Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 18 августа 2023, вопрос №90343

Нужно ли платить налог при проценте от продажи

Если я привлекаю клиентов к определенному мастеру и он процент от заработанных денег на клиенте платит мне,нужно ли платить налог?Мне 15 лет

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    Будь яка підприємницька діяльність потребує сплати податків. В якій формі? Вирішувати Вам.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Нет. Не усложняйте свою жизнь и жизнь Вашего мастера! )

    Но вынужден разъяснить как оно по закону.

    Податкова правоздатність - це здатність суб'єкта податкових правовідносин мати права та обов'язки в сфері податкової діяльності. Податкова правоздатність фізичної особи виникає з моменту народження такої особи і визначається як здатність особи мати податкові права і обов'язки.

    Реалізація податкової правоздатності здійснюється при допомозі податкової дієздатності.

    Податкова дієздатність - це здатність суб'єкта податкових правовідносин самостійно реалізовувати податкові права та обов'язки.

    В Україні чинне податкове законодавство, не містить відповіді на питання з якого віку настає податкова дієздатність фізичної особи в нашій країні. В ПК України визначаючи платника податку на доходи фізичних осіб, законодавець не висуває жодних вікових вимог щодо них (ст. 162 ПК України), та прямо називає неповнолітніх платниками цього податку (наприклад, в п. 179.4 ст. 179 ПК України).

    Фізична особа стає фактично податкодієздатною з моменту, коли вона набуває здатності отримувати майно або доходи. Це відбувається в першу чергу тоді, коли особа вступає в трудові чи цивільні правовідносини.

    Відповідно до статті 188 КЗпП України допускається прийняття на роботу осіб, які досягли 14 років. З цього можна зробити висновок, що коли об'єктом оподаткування є доходи одержані від трудової діяльності, податкова дієздатність може наступати з 14 років. Однак дієздатність такої неповнолітньої особи не буде повною.

    Особа в віці від 14 до 18 років, відповідно до статті 32 Цивільного кодексу України, визнається неповнолітньою і має неповну цивільну дієздатність, що полягає в праві самостійно розпоряджатись своїм заробітком, стипендією або іншими доходами; самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом; бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи; самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджатися вкладом, внесеним нею на своє ім'я (грошовими коштами на рахунку). Вчинення неповнолітньою особою інших правочинів здійснюється за згодою батьків, а у випадку коли це стосується нерухомого майна чи транспортних засобів, згода батьків потребує нотаріального посвідчення. Тобто відповідно до Цивільного кодексу України особа, яка досягла 14 років має можливість приймати участь як повноправний суб'єкт у більш широкому колі цивільних правовідносин. І це дає змогу неповнолітнім особам отримувати доходи, які підпадають під об'єкт оподаткування. Саме відносно зазначеного кола доходів неповнолітня особа розглядається як податководієздатний суб'єкт податкових правовідносин.

    Податкова деліктоздатність. Юридичні обов'язки є визначальними при характеристиці податкової правосуб'єктності, і реалізувати їх здатна лише особа, яка в змозі самостійно нести відповідальність за свої дії в сфері фінансової діяльності (в т. ч. і в сфері оподаткування), тобто особа наділена деліктоздатністю. Тому в податковому праві, як і у фінансовому праві загалом, значення деліктоздатності вимагає її виокремлення в самостійний елемент правосуб'єктності.

    Відповідальність не можна розцінювати як юридичний обов'язок платника. До відповідальності притягуються особи, які не виконали свого юридичного обов'язку, пов'язаного зі сплатою податку чи іншого обов'язкового платежу. Тому логічно буде відмежувати здатність суб'єкта реалізовувати юридичні обов'язки (податкову дієздатність) від здатності нести відповідальність за порушення, допущені при реалізації юридичних обов'язків (податкову деліктоздатність).

    Податкова деліктоздатність фізичної особи наступає з 16 років, коли її можна притягнути до адміністративної відповідальності за порушення податкового законодавства.

    В будь-якому разі, не можна говорити про те, що Ви здійснюєте підприємницьку діяльність, якщо розглядати ваші взаємовідносини як трудові чи цивільно-правові, то податковим агентом (особа, що здійснює оподаткувння Ваших доходів відповідно до приписів Податкового кодексу України) виступає роботодавець за трудовим договором (замовник послуг чи робіт за цивільно-правовою угодою).

    ОТЖЕ, з описаної діяльності ви не несете тягар сплати податків особисто. Податковим агентом у трудових відносинах та під-час оплати отриманих послуг (виконаних робіт) за цивільно-правовою угодою є роботодавець (замовник). Крім того, за своїм віком Ви не маєте податкової деліктоздатності, тобто не можете нести юридичної відповідальності.

    Успіхів у роботі та осягненні усіх тонкощів дорослого життя!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України