Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 20 октября 2023, вопрос №95248

(Віддячу) Чи потрібно відкривати фоп

Чи потрібно відкривати фоп якщо у мене на олх в місяць 4-10 продаж і дохід з них до 4000тис. грн на місяць.
Стабільно перепродаю товар з алі, купляю по 400грн. продаю по 800грн.
Чи можно не відкривати фоп і не боятись штрафів і тд.?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Статус фізичної особи - підприємця - це юридичний статус,

    який засвідчує право особи на заняття підприємницькою діяльністю,

    а саме: самостійною, ініціативною, систематичною, на власний ризик

    господарською діяльністю, що здійснюється суб'єктами

    господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і

    соціальних результатів та одержання прибутку.

    • Владислав Клиент 6 месяцев назад

      Ви не відповіли на моє питання (

      • Богун Сергій Павлович

        Виходячи з того, що я написав можна констатувати, що Ви займаєтеся підприємницькою діяльністю.

        За діяльність без державної реєстрації як ФОП або провадження незалежної професійної діяльності без взяття на податковий облік в Україні передбачено штраф у розмірі 340 грн.

        Теоретично у Вас можуть виникнути питання з фінансовими моніторингом банку.

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня! На початковій стадії, коли ви тільки но почали діяльність - то с такими оборотами можливо не відкривати ФОП. Але є невелика вирогідність, що вас можуть спіймати за ведення підприємницької діяльності без реєстрації ФОП.

    До фізичної особи, яка здійснювала підприємницьку діяльність без державної реєстрації, як фізична особа – підприємець, за порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах застосовується штраф у розмірі 340 гривень (п. 117.1 ст. 117 ПКУ).

    Разом з цим, якщо фізична особа здійснювала підприємницьку діяльність без державної реєстрації, як фізична особа – підприємець та не подавала податкову звітність за періоди здійснення такої діяльності, то за неподання податкової звітності до неї застосовується штраф в розмірі 340 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 120.1 ст. 120 ПКУ).

    Крім того, якщо за результатами перевірки контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання за відповідні звітні періоди, то застосовується штраф в розмірі 25% суми визначеного податкового зобов’язання, незалежно від того, сплачувала така особа податок чи ні (п. 123.1 ст. 123 ПКУ).

    Водночас, провадження господарської діяльності, зокрема, без державної реєстрації як суб’єкта господарювання, - тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої (ст. 164 КУпАП).

    Неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 164 прим. 1 КУпАП).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владиславе!

    Якщо Ви регулярно та послідовно займаэтесь підприємницькою діяльністю, то відкрити ФОП треба обов'язково. Хоча б заради того, або по кінцю року не платити 19,5% податків.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України