Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 28 июля 2021, вопрос №46018 150₴

Чи можна переоформити землю

Доброго дня скажіть будь ласка чи можливо переоформити землю на мою сестру , коли земля в оренді у орендатора на 7 років?

Передати право власності їй, у нас три пая , розділені на двох на половину.


Ответы юристов (11)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Чи можна переоформити землю

    Доброго дня скажіть будь ласка чи можливо переоформити землю на мою сестру , коли земля в оренді у орендатора на 7 років?Передати право власності їй, у нас три пая , розділені на двох на половину.

    Добрий вечір!

    1. Ви можете подарувати землю сестрі.

    2. Вайбер по номеру, який Ви надали, відсутній.

    Якщо є додаткові питання звертайтесь до мене через мій профіль на сайті.

    Русланович Давид

    Здравствуйте!

    Ваш телефон не привязан к Вайбер либо Вы допустили ошибку в цифре!)

    1. Если земля в Аренде соответственно есть Договор аренды, который имеет срок действия предмета Договора. Пока срок действия Договора не истёк Вы не можете переоформлять, продавать, и заключать Договора с другими физическими/ юридическими лицами.
    2. Есть варианты которые могут Вам быть полезными для дальнейшего пользования землей сельскохозяйственных предназначений.
    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір, Інно!

    Доброго дня скажіть будь ласка чи можливо переоформити землю на мою сестру , коли земля в оренді у орендатора на 7 років? - так, Ви можете подарувати її своїй сестрі. Однак, зверніть увагу, що відповідно до ч. 4 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі. Отже, якщо в самому договорі оренди не зазначено інше, він продовжує діяти до закінчення строку, на який його укладено.

    01 липня 2021 року набрав чинності Закон України від 31 березня 2021 року № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», у зв’язку із чим дозволяється відчуження, в тому числі дарування, раніше підмараторних земельних ділянок (земель сільськогосподарського призначення).

    За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

    Як передбачено статтею 719 Цивільного кодексу України, договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Для укладення та посвідчення договору дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення необхідно звернутися до місцевого нотаріуса. Знайти державну нотаріальну контору або приватного нотаріуса для укладення договору можна за посиланням: https://ern.minjust.gov.ua/pages/default.aspx.

    Для укладення договору дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення необхідно мати наступні документи (орієнтовний перелік):

    • паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків;
    • звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;
    • документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку (свідоцтво про право власності на земельну ділянку; Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; Державний акт);
    • Витяг з Державного земельного кадастру;

    Якщо договір укладається від імені особи представником за довіреністю, то окрім вказаних вище документів необхідно мати:

    • довіреність;
    • паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків повіреного.

    Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово. Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.

    Відповідно до положень Податкового кодексу України, об’єкти дарування, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини.

    У зв’язку з цим, договір дарування земельної ділянки НЕ обкладається податком (ставка дорівнює нулю):

    • родичу першого ступеня (діти, батьки, один із подружжя),
    • другого ступеня споріднення (онуки, дідусі/бабусі).

    В іншому випадку в процесі дарування земельної ділянки (між фізичними особами-резидентами) дарунок обкладається ставкою 5% від вартості ділянки.

    Фізична особа-резидент – це фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

    У разі якщо однією зі сторін договору дарування є фізична особа-нерезидент, то сплачується податок в розмірі 18% ПДФО. В свою чергу, у разі сплати ПДФО, з’являється зобов’язання сплати 1,5% військового збору від вартості оцінки.

    Для визначення суми податку, який підлягає сплаті, використовують експертну та нормативну оцінки землі. Згідно з роз’ясненнями ДФС України, для визначення розміру податку необхідно зробити експертну оцінку земельної ділянки, звернувшись до будь-якого сертифікованого оцінювача (або ж організації).

    З Державним реєстром оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок та орієнтовними зразками заяв можна ознайомитися за посиланням: https://land.gov.ua/info/derzhavnyi-reiestr-otsiniuvachiv-z-ekspertnoi-hroshovoi-otsinky-zemelnykh-dilianok/.

    У статті 125 Земельного кодексу України визначено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

    Реєстрацію права власності на земельну ділянку здійснюють:

    • нотаріус;
    • інші державні реєстратори (виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, районних, районних у містах державних адміністрації), в тому числі через центри надання адміністративних послуг.

    Перелік центрів надання адміністративних послуг - https://my.gov.ua/info/servicecenters.

    Перелік необхідних документів:

    • заява встановленої форми;
    • документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України);
    • копія реєстраційного номеру облікової картки платника податків;
    • засвідчена копія рішення про передачу земельної ділянки у власність;
    • витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку (не обов'язково);
    • документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно - в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 2021 року – 230 грн.).

    Заява та документи розглядаються державним реєстратором протягом 5 робочих днів.

    На підтвердження державної реєстрації права власності на землю державний реєстратор видає витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Так, Ви можете подарувати чи продати Ваш пай, сестрі у нотаріуса оформити угоду. З 01.07.21 -знято мораторій на розпорядження землею.

    Ви можете вільно розпорядитись Вашим майном , права орендодавця перейдуть до нового власника паю (вашої сестри) включно з доходами від оренди паю.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Танача Юлія  Антонівна

    Доброго дня, Інно!

    Так, Ви можете подарувати сестрі по 1/2 від кожної земельної ділянки ( свої частки). Оренда не має значення в цьому випадку, оскільки за загальним правилом, встановленим ст. 32 Закону України "Про оренду землі" при переході права власності на земельну ділянку до іншої особи, договір зберігає чинність для нового власника, якщо інше не передбачено умовами договору.

