Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 16 мая 2020, вопрос №19645 150₴

Хочуть звільнити без попередження

Доброго дня! Допоможіть будь ласка! Така ситуація! Я працювала в магазині на Приватну особу. Ще вчора працювала за 30 хвилин до кінця робочого дня мене повідомили про звільнення. У власника є 2 магазини. Один з яких як стало відомо 5 днів тому мають закривати. Власник магазину повідомила що буде скорочувати 4 людини. Коли Я це почула запитала власника? : Чому нас не повідомили про скорочення, і що нам покладається вихідна допомога при скороченні,компенсація відпустки. На що власник магазину повідомив що через три дні все нам повідомить і надасть інформацію щодо скорочення кого звільнять та скільки точно 3 або 4 людини. А сьогодні зовсім інша ситуація власник магазину Викликав мене в кінці робочого дня і каже : що Я звільнена, щоб завтра не виходила на роботу. Я запитую яка причина звільнення що сталось чому таке рішення, нащо мені відповіли, що нічого не сталось по роботі ви виконуєте все добре до роботи питань немає. Так і не відповіли мені чому мене звільняють все добре але звільняємо. Далі такі слова : давай щоб тобі було добре і мені звільним тебе за згодою двох сторін,сказали що всіх так звільняють. Я кажу власниці магазину чому ви так вирішили не попередивши звільняти де я зараз роботу знайду під час карантину. На що мені відповіли що за платять мені за 10 днів( за 2 тижні) 2400.грн, по 240 грн.за один день,за ці дві неділі я і знайду роботу і щоб Я нікому з колег не говорила що мені вони заплатять такі гроші )))) бо іншим працівникам ніхто платити не буде! Щоб я завтра взяла трудову і прийшла і мене звільнять. Трудова в мене є, а от договір у власника. Власник магазину хоче сьогодні зустрітись не в магазині а десь на вулиці, щоб я принесла трудову і звільнити мене. Підкажіть будь ласка що робити в такій ситуації куди звернутися??? Як діяти? Дякую!

Ответы юристов (10)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 25 лет опыта

    Доброго дня. Якщо Ви погодитись на звільнення - втрачає те право на оскарження. Віддайте трудову і нехай звільняє Вас з власної ініціативи.

    В подальшому від підстав звільнення залежать подальші дії.

    "Як діяти?" - залежить від пропозицій власника.

    Звертайтесь.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день, Альона!

    Вам не треба погоджуватися на звільнення за згодою сторін,не пишіть заяву про звільнення за згодою сторін,не підписуйте, якщо Вам дають вже підготовлену таку заяву, а якщо хочуть звільнити, то нехай звільняють, як те передбачено діючим трудовим законодавством за скороченням.

    Трудова книжка взагалі повинна бути у работодавця.

    Законодавством передбачено, що водночас з попередженням про звільнення власник або уповноважений орган пропонує працівникові іншу роботу на тому ж самому підприємстві, установі, організації, якщо така є можливість.

    Ухваливши рішення про вивільнення працівників, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний не пізніше, ніж за два місяці до запланованого звільнення повідомити про це особисто кожного працівника за його підписом.

    За відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, установі, організації, звільнений працівник звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно.Тільки після затвердження нового штатного розпису підприємства працівники, посади яких скорочено, згідно зі ст. 492 КЗпП України, персонально попереджаються про вивільнення не пізніше ніж за два місяці.

    Працівники, яких попереджено про наступне звільнення, і посади яких вже вилучені із штатного розпису, продовжують працювати ще не менше двох місяців і отримують заробітну плату. Виплата заробітної плати здійснюється на підставі чинного трудового договору, дія якого не припинена згідно (ст. 94 КЗпП ). Слід наголосити на тому, що не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого органу в період його тимчасової непрацездатності, а також під час перебування у відпустці.

    Звільнення за п. 1 ст. 40 КЗпП України можливе лише за умови, якщо працівник відмовився від переведення на іншу роботу, тому при скороченні штату роботодавець зобов'язаний одночасно з попередженням про звільнення, пропонувати працівникові іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації.В разі звільнення, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку, копію наказу про звільнення з роботи і провести з ним повний розрахунок(край, наступного дня) (ст.116). Днем звільнення вважається останній день коли працівник працював.

