Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 12 листопада 2021, питання №51305 150₴

Аренда коммунальной собственности

Намерен взять в аренду часть помещения находящегося в коммунальной собственности. Куда и с чем обращаться?

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26.7%

    Доброго дня!

    По-перше потрібно звертатись до власника такого майна, або балансооутримувача такого майна, адже на початковому етапі балансоутримавачем має прийняти рішення щодо наміру передати майно в оренду.

    Відповідне рішення ухвалює балансоутримувач майна за погодженням органу управління (якщо цього вимагає Закон або статутні документи балансоутримувача). Але ініціювати передачу майна в оренду може будь-яка особа.

    Тобто, якщо вам сподобалось певне приміщення чи будівля, ви знаєте, що воно не використовується і хотіли б його орендувати, подавайте заяву через систему Прозорро.Продажі. Строк, за який буде прийнято рішення, може коливатися від 10 до 40 днів.

    Після прийняття рішення про передачу майна в оренду балансоутримувач повинен повідомити про це заявника (якщо він подавав відповідну заяву) та внести інформацію про об’єкт до системи Прозорро.Продажі.

    Тобто зараз процедура оренди комунального майна здійснюється через систему Прозорро. І механізм насправді не простий.

    Однак на початку раджу звернутись до власника майна, або балансоутримувача для предметної розмови!

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/157-20#Text

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про оренду державного та комунального майна

    Переход процедуры аренды в электронный формат инициировал появление базы публичных перечней государственного и коммунального имущества. Основная цель создания перечней - сделать реестр государственного имущества публичным. Объекты добавляются в списки по инициативе арендодателя или при наличии заявления от потенциального арендатора. Официально существует 2 перечня активов на аренду имущества:

    • первого типа, которые подлежат аренде через аукцион;
    • второго типа, которые подлежат аренде без проведения аукциона.

    С обеими перечнями можно ознакомиться на официальном сайте Фонда государственного имущества Украины или на торговой площадке «ПроЗорро.Продажи». Второй вариант более предпочтителен за счет наличия систем фильтрации и более интуитивного рабочего интерфейса.

    Когда арендодатель принимает решение о передаче имущества в аренду кроме заполнения перечней он публикует аукцион. Со всеми актуальными аукционами по аренде имущества можно ознакомиться по ссылке: https://thetender.com.ua/public/index?main_search=...

    Новая процедура передачи государственного и коммунального имущества в аренду проходит в 6 этапов (3 этапа для организатора аукциона и 3 этапа для участника):

    • Для организатора:
      • Принятие решения о передаче имущества в аренду – инициация передачи государственного и коммунального имущества в аренду, а также включение имущества в один из перечней (первого типа или второго типа).
      • Внесение информации об имуществе в систему «ПроЗорро.Продажи» – инициатор передачи имущества в аренду вносит информацию об объекте в систему «ПроЗорро.Продажи» через одну из аккредитованных торговых площадок.
      • Утверждение условий аренды имущества и публикация объявления об аренде в системе «ПроЗорро.Продажи» – инициатор передачи имущества в аренду составляет условия аренды в соответствии с Законом и публикует товарный лот для общего доступа в системе «ПроЗорро.Продажи».
    • Для участника:
      • Регистрация на участие в аукционе – участник регистрируется на аккредитованной торговой площадке по ссылке и подает заявку на участие, после чего предоставляет пакет необходимых документов (идентификационные документы, квитанцию об уплате гарантийного и регистрационного взносов, информацию о конечных бенефициарных владельцах и т. д.).
      • Процедура торгов (аукцион) – в определенное организатором время проходит аукцион, где участники поочередно делают ценовые предложения. Процедура торгов может проходить тремя различными типами, поэтому новым участникам рекомендуется предварительно воспользоваться бесплатной консультацией менеджера торговой площадки.
      • Формирование протокола аукциона и заключение договора аренды – по завершению аукциона торговая площадка формирует протокол аукциона, принимает жалобы (в случае нарушений), а участник и организатор заключают договор аренды на протяжении 20 дней с момента формирования протокола.
      Все этапы организации и участия аукционов «ПроЗорро.Продажи» имеют сопроводительные инструкции, с которыми можно ознакомиться как в процессе использования торговой площадки, так и по запросу у менеджера.
    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Добрый день!

