Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 28 ноября 2023, вопрос №97662

Взаємовідносини садового товариства та податкової у витраті цільових внесків

Доброго дня! Підкажіть будь ласка, чи може Садове товариство для підтримки своїх доріг та об'єктів загального користування збирати готівкою цільові внески (сума погоджена на загальних зборах членів товариства) та розраховуватися готівкою, без договору, з найманими працівниками, які виконують будь-які будівельні та інші роботи для товариства. Чи не порушення це податкового законодавства?

Ответы юристов (5)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Є дві основні форми взаємодії юридичної особи (незалежно від виду) з фізичними особами - на підставі трудових договорів та на підставі цивільно-правових договорів на виконання робіт. Виплата грошових коштів без оформлення правовідносин в одну з цих форм є порушенням діючого законодавства.

    Готівкою розраховуватись товариство може, але з утриманням всіх необхідних податків та податковою звітністю з цього приводу.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталя!

    Розрахунки готівкою не заборонені, проте для того Вам потрібно укладати договір. Тільки у такому випадку це не буде порушенням чинного законодавства.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня!

    Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (простими словами - Закон України "Про РРО") суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (РРО - це простими словами - "Касовий апарат") або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

    При цьому, розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця (ст. 2 зазначеного вище Закону про РРО).

    Можно зробити висновок, що сплачені членами вашого Садового Товариства готівкою членські внески, не є розрахунковою операцією в розумінні Закону про РРО, оскільки не передбачає реалізацію товарів чи послуг. Тож проводити такі надходження через РРО не потрібно. Таку готівку Садове Товариство оприбутковує в повній сумі в день її отримання шляхом оформлення ПКО (прибутвокий касовий ордер) та відображенням у касовій книзіі.

    Також при цьому ви повинні пам'ятати що ви повинні дотримуватися граничних сум розрахунків готівкою протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами (докладніше про це - https://kyivobl.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/674581.html#:~:text=%D0%86I%20%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%E2%84%96148%2C%20%D1%81%D1%83%D0%B1,'%D1%8F%D1%82%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%8F%D1%82%D0%B8%20%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%8F%D1%87)%20%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%8C%20%D0%B2%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%BD%D0%BE.)

    Видача готівки з каси проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. До видаткових ордерів додаються заяви на видачу готівки, розрахунки.

    Вам потрібно докладно ознайомитися з Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0148500-17#Te...

    Наталя Клиент 5 месяцев назад

    Дякую юристам за надану інформацію.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! За потреби звертайтесь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України