    Роботодавець повинен виплатити особам, які підлягають скороченню, передбачену вихідну допомогу у розмірі не менше середньомісячного заробітку, заробітну плату за відпрацьований період, і компенсацію про невикористані відпустки(чергової + додаткової). Звертаємо увагу на те, що відповідно до змін, які внесені Законом від 20.12.2005 р. № 3248 до КЗпП України, працівника необхідно письмово (за заявою) повідомити про нараховані суми, належні йому при звільненні, перед виплатою зазначених сум (ст. 116).У разі несвоєчасного розрахунку при звільненні роботодавець зобов'язаний компенсувати працівнику середній заробіток за весь час зволікання. Варто підкреслити, що сума отриманої заробітної плати за новим місцем роботи не зменшує розмір такої компенсації (ст. 117). Інструкцією №12 визначено, що прибутковий податок із сум вихідної допомоги в межах норм, передбачених законодавством, не утримується.

    Надалі виплачується (службою занятості) середня заробітна плата на період працевлаштування, але не більше ніж за три місяці з дня звільнення. Якщо ж такий звільнений працівник влаштувався на роботу раніше, до закінчення терміну трьох місяців, виплата зазначених сум припиняється достроково.Також слід зазначити, що працівник, з яким розірвано трудовий договір за підставами, передбаченими п.1 ст. 40 Кодексу (крім повної ліквідації), впродовж одного року має право на укладення трудового договору в разі повторного прийняття на роботу, якщо власник або уповноважений ним орган проводить прийняття на роботу працівників аналогічної кваліфікації , проводити оплачувану професійну перепідготовку( п. 2.3 КД, Галузева угода).

    Звільнення згідно ст. 42 КЗпП України, дає право адміністрації при скорочені чисельності штату працівників надавати переважне право залишення на роботі працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.У процесі такого порівняльного аналізу потрібно враховувати такі обставини: наявність відповідної освіти, післядипломну освіту, документи про підвищення кваліфікації, відсутність дисциплінарних стягнень, наявність заохочень за успіхи у роботі, отримання премій за виконання особливо важливих робіт, відсутність прогулів, відпусток без збереження заробітної плати, тривалого перебування на лікарняних листках, відсутність браку, зауважень з боку адміністрації щодо строків і якості виконуваних робіт, відсутність рекламацій на вироблену продукцію, рівень виконання норм виробітку або нормованих завдань, обсяги виконуваних робіт, дотримання строків доручених завдань тощо.

    І лише за рівних умов продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:1) сімейним – за наявності двох і більше утриманців;2) особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

    7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;8) особам з числа депортованих з України, протягом п'яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, – протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.Порівняльний аналіз кваліфікації і продуктивності праці здійснюється лише за наявності певної кількості працівників, коли одних можна залишити на роботі, а інших звільнити. Власник або уповноважений ним орган має право в межах однорідних професій і посад провести перестановку (перегрупування) працівників і перевести більш кваліфікованого працівника, посада якого скорочується, з його згоди на іншу посаду, звільнивши з неї з цих підстав менш кваліфікованого працівника.Звільнення за скороченням штату можливе тільки після закінчення двомісячного попереджувального строку. Якщо на підприємстві є можливість продовжувати трудові відносини після закінчення цього строку, то за згодою працівника трудові відносини можуть тривати ще певний період без повторного попередження про звільнення.

    Відповідно до ст. 184 КЗпП Українизабороняється звільнення за скороченням штату вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів – за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда. Таких жінок взагалі не можна звільняти за жодними підставами, окрім повної ліквідації підприємства, установи, організації, але з обов'язковим подальшим працевлаштуванням. Згідно зі статтею 186-1 КЗпП зазначена гарантія поширюється також на батьків, які виховують дітей без матері (в т. ч. в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також на опікунів (піклувальників).

    Зауважимо, що виплата допомоги з безробіття працівникам, які звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин ( ч. 1 ст. 38 КЗпП ), починається з 91-го календарного дня.Таким чином, така особа порівняно з працівником, який звільнився за згодою сторін, програє: вона не отримає допомогу за 3 місяці, котра в свою чергу своєчасно ставши на облік до ЦЗ (в 7- ми денний термін) на 8-й день отримує статус безробітного та грошову допомогу по безробіттю (у розмірі 100% середньої заробітної плати за останнім місцем роботи протягом 60 календарних днів, 75% – протягом 90 к. д. і 50% – протягом наступних 210 к. д., але не більше середньої заробітної плати, що склалася в народному господарстві відповідної області за минулий місяць, і не нижче встановленого законодавством розміру мінімальної заробітної плати.

    Таким чином, відносно Вас зі сторони работодавця, мають місце грубі порушення трудового законодавства, а краще ж звільнення за скороченням, ніж за згодою сторін.