    Обратитесь в Лиманский городской совет: Донецька область, м. Лиман, вул. Незалежності, 46

    Вам нужно обратиться в кабинет №308

    телефоны:

    (06261)4-23-01

    (06261)4-12-39

    Вам должны там подробнее объяснить, какие документы нужно им подать.

    Скорее всего нужно будет написать заявление приблизительно следующего содержания:

    "Повідомляю про намір взяти в оренду нежитлові приміщення площею ___ кв.м, розташовані на ___ поверсі в будівлі за адресою:___, які включені до Переліку другого типу.

    Бажаний строк оренди становить ___ років.

    Цією заявою надаю згоду на сплату орендної плати, яка визначається відповідно до Методики розрахунку плати."

    Приблизительный список документов, которые потребуются:

    1. Для фізичних осіб: громадян України - копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків, а для осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають відмітку в паспорті - копія паспорта громадянина України (у випадку наявності паспорта громадянина України у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, до заяви на оренду додається копія такого паспорта або копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків за вибором особи);
    2. Для іноземців та осіб без громадянства - копія документа, що посвідчує особу;
    3. Для юридичних осіб - копія виписки із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;

    Повторюсь, конкретно какие документы нужно подавать вам должны подсказать в Лиманском городском совете

    Адвокат Евгений Александрович
    26.7%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Владислав!

    Законодавство України про оренду державного та комунального майна, майна, що належить Автономній Республіці Крим, складається з Закону України "Про оренду державного та комунального майна", інших законодавчих актів. (ч. 1 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Передача в оренду майна, що перебуває у комунальній власності, здійснюється органами місцевого самоврядування відповідно до вимог Закону України "Про оренду державного та комунального майна". (ч. 2 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Положення Закону України "Про оренду державного та комунального майна" поширюються також на договори зберігання, крім договорів публічного зберігання, якщо місцем зберігання майна третьої особи є індивідуально визначене нерухоме майно державної або комунальної власності. (ч. 3 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Основною метою оренди є прискорення економічного зростання, залучення іноземних і внутрішніх інвестицій, посилення фінансової спроможності підприємств державної або комунальної власності. (ч. 4 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Оренда здійснюється на основі таких принципів:

    • законності;
    • відкритості та прозорості;
    • рівності та змагальності;
    • державного регулювання та контролю;
    • врахування особливостей об’єктів державної та комунальної форм власності;
    • захисту економічної конкуренції;
    • створення сприятливих умов для залучення інвестицій;
    • повного, своєчасного, достовірного інформування про об’єкти оренди та порядок передачі їх в оренду;
    • забезпечення конкурентних умов оренди та інших видів договорів.

    Галузеві особливості оренди державного та комунального майна можуть встановлюватися виключно законами. (ч. 6 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Відносини оренди рухомого та нерухомого майна, об’єктів майнового комплексу Національної академії наук України та національних галузевих академій наук регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, національних галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу". (абз. 1 ч. 6 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Відносини оренди рухомого та нерухомого майна, закріпленого за військовими частинами, закладами, установами та організаціями Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також за спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань організації спеціального зв’язку та захисту інформації, підпорядкованими йому регіональними органами та територіальними підрозділами, закладами та установами Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, які ведуть його облік у спеціальному порядку, регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про господарську діяльність у Збройних Силах України". (абз. 2 ч. 6 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Відносини оренди рухомого та нерухомого майна, що належить вищим навчальним закладам та/або науковим установам, що є засновниками наукового парку, регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про наукові парки". (абз. 3 ч. 6 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Відносини оренди об’єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності, регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності". (абз. 4 ч. 6 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Відносини оренди об’єктів паливно-енергетичного комплексу, що перебувають у державній власності, регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про особливості оренди чи концесії об’єктів паливно-енергетичного комплексу, що перебувають у державній власності". (абз. 5 ч. 6 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Відносини оренди рухомого та нерухомого майна державних підприємств, у тому числі казенних підприємств, підприємств оборонно-промислового комплексу, включених до складу Державного концерну "Укроборонпром", регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу - учасників Державного концерну "Укроборонпром" та забезпечення їх стабільного розвитку". (абз. 6 ч. 6 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Відносини оренди об’єктів портової інфраструктури, що перебувають у державній власності, регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про морські порти України". (абз. 7 ч. 6 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Відносини користування державним майном, створеним або придбаним інвестором для виконання угоди про розподіл продукції, після переходу прав власності на таке майно до держави регулюються Законом України "Про угоди про розподіл продукції". (абз. 8 ч. 6 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Відносини користування приватним партнером державним, комунальним майном та майном, що належить Автономній Республіці Крим, створеним або придбаним цим приватним партнером на виконання договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства, після переходу права власності на таке майно до держави, територіальної громади чи Автономної Республіки Крим регулюються Законом України "Про державно-приватне партнерство". (абз. 9 ч. 6 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Відносини оренди об’єктів газорозподільних систем або їх складових, що перебувають у державній власності, а також об’єктів газорозподільних систем або їх складових, що перебувають на балансі Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та її дочірніх підприємств, регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених законами України "Про трубопровідний транспорт" та "Про ринок природного газу". (абз. 10 ч. 6 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Оренда майна інших форм власності може регулюватися положеннями цього Закону, якщо інше не передбачено законодавством та договором оренди. (ч. 7 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Цей Закон не поширюється на правовідносини, що виникають при наданні державним або комунальним закладом культури у користування державного та комунального майна, пов’язаного з наданням платних послуг, які можуть надаватися державними і комунальними закладами культури, що не є орендою, перелік яких затверджено Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури.(ч. 8 ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

