Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 04 грудня 2022, питання №76599

Відкликати заяву на звільнення за угодою сторін

Доброго вечора. Написала заяву на звільнення за угодою сторін так компанія сказала, щоб не за власним бажанням. Але наступного дня дізналася що вагітна. Чи можна написати заяву про відкликання заяви на звільнення? Зараз знаходжуся у відпустці, попросили забрати і наступний день після відпустки день звільнення. Дякую за консультацію.

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Якщо після закінчення двотижневого строку попередження працівник не був звільнений, продовжує працювати і не вимагає розірвання трудового договору, роботодавець не має права звільнити його на підставі поданої раніше заяви. Також не можна звільнити працівника й у тому випадку, якщо він у межах двотижневого строку відкличе свою заяву про звільнення за власним бажанням.

    Працівник, який написав заяву про звільнення за власним бажанням, має право будь-коли до закінчення двотижневого строку попередження відкликати свою заяву. Трудове законодавство не встановлює обов’язкової письмової форми відкликання заяви про звільнення. Тому працівник може заявити про відкликання своєї заяви і в усній формі. Якщо виникне спір з цього приводу, для доведення факту відкликання заяви про звільнення можуть братися до уваги будь-які докази, передбачені цивільним процесуальним законодавством.

    У частині другій ст. 38 КЗпП України вказується, що якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, роботодавець не вправі звільнити його за поданою раніше заявою. Зі змісту цієї норми законодавства можна зробити висновок, що навіть коли відповідно до наказу про звільнення працівника в останній день його роботи з ним був проведений розрахунок і видана належним чином трудова книжка, але наступного дня працівник знову вийшов на роботу і наполягає на скасуванні наказу про звільнення, роботодавець повинен скасувати цей наказ та анулювати належним чином запис про звільнення в трудовій книжці, оскільки працівник фактично не залишив роботи.

    У вашому випадку краще написати заяву про відкликання заяви про звільнення та надіслати її укрпоштою заказным листом з описом вкладеного.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    БУДУ ВДЯЧНИЙ ЯКЩО ВИ ПІДТРИМАЄТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ ФІНАНСОВО НАТИСНУВШИ КНОПКУ ВІДДЯЧИТИ В КІНЦІ КОНСУЛЬТАЦІЇ.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Ольга Клієнт рік тому

    Але заява була написана за угодою сторін. Ще уточнення на роботі ще не знають про мій стан.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Вибачаюсь за неуважність.

      Відкликати таку заяву можна лише за взаємною згодою роботодавця і працівника.

      Якщо роботодавець буде проти, нажаль ви не зможите її відкликати у одностороньому порядку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ольга!

    Якщо роботодавець і працівник домовилися про певну дату припинення трудового договору, працівник не має права відкликати свою заяву про звільнення. Анулювати таку домовленість можна лише за взаємною згодою про це роботодавця і працівника.

    Так, приписами КЗпП для роботодавця не передбачено обов'язок прийняття відкликання працівником своєї заяви про звільнення у випадку досягнення домовленості про звільнення за угодою сторін.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Якщо ж консультація виявиться для Вас достатньою, активцйте сіру галочку та залиште відгук.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ольго.

    Допоки Вас офіційно не звільнили, Вам потрібно пробувати різні варіанти залишення на роботі. Спробуйте подати нову заяву про скасування попередньої у зв'язку із поважними обставинами (тільки не кажіть, що Ви вагітна). Спробуйте подати заяву про відкликання попередньої. Насправді шансів не багато, але потрібно щось робити.

    У випадках необхідності детальної консультації, тисніть зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України