    В зв'язку з порушенням трудового законодавства, Ви маєте право подати скаргу до Державної інспекції праці для проведення перевірки та прийняття мір реагування до роботодавця, заяву до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження за незаконне звільнення, грубі порушення трудового законодавства за статтею 172 КК України, а також позовну заяву до суду про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та виплати середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення інших виплат.

    Всього доброго!

    Будуть запитання, звертайтеся!

    Успіхів Вам!

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Рекомендую детально вивчити пропозицію власника.

    Якщо вона вас не буде влаштовувати, слід віддати йому трудову і нехай тоді звільняє за власною ініціативою, потім таке звільнення можна оскаржити.

    Разом з тим, звертаю увагу, що звільнення за угодою сторін передбачає можливість постановки на облік у центр зайнятості та отримання відповідної грошової допомоги від держави.

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня.

    Головною умовою звільнення з роботи за угодою сторін є домовленість між працівником і роботодавцем, яка зафіксована відповідними документами.

    А тому, без наказу про звільнення за угодою сторін (в якому Ви фіксуєте свою згоду шляхом поставлення свого підпису під час ознайомлення з наказом) або окремої письмової угоди про припинення трудового договору за угодою сторін - ваше звільнення за цією підставою буде протиправним, як і внесення запису до трудової книжки про звільнення за угодою сторін з посиланням на п.1 ст. 36 КЗпПУ.

    Ви можете зустрітися з роботодавцем та сказати йому, що згодні лише на звільнення по скороченню (при цьому забороняється звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерів – за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда).

    Або ж домовитися про звільненння за угодою сторін, однак щоб роботавець виплатив Вам вихідну допомогу у розмірі середнього місячного заробітку, а не 2400 грн (звичайно, це буде неофіційно) - без цього нічого не підписуйте..

    Компенсацію за невикористані дні щорічної та соціальної відпусток він Вам повинен виплатити при звільненні за будь-якою підставою.

    Також попередьте його, що у разі порушення ваших прав буде звертатися до Держпраці України та суду.

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    Стаття 40. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу

    Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках:

    1) змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

    Стаття 49-2. Порядок вивільнення працівників

    Про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

    Стаття 44. Вихідна допомога

    При припиненні трудового договору з підстав, зазначених у пункті 6 статті 36 та пунктах 1, 2 і 6 статті 40 цього Кодексу, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку; у разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу (пункт 3 статті 36) - у розмірі двох мінімальних заробітних плат; внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору (статті 38 і 39) - у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку; у разі припинення трудового договору з підстав, зазначених у пункті 5 частини першої статті 41, - у розмірі не менше ніж шестимісячний середній заробіток.

    При звільненні по скороченню Ви можете розраховувати на вихідну допомогу у розмірі середнього місячного заробітку, компенсацію за невикористані дні щорічної та соціальної відпусток.

    Всього доброго.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Добрий день!

    Якщо працівник написав заяву про звільнення за власним бажанням без дати, та без зазначення того, що він хоче звільнитися до закінчення двотижневого строку після подання заяви (в такому випадку ця заява має бути зареєстрована), то можемо говорити, що така заява не буде мати юридичної сили і таке звільнення можна буде оскаржити в суді.

    Працівник може заявити суду, що на момент звільнення не мав бажання звільнятися, а дату в заяві проставили за нього і заявити клопотання, щоб суд призначив судову почеркознавчу експертизу, звісно така експертиза виявить невідповідність почерку заяви та дати, дату вписала інша особа, а значить таке звільнення не було волевиявленням працівника.

    Відтак, суд прийде до висновку, що така заява незаконна. В залежності від позовних вимог суд може поновити працівника на роботі, а з роботодавця стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу та вартість почеркознавчої експертизи.

    Також працівник може звернутися до органів Держпраці, які здійснюють державний контроль за дотриманням вимог законодавства про працю, зайнятість населення в частині дотримання прав громадян під час прийому на роботу та працівників під час звільнення з роботи.

    Відповідно до ст. 265 КЗпП штраф за порушення інших вимог законодавства про працю, крім передбачених абзацами другим - восьмим цієї частини, - у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

    Також актуально, керівникам, які незаконно звільняють працівників під час карантину, загрожує штраф до 51 тис. грн. Крім штрафу, за незаконне звільнення може загрожувати позбавлення права обіймати певні посади або виправні роботи на строк до 2 років (ст. 172 КК).

    Згідно ст. 40 КЗпП , під час скорочення Вас мають попередити письмово за 2 місяці до запланованого скорочення в повідомленні має бути запропоновано аналогічна посада до Вашої та надано Вам право погодитись або відмовитись від переведення під підпис.