    Етапи передачі майна в оренду:

    Етапність передачі в оренду державного та комунального майна передбачає:

    • прийняття рішення щодо наміру передачі майна в оренду;
    • внесення інформації про потенційний об’єкт оренди до ЕТС;
    • прийняття рішення про включення потенційного об’єкта оренди до одного із Переліків;
    • опублікування інформації про потенційний об’єкт оренди, щодо якого прийнято рішення про включення до одного з Переліків, в ЕТС;
    • розміщення в ЕТС оголошення про передачу майна в оренду;
    • проведення аукціону на право оренди майна або передача об’єкта в оренду без проведення аукціону, укладення та публікація в ЕТС договору оренди.

    Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, включаючи особливості передачі його в оренду (далі - Порядок передачі майна в оренду) визначається Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері реалізації майна (майнових прав, інших активів) або прав на нього на конкурентних засадах у формі аукціонів, у тому числі електронних аукціонів, та здійснює контроль за її реалізацією.

    Особливості передачі в оренду комунального майна, передбачені цим Законом, додатково можуть визначатися рішенням представницьких органів місцевого самоврядування з урахуванням вимог і обмежень, передбачених цим Законом і Порядком передачі майна в оренду.

    Прийняття рішення щодо наміру передачі майна в оренду:

    Ініціаторами оренди майна можуть бути потенційний орендар, балансоутримувач, уповноважений орган управління та/або орендодавець.

    Потенційний орендар, зацікавлений в одержанні в оренду нерухомого або індивідуально визначеного майна, звертається до орендодавця із заявою про включення цього майна до Переліку відповідного типу згідно з Порядком передачі майна в оренду.

    Орендодавець протягом трьох робочих днів з дати отримання відповідної заяви передає її балансоутримувачу такого майна.

    За результатами розгляду заяви (крім випадків, передбачених абзацом п’ятим частини другої статті 6 цього Закону) балансоутримувач протягом 10 робочих днів з дати отримання такої заяви приймає одне з таких рішень:

    рішення про намір передачі майна в оренду;

    рішення про відмову у включенні об’єкта до відповідного Переліку в разі наявності однієї з підстав, передбачених статтею 7 цього Закону.

    У разі якщо відповідно до законодавства, статуту або положення балансоутримувача уповноважений орган управління, до сфери управління якого належить балансоутримувач, має надавати згоду на розпорядження майном балансоутримувача, балансоутримувач протягом 40 робочих днів з дати отримання заяви потенційного орендаря приймає одне з таких рішень:

    рішення про намір передачі майна в оренду, погоджене уповноваженим органом управління;

    рішення про відмову у включенні об’єкта до відповідного Переліку в разі наявності однієї з підстав, передбачених статтею 7 цього Закону.

    Відсутність погодження або відмови у погодженні уповноваженого органу управління протягом 40 робочих днів з дати отримання заяви потенційного орендаря вважається погодженням уповноваженого органу управління рішення балансоутримувача про намір передачі майна в оренду.

    Про прийняте рішення балансоутримувач повідомляє заявника та орендодавця протягом трьох робочих днів з дати його прийняття.