    Тобто відчуджувати - дарити або продавати свої частки Ви можете, як це вплине на конкретно Ваші договірні відносини щодо оренди ділянок можна відповісті лише після ознайомлення із змістом договору.

    Успіхів Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич

    В данному випадку треба виходити з того, що ви як власник частин земельних ділянок маєте право вільно розпоряджатися належними вам частинами і відповідно відчуживати їх. Але приймаючи до уваги, що земельні ділянки знаходяться в оренді, то при купівлі - продажу ваших частин орендарь матиме переважне право на їх купівлю. А тому відчуження на користь вашої сестри можливо тількі за договором дарування. Вважаючи, що обдарована є ваша сестра, то укладення такого договору не викличе сумнівів його правомірності в тому числі і в орендаря. Враховуючи, що за нашим законодавством сестра не є родичем першого та другого степеню споріднення, то при отримані подарунка їй потрібно буде сплачувати податок в розмірі 5% від експертної оцінки вартосты належних вам частин земельних ділянок.

    • Крикун Сергій  Павлович

      З яких це пір сестра не є другим ступенем споріднення і де це зазначено.

    Костромина Виктория

    Доброго дня скажіть будь ласка чи можливо переоформити землю на мою сестру , коли земля в оренді у орендатора на 7 років? Передати право власності їй, у нас три пая , розділені на двох на половину.

    такое возможно

    Крижановська Єлізавета Сергіївна
    23.3%

    Доброго дня! Так ви можете подарувати земельну ділянку своїй сестрі, разом з правом власності на зем. ділянку до неї перейдуть права Орендодавця, договір оренди земельної ділянки буде чинний, до моменту поки не закінчиться строк дії договору. Або новий власник не захоче його розірвати достроково.

    Пуха Наталія ТендерОк
    23.3%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    З 01 липня 2021 скасовується мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, Закон дає змогу, громадянам України, які мають у власності земельні ділянки сільськогосподарського призначення (паї) вільно володіти, користуватися та розпоряджатися даним майном, подарувати свою земельну ділянку (пай) Ви можете відповідно до статті 131 Земельного кодексу України можна громадянам України, юридичній особі або територіальній громаді.

    Дарування земельної ділянки проводиться шляхом укладання договору в письмовій формі та його завірення у нотаріуса, інакше угода вважається недійсною. У договорі крім прав і обов'язків сторін, назви об'єкта угоди з кадастровим номером вказується, що земля не перебуває під забороною відчуження, а також перераховуються обмеження щодо неї, якщо вони є. Договір дарування земельної ділянки, яке визначено в Земельному кодексі України, в ст. 131 відбувається на загальних засадах цивільного законодавства, а саме, щодо норм, форми, порядку укладання та розірвання цього документа встановлюється главою 55 Цивільного кодексу України.

    У статті 125 Земельного кодексу України визначено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

    Реєстрацію права власності на земельну ділянку здійснюють:

    нотаріус;

    інші державні реєстратори (виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, районних, районних у містах державних адміністрації), в тому числі через центри надання адміністративних послуг.

    Перелік центрів надання адміністративних послуг - https://my.gov.ua/info/servicecenters.

    Перелік необхідних документів:

    заява встановленої форми;

    документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України);

    копія реєстраційного номеру облікової картки платника податків;

    засвідчена копія рішення про передачу земельної ділянки у власність;

    витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку (не обов'язково);

    документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно - в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 2021 року – 230 грн.).

    Заява та документи розглядаються державним реєстратором протягом 5 робочих днів.

    На підтвердження державної реєстрації права власності на землю державний реєстратор видає витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    Щодо орендованої земельної ділянки то Так, можна її продати, Але ваш орендар має переважне право на придбання. Щоб продати земельну ділянку іншій особі, ця особа повинна запропонувати більш високу ціну, яку орендар відмовиться платити.

    Також звертаю Вашу увагу, що договір оренди при продажу паю, не припиняється. За виключенням випадку, коли в тексті договору оренди прописана така умова., при укладені договору купівлі продажу, або дарування, переоформлювати оренду не потрібно, Перехід прав та обов’язків відбудеться автоматично.

    Також зверніть увагу , на переважне право оренди

    Землевласник зобов’язаний письмово повідомити вам про намір продати ділянку, вказавши її ціну та умови продажу. Якщо на аукціоні ви та інший учасник запропонуєте однакову ціну, пріоритет матимете ви. При посвідченні договорів відчуження землі нотаріуси перевірятимуть дотримання переважного права. Не допускається внесення землі до статутного капіталу без вашої згоди.

    ПЕРЕВАЖНЕ ПРАВО ОРЕНДАРЯ НЕ ДІЄ , якщо Земля може бути відчужена без вашої відмови від переважного права лише у двох випадках: дарування особам 1 та 2 ступеня споріднення та звернення стягнення на предмет іпотеки банком.

    РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНОЇ Ділянки, відбувається шляхом його розірвання можливе шляхом двосторонньої домовленості або за рішенням суду. Для реалізації останнього варіанту потрібний факт порушення орендарем умов договору – наприклад, систематичне порушення строків оплати за оренду або використання землі не за цільовим призначенням.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    20%

    Доброго дня, Інна!

    Так, ви можете це зробити, оскільки діючі орендні відносини не впливають на ваше право розпорядження/відчуження землею.

    Єдине, перевірте умови договору оренди в частині переходу прав власності на пай, які права та обов'язки у вас та у ногово власника (вашої сестри).

    Звертайтесь, залишаючі лід на сайті


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України