    Рекомендую Вам: з наявними доказами порушень з боку роботодавця звернутися до міської комісії з вирішення трудових спорів та контролю за виплатою заробітної плати роботодавцями конкретного регіону.

    Такі комісії створені , як постійнодіючий дорадчо-контрольний орган при виконавчих комітетах міських , селещних або районних радах.

    Ефективним також буде письмове звернення до територіального управління Держпраці з описом порушених прав робітника та проханням провести перевірку роботодавця на предмет додержання законодавства про працю.

    Рекомендую : не писати жодних заяв за власним бажанням , краще за п. 1 ст.40 КЗпП Скорочення штату - це дозволить Вам отримати всі належні виплати та звернутись на облік до центру зайнятості для отримання допомоги по безробіттю.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Токмач Галина Николаевна

    Доброго дня, Альона. Звісно, що ви маєте право працювати і надалі.

    Звільнення при скороченні штату дійсно відбувається з попередженням за два місяці під розпис.

    Ви можете звернутись до місцевої Держпраці з заявою про порушення ваших прав та тиск з боку роботодавця.

    Ніяких заяв не пишіть.

    А щодо переваг в залишенні на роботі

    Перевага в залишенні на роботі надається:

    1) сімейним - при наявності двох і більше утриманців;

    2) особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

    3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;

    4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;

    5) учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", а також особам, реабілітованим відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу;

    6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

    7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;

    8) особам з числа депортованих з України, протягом п'яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;

    9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, - протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

    10) працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрий день!

    На пропозицію власника магазина ні в'якому разі не погоджуйтесь. Ви дуже багато втрачаєте. Нехай звільняють по скороченню штата, згідно законодавства України.

    Порядок звільнення - https://i.factor.ua/journals/buh911/2017/august/is...

    При звільненні по скороченню, допомога по безробіттю виплачується з 8 дня, після звернення. Читайте - https://www.kadrovik01.com.ua/article/4366-vyplaty...

    Якщо Вас будуть примушувати звільнитися за згодою сторін, за власним бажанням, або скоротити строк попередження про скорочення звертайтесь із скаргою в Держпраці , або з позовом до Суду.

    Якщо є додаткові питання, звертайтесь до мене через мій профіль на сайті.

    Крикун Сергій  Павлович
    50%
    Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    КЗоТ Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    ст.3 - "Законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.";

    ст.9 - "Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.";

    "Стаття 24. Укладення трудового договору...

    При укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

    Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.";

    "Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника...

    Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.";

    "Стаття 44. Вихідна допомога

    При припиненні трудового договору з підстав, зазначених у ... пунктах 1, ... статті 40 цього Кодексу, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку;...внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору (статті 38 і 39) - у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку;...".

    В Вашем случае имеет место череда нарушений законодательства о труде со стороны работодателя (собственника - физлица): отсутствие на работе Вашей трудовой книжки (из чего вытекает, что и приказа о приеме на работу не было), несообщение (как представляется) Управление ПФУ о приеме Вас на работу и неуплата за Вас ЕСВ, увольнение без соблюдения предупреждения за два месяца, несоблюдение при этом письменной формы предупреждения (изданием приказа под роспись работника); выплата отступных (2400) на улице и без документального оформления (скорее всего). У Вас есть право подать встречное заявление (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре, заказным письмом с уведомлением о вручении, в электронном виде с соблюдением необходимых реквизитов письменного документа) об увольнении по собственному желанию в связи с нарушением собственником-работодателем законодательства о труде с даты по Вашему усмотрению (с учетом времени для получения заявления собственником) под страхом Вашего обращения в Областное управление по вопросам труда, налоговую инспекцию, Управление ПФУ, в суд.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    уточните по какому договору вы работали? почему трудовая книжка у вас? вы писали заяву на принятие вас на работу7 с приказом были ознакомлены? возможно у вас гражданско - правовой договор?

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня! Вимога про звільнення незаконна. За це передбачено штраф у розмірі мінімальної зарплати. Вас мають попередити про скорочення за два місяці. Тобто рахуйте, що власник Вам винен ще дві зарплатні. Плюс передбачено виплату вихідної допомоги у розмірі середнього заробітку - це третя заробітна плата. Повідомте власника про це, якщо він згоден все виплатити можливо і доцільно звільнитися за угодою та знайти іншу роботу, ніж бігати поміж інспекціях, судах і виконавчої служби. Але в будь-якому випадку закон на Вашій стороні!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України