    У разі включення об’єкта до відповідного Переліку за заявою іншої особи, яка подана раніше, балансоутримувач інформує заявника та орендодавця про таке включення.

    Балансоутримувач може прийняти рішення про намір передачі майна в оренду за власною ініціативою, з урахуванням законодавства, статуту або положення балансоутримувача про погодження уповноваженим органом управління, до сфери управління якого належить балансоутримувач.

    Відсутність погодження або відмови у погодженні уповноваженого органу управління протягом 40 робочих днів з дати отримання заяви потенційного орендаря вважається погодженням уповноваженого органу управління рішення балансоутримувача про намір передачі майна в оренду.

    Про прийняте рішення балансоутримувач повідомляє заявника та орендодавця протягом трьох робочих днів з дати його прийняття.

    У разі включення об’єкта до відповідного Переліку за заявою іншої особи, яка подана раніше, балансоутримувач інформує заявника та орендодавця про таке включення.

    Балансоутримувач може прийняти рішення про намір передачі майна в оренду за власною ініціативою, з урахуванням законодавства, статуту або положення балансоутримувача про погодження уповноваженим органом управління, до сфери управління якого належить балансоутримувач.

    У разі якщо ініціатором оренди майна є уповноважений орган управління, то такий уповноважений орган управління надає балансоутримувачу рішення про доцільність передачі майна в оренду, яке є погодженням уповноваженого органу управління рішення балансоутримувача про намір передачі майна в оренду. Балансоутримувач протягом 10 робочих днів з дати отримання рішення про доцільність передачі майна в оренду приймає рішення про намір передачі майна в оренду.

    Після прийняття балансоутримувачем рішення про намір передачі майна в оренду або отримання від уповноваженого органу управління рішення про доцільність передачі майна в оренду балансоутримувач здійснює такі дії:

    • вносить інформацію про потенційний об’єкт оренди до ЕТС в порядку, обсязі та строки, передбачені Порядком передачі майна в оренду, та включає об’єкт до одного з Переліків, якщо відповідно до цього Закону балансоутримувач може виступати орендодавцем відповідного майна і якщо включення об’єкта до Переліку відповідного типу не потребує прийняття рішення іншим органом;
    • надсилає інформацію про потенційний об’єкт оренди орендодавцю для її внесення до ЕТС в порядку, обсязі та строки, передбачені Порядком передачі майна в оренду, та звертається до орендодавця із клопотанням про включення потенційного об’єкта оренди до одного з Переліків згідно з Порядком передачі майна в оренду.

    Орендодавець розглядає клопотання балансоутримувача, подане відповідно до частини четвертої цієї статті, та протягом 10 робочих днів з дати отримання клопотання приймає одне з таких рішень:

    • рішення про включення об’єкта до Переліку відповідного типу;
    • рішення про відмову у включенні об’єкта до Переліку відповідного типу з підстав, передбачених статтею 7 цього Закону.

    У випадках, передбачених частиною шостою цієї статті, орендодавець звертається до уповноваженого органу, визначеного частиною шостою цієї статті, із клопотанням про включення об’єкта до Переліку, якщо включення об’єкта до Переліку відповідного типу потребує прийняття відповідного рішення, і передає його на розгляд такого органу. Такі дії не здійснюються орендодавцем у випадку, якщо особи орендодавця та уповноваженого органу, визначеного частиною шостою цієї статті, є однією особою.

    Про прийняте рішення орендодавець повідомляє балансоутримувача та заявника протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення.

    Підстави для відмови у включенні майна до Переліків:

    Підставами для відмови у включенні майна до одного з Переліків або виключення майна із одного з Переліків є:

