової угоди та Ваша згода.

    Зміст договору може визначатися на підставі вільного волевиявлення сторін, примірного (рекомендованого сторонам змісту) або типового договору (обов’язкового змісту), договору приєднання (що пропонується першою стороною, а друга сторона може прийняти його без змін або відмовитися).

    Договір вважається укладеним, якщо сторони у належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Це правило зазначено у ч. 1 ст. 638 ЦК України.

    Щодо процедури внесення змін до договору, то вона складається з етапів: надання письмових пропозицій іншій стороні щодо необхідності змін умов договору, розгляд пропозицій іншою стороною протягом 20-денного строку, прийняття чи відхилення таких пропозицій. Все письмово поштою з врученням рекомендованим листом.

    Вам необхідно виходити з основного договору, якщо умови по ньому виконані майно придбано та оформлено ,акт приймання передачі підписаний сторонами . То договір завершений доплачувати немає підстав.

    Якщо до моменту виконання договору друга сторона письмово повідомила про необхідність змін то шляхом консультацій ,Ви можете укласти додаткову угоду з необхідною умовою до існуючого договору. Якщо Ви укладете новий договір виникнуть окремі зобов'язання по майну за яке ви вже заплатили. Вам не вигідно платити двічи за майно ,яке уже Ваше по суті.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Сергій Клиент год назад

    Дякую вам так і зроблю, подивитись що вони скажуть

    • Корнійчук Євген Іванович

      Це тільки незаконный тиск, машину у вас не відберуть. Не хвилюйтесь.

      https://minjust.gov.ua/m/viyskovoslujbovtsi-ta-fin...

    • Корнійчук Євген Іванович
      10%

      військовослужбовці звільняються від сплати штрафних санкцій, відсотків за користування кредитом не лише стосовно до банків, але і небанківських фінансових установ. Зокрема, це можуть бути кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    "Шановні" розумні колеги!

    Того, хто створив цей ганебний аккаунт, який поставив більше, аніж 600 негативних голосів під моїми консультаціями, я обов'язково знайду. Перепрошую перед тими колегами, які тут дійсно не до чого.

    Займатись подібним на цьому сайті, та ще і в такий час, це потрібно вміти. А тому відплата обов'язково прийде.

    Дуже вдячний за такий високий відгук, адже, як кажуть, якщо говорять в тебе за спиною, значить ти попереду. Це найвища хвала моїй роботі.

    Волію подякувати тобі, великий розумнику, особисто. І я це зроблю.

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр год назад

      Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

      Антоненко Вячеслав!

      Не знаю, хто саме це зробив. Однак, Вам не варто вирішувати свої проблеми публічно та таким чином привертати до себе увагу. Якщо хтось на цьому сайті порушує ваші права, зверніться до адміністрації.

      Крім того, раджу Вам розпочати з себе. Ви також полюбляєте ставити стрілочку вниз (поганий коментар). І зазвичай це не пов'язано зі змістом відповіді іншого юриста. Навіть тут Ви мінуснули відповіді Корнійчук Євген.

      Крім того, якщо адміністрація створила технічну можливість відповідати на уточнюючі питання для ВСІХ КОНСУЛЬТАНТІВ, а не тільки того, кому це питання задавалося, то значить це дозволено відповідно до правил цього сайту. Тим паче, я думаю клієнту буде цікаво почути думку всіх консультантів, особливо якщо доповнення (коментар) того консультанта не зовсім відповідає вимогам чинного законодавтсва та cтандартам якості (https://uristy.ua/ua/policies/quality-standard).

      Тому перестаньте оцінювати інших, як позитивно так і негативно, тоді можливо і Вас перестануть оцінювати.

      Нехай цю задачу виконує клієнт та адміністрація, яка і повинна контролювати якість консультацій.

      До речі, нещодавно Ви писали "зауваження" Айвазян Юрий Климентьевич щодо поваги колег та про те, що це не сервіс для пошуку індивідуальних клієнтів. Тому також почніть поважати своїх колег, адже Ви самі цього не дотримуєтеся. А після свого "зауваження" стали ще більш активно писати клієнту, що йому варто звернутися саме до Вас для вирішення питання в індивідуальному порядку.

      Як Ви там писали: "Займатись подібним на цьому сайті, та ще і в такий час, це потрібно вміти. А тому відплата обов'язково прийде". ЗАДУМАЙТЕСЯ!!!

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Доброго дня, пане Олександре.

        Вдячний Вам за зворотній зв'язок та такий чудовий коментар. Є багато чого сказати, але залишимо все так, як є.

        Обов'язково прислухаюсь до Ваших порад. Мирного неба та всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України