Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 29 августа 2023, вопрос №91087

Тривалість годин на тиждень для робітників зайнятих в шкідливих умовах праці під час воєнного стану

Яка тривалість годин на тиждень для робітників, пов'язаних з шкідливими умовами праці під час воєнного стану? 36 год. на тижд., ? Статті? Наказ?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, установлюють скорочену тривалість робочого часу — не більш як 36 годин на тиждень (п. 2 ч. 1 ст. 51 КЗпП). Перелік виробництв, цехів, професій і посад з шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого часу, затверджений постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 163 (далі Перелік № 163).

    Зауважимо: у разі скороченої тривалості робочого часу не зменшується на 1 годину тривалість роботи напередодні святкових і неробочих днів (ч. 1 ст. 53 КЗпП).

    Для п’ятиденного робочого тижня (тижнева норма — 36 год.), можна встановити однакову тривалість робочого тижня, тобто по 7 год. 12 хв. щодня. Таким чином, у 2019 році можна скористатися місячними нормами робочого часу, наведеними в листі Мінсоцполітики від 08.08.2018 р. № 78/0/206-18.

    Для шестиденного робочого тижня (тижнева норма — 36 год.) слід узяти до уваги, що тривалість робочого дня не може перевищувати 6 годин. Доволі часто виникає таке запитання: чи потрібно за тижневої норми 36 годин на тиждень виконувати припис із ч. 2 ст. 53 КЗпП щодо тривалості роботи напередодні вихідного дня не більш як 5 годин? На думку юристів, при шестиденному робочому тижні графік роботи 5 днів по 7 годин і напередодні вихідного дня — 5 годин поширюється лише на нормальну тривалість роботи (з тривалістю робочого тижня — 40 год.).

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю Вам допоможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України