    1. неможливість передачі відповідного майна в оренду згідно із частиною другою статті 3 цього Закону;
    2. обґрунтовані власні потреби уповноваженого органу управління та/або балансоутримувача, або потреби іншої бюджетної установи, що розміщена в будівлі, споруді, їх окремій частині;
    3. неможливість використання об’єкта за цільовим призначенням, яке заявлено потенційним орендарем, у разі якщо орендар не має права використовувати майно за будь-яким цільовим призначенням згідно з випадками і з урахуванням обмежень, встановлених Порядком передачі майна в оренду;
    4. встановлена рішенням орендодавця невідповідність заявника вимогам, передбаченим статтею 15 цього Закону, або подання недостовірної чи неповної інформації щодо діяльності заявника, який звернувся із заявою про оренду об’єкта без проведення аукціону, або недоцільність включення майна до Переліку другого типу, визначена орендодавцем згідно з Порядком передачі майна в оренду;
    5. скасування рішення про включення об’єкта до відповідного Переліку згідно з вимогами цього Закону;
    6. встановлена рішенням уповноваженого органу управління недоцільність передачі в оренду єдиного майнового комплексу державного або комунального підприємства;
    7. наявність об’єкта в переліку об’єктів, що підлягають приватизації;
    8. Про прийняте рішення орендодавець повідомляє балансоутримувача та заявника протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення.Підстави для відмови у включенні майна до Переліків:Підставами для відмови у включенні майна до одного з Переліків або виключення майна із одного з Переліків є:
      1. неможливість передачі відповідного майна в оренду згідно із частиною другою статті 3 цього Закону;
      2. обґрунтовані власні потреби уповноваженого органу управління та/або балансоутримувача, або потреби іншої бюджетної установи, що розміщена в будівлі, споруді, їх окремій частині;
      3. неможливість використання об’єкта за цільовим призначенням, яке заявлено потенційним орендарем, у разі якщо орендар не має права використовувати майно за будь-яким цільовим призначенням згідно з випадками і з урахуванням обмежень, встановлених Порядком передачі майна в оренду;
      4. встановлена рішенням орендодавця невідповідність заявника вимогам, передбаченим статтею 15 цього Закону, або подання недостовірної чи неповної інформації щодо діяльності заявника, який звернувся із заявою про оренду об’єкта без проведення аукціону, або недоцільність включення майна до Переліку другого типу, визначена орендодавцем згідно з Порядком передачі майна в оренду;
      5. скасування рішення про включення об’єкта до відповідного Переліку згідно з вимогами цього Закону;
      6. встановлена рішенням уповноваженого органу управління недоцільність передачі в оренду єдиного майнового комплексу державного або комунального підприємства;
      7. наявність об’єкта в переліку об’єктів, що підлягають приватизації;
      8. подання заяви лише щодо частини об’єкта, якщо відповідно до рішення балансоутримувача або орендодавця передача в оренду частини об’єкта видається недоцільною;
      9. рішення щодо об’єкта про доцільність здійснення державно-приватного партнерства, у тому числі концесії.
      У разі відмови у включенні майна до Переліку з причин, зазначених у пунктах 3 і 8 частини першої цієї статті, балансоутримувач повідомляє ініціатора оренди щодо підстав та причин такої відмови, та у випадку усунення ініціатором оренди таких підстав, подає клопотання про внесення об’єкта до Переліку відповідно до Порядку передачі майна в оренду.Рішення про виключення майна з Переліків може бути прийнято не пізніше:
      • дня, що передує дню проведення аукціону, якщо майно включено до Переліку першого типу;
      • дня, що передує дню укладення договору оренди, якщо майно включено до Переліку другого типу.
      Всього доброго!
    Будаков Валерій Миколайович
    Будаков Валерій Миколайович 2 роки тому

    Адвокат, м. Суми, 11 років досвіду

    Добрий день, Владислав. Відносини пов'язані з передачею в оренду комунального майна регулюються Законом України "Про оренду державного та комунального майна". Так, відповідно до статті 5 даного Закону передача нерухомого майна комунальної власності передбачає прийняття рішення радою щодо наміру передачі майна в оренду; внесення інформації про потенційний об’єкт оренди до електронної торгової системи (електронні майданчики PROZORRO); прийняття рішення про включення потенційного об’єкта оренди до одного із Переліків; опублікування інформації про потенційний об’єкт оренди, щодо якого прийнято рішення про включення до одного з Переліків, в електронній торговій системі; розміщення в електронній торговій системі оголошення про передачу майна в оренду; проведення аукціону на право оренди майна або передача об’єкта в оренду без проведення аукціону, укладення та публікація в електронній торговій системі договору оренди. Відповідно до порядку проведення аукціону, визначеного статтею 13 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" об’єкти нерухомості комунальної власності передаються в оренду за результатами проведення аукціону виключно в електронній торговій системі.

    Для участі в аукціоні потенційний орендар подає в електронну торгову систему заяву на участь в аукціоні, вимоги до якої встановлюються адміністратором електронної торгової системи, в електронній формі. До заяви додаються: для фізичних осіб, громадян України - копія паспорта громадянина України, для юридичних осіб - витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань України, документ про реєстрацію у державі її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського або судового реєстру тощо), засвідчений згідно із законодавством держави його видачі, перекладений українською мовою, інформація про кінцевого бенефіціарного власника. Якщо особа не має кінцевого бенефіціарного власника, зазначається інформація про відсутність кінцевого бенефіціарного власника і причина його відсутності; та документ, що підтверджує сплату реєстраційного внеску, а також документ, що підтверджує сплату гарантійного внеску на рахунок оператора електронного майданчика. Бажаю Вам успіху, з повагою адвокат Валерій Будаков.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна, а також передачею права на експлуатацію такого майна, що перебуває в державній власності, а також майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання державного майна регулюються нормами Закону України від 03 жовтня 2019 року № 157-IX «Про оренду державного та комунального майна» (далі – Закон). Порядком передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна», яка набрала чинності 17 червня 2020 року (далі – Порядок) деталізовано окремі процедурні моменти передачі майна в оренду. Відповідно до частини третьої статті 4 Закону орендарями можуть бути фізичні та юридичні особи, у тому числі фізичні та юридичні особи іноземних держав, міжнародні організації та особи без громадянства (крім передбачених частиною четвертою цієї статті). Згідно з пунктом 14 Порядку потенційний орендар, зацікавлений в отриманні майна в оренду, через електронну торгову систему звертається до орендодавця із заявою, в якій зазначаються відомості відповідно до пункту 15 Порядку. Відповідно частини другої статті 6 Закону орендодавець протягом трьох робочих днів з дати отримання відповідної заяви передає її балансоутримувачу такого майна для розгляду та прийняття рішення про намір передачі майна в оренду або про відмову у включенні об’єкта до відповідного Переліку в разі наявності однієї з підстав, передбачених статтею 7 цього Закону, а у разі якщо відповідно до законодавства, статуту або положення балансоутримувача уповноважений орган управління, до сфери управління якого належить балансоутримувач, має надавати згоду на розпорядження майном балансоутримувача, то за згодою уповноваженого органу управління. 2 Тобто уповноважений орган управління не уповноважений на здійснення перевірки заяви потенційного орендаря. Звертаємо увагу, що відповідно до підпункту 3 частини першої статті 7 Закону підставами для відмови у включенні майна до одного з Переліків або виключення майна із одного з Переліків є: неможливість використання об’єкта за цільовим призначенням, яке заявлено потенційним орендарем, у разі якщо орендар не має права використовувати майно за будь-яким цільовим призначенням згідно з випадками і з урахуванням обмежень, встановлених Порядком. Як приклад: майно закладу охорони здоров’я не може використовуватися для розміщення станцій технічного обслуговування, майстерень (цехів, дільниць). Також зазначаємо, що відповідно до абзацу третього пункту 20 Порядку уповноважений орган управління протягом 25 робочих днів з дати отримання від балансоутримувача заяви потенційного орендаря або орендодавця приймає рішення про надання згоди або про відмову у погодженні передачі в оренду відповідного майна та надсилає його балансоутримувачу. Рішення про відмову приймається за наявності підстав, передбачених статтею 7 Закону.

    Закон про оренду введено в дію з 01 лютого 2020 року.

    Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону договори оренди державного або комунального майна, укладені до набрання чинності цим Законом, продовжуються в порядку, передбаченому законодавством, яке діяло до дати набрання чинності цим Законом, до дати, яка наступить раніше – набрання чинності рішенням Кабінету Міністрів України чи рішенням представницького органу місцевого самоврядування (щодо договорів оренди комунального майна, розташованого в межах відповідних територій громад), передбачених абзацом п’ятим частини другої статті 18 цього Закону, або до 1 липня 2020 року. Тобто, якщо представницький орган місцевого самоврядування ухвалить рішення, яким затвердить перелік підприємств, установ, організацій, що надають соціально важливі послуги населенню до 01 липня 2020 року, то нові правила продовження договорів почнуть діяти після ухвалення такого рішення. Нові договори оренди укладаються за результатами аукціону, за виключенням орендарів, визначених статтею 15 Закону, які мають право оренди без проведення аукціону і за виключенням договорів, строк яких менше 5 років, які продовжуються вперше. Наразі такі аукціони можуть бути проведені після того, як Кабінет Міністрів України затвердить Порядок передачі в оренду державного та комунального майна та Примірні договори оренди. 2 Звертаємо увагу, що відповідно до частини першої статті 16 Закону договір оренди комунальної власності формується на підставі примірного договору оренди, що затверджується представницькими органами місцевого самоврядування. У випадку, якщо представницьким органом місцевого самоврядування не було затверджено примірний договір оренди комунального майна, застосовується примірний договір оренди державного майна. Крім того, представницькі органи місцевого самоврядування повинні визначити органи, які будуть орендодавцями щодо єдиних майнових комплексів, нерухомого майна і споруд, майна, що не увійшло до статутного капіталу, яке перебуває у комунальній власності. Окремі підготовчі дії, що передують проведенню аукціону, дозволяється, до 01.10.2020, здійснювати не в ЕТС, а на сайтах орендодавців. Так, абзацом першим підпункту 1 пункту 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону визначено, що положення статей 5, 6, 11, 14, частини восьмої статті 15, частини шостої статті 16 цього Закону (в частині роботи ЕТС), які стосуються внесення (включення) та опублікування інформації в ЕТС, подання заяв, у тому числі заяв на оренду, в ЕТС, опублікування в ЕТС Переліків, договорів оренди, укладених без проведення аукціону, змін і доповнень до договорів оренди, вводяться в дію з 1 жовтня 2020 року. Абзацом третім підпункту 1 пункту 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону передбачено, що подання заяв, у тому числі заяв на оренду, передбачених статтями 6, 11, 14 цього Закону, здійснюється в паперовій або в електронній формі (без використання ЕТС) до моменту введення в дію положень, передбачених підпунктом 1 пункту 1 Прикінцевих та перехідних.

    Вам необхідно звернутися письмово на ім я міського голови міста з заявою про бажання орендувати їх комунальне майно з зазначенням адреси та виду приміщення.

    Також попередньо оберіть електронний майданчик у системі ПРОЗОРО для участі у аукціоні

    детальна інформація та зразки документів тут: http://depkr.if.ua/index.php/2018-09-15-19-23-32/o...

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Якщо на майно проводиться або оголошений аукціон, то це буде проходити на майданчику https://info.prozorro.sale/orenda там зазначені всі умови порядок укладення договору вимоги до учасників та сам же договір.

    Щодо ваших дій то вам необхідно буде авторизуватися на акредитованих майданчиках рекомендую https://smarttender.biz/ або https://zakupki.prom.ua/.

    після реєстрації на майданчику здійснюєте пошук нерухомого майна , та готуєте документи зазначені у вимогах, наступні дії сплачуєте гарантійний внесок та реєстраційний внесок та подгружаете платежи в систему (не відкладайте на останній день так як банківські платежі можуть оброблятися до 24 год), також загружаєте документи згідно вимог оголошення.

    Чекаєте дату аукціону- якщо ви будете 1 учасник ви переможець, більше 2 торгуєтесь.

    До загружаєте документи переможця + договір і все користуйтесь майном 5 років

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Намерен взять в аренду часть помещения находящегося в коммунальной собственности. Куда и с чем обращаться?

    есть много нюансов - аукционы - физлицо или юрлицо и т.д.

    но в любом случаи если помещение в коммунальной собственности - обратитесь в местный совет - Вам расскажут что нужно и какая процедура

    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Відповідно до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" починаючи з 1 лютого 2020 року все державне та комунальне здається в оренду через електронний аукціон з використання дворівневої торгової системи, а державне підприємство Прозорро.Продажі було визначено адміністратором цієї системи.

    03 червня 2020 року Кабінет Міністрів України своєю Постановою №483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна» затвердив «Порядок передачі в оренду державного та комунального майна» на виконання прийнятого у лютому 2020 року закону щодо оренди зазначеного майна. Зазначений Порядок містить вимоги щодо обов’язковості прозорої публікації інформації про лоти в системі «Prozorro Продажі», правила подачі заявок на участь, правила організації та участі в електронних торгах, терміни процесу передачі майна в оренду, порядок укладання та продовження договорів оренди, умови, за яких об’єкт може передаватися в оренду без аукціону тощо.

    Законодавча база:

    Закон України "Про оренду державного та комунального майна":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/157-20#Text

    Постанова КМУ №483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна»:

    https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-orendi-derzhavnogo-ta-komunalnogo-majna-i030620-483

    Корисна інформація - https://smarttender.biz/blog/view/marina-sharkelis...

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України